Astronomlar Türkiye'nin en büyük teleskobunu getirdiler

Türkiye’nin en karanlık bölgelerinden biri olan Balıkesir’in Sındırgı ilçesi Gözören kırsal mahallesi Sarıcaova yarylasında 1. Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen binlerce kişi eşsiz doğa içerisinde kamp kurdu.

 

Sındırgı Gökyüzü Gözlem Şenliğinin ilk gününde çocuklara gökyüzü bilimini anlatan eğitimler verildi ve eğlenceli oyunlar gerçekleştirildi. Gökyüzü bilimcisi, Astromi ve Uzay Bilimi uzmanı Prof. Dr. Ethem Derman ise katılımcılara alan, yapılacak etkinlikler ve görülebilecek gökyüzü şekilleri ile ilgili bilgi verdi. Gökyüzünün muhteşem dansını fotoğraflamak isteyenler ise hava kararmadan hazırlıklarını tamamlandı. Türkiye’nin en büyük el yapımı teleskopu da alanda yerini aldı. Havanın kararması ile birlikte ışıklar da kapatıldı, gökyüzü şekilleri Mert Koçer tarafından tanıtıldı. Katılımcılar gökyüzü inceleme alanında buluşurken, kimileri teleskopla gezegenleri görmeye çalıştı, kimileri de gökyüzünün muhteşem görselini fotoğraf karelerine sığdırmaya çalıştı. Samanyolu altında Gökyüzü hatıra fotoğrafı da Gökyüzü fotoğrafçısı Murat Yılmaz tarafından çekildi.

Çocuklara ve yetişkinlere özel çeşitli eğitimler ve gökyüzü gözlem etkinlikleri ile Sındırgı Gökyüzü Gözlem Şenliği 31 Temmuz’a kadar devam edecek.

Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş da alanda katılımcılarla birlikte yer aldı.

Etkinliğe katılanlarla bir araya gelen ve Sındırgı’da ilk olarak farklı bir etkinliğe daha imza attıklarını belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ”Etkinlik muhteşem bir şekilde sanayi bakanlığının GMKA’nın, Büyükşehir’in, Altıeylül’ün destekleriyle beraber yapılıyor. Pazar gününe kadar bu şölen devam ediyor. Yani bütün çocuklara bütün ailelere ne olursunuz çocuklarınızı gelin yani çok böyle yaşam boyunca görülmesi çok çok az nasip olan işlerden birisi olduğunu hatırlatıyor. Hepsini Sarıcaova’ya hemen Hisaralan kaplıcalarının üstünde Ulus dağı’nın eteğindeki  muhteşem alana bekliyor ve onları gecenin o kapkaranlıklar içerisinde muhteşem gökyüzünün fotoğrafına baş başa kalmaları için buraya davet ediyorum.” Dedi.

Bu tür etkinliklerin iletişimi güçlendirdiğini ve bilgilerini arttırdığını belirten, şenliğe Ankara’dan katılan Volkan Öğün “Yani bu tür etkinliklerde iletişim, diğer arkadaşlarla buluşma ön plana çıkıyor. Tabi ki bireysel olarak da yapılabilir ama işte bu etkinlik halinde, grup halinde yapılması çekici hale geliyor. İşte arkadaşlarla buluşup bilgi paylaşımında bulunmak karanlık bir gökyüzünde aksaksız olarak görüntülerimizi çekimlerimizi yapmak istiyorum. “ dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı sorumlusu Onur Atılgan “Şu anda Sındırgı Sarıcaova bölgesindeyiz. Gözeren Mahallesine bağlı. Buraya özellikle geldik. Çünkü burası bizim yaptığımız hesaplamalara bakılırsa Marmara ve Ege bölgesinin ikisinin birden en karanlık bölgesi olmaya aday bir bölge. Doğuda daha karanlık yerler var kabul ama burası bizim batıda yaşayan insanlar olarak İstanbul, İzmir ve Ankara da yaşayan insanlar olarak özellikle Bursa gibi büyükşehirlerde çok kolay erişim sağlanabilecek noktalardan bir tanesi. Çok karanlık, o yüzden bizler astronomlar olarak teleskopları çok karanlık yerlere kurmaya çalışıyoruz ki gökcisimlerini, nebulaları, galaksileri çok güzel görebilelim. Burası da çok güzel bir alan. Şu anda 2. Geceyi geçirmeye başlıyoruz. Etkinlik aslında bugün başladı. Bir gün öncesinden geldik buraya. Dün gece çok güzeldi. Samanyolunu çıplak gözle şahane görebiliyorsunuz burada. Yani öyle ki Andromeda galaksisini çıplak gözle görebileceğiniz kadar karanlık. Zaten daha uzak şehirlerden, ben Balıkesir’den geldim buraya. 1 buçuk saat ama 10 saat yoldan gelen katılımcılarımız da var. Onlar da çok memnun kaldılar. Gökyüzü kalitesi burada gerçekten çok güzel. Burada tabi sadece teleskopu olanlar yok. Ama bir yandan arkada da görüyorsunuz zaten. Çok özel teleskop tasarımları da var bir yandan onlar da burada geliyor. Türkiye’nin en büyük el yapımı teleskopu da burada. Türkiye’de bundan daha büyüğü yok. 21 inçlik bir aynası var bu teleskopun. Çokta kaliteli. Uğur İkizler tarafından yapılan bir ayna. Tabi burada sadece teleskopu olanlar yok. Aynı zamanda arka sahada astrofotoğrafçıların yani derin uzay cisimlerinin fotoğraflarını çeken fotoğrafçılar var. Bir yandan hiçbir ekipmanı olmayıp teleskoplardan bakmak isteyen vatandaşlarımız da buradalar. Uzayı merak eden insanlarımız var. Çok güzel bir alan burası. Ethem Derman hocamızın koordinasyonunda yürüyor bir yandan. Onun davetiyle onun düzenlediği bir organizasyonun neticesinde Sındırgı Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve bizim kurumumuz da biraz koordinasyon katkısı oldu biraz GMKA olarak. Burada güzel bir organizasyon düzenliyoruz şu anda. “ dedi.

 

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Araştırma Görevlisi Vahit Oğuz Kiper “Sanırım çok ciddi bir karanlık olacakmış. Gökyüzü gözlemlerinden teknik olarak çok anlamıyorum ama bu açıdan sanırım çok önemli bir husus bu, onu duymuştum. O açıdan sanırım çok verimli bir etkinlik olacaktır. Ulaşımda çok fazla sıkıntı yaşamadık. Etkinlikle ilgili web sitesinde detaylı bilgiler vardı. Şuradan dönün buradan sapın gibi. O sayede çok fazla zorlanmadık. Geldiğimizde bir keşif yaptık bölgeye dair. İşte fiziki imkânları biraz öğrendik. İşte yemek yiyebileceğimiz yerler çadırımızı kurabileceğimiz yerler. Şu an için gayet güzel gidiyor diyebilirim. Etkinlikten beklentim yani aslında bu camia ile birlikte olmak bizim hoşumuza gidiyor. Yani gökyüzüne işte astronomide ve ya uzay bilimine ilgisi olan insanlarla bir arada olmak hoşumuza gidiyor. Bizim şahsi beklentimiz Yani bu etkinliğe tamamen bir turistik faaliyet olarak bakmıyoruz aslında sanırım ama.  Gene de işin tabi bir turizm tarafı da var. Burada olmak işte kafa dinlemek, sessiz ortam muhtemelen şu an çevremizde benim sesim duyuluyordur. Yani burada olmak aslında bizim beklentimiz diyebilirim. “ dedi.

 

Astromi ve Uzay Bilimcisi Prof. Dr. Ethem Derman “ Her akşam gökyüzünü tanıtıyoruz gelenlere. Gökyüzündeki takımyıldızları, Gökyüzündeki parlak yıldızların adlarını, onları tanıtıyoruz. Onun dışında teleskopları kuruyoruz ve teleskoplarla gökyüzüne bakıyoruz. Teleskoplarla baktığımız gökyüzü teleskoplarla her zaman her şey gözükmez. Ama bugünlerde çok güzel, akşamları Satürn çıkıyor, daha sonra Jüpiter çıkıyor, daha sonra mars çıkıyor, sabaha karşı da Venüs çıkıyor. Dolayısıyla 4 gezegeni birden görmek mümkün olacak. Geçenlerde hatta bir günde 5 gezegeni dahi gördük. Ama bu 4 gezegeni görebilmek için katılımcıların mümkün olduğu kadar, sabaha kadar ayakta kalması lazım. Ve bu tür etkinliklerde katılımcılar kalıyorlar sabaha kadar ayakta. Bunları gösteriyoruz. O teleskopların nasıl yapıldığını anlatacağız. Ve bu 3 buçuk gün boyunca 3 gün boyunca çocuklara çeşitli etkinlikler yaptırıyoruz astronomiyi sevdirmek için gökyüzünü sevdirmek için. Çok güzel atölye çalışmalarımız var. Bunların programını yaptık. Bunların içerisinde neler var derseniz işte güneş saati yaparak güneşin nasıl size kolunuzdaki saati gösterdiğini anlatıyoruz. Onun uygulamasını yapıyoruz. Roket atışları yapıyoruz su roketi diye. Dolayısıyla Mars’a nasıl gideceğiz, Ay’a nasıl gideceğiz onların hikâyesini anlatmaya çalışıyoruz. Çocuklarla işte hayalimdeki uzay diye bir resim yarışması yapıyoruz. Ve bu yarışmalar sonucunda da o çocuklara hediyeler vereceğiz. “ dedi. 

Yorum Yaz