Biyoçeşitliliğin korunması yalnızca küresel mücadeleyle kazanılabilir

Biyoçeşitliliğin korunması yalnızca küresel mücadeleyle kazanılabilir
Biyoçeşitliliğin korunması yalnızca küresel mücadeleyle kazanılabilir

Orman Genel MüdürüBekir Karacabey, “Türkiye’nin Doğal Zenginliği: Biyoçeşitlilik“ konulu sunum yaptı
Karacabey, “Biyoçeşitliliğin korunması yalnızca küresel mücadeleyle kazanılabilir”

haber arası detay


İZMİR (Ege Ajans)-Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) koordinasyonunda, Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde “Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı” kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey tarafından “Türkiye’nin Doğal Zenginliği: Biyoçeşitlilik“ konulu sunum gerçekleştirildi.

 


EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde yapılan etkinliğe; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, bakanlıklardan temsilciler, farklı üniversitelerden öğretim elemanları, çeşitli meslek dernekleri, özel sektörden alanında araştırmacı, uzman ve yöneticiler ile öğrenciler katıldı.
“Orman, iklim değişikliğini etkiliyor”


    Orman tahribinin iklim değişikliğini tetikleyen bir etken olduğunu vurgulayan Bekir Karacabey, “Biyoçeşitlik, her geçen gün daha da kritik hale gelen çok önemli bir konu. İklim değişikliğinin etkilerinin her geçen daha fazla hissedildiği bir dönemde böylesine bir çalıştayın düzenlenmesini çok kıymetli buluyorum. İklim değişikliği ekosistemi ciddi oranda etkiliyor. Ormanlar da ekosistemin en önemli unsurlarından biri. Zira biyoçeşitliliğin yüzde 75’lik kısmı ormanlar içinde bulunuyor. Bu bağlamda iklim değişikliği ve orman kavramlarının birbirini etkileyen unsurlar olduğundan söz etmek mümkün” diye konuştu. 
    "Uluslararası sözleşmeler uygulanmalı”
Biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik uluslararası sözleşmelere dikkat çeken Bekir Karacabey, “Bilindiği üzere dünyada biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için uluslararası sözleşmeler hazırlanmıştır. Özellikle 1992 yılında Rio’da imzalanan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, biyolojik kaynakların sürdürülebilirlik ilkelerine göre işletilip korunması yönünde etkin adımların atıldığı bir dönüm noktası olmuştur. Türkiye de bu sözleşmelere taraf olmuş ve bu sözleşmelerden doğan yükümlülükleri yerine getirmek için her türlü çabayı sarf etmektedir. Nitekim biyoçeşitliliğin korunması da ancak küresel bir konsensüs ile sağlanabilir. Anlaşmaların yapılmasından çok, o anlaşmaların uygulanması gerekmektedir” diye konuştu.


“Türkiye dünyadaki orman varlığını zenginleştiriyor”
    Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin bir konumda olduğunu aktaran Karacabey, “Toplum olarak iklim değişikliğini olumsuz yönde etkileyen unsurlara karşı tedbirler alınmalı. Söz konusu tedbirlerin yanı sıra dünya iklimini restore edecek projelerin de hayata geçirilmesi gerekiyor. Nitekim Türkiye bu restorasyon sürecinde önemli bir konumda yer alıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın açıkladığı verilere göre; Türkiye, Avrupa’da belirlenen en önemli 100 orman alanının 9’unu barındırmaktadır. Bu durum ormanlarımızın biyolojik çeşitlilik açısından ne kadar önemli olduğunun bir gösteriyor” dedi.


    “Ormanların takibini veri tabanımızla sağlıyoruz”
Orman Genel Müdürlüğününbiyoçeşitliliğin korunması adına sürdürdüğü faaliyetlere de değinen Karacabey, “Orman Genel Müdürlüğüolarak, sorumluluk alanlarımızdaki biyolojik çeşitliliğin tespiti, teşhisi ve envanterinin oluşturulması için biyolojik çeşitlilik veri tabanı oluşturduk. Yine biyolojik çeşitliliğin ve genetik kaynakların korunmasını ve sürdürülebilirliğini sağlanması amacıyla Orman İşletme Müdürlükleri bazında biyolojik çeşitlilik planlaması yapılarak orman amenajman planlarına entegrasyonu sağlanıyor. 183 yıllık tecrübesiyle Orman Genel Müdürlüğümüz, dün olduğu gibi bugün de ülkemizin kalkınmasına ve halkımızın refah düzeyinin artırılmasına katkıda bulunmaya devam edecektir. Son 20 yılda da 6 milyara aşkın fidan dikmiş bulunuyoruz. Yaptığımız bu çalışmaların ve başarıların arkasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizlere verdiği destek vardır. Buradan desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.
    Sunum sonrasında TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarafından Bekir Karacabey’e “Teşekkür Belgesi”takdim edildi.

Yorum Yaz