Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi Artıyor

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA), bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Giresun bölümü kapanış oturumu ve sertifika töreniyle tamamlandı.

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törenin açılışında konuşan DOKA Giresun Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aladağ, Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Eğitim Programı’nın Giresun bölümünün çok güzel geçtiğini belirterek, katılımcıların yüksek oranda memnuniyet duyduklarını ve çok olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi. Eğitimlerin içeriğinin ve eğitmenlerin kalitesinin eğitim programının verimliliğini sağladığını belirten Aladağ, “Eğitim programımıza Giresun’da katılım sağlayan 72 kişiye ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tescil sahibi kurum temsilcilerine ve kadın kooperatiflerimizin gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum. Projenin uygulanmasında bütün paydaşlarımıza ve özellikle Giresun Ticaret ve Sanayi Odamıza şükranlarımızı sunuyorum. DOKA ile Giresun TSO işbirliğinde birçok proje yürütülüyor. Yakın zamanda da yeni projelerimizi özellikle turizm alanındaki çalışmalarımızı paylaşmış olacağız. Bütün hedefimiz Bölgemizde ve Giresun ilinde faaliyet gösterdiğimiz alanlarda kapasitelerin aşılmasıdır. Kadın kooperatiflerimizin üretimlerinin artması için çaba gösteriyoruz. Bu konuda da önümüzdeki dönemde mali destek programlarımız öne çıkacak. Bu eğitim programını tamamlayan katılımcılarımızın bu desteklerden yararlanmalarını arzu ediyoruz” dedi.

HALİLBEYOĞLU: YENİLİKLERE VE DEĞİŞİME AYAK UYDURABİLMEK İÇİN EĞİTİMLER ÇOK ÖNEMLİ

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Halilbeyoğlu da törende yaptığı konuşmada, odanın 1898 yılında kurulduğunu hatırlatarak, “Ticaretin çok yoğun yaşandığı bir bölgede bulunuyoruz. Yüzyılın başında 7 tane konsolosluk vardı Giresun’da. Yoğun olarak ticaret yapılıyor. Özellikle Sivas, Erzincan’dan fasulye başta olmak üzere çok sayıda ürün sahile indirilip ihraç ediliyor. Zaman içinde gelişmelerle birlikte ticaretin biçimi de değişiyor. Yeniliklere ve değişime ayak uydurabilmek için, gelişmeleri takip edebilmek için bu eğitimler son derece önemli. Bu eğitimleri yapmaya devam edeceğiz. Sizlerin katılımı bu eğitimlerden yeterli derecede yararlanılması bizler için çok önemli. Doğru eğitimlerle doğru ticaretin nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışıyoruz. Gelişmeleri takip ediyoruz. Sürdürülebilir ve sürekli gelişen ekonomiye bu şekilde sahip olmaya çalışıyoruz. DOKA ve bizimle işbirliği yapan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etmek istiyorum. Emeği geçenlere ve siz katılımcılara Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ve Giresun iş dünyası adına teşekkür ediyorum. 70’in üzerinde bir katılım var ve bunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.

BOZDOĞAN: STARTUP ŞİRKETLERE YÖNELİK DESTEK PROGRAMLARIMIZ OLACAK

DOKA Turizm ve Girişimcilik Birim Başkanı Mehmet Bozdoğan ise, dünyanın yeni iş fikirleri ve iş modelleri üzerine yoğunlaştığını belirterek, şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde bir ya da birden fazla girişimcinin bir araya gelip kurduğu startup dediğimiz firmaları, başarılı olacak iş fikirleri ve iş modelleri üzerine yapacakları girişimleri ajans olarak desteklemek istiyoruz. Çalışma alanlarımızdan biri bu. Önümüzdeki aylarda startup’lara yönelik yeni programlarımız olacak. Mali destek programlarımız da olacak. Onlarda da sizleri görmek istiyoruz. Dünyada artık orta ve büyük ölçekli firmalardan çok startup’lara yönelim var. Ülkeler artık gelişimlerin buradan olacağını düşünüyorlar. Dijital dönüşüm de bu işin bir parçası. Bu alanlarda yapmak istediğimiz çalışmalarda sizleri de görmek istiyoruz. Bu eğitimlerin başarılı olmasında en büyük etken sizlersiniz. Umut ediyoruz ki artık sizler bu eğitimlerden yapılacak çalışmalarınızda sonuçlar çıkaracaksınız. Hepinize katılımınız için teşekkür ediyorum.”

“GİRESUN TOMBUL FINDIĞI AB’DEN ONAY ALAN 8’İNCİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜMÜZ OLDU”

Fiskobirlik Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretli Ürünler Komisyon Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Nurdan Şahin Çakmak ise kurumun coğrafi işaret çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çakmak, “Giresun ilimizde yetişen fındıklar gerek kalite özellikleriyle gerekse aroması ile dünyadaki diğer fındık çeşitlerinden ayrılmaktadır. Bu nedenle ülkemiz için stratejik öneme sahip olan fındığın, gerek marka değerinin artırılması, gerekse ticari anlamda hak ettiği değere kavuşması için korunması gerekliliği doğmuştur. Bu bağlamda Fiskobirlik’in coğrafi işaret tescilleriyle birlikte tanıtım ve pazarlama alanlarında çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir. Fiskobirlik tarafından başvurusu yapılan 3 adet menşe adı ve 1 adet mahreç işareti statüsünde olmak üzere toplam 4 ürünümüz için coğrafi işaret koruması sağlanmıştır. Mevcut fındık çeşitleri içinde tadı, aroması, ağızda bıraktığı lezzeti, kalite özellikleriyle yağ-vitamin ve mineral değerleri ile diğer çeşitlerden ayrılan ve dünyanın en kaliteli fındığı olarak bilinen Giresun Tombul Fındığı için 2000 yılında ilk coğrafi işaret ürün başvurusu yapılmış ve 2001 yılında başvuru kabul edilmiştir. Giresun Tombul Fındığı ayrıca 10 Şubat 2022 tarihinde onaylanan başvurumuz sonucunda Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret alan 8’inci ürünümüz olmuştur. Coğrafi işaretli ürünleri bu kadar önemsememizin nedeni, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması, üreticilerinin korunması, kalitesiz ürünlerin satışının engellenmesi ve Giresun ilimizdeki kültürel değerlerin koruma altına alınmasıdır. Bu konuda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genel Sekreteri Ali Rıza Kul da odanın öncülüğünde bölge odalarının da katılımıyla DOKA desteği kapsamında hayata geçirilen Coğrafi İşaretli Ürünler Online Satış ve Dijital Denetleme Portalını katılımcılara anlattı. Kul, cipazar.com adresi üzerinden önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan portalda, bölgedeki coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yapılacağını, ayrıca denetimden geçmiş satıcılardan coğrafi işaretli ürünlerin online olarak alınabileceğini de vurguladı.

SERTİFİKALAR TÖRENLE VERİLDİ

Konuşmaların ardından Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Halilbeyoğlu ve diğer ilgililer tarafından katılımcılara sertifikaları verildi.

EĞİTİM PROGRAMI 5 GÜN SÜRDÜ

Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Giresun bölümü 22 – 26 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcılara, Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması ve E-Ticaret Çalışmaları eğitimleri verildi.

Coğrafi İşaretli Ürünler Ordu Eğitim Programı Tamamlandı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Ordu bölümü kapanış oturumu ve sertifika töreniyle tamamlandı.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törenin açılışında konuşan DOKA Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Harun Göçer, “DOKA desteğiyle Ordu’da çok başarılı bir eğitimi geride bıraktık. Bütün katılımcılara 5 gün boyunca süren bu eğitime gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum. Ayrıca Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’na da eğitime verdikleri katkıdan dolayı şükranlarımı sunarım” dedi.

“ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYOR”

Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa Kahveci, Ordu Tostu ve Yalıköy Köftesi’ne Coğrafi İşaret alınması süreçleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ordu’nun var olan potansiyelinin ve kaynaklarının harekete geçirilmesi, istihdam ve kazanca dönüştürülmesi konusunda önemli çalışmalar başlatıldığını söyleyen Kahveci, “Bu doğrultuda yöresel lezzetlerin tescil edilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Ordu Tostu ve Yalıköy Köftesi tescil edildi. Taflan Turşusu tescil öncesi ilanda yayınlandı. Mesudiye Kuru Ekmeği, Melocan Kavurması, Galdirik Kavurması ve Sakarca Mıhlaması için başvuru yapıldı. Bu başvurular inceleme aşamasında. Ordu Pidesi, Ordu Fındıklı Burma Tatlısı ve Ünye Nokulu için başvuru hazırlıkları devam ediyor. Coğrafi işaretle imalat sektörü büyür, yeni markalar ortaya çıkar, bitkisel ve hayvansal üretim artar. İstihdam artar, ekonomimiz büyür. Kırsal ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamış oluruz. Hep birlikte başarabilirsek bitkisel ve hayvansal ürünleri katma değerli ürünlere dönüştürebiliriz” dedi.

Coğrafi işaretli ürünleri nasıl tescil edildiği hakkında da katılımcılarla deneyimlerini paylaşan Kahveci şöyle konuştu:

“Öncelikle tescili yapılacak ürünle alakalı yazılı ve görsel kaynakları araştırıyoruz. Ürünün ayırt edici özelliklerini tespit ediyoruz. Üretimde kullanılan Malzemeleri ve üretim şeklini kayıt altına alıyoruz. Diğer istenilen bilgi ve belgeleri de tamamladıktan sonra başvurumuzu yapıyoruz. Ürünü üreten kişi veya firmalardan taahhüt alıp coğrafi işaret logosunu kendilerine teslim ediyoruz. Sonrasında ise denetim faaliyetleri ile ürünün tescil belgesine uygun olarak üretilip üretilmediğine yönelik denetim yapıyoruz.”

“AKKUŞ ŞEKER FASULYESİNE COĞRAFİ İŞARET SONRASI TALEP PATLAMASI YAŞANDI”

Akkuş Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya da uzun ve meşakkatli çalışmalar sonucunda 2011 tarihinde Akkuş Şeker Fasulyesi adı ile tescili sağladıklarını anımsattı. Kaya, coğrafi işaretin ardından Akkuş Şeker Fasulyesine talep patlaması yaşandığını, fasulye üretiminin arttığını, çiftçilerin ürettiği fasulyenin fiyatının da yüzde yüzlük bir değer artışı yaşadığını söyledi. Kaya, Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak kendilerinin taban fiyatı belirleyip satım işlemlerini üstlendiklerini de ifade etti. Ahmet Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlçemizde 2016 yılında 250 dekar alanda 50 ton üretim yapılmaktayken bugün yaklaşık bin 600 üretici 2 bin 400 dekar alanda 600 ton fasulye üretimi yapmaktadır. Gerek iç piyasa ihtiyaçlarını karşılamak ve dış piyasaya ihraç etmek maksadıyla tarıma dayalı işlenmiş tarım ürünlerinin eleme, tasnifleme ve paketlenmesini yapacak bir tesise acil olarak ihtiyaç olmuştur. 2020 yılı coğrafi işaretli ürünler mali destek programı kapsamında Akkuş şeker fasulyesi paketleme tesisi yapımı projemiz Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansından hibe almaya hak kazandı. Akkuş şeker fasulyesi markalaşma sürecinde sürdürülebilir kalitede son sitem bir paketleme tesisine kavuştu.”

“PERŞEMBE BELEDİYESİ DE YENİ BAŞVURULARI YAPTI”

Perşembe Belediye Başkan Vekili Alper Bektaş da ilçe olarak Perşembe Helvasının coğrafi işaretine sahip olduklarını belirterek önümüzdeki dönemde helva üreticilerinin sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bektaş, “Belediye bünyesinde kurduğumuz bir şirket üzerinden ilçemizdeki Perşembe helvasını üreticilerimizden alıp paketleyip şehir dışına satıyoruz. Kurduğumuz e-ticaret sitesi üzerinden büyük ilgi gördüğümüzü fark ettik ve ilçemizdeki farklı ürünlerimizi de paketleyip satışını ve Pazar payını artırmaya başladık. Önümüzdeki dönem için Mersin koyu mezgiti ve kabak incirinin de tescil çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız” dedi.

“ORDU KİVİSİNİN BİLİNİRLİĞİNİ ARTIRIYORUZ”

Ordu Tarım Orman Müdür Vekili Zekeriya Kırdar ise Ordu kivisi ile ilgili bilgileri paylaştı. Ordu’da kivi şenliğine pandemi nedeniyle ara verildiğini belirten Kırdar, coğrafi işaretli ürün ordu kivisinin tanıtılmasında büyük rolü olan şenliğin normalleşme süreci ile yeniden organize edileceğini söyledi. Ordu kivisinin coğrafi işaret öyküsünü anlatan Kırdar, “Ordu kivisinin benzerlerine oranla soğuk hava depolarında daha fazla dayanımı artıyor. Meyve ve kalite özelliklerini daha uzun süre koruyabiliyor. Daha az kilo kaybına uğruyor. Bunu da bilimsel çalışmalar ile karşılaştırmalı olarak belgeleyerek ortaya koyduk ve tescili aldık. Şimdi hedefimiz piyasada alım satımı yapılan Ordu kivisinin daha bilinçli bir tüketim ve markalama çalışması ile bilinirliğini ve tercih edilirliğini artırmaktır” diye konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Orhan da, coğrafi işaret kavramı, mahreç, menşe ve geleneksel ürünle ilgili bilgiler verdi. Coğrafi işaretin kırsal kalkınmaya önemli katkı sağladığını belirten Orhan, Avrupa Birliği’nde geçerli coğrafi işaret almanın da öneminden bahsetti ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Orhan ayrıca bölgedeki ticaret ve sanayi odalarının katılımıyla DOKA desteği kapsamında hayata geçirilen Coğrafi İşaretli Ürünler Online Satış ve Dijital Denetleme Portalını da katılımcılara anlattı. Orhan, cipazar.com adresi üzerinden önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan portalda, bölgedeki coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yapılacağını, ayrıca denetimden geçmiş satıcılardan coğrafi işaretli ürünlerin online olarak alınabileceğini de vurguladı.

SERTİFİKALAR TÖRENLE VERİLDİ

Konuşmaların ardından Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yılmaz ve diğer ilgililer tarafından katılımcılara sertifikaları verildi.

Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi Artıyor Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA), bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Giresun bölümü Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nda başladı.

HALİLBEYOĞLU: GİRESUN’UN COĞRAFİ İŞARET KONUSUNDAKİ BİLİNCİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programı Giresun Ticaret ve Sanayi Odası salonundaki açılış programıyla başladı. Programın açılışında konuşan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Halilbeyoğlu şunları söyledi:

“Eğitimin her zamankinden daha önemli olduğu bir süreçten geçmekteyiz. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası da bu süreç içinde daha önce yaptığı çalışmalarla eğitime ne kadar değer verdiğini göstermiştir. Bu çerçevede yeni bir eğitimle birlikteyiz. Bilginin en önemli kaynak olduğu günümüzde doğru ticaretin, doğru sosyal faaliyetlerin yapılabilmesi için bilgi vazgeçilmez bir unsurdur. Bu çerçevede öncelikle yapmak istediğimiz, bölgemizde coğrafi işaret potansiyeli arz eden ürünleri belirlemek ve bunların tescilini sağlamaktır. Daha sonraki aşamada ise tescilli ürün imalatının özendirilmesi ve bölgemizde üretim çeşitliliği ve istihdamın artırılmasıdır. Dolayısıyla tüketiciye kadar bir yol ağı oluşturmak bölgemizdeki stratejinin ana hatlarıdır. Bu kapsamda Alucra Oğlak Kebabı, Giresun Fındık Ezmesi. Giresun Kalınkara Fındığı, Giresun Sivri Fındığı, Giresun Tombul Fındığı, Görele Dondurması, Piraziz Elması, Tamzara Dokuması, Çamoluk Şeker Fasulyesi, Çavuşlu Ekmeği ve Şebinkarahisar Dutu, Giresun’un coğrafi işaretli ürünleri olmuştur. Coğrafi işaretli ürün portföyünü geliştirmek ve toplumun buna yönelik bilincini artırmak adına Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çerçevede bizden desteğini esirgemeyen DOKA’ya yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum.”

BOZDOĞAN: COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE YÖNELİK MALİ DESTEK PROGRAMI YAPAN İLK KALKINMA AJANSI DOKA

DOKA Turizm ve Girişimcilik Birim Başkanı Mehmet Bozdoğan ise açılış programında yaptığı konuşmada, DOKA’nın 2010 yılındaki kuruluşundan bu yana bölgedeki 6 ilin sosyal ve ekonomik kalkınması için çeşitli temalar altında farklı sektörlere bin 200’den fazla proje üzerinden yaklaşık 300 milyon liralık bir kaynak aktardığını söyledi. Bozdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde çalıştığımız alanlardan biri de coğrafi işaretli ürünler. Coğrafi işaretli ürünlere yönelik sonuç odaklı bir programımız var. Bu ürünlere yönelik mali destek programı açıkladık. Bunu da Türkiye’de yapan ilk kalkınma ajansıyız. Bu mali destek programı kapsamında yürüyen 14 projemiz var. Bu 14 projeye de 4 milyon lira civarında bir destek sağlıyoruz. Sadece ajansımızın ulusal fonlardan aldığı kaynakları bölgemize aktarmakla yetinmiyoruz. Avrupa Birliği’nin de farklı farklı programları ve finansman yolları var. Biz bu kanallardan bölgemize fayda sağlayabilecek projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu etkinlik de bu projelerden birinin parçası. Bu eğitimler kapsamında 4 ilde; Artvin, Rize, Gümüşhane ve Trabzon’da 200’ün üzerinde katılımcıya ulaştık. Şimdi Ordu ve Giresun bölümlerini başlatıyoruz. Hedefimiz 6 ilde 200 kişiye eğitim vermekti. Biz 4 ilde bu rakamı geçtik. 300 kişiye ulaşacağımızı düşünüyoruz. İki adet online eğitimle de 400 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Karadeniz Hazineleri isimli bir web sitemiz ve bunun instagram kanalı var. 10 ayda 35 bin kullanıcıya ve 2 milyon etkileşime ulaşan bir sosyal medya kampanyası yürütüyoruz. Bu kampanya 18 ay boyunca devam edecek. Bölgemizin coğrafi işaretli ürünlerinin teşhiri ve tanıtımının yapılacağı bir tırımız olacak. Mayıs ve Haziran’da büyük şehirlerde dolaştıracağız. Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesini geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’de yaptık. Diğer ortak ülkelerde de yapılacak. Ayrıca Fransa ve İtalya’daki iyi uygulama örnekleri de ziyaret edilecek.”

“COĞRAFİ İŞARET, ATALARINIZDAN SİZE KALAN MİRASI MARKA HALİNE GETİRMEKTİR”

Bozdoğan, “Coğrafi işaretli ürünler konusu önemli bir potansiyel gelişim alanı bizim için. Ajans olarak sosyal ve iktisadi gelişim için farklı farklı sektörleri destekledik. Turizmi uzun yıllardır çalışıyoruz. Son zamanlarda coğrafi işaretli ürünlerle ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Bu alanda önemli potansiyel görüyoruz. Dünyada yaklaşık 200 milyar doları bulan coğrafi işaretli ürünler pazarı var. AB’de ise 70 milyar dolar civarında bir coğrafi ürünler pazarı olduğu tahmin ediliyor. Coğrafi ürün tescilini aldığınız zaman aslında atalarınızdan size kalan mirası bir anda markanız haline getiriyorsunuz. Dünyada rekabet artık markalar üzerinde yürüyor. Bizin en zayıf kaldığımız alanlardan bir tanesi markalaşma. Coğrafi işaretli ürünlerdeki potansiyelimizden girişimcilerimiz ve firmalarımızın en fazla faydayı sağlamasını istiyoruz. Bu amaçla bu tür faaliyetleri yürütüyoruz. E-ticaret de günümüzde çok önemli hale geldi” dedi.

EĞİTİMLER 5 GÜN SÜRECEK

Giresun Ticaret ve Sanayi Odasındaki eğitimler 22 – 25 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması E-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi.

Yorum Yaz