Biga Belediye Meclisi Temmuz 2022 ayı Olağan Meclis Toplantısı

Biga Belediyesi'nin Temmuz ayı Meclis toplantısına kamu yararı bulunan, vatandaşların huzur ve rahatı için acil olarak planlanan altyapı ve üstyapı çalışmalarına ilişkin Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan'ın borçlanma yetkisine CHP, İyi Parti ve Bağımsız Meclis üyelerinin ret vermesi Bigalı vatandaşlarca şaşkınlıkla karşılandı.

Biga Belediye Meclisi Temmuz 2022 ayı Olağan Meclis Toplantısı Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan başkanlığında 5 Temmuz 2022 Salı saat 16.00’da Belediye Meclis Salonunda yapıldı. Temmuz ayı Meclis Toplantısında 5 gündem maddesi görüşüldü.

ŞEHİR PLANCISINA YETKİ VERİLDİ

Sakarya Mahallesi’nde yer alan Millet Bahçesi projesi için Kocabaş Çayı kenarında bulunan yolların yeniden düzenlenecek şekilde yetkili şehir plancısı tarafından hazırlanan komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

EMSAL ARTIŞINA RET VERİLEREK VATANDAŞ MAĞDUR EDİLECEKTİ

Millet İttifakı ve Bağımsız Meclis üyelerinin oylarıyla komisyondan gelen karar reddedildi. Oylama sonucunda Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan verilen kararla ilgili “Bir görüş alabilir miyiz yani bu daha önce meclisimizin oy birliği ile kabul ettiği bir plan burada askıya çıkma sebebi de daha önceki itirazlarda vatandaşın hem emsal artışı hem de kat artışı ile ilgili talepleri vardı kat artışı ile ilgili talepleri komisyonumuz kabul etmedi ama emsali %25'ten %30'a çıkarttık Şimdi burada verdiğiniz kararla %25'ten %30'a çıkartmayı engellemiş oluyorsunuz.” dedi. Başkan Bülent Erdoğan’ın ardından İmar Komisyonu Başkanı ve Cumhur İttifakı Belediye Meclis üyesi Fatih Alkan söz aldı. “Başkanım bence bunu bir daha oylayalım. Çünkü zannediyorum konu yanlış anlaşıldı. Bu konuyu özetlemek gerekirse Alper Abi de sürecin başından sonuna zaten imar komisyonunda beraberiz. Şimdi planı İlk baş meclisimize getirdik planı onayladık onaylanan plan askıya çıktı bu askıdayken 55 tane dilekçe geldi bu dilekçelerin hepsi kat artışı ve emsal artışı ile alakalıydı biz kat artışını reddettik. Emsal artışını kabul ettik. Kat artışını Millet İttifakı ve Bağımsız Meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte red ettik. Şimdiki bizim konumuz şu an meclisimizde onaylanan konu %25'e %30'un askı sürecindeki gelen itirazların değerlendirme konusundayız. Şuan buna meclisimiz hayır verirse şu olmuş oluyor %25'ten %30'a çıkmasın tekrar %25'te kalsın gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.” dedi. Başkan Erdoğan yanlış bir karar alınmaması ve bunun neticesinde vatandaş mağduriyeti yaratılmaması için gündem maddesinin imar komisyonuna sevk edilmesini önerdi ve konu oy birliği ile imar komisyonuna sevk edildi.

GEÇMİŞ DÖNEMİN BORÇLARI KAPATILDI

Gündemin üçüncü maddesi görüşülmeden önce Başkan Erdoğan daha önceden verilen borçlanma yetkisinin ne yönde kullanıldığı ile ilgili açıklama yaptı. Başkan Erdoğan “Değerli arkadaşlar göreve geldiğimiz günden bugüne 3 yıl içinde Biga Belediye Meclisinin verdiği yetkiyle toplamda 22 milyon 932 bin lira kredi kullanılmıştır. Kullanılan bu kredinin bir kısmı bir önceki dönemde yapılan ama ödemesi gerçekleştirilmeyen parke taş, altyapı, sıcak asfalt gibi çalışmaların ödemesi için kullanılmıştır. Diğer bir kısmı da geçmişten gelen yüksek faizli kullanılan kredilerin belediyemiz üzerinde yarattığı faiz yükünü azaltmak için daha uygun bir kredi çekilmek üzere kullanılmıştır" dedi.

SATTIKLARIMIZ DA YAPTIKLARIMIZ DA ORTADA

Başkan Erdoğan Meclis Üyelerine yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: "Zaman zaman farklı basın açıklamalarında duyuyoruz. Seçim zamanı bizim bir sözümüz çok farklı şekilde anlatılıyor. Satmaya değil yapmaya geliyoruz diye bir ifademiz oldu. Tabii bu konuyu vatandaşa, halkımıza doğru aktarmak hepimizin asli görevi. Göreve geldiğimiz günden bugüne katlı otoparkta 7 adet, Kapalı Çarşı da 1 adet, Biga Ticaret Merkezinde de 2 adet iş yeri satışı yaptık. Toplamda 10 tane iş yerinin satışını yaptık ve bunun karşılığında belediyemiz kasasına 4 milyon 364 bin lira para girdi. Akabinde Kamulaştırma yani taşınmaz anlamında belediyeye kazandırdığımız yerlerimizin toplam bedeli de 5 milyon 640 bin lira. Biz 4 milyon liralık 10 tane iş yeri satmışız bunun karşılığında da bunun üzerine 1 milyon 275 bin lira para ekleyerek 5 milyon lira kamulaştırma yaparak belediyemize bu yerleri kazandırdık. Rakamlar ortada her şeyi doğru ifade etmek lazım” dedi.

SİYASET HİZMETİN ÖNÜNE GEÇTİ

Başkan Erdoğan halkla görüşmelerinde ve ziyaretlerde değinilen konularla ilgili Belediye Meclis Üyelerine “Halkla görüşmelerimizde ve ziyaretlerimizde Biga’mızın yollarının bozukluğu herkesin gündemi. Bununla alakalı da biz geçen ay ki meclisimizde Fen İşleri Müdürlüğümüzün Biga genelinde acil yapılması gereken bozuk yollar, altyapı ve kaldırım işleriyle ilgili ihtiyaçlarını belirlediler. Bu işlerin tamamının yapılabilmesi için 60 milyon liranın üzerinde bir ihale yapıp bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Tabii şu an 60 milyonluk krediyi bizim kullanmamız mümkün değil. Biz de bu ihalemizi küçülttük. Geçtiğimiz günlerde ihalemiz yapıldı ve şu an müteahhit belli. İnşallah bayramdan sonra hızlı bir çalışmayla Biga'mızın öncelikle yolları bozuk olan yerlerin çalışma işlemi başlayacak. Tabi belediyelerin genelin de altyapı üst yapı çalışmalarının finansmanı İller Bankası aracılığıyla sağlamakta. İller Bankası da meclisin Belediye Başkanına yetki vermesini ve o yetkiyle İller Bankası arasında ki yapılacak olan işlemlere başlanılması gerekiyor.” dedi. Başkan Erdoğan’ın Belediye Meclisini bilgilendiren konuşmasının ardından yapılan oylamada Millet İttifakı ve Bağımsız Meclis üyelerinin oylarıyla bu madde reddedildi. 

BU KARARI HALKIMIZIN VİCDANINA BIRAKIYORUZ

Başkan Erdoğan kararın ardından “Evet bu karar meclisimizin kararı, meclis üyelerimiz Biga'da hemşerilerimizin oylarıyla seçilen, belediyecilik hizmetlerini en iyi şekilde yürütülmesi için seçtiği kişiler. Meclisimizin kararına saygılıyız. Yasaların belediye başkanına vermiş olduğu bir takım yetkiler var. Kamu yararı içerdiği için bu gündem maddesine ve bunun gibi kamu yararını engelleyen gündem maddelerinden Belediye Başkanının 5 gün içerisinde bunu tekrar meclise sunma yetkisi var. Biz de bu yetkimizi kullanacağız yargı yoluna başvuracağız. 152 senedir Biga'ya hizmet eden Biga Belediyesi'nin her zaman B planı C planı mutlaka olmalı. Bizim de B ve C planlarımız var meclisimiz bize bu konuda yetki vermese de biz bu yapılacak olan işlere halkımızın hizmetine sunulacak acil olan işlere çalışmalarımızı yapacağız ve bununla alakalı da buradaki kararları yapılan oylamaları halkımızın vicdanına bırakıyoruz karar hayırlı olsun.” dedi.

PRESTİJ CADDE 3 ETAPTAN OLUŞUYOR

Belediye Meclisi’nin 4. gündem maddesi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde uygulanan projenin yapımı için kredi kullanımı konusuydu. Başkan Erdoğan oylamadan önce Belediye Meclis Üyelerine “ Birçok toplantıda Kıbrıs Şehitleri caddemizin Prestij Cadde projesini paylaştık. Prestij Cadde projemiz 3 etaptan oluşuyor, burada 1. Etap aydınlatma direkleri, 2. Etap altyapı ve sıcak asfalt çalışması, 3.Etap refüj, kaldırım ve peyzaj çalışmaları. Bu projenin toplam maliyeti; sıcak asfaltın maliyetinin yüksek olmasından dolayı, bizim belediye bütçesiyle aşabileceğimiz bir proje değildi. Bununla alakalı projemizi detaylı olarak hazırladık ve Ulaştırma bakanımıza anlattık. Bütün kamu kurumlarının bu cadde üzerinde olduğunu, en çok araç geçiş sayısının bu cadde üzerinde olduğunu, yine şehrimizin giriş caddesi olduğunu bu projenin Biga'mıza çok yakışacağını ifade ettik. Belediyemizin mali durumundan bahsederek, aydınlatma direkleri, kaldırım peyzaj çalışmalarının tarafımızca yapılabileceğini ancak sıcak asfalt konusunda bize destek olmalarını istedik. Bakan Bey'den bunun sözünü aldık. Çalışmamızı başlattık, ilk etapta direklerimizin montajı tamamlandı ve şu anda refüj çalışmaları yapılacak. Yani burada öncelik direklerin miydi? Evet öncelik direklerindi. Çünkü bu projenin başlaması gerekiyordu. Bu direklerle alakalı çok farklı siyasi görüşe sahip olan Bigalı hemşerilerimizden memnuniyet ve teşekkür aldığımızı da sizlere iletmek istiyorum.” dedi. Başkan Erdoğan’ın konuşmasının ardından gündem maddesinin oylamasına geçildi. Gündem maddesi Millet İttifakı ve Bağımsız Meclis Üyelerinin oylarıyla reddedildi.

KAMU YARARI GÖZETİYORUZ

Millet İttifakı İbrahim Demircan’ın direklerin alımıyla ilgili sorduğu soru üzerine Başkan Erdoğan “ Biga Belediyesi bir motosiklet bile alsa bunun belli bir prosedürü var. Kamu kurumları istediği gibi alım yapamıyor. Bunu 4 encümen toplantısında 4'ünde de sana güzelce açıkladık. Hatta Fen İşleri müdürümüz de 2 defa bu konuyla alakalı süreci detayları ile anlattı. Kamu İhale kanununa göre herhangi bir kusuru olmadan ne gerekiyorsa kanuni bir şekilde alımı yapıldı. Bu hassasiyetiniz noktasında size hak veriyorum. Birçok belediyede birçok farklı olay oluyor duyuyoruz. Burada bir şey aramanız çok normal ama bu konularla alakalı bir iddianız olduğu zaman da bizim ilgili birimlerimizden bilgi alabilirsiniz onlara da inanmıyorsanız yargıya başvurabilirsiniz.” dedi.

Temmuz Ayı Belediye Meclis toplantısının son gündemi Mali Hizmet Müdürlüğü tarafından hazırlanan ücret tespitlerinin plan bütçe komisyonuna sevk edilmesiydi, belediye meclis üyeleri oy birliği ile gündem maddesinin komisyona sevk edilmesine karar verdi. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Başkan Erdoğan katılım sağlayan meclis üyelerine teşekkür etti ve Belediye meclis toplantısı gündem dışı konuşmalarla devam etti.

AÇIK İHALE YÖNTEMİNDE KAMU ZARARI OLUŞACAKTI

Fen İşleri Müdürü Erdem Berber; Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne uygulanan elektrik direklerinin alımıyla alakalı Belediye Meclis üyelerine süreci anlattı. “ Değerli meclis üyelerimiz biz bu ihale yöntemini öncelikle açık ihale olarak gerçekleştirecektik. Açık ihale yönteminde bu tür özel tasarıma sahip olan sanatsal ve teknik özellikte niteliğe sahip ürünlerin açık ihalede alınması kamu zararına sebep oluyor. Biz bu özel tasarım tescilli belgeli ürünü satın almadan önce araştırma yaptık. Şile Belediyesi bu ihale yöntemi ile bu alımları gerçekleştirmiş. Biz de onların yaptığı ihale yöntemini araştırdık ve mevzuatta da yeri olduğunu gördük. Eğer bu yöntemle yapmasaydık ne olurdu. Bu ürün ilk önce sizin de bizimde başkan yardımcımızın da içinde bulunduğu bir toplantı da belirlendi. Birçok marka üzerinde en beğenilen ürünleri topladık. Daha sonra biz 3’e indirdik ve şu anda caddede uygulanan ürünü beğendik ve uyguladık. Bu ürün açık ihale ile yapılsa, bütün firmalar gidip patent sahibi firmadan almak zorunda. Çünkü patent işin içinde olduğundan dolayı firmada tasarım tescil belgesi var. Bu sefer açık ihale yönteminde kamu zararı oluşacak. Bizim ihaleyi gerçekleştirdiğimiz 5 milyon 187 bin liranın üzerine diğer ihaleyi alan firma kâr eklemek zorunda kalacaktı. Bu nedenle direk üretici firmadan aldığımızdan dolayı diğer aracı firmaya kâr vermemiş oluyoruz.” dedi.

'VATANDAŞ BAŞKAN ÇOK ÇALIŞIYOR' DER DİYE REDDETMENİZ ŞIK DEĞİL

Başkan Erdoğan “Bu direkler Bülent Erdoğan’ın direği değil. Bu direkler bizim direğimiz. Biga’nın direği hepimizin. Bir misafiriniz geldiğinde ya ne güzel ilçeniz var dediğinde sen rahatsızlık duyar mısın? Biga Hepimizin olması lazım. Biga Hepimizin lafı da söylemde kalmaması lazım. Bunun için ben meclisimizin verdiği karara saygılıyım. Yani burada tutupta her şey de bizi alkışlayacak yetki verecek durumda değilsiniz. Burada lüks bir şey yok. Biga’nın ihtiyaçları belli bunun yapılma modelleri belli belediyelerin çalışma sistemleri belli. Bununla alakalı biz meclisimizden biraz daha bu konulara sahip çıkmasını istiyoruz. Burada yetki alamadık yollarımızı yapmayacak mıyız? Yapacağız Allah’ın izniyle ama burada hepinizin desteğiyle yapmak ayrı. Bizim kendi imkânlarımızla yapmak ayrı. Biz durmuyoruz. Cumhuriyet Mahallesi muhtarı burada, Mumcular Caddesinin sorunu var yolu yapacağız altyapısı yok. Boru almamız lazım ayrı bir ihale yapmamız lazım. Biz fırsat buldukça gidiyoruz. Mumcular caddesinin borularını hiç para ödemeden aldık Belediyemize kazandırdık. İnşallah müteahhidimiz başladığı zaman altyapısını da yaparak Mumcular caddemizin sorunlarını çözeceğiz inşallah. İstiklal Caddesi, İnönü Caddesi, Muammer Aksoy Caddesi bunlar Biga’nın en hareketli noktaları. İşte en kıymetli camimiz, en eski camimiz Ulu Cami’nin olduğu bölge. Sezai Suda, duba alan dediğimiz yer yani yollarını gidiyorsunuz görüyorsunuz. Bunların yapılması lazım. Olaya şöyle bakıyorsanız çok yanlış. Biz yetkiyi veririz, yollar yapılır vatandaş başkan çok çalışıyor der başkan bir daha gelir seçilir. Bundan dolayı reddetmekte şık değil. Yarına çıkacağımızın garantisi yok bizim ya. Bugün varız yarın yokuz” dedi.

TIR SEFERLERİNE GÖRE KOMİSYON TOPLAYAMAYIZ

Millet İttifakı Belediye Meclis Üyesi İbrahim Demircan’ın “ Muhabbetiniz iyi ama samimi değil” söylemi üzerine söz alan Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyesi Sıtkı Keçeci “İbrahim’le beraber biz imar komisyonunda yer aldık. Vatandaş bize meclis üyesi olarak burada bir değer verdi oy verdi diyor. Burada en önemli konuların görüşüldüğü imar komisyonunda biz ikidir İbrahim Bey’le hiç karşı karşıya gelemedik. Hatta son komisyonda nezaketen söylediğimiz tarih kendisine uymadığı için tarihi ileri alıyoruz, ama ileri aldığımız tarihte de imar komisyonunda görevine gelmiyor. Encümen de bir sürü imar konuları görüşülüyor. Bunların ilk görüşüldüğü değerlendirildiği yer de Fatih Alkan’ın başkanlığında yaptığımız imar komisyonu. Bu kadar hassasiyet varsa tabi herkesin işi var biz onun işini biliyoruz ama, ben ameliyatımı bırakıp geliyorum bir çok arkadaşımızın bir çok işi var. Vatandaş bununla ilgili bize bir yetki veriyorsa sizden ricamız çok uygunluğunuz yoksa komisyonlara girmeyin. İmar Biga’da bu kadar önemli iken iki toplantı üç toplantı görev almıyorsanız ben asıl size değil ittifak ortağınıza sormak istiyorum. Arkadaş siz ittifaksınız, arkadaşınızı orada görevlendirmişsiniz çok güzel. Görev vermekte çok keyifli sizin açınızdan almakta çok keyifli olabilir. İttifak ortağı olarakta görevinizi yerine getirmiyorsunuz. Bir kere tırla işiniz vardı gittiniz gelmediniz. İkinciye gittiniz gelmediniz. Biz tır seferlerine göre imar komisyon toplantısı yapamayız, tabi ki öyle bir düzen de yok belediyecilikte. O yüzden ricamızdır eleştiri yaparken biraz vicdanlı olalım. Biz birçok şeyi burada söylemiyoruz, idare etmeye çalışıyoruz” dedi.

Yorum Yaz