İş ve Ekonomi Dünyasının Duayenleri ‘Geleceğin Sinyalleri - Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji, Çevre ve İnsan’ ana teması altında, Ege Bölgesi’nin en önemli toplantılarından olan Ege Ekonomik Forum’da 6. kez biraraya geliyor…
6. Ege Ekonomik Forum 7 Aralık’ta Başlıyor…
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup iş birliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi destekleri, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri Stratejik Partnerliği ile bu yıl 6.’sı düzenlenecek olan Ege Ekonomik Forum başlıyor. Forumun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Özgencil Grup Genel Müdürü Özlem Özgencil katıldı.
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup iş birliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi destekleri, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri Stratejik Partnerliği, Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği ESİAD oturum sponsorluğunda; Çimentaş Group, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Genç İşinsanları Derneği EGİAD, İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği İZSİAD, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği İESOB ana sponsorluğunda, İzmir Ticaret Borsası katkılarıyla ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi basın sponsorluğunda‘Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon’ oluşturmak amacıyla 5 yıldır gerçekleşenEge Ekonomik Forum, bu yıl 6.’sını07 Aralık 2022 tarihinde İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde ve 08-09 Aralık 2022 tarihlerinde İzmir, Ege Palas Business Hotel’de, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi canlı yayın sponsorluğu ile Nasıl Bir Ekonomi GazetesiYoutube, Twitter, Linkedin ve Facebook adreslerinden eş zamanlı olarak canlı yayınlanarak Hibrit olarak gerçekleştirecek.
“Geleceğin Sinyalleri - Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji, Çevre ve İnsan”ana teması ile düzenlenen Ege Ekonomik Forum, İzmir ve Ege’nin bilim, akademi, siyaset, yerel yönetimler ve iş dünyasını bir araya getirmeye hazırlanıyor.
7 Aralık 2022 tarihinde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde “İKTİSAT MEYDANI -İkinci Yüzyıla Başlarken Geleceğe Bakış’’açılış paneli ile başlayacak olan Ege Ekonomik Forum, 8 Aralık 2022 tarihinde Ege Palas Business Hotel’de;“Yeşil İhracat:Yeni Bir Ekonomik Büyüme Stratejisi” , “Yeşil Dünyanın Anahtarı: Yeşil Enerji” ve “Değişen Üretim DNA’sı” oturumları ile devam edecek.
9 Aralık 2022 tarihinde yine Ege Palas Business Hotel’de“Geleceğe Bir Adım Önde Olmak: Metaverse-Dijital Gelecek”, “Daha İyi Bir Dünya için:Etki Yatırımları”, “TARIM MEYDANI- Bölgesel, Ulusal ve Küresel Tarımda Yeni Dengeler”oturumları ile Ege Ekonomik Forumu’nun altıncısı sona erecek.
Özgencil-EGEV: Altı Yıllık Birliktelik
Forum’un 21 Kasım Pazartesi günü gerçekleşen basın toplantısında Forum’un ev sahiplerinden EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, altı yıl önce çıktıkları bu yolda Ege Ekonomik Forumu’nu bölgenin en önemli toplantısı haline getirdiklerini belirtti. Bu yıl altıncısını yapacakları Ege Ekonomik Forumu’nda “Geleceğin Sinyalleri” ana temasını belirlediklerini söyleyen Susam, “İklim krizi, AB Yeşil Mutabakatı yeşil enerjiyi ve yenilenebilir enerji üretimini çok üst sıralara taşıdı. Bu noktada Ege’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Bu forumun çıktılarının çok hızlı fiiliyata döküleceğine inanıyorum” diye konuştu.
Başkanlardan Ege Ekonomik Forum’a destek
Basın Toplantısında bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ‘Geleceğin Sinyalleri’ ana temasında gerçekleşecek toplantı da gençlerin de yer alacak olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. İzmir ekonomisinin gelişmesi için sanayiden tarıma kadar her alanda belediyenin yatırımlarına dikkat çeken Özuslu, “Yaptığımız yatırımlar kentin geleceği için, kenti dirençli hale getirmek için hayata geçiriliyor. Fakat güven ortamının olması, yabancı yatırımcıların da kentimize ve ülkemize olan ilgisini artıracaktır. Bu kapsamda Ege Ekonomik Forumu’na destek vermeyi önemli buluyoruz” diye konuştu.
İzmir’in tarih boyunca Türkiye’nin ihracatına en büyük katkı sağlayan kentlerin başında geldiğini ifade edenForum’un Stratejik Partnerlerinden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise Forum ile ilgili; ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlığının temelleri İzmir İktisat Kongresi ile burada atıldı. Şimdi yeni yüzyılın iktisat politikalarını, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ortaya koymaya hazırlanıyoruz. Bu açılıma en büyük katkıyı sağlayan Ege Ekonomik Forum serilerinin İzmir’de ilk kez düzenlenmesine vesile olduğumuzu hatırlatmaktan gurur duyuyorum ve her geçen yıl ulusal ve uluslararası kanaat önderlerinin katılımıyla etki alanımızı daha da genişletiyoruz.’ dedi ve ‘Ekonomiden kalkınma politikalarına, dijitalleşmeden yeni nesil tarıma kadar büyük değişimlerin tetikleyicisi kavramları, sürdürülebilir bir Ege ve Türkiye’yi, bu sene Ege Ekonomik Forum’da konuşacağız’ diyerek ekledi.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Ege Ekonomi Forum’a İzmir Ticaret Odası olarak bugüne kadar hep katkı sağladıklarını ifade ederek sözlerine başlayanForum’un Stratejik Partnerlerinden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ise; ‘Kentimizde bu tip ekonomiyi tüm yönleriyle ele alan ve gelenekselleşen organizasyonların düzenlenmesinin büyük önem taşıdığı düşüncesindeyiz. Bu durum, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresiyle Cumhuriyet’in ekonomi politikalarının oluşturulmasına ev sahipliği yapan İzmir’in bu köklü geleneğinin güçlendirilmesine de imkan tanımaktadır. Forumu İzmir ekonomisine ait konuların da tartışılması için önemli bir mecra olarak görüyoruz. Ege Ekonomik Forum açılış paneli programınınİzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenecek olmasından ve Üniversitemizde çok değerli ekonomist konukları ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı paylaşmak istiyorum.’ dedi.
Toplantıda ayrıca Ege Ekonomik Forum’a destek veren tüm kurumların temsilcileri de birer konuşma yaparak forumun kalıcılaşması ve sürdürülebilirliğine vurgu yaptı.
Ege Ekonomik Forumu’nun tam programına ve detaylı bilgisine www.egeekonomikforum.org adresinden ulaşabilirsiniz.
‘’İKTİSAT MEYDANI’’
İKİNCİ YÜZYILA BAŞLARKEN GELECEĞE BAKIŞ
Değişen Dünya Dengeleri, Kalkınma Politikaları, Sanayileşme Hamlesi, Yeni Nesil Tarım, Yeşil Dönüşüm,
Kentleşme, Demografik Değişim ve Dijitalleşmeyi kapsayan Mega Trendler ekseninde
99 yıl öncesinden günümüze bakış…
- Değişen ve kırılgan hale gelen küresel dengeler karşısında Türkiye’nin alması gereken pozisyon nedir?
- Sürdürülebilir ekonomik toparlanma ve kapsayıcı büyüme için odaklanılması gereken hedefler nelerdir?
- Geçmişte 5 kez düzenlenn İzmir İktisat Kongreleri’nin de çıkan sonuçlar ışığında alınan kararlar
Türkiye’nin geleceğini nasıl şekillendirdi?
- 6. İzmir İktisat Kongresi’nin, politika yapıcılarına, kamu ve özel sektörlere, meslek kuruluşlarına,
üniversitelere ve STK’lara göstereceği yol haritası hangi temel esaslara dayanmalıdır?
Açılış Konuşmaları
Prof. Dr. Murat AŞKAR, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü
Mustafa Tunç SOYER, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
Moderatör: Hakan Güldağ, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi, Yönetim Kurulu Başkanı
Konuşmacılar:
✓ Prof. Dr. Emre Alkin*, Ekonomist
✓ Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Piri Reis Üniversitesi
✓ Prof.Dr. Selva Demiralp, Koç Üniversitesi – Ekonomi
✓ Dr. Bahadır Kaleağası, Bosphorus Enstitüsü Başkanı, Paris-İstanbul
✓ Şeref Oğuz, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi, Yayın Kurulu Başkanı
✓ Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, İzmir Ekonomi Üniversitesi
18:30 – 20:00
EGE EKONOMİK FORUM AÇILIŞ KOKTEYLİ
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
3
08 ARALIK 2022, PERŞEMBE
EGE PALAS OTEL, İzmir
09:00 – 10:30
AÇILIŞ
Şeref ÖZGENCİL, Özgencil Grup Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Ali SUSAM, EGEV Yönetim Kurulu Başkanı
Jak ESKİNAZİ, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan
Mahmut ÖZGENER, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı &
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi
Mustafa Tunç SOYER, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
Yavuz Selim KÖŞGER, İzmir Valisi
10:30 – 11:00
AÇILIŞ – ONUR KONUĞU
Dr. Mehmet MUŞ*, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı
KAHVE ARASI___ 11:00 – 11:15
OTURUM I ___________________________________________________11:15 – 12:30
YEŞİL İHRACAT: YENİ BİR EKONOMİK BÜYÜME STRATEJİSİ
✓ Ticaret Bakanlığı tarafından, ihracatta rekabetçiliğin güçlendirmesi ve iklim değişikliği politikalarına
uyumun sağlanması amacıyla yayınlanan “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” uyarınca hangi kamusal
politikalar geliştirilmelidir?
✓ 2050 yılına kadar “iklim-nötr” hedefine ulaşmak için öngörülen dönüşüme uyan yatırımlara finansman
aktarılması olarak tanımlanan “yeşil taksonomi” Türkiye için neden önemlidir?
✓ En önemli dış ticaret ortağımız olan AB'ye yapılan ihracatın artırılması için geliştirilmesi gereken
"sürdürülebilir finans” politikaları nelerdir?
✓ Sınırda Karbon Vergisi (CBAM) ile mevcut olan AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS) ve ithal mallarını
iklim hedeflerini karşılayacak şekilde dönüştürmek için çeşitli önerileri içeren paketin (fit for 55 package)
yayınlanması ile Türkiye’nin eylem planı ne olmalıdır?
✓ 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunun yüzde 55 oranında azaltma hedefine ulaşmak için sektörel
bazda neler yapılmalıdır? (Enerji üretimi, endüstri, ulaşım, binalar, tarım, atık ve uluslararası havacılıkgemi taşımacılığı)
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
4
✓ 'Avrupa Yeşil Mutabakatı' çerçevesinde verilecek fon fırsatından yararlanılarak, Ar-Ge ve inovasyon
faaliyetlerinde büyüme nasıl sağlanır?
✓ B2C-perakende odaklı e-ticaret ve B2B- Kobi odaklı E-ihracat için gelecek potansiyeli nedir? Sektör
oyuncuları için ne gibi fırsatlar içermektedir?
✓ 2027 yılına kadar 3,9 trilyon Euro'ya ulaşması beklenen, küresel sınır ötesi B2C/B2B e-ihracat pazarının,
gelecek stratejik planları nelerdir?
Moderatör: Vahap Munyar, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü
Konuşmacılar:
✓ Bahar Güçlü*, TC Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı
✓ Mehmet Ali Işık, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve
Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü
✓ Elvan Ünlütürk, TÜSİAD Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı
✓ Mehmet Üvez, Ülke Başkan Vekili ve Ankara Ofis Direktörü, EBRD
12:30- 13:30
ÖĞLE YEMEĞİ
13:30 – 13:45
KONUK KONUŞMACI
DEĞİŞEN ENERJİ, JEOPOLİTİK, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YATIRIM DİNAMİKLERİ ÇERÇEVESİNDE;
TÜRKİYE VE ŞEHİRLERİMİZ NASIL HAZIRLANMALI?
Mehmet Öğütçü, Yönetim Kurulu Başkanı, Global Resources Partners UK & The London Energy Club
OTURUM 2 ___________________________________________________13:45 – 15:45
YEŞİL DÜNYANIN ANAHTARI; YEŞİL ENERJİ
✓ Karbon bazlı yakıtların aşamalı olarak yenilenebilir enerjiye geçişi için izlenmesi gereken yol haritası ne
olmalıdır?
✓ Yeni yasa değişikliği ile, Enerji depolama sistemleri ve enerji santrallerinin birlikte kullanılması sayesinde,
kesintisiz yeşil enerji kaynağının devreye girmesi ile dışa bağımlılık nasıl azalacak?
✓ Yenilenebilir Enerji kaynaklarından elde edilen Yeşil Hidrojen konusunda Türkiye’nin potansiyeli nedir?
1,6 milyon ton yeşil hidrojen (4,6 milyon ton eşdeğer petrol) potansiyeline sahip olan Türkiye’nin enerji
✓ ihtiyaçlarını karşılaması, enerji ithalatına bağımlılığı azaltması ve yeni bir ihracat kalemi oluşturabilmesi
için hangi politikalar geliştirilmelidir?
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
5
✓ “Kümelenme” yaklaşımını temel alarak; İzmir ve çevresinde sektörel dönüşüm sağlanmasını, temiz enerji
ekipmanları ve çevre teknolojilerinin üretiminin gerçekleştirilmesini amaçlayan, İzmir Kalkınma Ajansı
(İZKA)’nın paydaşı olduğu “Best For Energy” projesi sayesinde kazanılan ilerlemeler nelerdir?
✓ İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nın (SKGA) desteğiyle
gerçekleşecek olan “Vatandaş Eylem Laboratuvarı” (Citizen Action Lab) projesinin detayları nelerdir?
✓ Türkiye'nin ilk “Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği”'nin, sektörün başkenti
İzmir'de Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) çatısı altında kurularak, bir referans noktası haline gelmesinin
sektöre kazandıracağı ivme nedir?
✓ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) yürütülen ve Türkiye'nin ilk yüzer rüzgar santralinden
beklentiler nelerdir?
✓ Tek tek kurumların değil, geniş ekosistemlerin dönüşümü ile sağlanacak olan enerjinin 4.0 dönüşümü
sayesinde, enerji daha temiz, daha akıllı, daha verimli hale nasıl gelebilir?
Elektrik ve dijitalin birleşimi olan Elektrik 4.0, geleceğin çift yönlü merkezi olmayan enerji şebekesini
besleyerek, üretim-depolama-dağıtım-tüketim dengesini nasıl sağlayacak?
AÇILIŞ
Sibel Zorlu, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı
Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli, Türkiye Cumhuriyet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı
Moderatör: Melda Çele, Global Compact Türkiye Genel Sekreteri
Konuşmacılar:
✓ Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi
✓ Alper Kalaycı, Enerji Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu
Başkanı
✓ J. Humberto Lopez*, Dünya Bankası Türkiye Direktörü
✓ Dr. Buni Parthan, Bölge Başkanı, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA)
KAHVE ARASI___ 15:45 – 16:00
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
6
15:45 – 16:00
EKONOMİNİN KILCAL DAMARLARI OLAN ESNAF VE SANATKARLAR,
BİLGİ ÇAĞINA NASIL HAZIRLANIYOR?
Moderatör
Gonca Elibol, Ekonomi Yazarı, Yeni Asır Gazetesi
Konuşmacı
Zekeriya Mutlu, Yönetim Kurulu Başkanı, İESOB
OTURUM 3___________________________________________________ 16:00 – 17:15
DEĞİŞEN ÜRETİM DNA’SI
✓ Endüstri 4.0 sadece ekonomik ve teknolojik olarak tanımlanırken, çevresel ve sosyal boyutunu da içeren
Endüstri 5.0, insan odaklı çalışma kültürlerini nasıl sağlayabilir?
✓ Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), rasyonel ve uygun maliyetli Yapay Zeka’ya geçişin neden ilk basamağı
olmalıdır?
✓ Eğitim 4.0 kapsamında insan odaklı dijital dönüşüme bugünden nasıl hazırlanmalıyız?
✓ AB-Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından fonlanan ve Ege Bölgesi Sanayi Odası
(EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile ortak girişimiyle kurulan İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital
Dönüşüm Merkezi A.Ş. (İzmir Model Fabrika), yalın üretim ve verimlilik başta olmak üzere firmalara
girişimcilik, kurumsallaşma, süreç inovasyonu, dijitalleşme konularında rehberlik ederek başta imalat
sektörü olmak üzere KOBİ’lerin rekabet güçlerini nasıl artıracak ve şirketleri Endüstri 4.0’a nasıl
hazırlayacak?
✓ İş süreci yönetimi (BPM) ; Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ; akıllı süreç otomasyonu (IPA); akıllı
otomasyon (IA) ile iş süreçlerinde sağlanacak verimlilik nasıl maksimize edilir?
✓ Tedarikçiler, fabrikalar, sözleşmeli üreticiler, dağıtım tesisleri, ulaşım yolları ve müşteriler dijital ikiz
sayesinde nasıl simüle edilerek, optimize edilir?
✓ Temassız Otomasyon Neden Gıda Endüstrisinin Geleceğidir? Tedarik zinciri teknolojisinin geleceği
tamamen temassız otomasyon mu?
✓ Yeni nesil iletişim teknolojisi olan 6G, yapay zekanın öğrenmesi, etkileşim kurması konusunda nasıl
temelden devrim yaratacak? teknolojiyi ve faydalarını herkes için kullanılabilir bir hale getirecek
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
7
✓ Endüstri 4.0, Akıllı Fabrikalarda Verimliliği ve Karlılığı Nasıl Artırıyor?
Moderatör: Dr. Hüseyin Halıcı, Halıcı Grup, CEO & Toplum 5.0 Akademi Kurucu Başkanı
Konuşmacılar:
✓ Metin Akdaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
✓ Eyüp Cemal Elmasoğlu, İzmir Ticaret Odası, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
✓ Kandan Özgür Gök, Universal Robots, Turkiye & MEA Ülke Müdürü
✓ Serdar İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi Genel Müdürü
09 ARALIK 2022, CUMA
EGE PALAS OTEL, İzmir
09:00 – 09:30
AÇILIŞ – ONUR KONUĞU
Mehmet Fatih Kacır*, Türkiye Cumhuriyet Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Yardımcısı
OTURUM 4___________________________________________________09:30 – 11:00
GELECEĞE BİR ADIM ÖNDE OLMAK: METAVERSE & DİJİTAL GELECEK
✓ Geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla 3 boyutlu sanal
ortamları destekleyen Metaverse, öncelikli olarak hangi sektörlerde hayatımızı değiştirecek?
✓ Web1 ile statik olarak sadece okurken, Web2 ile dinamik olarak platformlarda yazarken, Web3 ile
aracısız olarak neler yapabileceğiz? Blockchain ile internette nasıl bir evrim yaşanacak?
✓ Geleceğin bankacılığı metaverse ile nasıl şekillenecek?
✓ “Akıllı Bağlanılırlık”, Derin Bağlanılırlık”, “Holografik Bağlanılırlık” ve “Her Zaman Her Yerde Bağlanılırlık”
şeklinde tanımlanan 6G ile özellikle yapay zeka ve robotik alanda neler değişecek?
✓ VISA, Alibaba, Coca Cola ve Facebook gibi dev uluslararası firmaların bu alana girmesi, NFT ekosistemini
nasıl değiştirecek?
✓ NFT, teknolojinin kurallarını mı değiştiriyor?
✓ Bilişim Vadisi İzmir Teknoloji Üssü’nün temelinin atılması ile bölge ve ülke ekosisteminde neler
değişecek?
✓ Şirketlerin katma değeri yüksek ve rekabetçi kalabilmeleri için dijitalleşmeyi değil, dijital devrimi
gerçekleştirmek için hangi stratejileri geliştirmeleri gerekmektedir?
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
8
✓ Robotik Süreç Otomasyonu, rasyonel ve uygun maliyetli Yapay Zeka’ya geçişin neden ilk basamağı
olmalıdır?
✓ Belli sektörlerden İzmir ve çevresinde faaliyet gösteren, KOBİ, start-up ve girişimcilerin teknolojilerini
nihai ürüne dönüştürme, ticarileştirilme ve uluslararasılaştırılması hedefleyen, Teknopark İzmir
yürütücülüğünde sürdürülen AB-IPA kapsamında desteklenen İzmir Ağ Oluşturma ve Yenilik Merkezi
Projesi’nin (İzmir NIC- İzmir Network and Innovation Center) ekosisteme katkıları ve gelecek projeleri
nelerdir?
✓ Oyun dünyasının kullanıcısı olmaktan çıkıp geliştiricisi olmak için İzmir’de kurulan, Oyun Girişimciliği ve
Yazılım Merkezi ekosistemde neleri değiştirecek?
✓ Metaverse, E-ticaretin tüm geleceğini nasıl değişitiriyor? Markalarla kulllanıcı arasındaki ilişkiyi nasıl
yeni baştan şeklilendiriyor?
✓ Yeni nesil finansman modeli kitlesel fonlama (crowdfunding) sisteminde, Takasbank tarafından bloke
edilen fonların yatırım ve ödeme işlemleri için gerekli ödeme altyapısı nasıl geliştirilmelidir?
✓ Ülkemizdeki regülasyonları ve paydaşların uçtan uca ihtiyaçlarını gözeterek, toplumsal fayda ve
girişimcilik ekosisteminin sağlıklı bir şekilde büyümesi nasıl sağlanabilir?
Konuk Konuşmacı:
Gökhan Mataracı, KPMG Şirket Ortağı, Veri, Analitik ve Dijital Lideri, Teknoloji Sektör Lideri
Moderatör: Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü
Konuşmacılar:
✓ Devrim Danyal, Devrim Danyal Blockchain & Metaverse Teknoloji Eğitim Akademi Kurucu &
CEO
✓ Didem Duru, Cisco Türkiye, CEO
✓ Alper Güler, QReal Kurucu Ortağı
✓ Dr. Çağla Şen Gülkardeş, Yazar, İstanbul Blockchain Women Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul
Bilgi Üniversitesi
✓ Alp Avni Yelkenbiçer, EGİAD, Yönetim Kurulu Başkanı
KAHVE ARASI___ 11:00 – 11:15
OTURUM 5__________________________________________________11:15 – 12:30
DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN: ETKİ YATIRIMLARI
✓ Bugünü ve yarını, finansal karı ve sosyal etkiyi gözetmeyi amaç edinen olarak tarif edilen ve IFC
rakkamlarına göre küresel çapta 26 Trilyon $’a ulaşması beklenen “Etki Yatırımları” konusunda
Türkiye’nin konumu nedir?
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
9
✓ Çevreye duyarlılık, sosyal etki ve kurumsal yönetişim olgularının önem kazanması ile oluşan ESG
kriterlerine uyumlu derecelendirme ve fonlama kararları bankaların risk yönetimini nasıl değiştirdi? NetSıfır Bankacılık Birliği’ne ( Net-Zero Banking Alliance - NZBA), üye olan bankaların “Sorumlu Bankacılık
Prensipleri ” ile kredilendirme süreçlerini nasıl değiştirdi?
✓ Şirketler gelecekteki başarı grafiklerini, “İnsanları, Gezegeni ve Kârı” dengeleyerek nasıl yukarı
çıkarabilirler?
✓ Topluma ve çevreye katkı sağlayan sosyal sorumluluk sahibi, sosyal ve çevre amaçlarını önceleyen, kar
amacını ise öteleyen, insan odaklı çözümler sunan şirketler sayesinde dünya nasıl değişecek?
✓ Dünyanın iklim hedeflerine ulaşması ve uzun vadede daha adil toplumlar inşa edilmesi için, Sorumlu
Yatırım İlkeleri’nin hayata geçirilmesi adına izlenecek yol haritası nedir?
✓ Dünyada, sürdürülebilir finansın yükselişi ile fon merkezlerinin geleceği nasıl evrilecek? ESG
derecelemeleri, halka arz öncesi ve sonrasında yatırımcıların kararlarını nasıl etkiliyor?
✓ Etki yatırımlarının sadece sosyal sorumluluk meselesi olmayıp aynı zamanda şirketin kılavuz ilkelerini
hayata geçirmesi anlamına geldiğinden, toplum ve şirket arasındaki güveni güçlendirmesinin önemi
nedir? Şirketler risk ve maliyetlerini azaltırken, ekonomi büyümeyi nasıl sağlayabilirler?
✓ Döngüsel Ekonomi hedeflerine ulaşmak için, paylaşım ekonomisinin önemi nedir?
Moderatör: Servet Yıldırım, Dünya Gazetesi Yazarı, Ekonomist
Konuşmacılar:
✓ Ebru Dildar Edin, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
✓ Mehmet Ali Kasalı, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı
✓ Onur İlhan, EYDK Genel Sekreteri
✓ Ümit Yaşar Savcıgil*, Pınar Enstitüsü Direktörü
✓ Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur*, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
12:30- 13:30
ÖĞLE YEMEĞİ
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
10
13:30 – 14:00
AÇILIŞ – ONUR KONUĞU
Prof. Dr. Vahit Kirişci*, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı
OTURUM 6 - ‘’TARIM MEYDANI’’____________________________14:00 – 16:00
BÖLGESEL, ULUSAL VE KÜRESEL TARIMDA YENİ DENGELER
✓ Dünyada oluşan gıda jeopolitiği ile tahıl dünyadaki önemi nasıl arttı? Dünyada oluşan yeni gıda jeopolitiği
ile, dış ticaret pazarlarındaki yeni oyunculara ve yeni ürün desenine karşı hangi stratejiler
geliştirilmelidir?
✓ Doğalgaz fiyatlarındaki artış ile artan gübre fiyatları karşısında yaşanan sorunlar için hangi stratejik
kararlar alınmalıdır?
✓ Avrupa Yeşil Mutabakat çerçevesinde, Karbon Sınır Düzeltme Mekanizması (Carbon Border Adjustment
Mechanism – “CBAM”) ve uzantısı olan Emisyon Ticaret Sistemi(Emissions Trading System –“ETS”)
mekanizmaları karşısında tarım ihracatçılarının karşılaştığı sorunların giderilmesinde hangi politikalar
geliştirilmelidir?
✓ Pandemi ile derinleşen iklim değişikliği, yaygın yetersiz beslenme, ekonomik istikrarsızlık, gıda üretme,
dağıtma ve tüketme yollarındaki problemlerin tetiklediği küresel gıda sorunlarının azaltılması için kamuözel sektör-üniversiteler-STK’lar neler yapmalıdır?
✓ Sürdürülebilir bir tarım için tohum gen bankasının gelecek nesiller için önemi nedir?
✓ Hayvancılık, küresel insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 12'sinden sorumlu olmasından dolayı,
geliştirilecek hangi yöntemler ile yeşil üretime geçilebilinir?
✓ Tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerinin mevcut durum ile potansiyelini ortaya koyan veri tabanı,
gelecek projelerin yapılandırılmasında nasıl bir rol oynamaktadır?
✓ Gıdaya erişebilirlik ve satın alınabilirlik sorunları, gıda güvenliğini tehlikeye mi atıyor?
✓ Ege Bölgesinin tarım potansiyeli sayesinde ticari bir üs olması için hangi politikalar geliştirilmelidir?
✓ Avrupa ve Türkiye’nin en büyük tam otomasyonlu, jeotermal ısıtmalı, sera ve tarımsal kümelenmesi olan
Dikili Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ekosisteme nasıl bir ivme kazandıracak? TarımSu-Enerji başlıklarında getireceği yeniliklerin yanısıra, ekonomiye her yıl 1.6 milyar lira katkı sağlayacak
ve 3.500 kişiye istihdam yaratacak olan bu projenin Türk ekonomisine katkıları ne olacaktır?
✓ ‘İzmir Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ile, katma değeri
yüksek ürünler üretilmesi, sertifikalı üreticiler ile iç piyasa ve ihracatta söz sahibi konuma gelinmesi, yöre
halkına sosyo-ekonomik katkı sağlanarak modern tarım uygulamalarını geliştirilmesi ve istihdam
(özellikle kadın istihdamı) sağlanması, kooperatifleşmenin geliştirilmesi ile İzmir’in bu konuda öncü bir
hale getirerek tüm dünyada bilinen bir merkez haline getirilmesi için izlenmesi gereken eylem planı
nedir?
*Teyit edilecektir.
*Konuşmacılar soyadı sıralamasına göredir.
11
✓ Gıdaya ulaşım sorunlarının arttığı bu dönemde, giderek önemi artan kooperatifçiliğin desteklenmesi için
neler yapılmalıdır?
✓ Köy Enstitisü’lerinden ilham alarak kurulacak olan Tarım Liseleri ile neler hedeflenmektedir?
✓ Tarıma dijital teknolojilerin entegre edilmesi sayesinde, temel tarımsal girdileri oluşturan ilaç, gübre, su
ve enerjinin gereksiz kullanımının önlenmesi ve böylece maliyetlerin düşürülmesi, üretimde kalitenin ve
verimliliğin artırılması nasıl sağlanabilir?
Moderatör: Ali Ekber Yıldırım, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı
Konuşmacılar:
✓ Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Biyoçeşitlilik ve Genetik
✓ Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası, Yönetim Kurulu Başkanı
✓ Ali Osman Öğmen, Dikili TDİOSB, Müteşebbis Heyet Başkanı
✓ Sadık Özkasap, Manisa Ticaret Borsası, Yönetim Kurulu Başkanı
✓ Arzu Şentürk Salık, Hasanbey Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı & İZSİAD Yönetim Kurulu Üyesi
✓ Neptün Soyer, İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı
✓ Prof. Dr. Yaşar Uysal, Dokuz Eylül Üniversitesi