Agro Turizme katkı sağlanması hedefleniyor.

Isparta Belediyesi’nin tıbbi aromatik bitki zenginliğini artıracak projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’ndan (SOGEP) destek almaya hak kazandı. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler Tıbbi Aromatik Bitki ve Süs Bitkilerinin Çeşitliliğinin Artırılması ve Bölge Tarımına Kazandırılması ile İstihdamın Artırılması Projesi sözleşmesini imzaladı.

 

Proje ile bölge ekonomisine önemli katkı sağlayan gül ile lavanta, adaçayı, tıbbi nane, mersin, ve kadife gibi tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkilerinde tür çeşitliliğinin oluşturulması, çiftçi eğitimleri ile bölgeye katma değerli ürünlerin sokulması, dezavantajlı bireylere ve genç işsizlere istihdam sağlanması, bölgenin sosyo-ekonomik yapısının güçlendirilmesi ve agroturizme katkı sağlanması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nı (SOGEP) 2019 yılında başlattığı ve 2020 yılında da sürdürdüğünü hatırlatan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler: “Ajansımızın temel politikalarından birisi tıbbi ve aromatik bitkilerin -ki Isparta ülkemizde en önde gelen illerimizden bir tanesi- ülkemize ve bölgemize olan katma değerinin artmasını sağlamak. Katma değerini artırmak için bir yandan ürün miktarını artırıp bir taraftan da çeşitliliğinin artmasını sağlamak en temel hedeflerimizden biri. Bu bağlamda SOGEP kapsamında Isparta Belediyemizin projesini hep birlikte geliştirmiş olacağız. Proje kapsamında yaklaşık 2016 m2 sera teşkil edeceğiz. Söz konusu serada bölgemize adapte olmuş bitkilerin fidelerinin yaygınlaştırılması sağlayacak, tıbbi ve aromatik bitkilerin niteliğini artırmış olacağız. Bunun yanı sıra 2.000 m2‘lik tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri parkı oluşturacağız. 12’si kadın olmak üzere 45 kişiye eğitim vereceğiz, bunun yanı sıra 200 çiftçiye de tıbbi aromatik bitkiler konusunda danışmanlık hizmeti sunacağız inşallah. Hayırlı olsun” dedi.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen: “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın destekleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün yeni açtığımız alanında 2016 m2’lik sera alanının hibesi ile alakalı projenin sözleşmesini imzalama aşamasındayız. Yapmış olduğumuz projeyi SOGEP kanalıyla ajansımıza sunduk, mantıklı ve doğru bulunduğu için destek almaya hak kazandık. Öncelikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve BAKA yönetimine teşekkür ediyorum Isparta’mıza verilen bu destek için. Isparta’mız, hem endemik bitkilerde hem de tıbbi aromatik bitkilerde ülkemizin en önde gelen şehirlerinden bir tanesi. Isparta’mızda 800’e yakın endemik bitkinin bulunduğu ve bunun 200’e yakınının tıbbi aromatik bitki olduğu  tespit edilmiştir. Bu çok çok önemli bir rakamdır. Isparta’mızda bunun daha ileri götürülmesi ve bunun merkezi hale getirilmesi için altyapı çalışmalarımıza hız verdik. Çok güzel çalışmalar yapıyoruz.” dedi ve Bakanlığın desteğiyle gül ve lavantanın ana vatanının Isparta olmasından kaynaklanan düşünceyle adı GÜLANTA olan  IPARD Programı Ulusal Kırsal Ağ (UKA) Projesi kapsamında yürüyen proje çalışmasını da hatırlatan Başkan Şükrü Başdeğirmen sözlerine şöyle devam etti: “Endemik ve tıbbi aromatik bitkiler alanında yaptığımız bu çalışmalar ülkemize şehrimize çok önemli katkılar sağlayacaktır. Burada imzalayıp yürürlüğe koyacağımız Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından takip edilecek olan proje inşallah hepimiz için, tarımın gelişmesi istihdam sağlayabilmesi, kadınlarımızın buradan daha farklı bilgiler edinmesi için kooperatifleşmenin önünün açılması anlamında çok güzel sonuçlar vereceği inancındayız. Şehrimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.”

Yorum Yaz