Begonvil Kadın Girişimci Kooperatifi'ne GEKA desteği

Begonvil Kadın Girişimci Kooperatifi'ne GEKA desteği
Dokuma Atölyesi’ne gelen turistler isterlerse Atölye’de dokuma denemeleri de yapabilecekler.
Begonvil Kadın Girişimci Kooperatifi'ne GEKA desteği

BODRUMLU KADINLAR, MUĞLA’NIN GELENEKSEL DOKUMALARINI GEKA DESTEĞİYLE YAŞATIYOR.
GEKA’nın Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen, Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin yürüttüğü "Geleneksel Muğla Dokumaları Envanteri Hazırlanması ve Günümüz Kullanımına Uygun Dokuma Yapılması" projesi ile Muğla’nın geleneksel dokumaları yaşatılmaya devam ediyor.

haber arası detay

 

"Geleneksel Muğla Dokumaları Envanteri Hazırlanması ve Günümüz Kullanımına Uygun Dokuma Yapılması" projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini Aydın, Denizli ve Muğla’da yürüten GEKA’nın “Üretici Örgütlerinin Güçlendirilmesi Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı” kapsamında destek aldı. Proje kapsamında dokumacılık konusunda verilen danışmanlık ve eğitim hizmetiyle Muğla’nın geleneksel dokumacılık ürünlerini gelecek nesillere taşıyacak yetişmiş kadın iş gücü oluşturuldu.

Kooperatif ortaklarının yanı sıra, kooperatife ortak olmayan ancak Muğla Dokumalarını öğrenmek isteyen kadınların da katıldığı eğitim ve danışmanlık hizmeti; Muğla Dokumaları için uygun ip, model, desen oluşturma, dokuma tekniklerini ve geleneksel ürünlerin günümüz kullanımına dönüştürülmesine yönelik üretimin yapılması konularını kapsadı. Bunun yanında dokuma örneklerinin günümüz kullanımına uyarlanması, yurt dışı pazarlama olanakları ve marka uygulamaları da danışmanlık hizmeti kapsamında verildi. Tezgahlarda verilen uygulamalı eğitimlerde şal, fular, peştamal, peşkir, kumaş ve perde üretildi.

Kooperatifin yedi ortağıyla birlikte eğitim alan kadınlardan 4’ü şu anda parça başı çalışarak aile ve ilçe ekonomisine katkıda bulunmaya başladılar. Önümüzdeki yıllarda bu sayı artırılarak kalıcı istihdama yönelik adımlar da atılacak.

Proje kapsamında; Muğla'nın kaybolmaya yüz tutmuş önemli değerleri olan Yeşilüzümlü Dastar Bezi, Yeşilyurt Pisi Bürümcük Dokumaları ile özellikle antik çağlarda kullanıldığı söylenen ve yakın zamana kadar evlerde üretilen Tarihi Bodrum Bezi envanteri hazırlanarak kayıt altına alındı ve böylece gelecek nesillere aktarılmasının önü açıldı.

Özel tasarım ve dokumalarıyla Bodrum'a gelen yerli ve yabancı turistler için de cazip hale getirilen Muğla'ya özgü dokumaları turistler yerinden satın alabilecekler. Dokuma Atölyesi’ne gelen turistler isterlerse Atölye’de dokuma denemeleri de yapabilecekler.

Proje ile en kısa zamanda Muğla ve Bodrum'a özgü, kültürel değeri olan Muğla dokumalarının Bodrum'dan Türkiye'ye ve dünyaya ulaşması hedefleniyor.

S.S. Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; 17 girişimci ve üretken kadının hayali ile birkaç ay boyunca yapılan toplantılar sonunda, 8 Mayıs 2013 tarihinde, Bodrum-Turgutreis’de kuruldu.

S.S. Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre değişir ortaklı, değişir sermayeli ve sınırlı sorumlu bir Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'dir.

S.S. Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; Muğla’nın ilk ve tek “kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi”dir.

Kuruluşunun ilk yılında Turgutreis Belediyesi’nin tahsis ettiği küçük alanda 2013 yaz sezonunu tamamlayan Kooperatif, 2014 yılından itibaren halen bulunduğu adreste, 19 ortakla faaliyetlerini sürdürmektedir.
S.S. Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi;

“Memleketimizin kurtuluş çarelerinden biri de kooperatif şirketleri kurmaktır.”diyen Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yolundan gitmektedir.

“Birlikten kuvvet doğar”, “bir elin nesi var, iki elin sesi var” yaklaşımını benimsemiştir.

 

Yorum Yaz