Kovid-19 pandemisi ile değişen turizm tercihleri '' alternatif turizm ve sürdürülebilir inovatif turizm " üzerine oldu.12 ay turizm, 4 mevsim turizm parolası ile yola çıkan turizmciler ; geleceğin turizm trendinin ; gastronomi, Ekoturizm, Agro Turizm, konaklama merkezlerinin de pansiyonlar, Bungolov evler, taş evler doğa ile iç içe bir ortamın tercih edileceğini ön görüyorlar
Marmaris’in turizm potansiyelinin ve turizm gelirlerinin arttırmak, ilimiz turizmine değer katmak ve devam eden turizm projelerini değerlendirmek amacıyla Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında Marmaris Turizm Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde düzenlenen toplantıya Vali Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Ömür Özdil, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Aile Sosyal Hizmetler Müdürü Osman Toprakçı, Karayolları 26. Şube Şefi Duru Öztop, MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Saygılı, MSKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Topaloğlu, MSKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ünal Bozyer, Bodrum Denizcilik MYO Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli, Marmaris Turizm MYO Müdürü Doç Dr. Ekrem Ayan, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Adil Şencan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ömer Kahraman, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Müdürü Günnur Çekmeceli, ADM Bölge Müdürü Ali Karabıyık, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Osman Öner, Orman Bölge Müdürlüğü Marmaris İşletme Müdürü Şükrü Akın Ünler, Gençlik ve Spor Şube Müdürü Nihat Ekinciler, ADM Bölge Müdür Yard. Ufuk Tepe, Milli Emlak Daire Başkanlığı Yusuf Çobanoğlu, MBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Özgür Akdağ, MBB Ulaşım Dairesi Başkanı Cem Hodoğlugil, MUSKİ Daire Başkan Vekili Levent İnan, Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği Genel Sekreteri Hale Altan, Dalaman YDA Müdürü Cengiz Tuğrul Ayaz, Marmaris TÜRSAB Başkanı Gürkan Tetik, GETOB Başkanı Mustafa Deliveli, GETOB önceki dönem başkanı Bülent Bülbüloğlu, Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Halil Bağlı, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, Telekom Marmaris Teknik Yöneticisi Bilgi Salar, Marmaris Milli Parklar Müdürü Mesut Gümüş, Marmaris Milli Emlak Müdürü Sezai Suda katıldı.
Toplantıda Marmaris bölgesinde gerçekleşen orman yangını sonrasında Marmaris Kaymakamlığı, Marmaris Belediyesi, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD),Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB),tarafından hazırlanan “Yeniden Marmaris” sloganıyla Marmaris yarımadasının yeniden yapılandırılması, dünya trendlerine uygun dönüşümü sağlamış, sürdürülebilir bir destinasyon olması ve turizmin 4 mevsime yayılmasını hedefleyen çalışmanın sunumu Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği Genel Sekreteri Hale Altan tarafından yapıldı.
Sunumda, Marmaris’in Türkiye’nin turizm eğitim destinasyonu olarak da ön plana çıkması, Marmaris’in doğal ve kültürel varlıklarını yeniden kazanıp koruyarak yarımadanın doğal bir yaşam parkına dönüştürülmesi, tabiat ve kültürel güzellikleri ile ekolojik, sürdürülebilir ve yeni trendlere uyumlu bir yaklaşımla konaklama sektörü, deniz turizmi ve gastronomisi ile dünya turizm arenasında “Yeniden Marmaris” hikayesinin tanıtılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Marmaris 116 bakanlık belgeli, 820 belediye belgeli konaklama tesisinde toplam 75.000 yatak kapasitesi, 97.391 m2 sahil alanı, 14 adet marina, rıhtım ve iskele tesisi, 3 adet çekek yeri, 4300 bağlama kapasitesi ile ülke toplamının %16’sını oluşturarak en fazla bağlama kapasitesine sahip olup, Marmaris’te 3 rıhtım ve bir adet kruvaziyer limanı bulunmaktadır.
Marmaris ilçesinde turizmin, bütün yarımadanın köy alanlarına kadar koruma-kullanma dengesi içerisinde konaklama, pansiyonculuk, butik otelcilik, deniz turizminin gelişmesi, gastronomi ve restoranları ile yayılması, mevcut yatak kapasitesinin uygun görülen bir kısmının dönüştürülerek rezidans, sağlık hizmetleri ve üçüncü yaş turizminin geliştirilmesi, Marmaris’in denizcilik ve konaklama sektörü ile ilgili bir eğitim destinasyonu olması, sağlık, kültür ve spor turizminin geliştirilmesi, her mecrada (fuarlar, kültür sanat etkinlikleri, dijital mecralar, yazılı-görsel basın) Türkiye Tanıtım Ajansı (TGA) tarafından hazırlanacak bir yol haritası ile tanıtılması konularında görüş ve öneriler değerlendirildi.
Tüm paydaşlarla birlikte iş birliği içerisinde Muğla’nın geleceğini planlayacak çalışmalar gerçekleştirdikleri ifade eden Vali Orhan Tavlı, Marmaris’te ilk etapta, kültür turizminin geliştirilmesi ve Marmaris’in sahip olduğu tarihi zenginliklerin gün yüzüne çıkarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın finansal desteğiyle 8 antik kent ve 3 diğer tarihi alanlarda yüzey araştırması, kazı, restorasyon gibi çalışmalara başlandığını ifade etti.
16.02.2022 21:28:40