37 Proje toplam 33 milyon TL'lik devlet yatırımı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, toplu açılışı gerçekleştirilen 13 projeye ilişkin, "Eğitimden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren bu projelerin toplam yatırım tutarı 28 milyon lirayı buluyor." dedi.

 

Bakan Varank, Yozgat Valiliği Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, hayatını kaybeden, Orta Anadolu Kalkınma Ajansında (ORAN) görev yapan Elif Aybike Büyükyılmaz için başsağlığı diledi. Bakanlık ve bağlı kurumlarıyla Yozgat'ın gelişip kalkınması için çalıştıklarını vurgulayan Varank, "ORAN Kalkınma Ajansı ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresinin destekleriyle hayata geçen tam 13 projenin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Eğitimden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren bu projelerin toplam yatırım tutarı 28 milyon lirayı buluyor. Her biri birbirinden önemli bu projeler, şehrimizin gençlerine, kadınlarına, çiftçilerine ve turizmine hizmet edecek, Yozgat'ın ekonomisine güç katacak." ifadelerini kullandı.

YOZGAT HAYVAN HASTANESİ VE BORSASI

Varank, söz konusu projelerden Yozgat Hayvan Hastanesi ve Hayvan Borsası Projesi'ne değinerek, 17 milyon lira bütçeli proje çerçevesinde sektör için değerli bir ortak kullanım tesisini kente kazandırdıklarını ifade etti. Varank, böylece hayvan hastalıklarıyla daha etkili şekilde mücadele edilmesini ve canlı hayvan ticaretinin daha modern şartlarda yapılmasını sağlayacaklarını söyledi.

KAYNAKLARIN ETKİN KULLANIMI

Turizm Amaçlı Jeotermal Kaynakların Etkin Kullanımı Projesi ile Yozgat'ın turizm gelirlerinin artmasının önünü açtıklarına işaret eden Varank, "4 milyon liraya yakın bütçesi olan bu proje kapsamında Sarıkaya ve Sorgun ilçelerine jeotermal suların toplanıp dağıtımının yapılacağı bir altyapı tesisi kurduk." bilgisini verdi.

MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI

Varank, Mesleki Eğitim Mali Destek Programı çerçevesinde 4 meslek lisesine 2 milyon liraya yakın yatırım yaptıklarını belirterek, projeler sayesinde bu okullara 147 farklı makine ve ekipman kazandırıldığını, mobilya, metal, talaşlı imalat, bilişim ve yemek imalatı alanlarına yönelik 7 mesleki eğitim atölyesinin güçlendirildiğini bildirdi.

ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAM

Tüm projelerin Türkiye ve Yozgat için hayırlı olmasını dileyen Varank, işlerin tamamlanıp hayata geçmesinde emeği olanlara teşekkür etti. Varank, gelecek dönemde bu projelerin süreceğine dikkati çekerek, "Yerel paydaşlarımızdan aldığımız güçle Yozgat'ın üretim, ihracat ve istihdamını artıracak yeni projeleri hep beraber gerçekleştireceğiz. Hep birlikte Yozgat'ı hak ettiği konuma ulaştırmak için daha çok çalışacağız." ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ SANAYİ ALTYAPISI

Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hedeflerine ilerlediğini vurgulayan Varank, ülkenin salgın döneminde dahi güçlü sanayi altyapısı, kaliteli ulaşım imkanları ve konumu sayesinde alternatif bir küresel üretim merkezi olma iddiasını ortaya koyduğuna dikkati çekti. Varank, geçen yıl kaydedilen yüzde 11'lik büyüme performansının Türkiye'nin bu iddiasının en önemli kanıtı niteliğinde olduğunu ifade ederek, ülkenin bu performansla G-20 ve AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını anımsattı.

Açılış töreninde, Yozgat Valisi Ziya Polat, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ve ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci de birer konuşma yaptı. Bakan Varank ve beraberindekiler, kurdele keserek 13 projenin açılışını yaptı.

BOZOK TEKNOPARK’A ZİYARET

Bakan Varank, açılış töreni öncesinde Bozok Teknopark'ı ziyaret etti. Ziyaretinde Varank'a TÜBİTAK Başkanı Mandal ile Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ eşlik etti.

Teknopark'ın çalışmalarına ilişkin bilgi alan Varank, burada faaliyet gösteren firmaların geliştirdikleri ürünleri inceledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen, toplam yatırım tutarı 33 milyon TL olan 37 projenin toplu açılışını yaptı.

Bakan Varank, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (MEVKA-KOP) Karaman Toplu Açılış ve İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, Karaman'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 81 ilin tamamında kapsamlı destek programları uyguladıklarını ve etkili yatırımlar yaptıklarını belirten Varank, "Bugüne kadar 26 kalkınma ajansımız vasıtasıyla kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla projeye 15 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Benzer şekilde, 4 bölge kalkınma idaremizle kamu kurumlarının, mahalli idarelerin ve üniversitelerin 6 bine yakın projesini hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.

37 PROJE

Varank, Mevlana Kalkınma Ajansı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi faaliyet alanında yer alan Karaman'ın da bu desteklerden faydalandığını, bugün bu kurumların destekleriyle hayata geçen 37 projenin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

33 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Türkiye'nin bütün illeri için yatırımlara ve projelere hız kesmeden devam ettiklerini aktaran Varank, "Karaman'da eğitimden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren 37 projenin yatırım tutarı 33 milyon liranın üzerinde. Tarımın Karaman ekonomisinde ağırlığı büyük. Son dönemde sanayi anlamında çok başarılı atılımlar elbette yapıldı ama tarım ve tarıma dayalı sanayi hala lokomotif sektör. Pandemi süreci, tarımın ne kadar stratejik bir alan olduğunu bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla Karaman gibi illerimizde tarımsal üretim potansiyelinin daha da ileri taşınması ülkemiz için kritik. Bu nedenle biz de Karaman'da tarımsal sulama projelerine ağırlık verdik." ifadelerini kullandı.

SULU TARIM

İl genelindeki 19 farklı köy ve beldede modern sulama altyapısı kurduklarını söyleyen Varank, sulu tarımı kolaylaştıran bu projeler sayesinde Karaman'ın tarımsal üretiminin katlanarak artmasını beklediklerini vurguladı.

EKONOMİYE KATKI

KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile tarıma ağırlık verirken, Mevlana Kalkınma Ajansı ile de sosyal kalkınma konularında çalıştıklarını anlatan Varank, "Maşallah hem Mevlana Kalkınma Ajansımız hem de KOP idaremiz adeta hayırda yarışıyor. İlimizin kalkınmasına hizmet edecek yeni projeleri de bugün itibarıyla başlatıyorlar. Buradan iki güzel müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. KOP idaremize sunulan ve Karaman'ın ekonomisine katkı sağlayacak olan 2022 yılı projelerini dün buraya gelmeden onayladım. Bu kapsamda toplam bütçesi 16,3 milyon lira olan 6 projeyi daha şehrimize kazandıracağız. Bunlardan 2 tanesi yine sulama altyapısıyla ilgili. Yaklaşık 12 milyon lira bütçesi olan bu projelerle 167 hektar alanı daha modern sulama sistemlerine kavuşturacağız. İdaremizin destekleyeceği diğer 4 proje de bitkisel üretim ve hayvan refahına yönelik.” şeklinde konuştu.

TURİZM POTANSİYELİ

“Mevlana Kalkınma Ajansımızın müjdeleriyle devam edecek olursak, Ajansımız da İl Özel İdaresiyle birlikte Karaman'ın turizm potansiyelini ileri taşıyacak yeni bir proje başlatıyor.” diyen Varank, “10 milyon lira bütçeli bu projeyle ildeki iki önemli turizm bölgesi olan Karadağ Değle Ören Yeri ve Manazan Mağaraları'nda üstyapı ve peyzaj düzenlemeleri yapılacak. Böylece bu alanlar turizme açılacak, Karaman daha fazla turizm geliri elde edilebilecek. Her iki kurumumuz adına müjdesini verdiğim bu projelerin imza törenlerini de bugün burada huzurlarınızda gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Varank, toplu açılış töreninin Karaman OSB’de ziyaret ettiği bazı tesislerde işçilerle bir araya geldi.Duru Bulgur Bakliyat Paketleme Tesisinde işçilerle ve yetkililerle sohbet ettikten sonra bir işçiye çuval taşımasında yardım eden Bakan Varank, ardından Toprakçılar Makine İmalat Tesisini ziyaret etti.Varank, daha sonra otomasyon firması White Rose'a geçti.

Yorum Yaz