Çanakkale Ekoturizm ön fizibilite raporu yayınlandı (2021)

Bu ön fizibilite raporu, ilin iş ve yatırım ortamının tanıtılması ve geliştirilmesi amacıyla Çanakkale ilinde ekoturizm tesisi kurulmasının uygunluğunu tespit etmek, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanmıştır.

 

Ekoturizme ait turizm çeşitleri arasında çiftlik turizmi, yayla turizmi, dağ turizmi, mağara turizmi, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği, yaban hayat gözlemciliği, botanik turizmi, atlı doğa yürüyüşü, bisiklet turizmi ve sualtı dalış turizmi gibi birçok çeşit sayılabilmektedir turizm çeşidi olan ekoturizm yoluyla kent hayatından sıkılan ve doğa ile ilgili bir alanda deneyim sahibi olmak isteyen kişiler bu alanlara gelerek elde etmek istedikleri deneyimi yaşama imkânına sahip olacaklardır. Daha önce de belirtildiği gibi bu çalışma özelinde çiftlik turizminin ele alınması öngörülmüştür. Çiftlik turizmi kapsamında düşünüldüğünde bu alana ait ürünlerin genel olarak konaklama, restoran, çeşitli atölye veya etkinlikler kapsamındaki hizmetler ile çiftlikten elde edilen ürünler olduğu değerlendirilmektedir. Çiftlik ziyaretçileri konaklama hizmeti kapsamında taş evlerde otantik şekilde döşenmiş odalarda konaklama yapma imkânına sahip olacaktır. Doğa ile baş başa olan bu ortamın onlar için oldukça rahatlatıcı niteliklere sahip olacağı düşünülmektedir. Misafirler ister odalarında dinlenmeyi tercih edebilecek islerlerse de onlara harika bir ortam sunacak bahçede vakit geçirebileceklerdir. Çiftlik turizminde restoran hizmeti kapsamında genellikle çiftliğin kendi bahçesinde yetiştirilen yerli ve organik ürünlerden yapılan yemekler sunulmaktadır. Restoran hizmeti kimi çiftliklerde sadece konaklama yapan misafirlere kimi çiftliklerde ise ayrıca günübirlik ziyaret eden misafirlere de açıktır. Bu kapsamda restoran hizmeti de konaklama hizmeti gibi bir ürün olarak ele alınmaktadır. Son yıllarda kimi eko-çiftliklerde büyükşehirlerden gelen misafirlerin yoga, meditasyon, pilates gibi aktivitelerine veya farklı konularda yapılacak her tür toplantıya yer verdiği görülmektedir. Bu kapsamda çeşitli atölye çalışmaları yapılmaktadır. Dolayısıyla atölye hizmeti de bir ürün olarak düşünülmüştür. Çiftlikten elde edilen ürünler de bu tesislerin ürünlerinin bir diğer ayağıdır. Organik koşullarda yetiştirilen ürünler tesise gelen misafirlere satışa sunulabilmektedir. Doğal bir ortamda yetiştirilen ürünlerin gelen konuklar tarafından talep gördüğü bilinmektedir.

Çanakkale Ekoturizm ön fizibilite raporu; Tamamına ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayanarak raporun tamamını okuyabilir, Ekoturizm hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz.

link: https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/fizibiliteler/canakkale-ili-ekoturizm-sektoru-on-fizibilite-raporu2020.pdf

Yorum Yaz