Çanakkale'de Kimyasal ilaç oranında %50 oranında azalma oldu

Çanakkale'de Kimyasal ilaç oranında %50 oranında azalma oldu
kimyasal ilaç kullanımında  % 50 oranında azalma sağladılar
Çanakkale'de Kimyasal ilaç oranında %50 oranında azalma oldu

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak; 2020 yılında uygulamaya konulan "Biyolojik-Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında, elma iç kurduna karşı İSOMATE – C Feromon Çubukları uygulamasının sonuçları alınmaya başlamıştır. Uygulamadan önce elma iç kurdu vuruk oranları % 10'ları bulurken bu oran uygulama yapıldıktan sonra % 1'in altına düşmüştür.

haber arası detay

 

Elma bahçelerinde incelemelerde bulunan Ziraat Mühendisi Fatih ERGİN ve Ziraat Yüksek Mühendisi Gözde KÜÇÜKKARAKARAŞ: "Elma İç Kurduna karşı 2020 yılında 66 da'lık alanda başladığımız uygulama alanımız, 2022 sonu itibariyle 250 da alana ulaşmıştır. Bu proje ile doğal flora ve faunayı koruyacak ve kimyasal ilaç kullanımını en asgari düzeyde bahçelerimizde kullanılmasını sağlamış olacağız. Bu da çiftçimizi ayrıca bir maliyetten kurtaracaktır. Biyolojik-Biyoteknik Mücadele uygulama alanımızın daha da arttırılarak devam etmesini amaçlıyoruz.

Üreticilerimizle yaptığımız görüşmeler neticesinde; kimyasal ilaç kullanımında  % 50 oranında azalma sağladıklarını, bu uygulamadan çok memnun olduklarını ve ilerleyen yıllarda da bu uygulamaya devam etmek istediklerini" belirttiler. İl Müdürlüğü olarak her daim üreten çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Yorum Yaz