AYSİAD ; Denizli'den yavru vatana iki dev yatırım yapılacak

Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği(AYSİAD) Başkanı Mahmut Catlık, Egeyön TV’de önemli açıklamalarda bulundu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile önemli ilişkiler geliştiren AYSİAD’ın 2 üyesinin yavru vatanda dev yatırıma hazırlandığını söyledi. Başkan Catlık, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Denizli arasında karşılıklı ticari ilişkilerin süreceğini dile getirdi.

 

AYSİAD Başkanı Mahmut Catlık, Egeyön TV’de Ahmet Deda’nın sorularını yanıtladı. Catlık, Denizli’nin tanıtımı için yaptıkları çalışmaları, büyükelçiler ile temasları, AYSİAD’ın son durumunu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile oluşturulan samimi ve ticari gelişmeleri anlattı.

Denizli’ye gelen büyükelçilerin organizasyonunda AYSİAD imzası oldu. Şimdiye kadar hangi ülkelerin büyükelçilerini Denizli’ye getirdiniz?

BÜYÜKELÇİLERLE TEMASLAR KOPMUYOR Derneğimiz 2004 yılında kuruldu. Denizli’miz için büyük projelere imza attı. STK kurmak çok basit ama devamlılığı çok zor. Bunu sağlayan herkese teşekkür ediyorum. 2 yıldır farklı bir misyonumuz oldu. 2 yıl önce Kazakistan büyükelçimiz ile başlamıştık. Buradaki amacımız çok farklı. Yurt dışında ticaret odaları ve STK’lar ile bir araya geldiğimizde DTO ve DSO’dan brifing dosyaları alarak Denizli’mizi tanıtıyoruz. Büyükelçilerimizi buraya getirmemizin sebebi de Denizli’mizi tanıtmak. Denizli’mizde 40’a yakın sektör var. Türkiye’nin lokomotifi olan bir şehirde büyükelçilerimize Denizli’nin tarihini, sektörlerini, işletmelerini tanıtıyoruz. DTO ve DSO ile işbirliği yaptırıyoruz. Ukrayna büyükelçimizi getirmiştik. Şimdi Ukrayna Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Kendisiyle hala görüşüyoruz. İçtenlikle onları karşıladığımız ve samimiyetimize inandıkları için görüşmelerimiz sürüyor. Andrii Sybiha, Denizli’ye geldiğinde bu kadar beklemiyormuş. Gördüklerinden sonra çok mutlu oldu. Çal’ı ziyaret ettik. İşletmelerle beraber oldular.

Burada turizme de katkı yaptınız, bundan bahseder misiniz?

UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİNİN DENİZLİ TURİZMİNE KATKISI Büyükelçileri Denizli’ye getirdiğimizde bunu tek başına yapmak istemiyoruz. DTO, Büyükşehir gibi kurumlarla ortak çalışıyoruz. Andrii Sybiha, geldiğinde DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen’i aradım. Laodikya gezimizde bize eşlik etti. Andrii Sybiha, kaldığı süre boyunca turizm açısından eksiklikleri Gazi Murat Şen Bey’e iletti. Kitapçıkların sadece Rusça olması, otel televizyonlarında Ukrayna resmi televizyonun olmadığını belirtti. Bu eksikler böylece kısa sürede giderildi.

Ukrayna’da savaş var. Andrii Sybiha, ile bu konuda görüşüyor musunuz?

“SAVAŞ BAŞLADIĞINDA ANDRII SYBIHA’YI ARADIM” Savaşın başlangıç aşamasında kendisiyle görüştük. Desteklerimizi ilettik. Yapabileceğimiz bir şey olursa elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Ukrayna vatandaşları ile ilgili sıkıntı olursa yardımcı olabileceğimizi belirttik.

AYSİAD’ın sektörel dağılımı nedir? Kaç üyeniz var?

190’A YAKIN ÜYE Şuanda 190’a yakın üyemiz var. Çok üye olmasının değil üyelerin aktif olması önemlidir. İstişareler, toplantılar yapıyoruz. Birlik ve beraberliği arttırıcı işler yapıyoruz. Arkadaşlarımızın bize olan inancı çok iyi durumda. 36’ya yakın farklı sektörümüz var.

Yurt dışına iş gezileriniz oluyor mu?

KUZEY KIBRIS’TA ÖNEMLİ TEMASLAR Benim dönemimden önceki başkanlarımız Azerbaycan, Suriye gibi geziler yapmışlardı. Bizim dönemimiz pandemiye yakalandı. Sonrasında biz Ekim 2021’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bir gezi yaptık. 25 iş adamımız ile gittik. 3 günlük temaslarda bulunduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’ndan takdir name aldık. Öncesinde Ukrayna’dan devlet nişanı aldım. Bunlar bizim için büyük onur. Kıbrıs’ta yaptığımız görüşmelerde giyimimizden, konuşmamıza, sektörlerimizi düzgün ifade ederek Denizli’yi ifade etmemiz takdir almamızı sağladı. Döndükten sonra Kuzey Kıbrıs ile bağlarımız kuvvetlenerek devam etti. 20 Temmuz kutlamalarında resmi olarak davet edildik. Oraya yatırımcı arkadaşlarla beraber gittik.

KUZEY KIBRIS’A DENİZLİ YATIRIMLARI BAŞLADI Şuanda AYSİAD üyesi 2 arkadaşımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yatırım yapıyorlar. Kıbrıs Türk Ticaret Odası ağırlıklı olarak sektör çalışmaları yapılıyor. Odamızı ve Cumhurbaşkanımızı, Denizli’de Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan ile birlikte ağırlayacağız. Denizli’de büyük bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Burada DTO’da olacak. Ortak neler yapabiliriz diye çalışacağız. Yine AYSİAD olarak bizden yazılım firması istemişlerdi. Bu desteği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı ile çalışmaya başladılar.