Covid-19 nedeniyle ertelenen Expo 2021 Hatay 11 Nisan'da başlıyor

Covid-19 nedeniyle ertelenen Expo 2021 Hatay 11 Nisan'da başlıyor
Hatay Expo 2021'e hazır
Covid-19 nedeniyle ertelenen Expo 2021 Hatay 11 Nisan'da başlıyor

“Medeniyetler Bahçesi” ana temasıyla Expo 2021 Hatay Organizasyonunu düzenlemek için hazırlıklarını tamamlayan Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Yönetim Kurulu dünyadaki salgının seyri hakkında durum değerlendirmesi yaparak; etkinliğin tarihini değiştirme kararı aldı.

haber arası detay

 

Dünyada ve Türkiye’de yükselen yeni dalga Covid-19 salgınının neden olduğu olumsuz koşulları ve özellikle de uluslararası katılım zorluklarını dikkate alınarak etkinliğin yeni açılış tarihi 01 Nisan 2022 olarak belirlendi. Yeni başlangıç tarihi sayesinde, Expo 2021 Hatay kış döneminin yarattığı olumsuz hava koşullarından da etkilenmeden mümkün olan en yüksek katılım imkanlarıyla gerçekleşecek; böylelikle de bahar koşullarında Hatay ekonomisinin bu uluslararası etkinlikten en yüksek oranda yararlanması mümkün olacak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş konu ile ilgili açıklamasında, “Covid- 19 pandemisi Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde maalesef hayatı olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor. AIPH Yönetim Kurulu ile birlikte aldığımız bu kararın öncelikli amacı, Expo 2021 Hatay organizasyonunun Covid-19 pandemisinin son dalgasının azaldığı bir döneme alınmasını sağlayarak; etkinliğimize gelecek katılımcı ve ziyaretçilerin sağlığına ve güvenliğine ilişkin riski minimuma indirgemektir” dedi. Açılış tarihinin 1 Nisan olarak belirlenmesini bir fırsata çevireceklerini vurgulayan Savaş, “Expo 2021 Hatay organizasyonu için gerekli olan tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Bununla birlikte resmi açılışa kadar olan zamanı Expo 2021 Hatay’ın çok daha başarılı olması için kullanacağız. Bu sayede ziyaretçilerimize Hatay’ın tüm bereketini, güzelliklerini bahar aylarında sunmuş olacağız. ‘Expo’da Bahar Sevinci’ olarak nitelediğimiz bu değişikliği güzel ve unutulmaz bir Expo’ya ev sahipliği yapmak için fırsat olarak kabul ediyor ve 1 Nisan 2022 tarihini dört gözle bekliyoruz. Bu süreçteki tüm işbirliği için AIPH yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ise AIPH olarak, Expo 2021 Hatay’ın açılış tarihi ile ilgili değişikliğin, çok daha başarılı bir Expo organizasyonu yapılması için kullanılacağına umduğunu söyleyerek Hatay’a başarılar diledi.

Türkiye’nin önde gelen basın kuruluşlarında çalışan gazeteci, TV sunucuları, yönetmen ve muhabirleri Hatay’ı ziyaret etti.

İlk olarak EXPO 2021 Hatay’ın Antakya-Defne bölgesindeki alanı ziyaret eden basın mensupları, organizasyonun son hazırlıklarını yakından inceleme fırsatı buldu.

Ziyarette EXPO 2021 Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar, organizasyon hakkında sunum yaparak konuklara bilgiler verdi.

Gastronomi Köyü’nden kültür ve sanat sokağına, hortikültür sera alanlarından biyolojik gölete kadar tüm alanları konuklarına tanıtan Çakar, EXPO alanının uzun yıllar Hatay’a hizmet vereceğini belirtti.

Dünyanın sayılı organizasyonları arasında yer alan EXPO’nun Hatay’ın ticaret ve turizmine oldukça önemli katkılar sağlayacağını ifade eden basın mensupları alanda bol bol fotoğraf çektirdi.

DELEK: HATAY’IN EXPO İLE İLGİ ODAĞI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

EXPO alanını oldukça beğendiğini ifade ederek düşüncelerini paylaşan Sözcü TV Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Alişer Delek, “Organizasyonun tanıtımı oldukça iyi. Alanın bu kadar büyük ve görkemli olduğunu beklemiyordum. Ayrıca bu alanın kalıcı olması Hatay için oldukça güzel bir şey. Hatay’ın değerleri, güzellikleri ve kardeşliği, görülmeye değer bir sosyolojik yapısı var. Hatay’ın EXPO ile ilgi odağı olacağını düşünüyorum. EXPO bunun için iyi bir başlangıç olabilir” dedi.

ÇONGAR GEZER: EXPO HATAY’A DA ÜLKEMİZE DE DEĞER KATACAK

EXPO 2021 Hatay organizasyonunun sadece Hatay’a değil Türkiye ekonomisine oldukça önemli katkılar sunacağını da belirten Gazeteci Gülru Çongar Gezen, “Çok güzel ve değerli bir organizasyon olacağına eminim. Çok büyük yatırımlar yapılmış. EXPO, Hatay’a da ülkemize de değer katacak” açıklamalarında bulundu.

GÜNERİ: HATAY BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ ÇOK ÖZEL BİR ŞEHİR

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok özel bir şehir olduğunu ifade ederek görülmesi gereken bir şehir olduğunu ifade eden Habertürk yazarı Yasemin Güneri, “Hatay bana göre Türkiye’nin en önemli kentlerinden bir tanesi. Tarihi, kültürü, doğal güzellikleri, gastronomisi ve mozaiği ile en önemli turizm merkezi. Bu yüzden Hatay’a gelmek ve gezmek benim için en büyük keyiflerden biri. EXPO, çok fazla gelecek vadeden bir organizasyon. EXPO’nun Hatay’ın sosyo-ekonomik kültürü geliştirme anlamında da katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda organizasyon alanını gezen basın mensuplarına Hatay’a özgü çeşitli hediyeler verildi.

EXPO alanı yakından inceleyen konuklar daha sonra Hatay’ın tarihi ve turistlik bölgelerini gezdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ülkenin önde gelen televizyon kanalları ve gazetelerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Açılışı 1 Nisan’da yapılacak olan EXPO 2021 öncesinde Hatay’da ve Expo alanlarında incelemelerde bulunmak amacıyla gelen basın mensupları, Savaş ile UNESCO Gastronomi Evi’nde buluştu.

Hatay’a gelen basın mensupları, Expo ile birlikte Hatay’ın tarihi, kültürü, ipekçiliği, HBB’nin kadın istihdamına verdiği önem ve Hatay’ın gastronomisi gibi birçok konuda Hatay’ın tanıtımı için özel haberler yapacaklarını belirtti.

Show TV, Anadolu Ajansı, Sözcü Gazetesi, Beyaz TV, Habertürk, Hürriyet Gazetesi,  NTV, Posta gazetesi gibi sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Savaş, Hatay’ın geçmişini, kültürünü ve Expo’yu anlattı.

‘HATAY İLKLERİN VE ENLERİN ŞEHRİDİR’

Basın mensuplarına Hatay’ın tarihini anlatan Savaş, “Hatay ilklerin ve enlerin şehridir. Üç semavi din Anadolu’ya ilk olarak buradan geçti ve ilk ibadet yerleri de buradadır. Hatay’da birçok mezhep var ama bugüne kadar tek bir majör sorun çıkmadı. Bu sebeple Hatay halkı olarak çok şanslıyız. Bu şehrin belediye başkanı olduğum için çok şanslıyım. Bu kadar çeşitliliğin olduğu bir şehirde belediye başkanı olmak zor olabilir ama adaletin ve sevginin olduğu yerde zor olmuyor. Eşit ve adil bir şekilde hizmet ederseniz hiçbir problem çıkmıyor” diye konuştu.

BÖLGE TURİZMİ, 11 YILLIK SIKINTIDAN SONRA EXPO İLE RAHATLAYACAK

Expo’nun Hatay halkının ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Savaş, “Şehrin tanınırlığı artsın esnafımız, ticaret yapan insanımız ve turizmcilerimiz 11 yıllık bölgesel bir sıkıntıdan sonra biraz rahat etsin diye bu organizasyonu yapıyoruz. Expo alanları bundan sonraki süreçte Hatay var oldukça yaşayacak. Yani oradan bir şey söküp götürmeyeceğiz. Tüm yapılar artık Hatay’ın. Expo, 6 aylık ama oradaki kazancımız yüz yıllarca sürecek. Expo, her yaştan insanın gidip zaman geçireceği ve kendi ilgi alanına göre etkinlik bulabileceği bir yer” dedi.

SAVAŞ: EXPO İÇİN ULAŞIM ÇOK ÖNEMLİ, ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Uçak seferlerinin artırılmasıyla ilgili sorular üzerine Savaş, hava yolu şirketleriyle görüşmelerin sürdüğünü ve konuyla ilgili Ankara’dan destek beklediklerini söyledi.

Savaş, “Nisan ayı için seferler doldu. Hava yolu şirketlerinin CEO’ları ile görüştük. Ankara ve İstanbul’dan ek seferler koyacaklarını söylediler. Özellikle Expo için ulaşım çok önemli. İnsanlar pandemiden çok yoruldu gezmeye ihtiyaçları var. Burada hem tarih var hem kültür var. Gelip görmelerini isteriz’ diye ekledi.

‘GELECEK NESİLLERİ DÜŞÜNÜRSENİZ KARDASINIZ, GELECEK SEÇİMLERİ DÜŞÜNÜRSENİZ ZARARDASINIZ’

Basın mensuplarından gelen doktorluğun belediye başkanlığına etkisinin nasıl olduğu ile ilgili soruya Savaş şu sözlerle yanıt verdi:

“Çok etkisi var. İnsanları daha iyi tanıyor ve daha iyi empati kurabiliyorsunuz. Şehir de yaşayan bir organizmadır. Vücut gibi düşünün. Şehri iyi tanıdığınız zaman bu renkleri de tanımlayabilip onların beklentilerini, ruh halini iyi çözümlediğiniz zaman çaresini de bulabiliyorsunuz. Mesela ben son güne kadar altyapıyı yaparım çünkü gelecek için yapıyorum. Kimse üzülecek mi kızacak mı yarın öfkeyle oy vermez mi diye düşünmüyorum. Çünkü ben onlar için yapıyorum. Gelecek nesilleri düşünürseniz kardasınız, gelecek seçimleri düşünürseniz zarardasınız. Bütün mesele budur.”

EXPO; Kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticaret alanlarında bir olimpiyattır. Dünya sergisi ya da Dünya fuarı anlamına gelen EXPO, yenilikçi paylaşımları ve ilerlemeyi teşvik ederek işbirliğini desteklemeyi ve halkın eğitim seviyesini artırmayı amaçlayan uluslararası bir etkinliktir. Ev sahibi ülke tarafından diğer ülkelerin, şirketlerin, ulusal ve uluslararası kuruluşların, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin halkın davet edildiği dev bir organizasyondur. Günümüzde, EXPO FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyondur. 150 yıldan fazla süregelen EXPO’lar yetki sahibi kişileri, uzmanları, sivil toplum kuruluşlarını ve politikacıları kapsayan geniş bir kitlenin beraberce çalışmasına olanak veren ve süreleri 6 aylık bir etkinliktir.

EXPO, bölgenin kendi alanını halka tanıtarak bilinçlendirmeyi, değişimi paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve deneyimleri aktarmayı hedefleyen bir platformdur. Uluslararası toplumlar İçin; EXPO ilerleme ve iş birliğini sağlamaya yönelik deneyim ve farklı fikirlerin bir arada bulunarak paylaşıldığı ortak bir havuzdur. Halk için; EXPO alanları eğitim ve eğlence yerleridir. Konferans, sempozyum, sergi ve gösteri gibi birçok temaya uygun faaliyetlerin düzenlenerek insanların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hususlarında yenilikçi pozitif bir anlayışın sahip olduğu cazibe merkezidir.

EXPO’ların en önemli özelliklerinden bir tanesi çığır açan teknolojilerin alanda kullanılarak temaya uygun bir şekilde sunduğu kültürel etkinliklerin, interaktif sergilerin ve bilim alanlarındaki gelişim ve değişimlerin çığır açan teknolojiler ile ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatmasıdır.

EXPO, uluslararası düzeyde iletişim kurma imkânı sağlayarak bölgeye ekonomik fırsatlar yaratmaktadır. Ev sahibi ülke diğer ülkeleri, uluslararası organizasyonları, sivil toplum kuruluşlarını ve şirketleri davet ederek, kendi pavyonları veya sergileri ile etkinliğin bir parçası olmalarını sağlamaktadır. Bu katılımcıların kendi başarılarını, fikirlerini, kültürlerini ve ürünlerini uluslararası kitleye sunma imkânı bulmaktadır. Bu sayede katılımcı ülkeler sadece uluslararası imajlarının değil uluslararası ortak faaliyetlerinin de gelişmesine katkı sağlamış olmaktadır.

EXPO’lar katılımcı ülkelerin ev sahibi ülke ve diğer ülkeler ile bağlarını güçlendirmelerinin yanı sıra ülkelerini tanıtma fırsatı sunmaktadır. Etkinliklere katılan şirketler pazarlarını genişletip, diğer şirketler ve kuruluşlarla iletişime geçerek yeni kitleler ile yatırım olanakları bulmaktadırlar. EXPO ayrıca uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine çalıştıkları alanlarda farkındalık yaratmalarını sağlayan bir platform niteliğinde olmaktadır. EXPO Ev Sahibi Ülke için; Ülkenin markalaşması ve kalkınması için önemli bir araçtır.

EXPO’lar dünya liderleri ve karar merciler ile birlikte milyonlarca ziyaretçinin dikkatini çeken dünya çapında ki birkaç etkinlikten biridir. Ülkenin uluslararası imajını güçlendirmesi için büyük bir fırsattır.

EXPO bulunduğu şehrin altyapısını, ulaşım ağlarını geliştirerek topyekûn kalkınmayı teşvik eden etkili bir yoldur. Ayrıca yeni iş alanları yaratarak ülkenin küresel iş ve yatırım çevresini geliştirmektedir.

Expoların Ortak Hedefi;
Her bir EXPO kendi alanında halkı bilinçlendirmeyi, değişimi paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve deneyimleri aktarmayı hedeflemektedir.

Katılımcılar için;
EXPO’lar yetki sahibi kişileri, uzmanları, sivil toplum kuruluşları ve politikacıları kapsayan geniş bir kitlenin beraberce çalışmasına olanak veren etkinliklerdir.

Uluslararası Toplum için;
EXPO ilerleme ve iş birliğini sağlamaya yönelik bir diyalog platformudur. İnsanlığın karşılaştığı temel zorluklara çözüm bulmak için tüm dünyayı bir araya getirir. EXPO’da katılımcılar bir sergi alanı veya pavyon kurarlar ve bu alanda tema ve alt temalarla ilgili kendi deneyimlerini ve fikirlerini sunarlar. Ayrıca konferans, çalıştay gibi profesyonel organizasyonlara yer verilir. Söz konusu etkinlikler fikir alışverişine, çözüm üretmeye ve yeni iş birliği bağlantıları kurmaya yardımcı olurlar.

Halk için;
EXPO eğitim ve eğlence alanıdır.

Konferans, sempozyum, sergi ve gösteri gibi birçok faaliyet düzenleme olanağı sunar. Expo alanı yenilikçi mimarisi ile bir cazibe merkezidir. EXPO sunduğu kültürel etkinlikler, interaktif sergiler, çığır açan teknolojiler ile ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatır.

EXPO uluslararası düzeyde iletişim kurma imkânı sağlar ve ekonomik fırsatlar yaratır.

Ev sahibi ülke diğer ülkeleri, uluslararası organizasyonları, sivil toplum kuruluşlarını ve şirketleri davet ederek, kendi pavyonları veya sergileri ile etkinliğin bir parçası olmalarını sağlar. Bu katılımcıların kendi başarılarını, fikirlerini, kültürlerini ve ürünlerini uluslararası kitleye sunmalarını sağlar. Bu sayede katılımcı ülkeler sadece uluslararası imajlarının değil uluslararası ortak faaliyetlerinin de gelişmesine katkıda bulunur.

EXPO’lar katılımcı ülkelerin ev sahibi ülke ve diğer ülkeler ile bağlarını güçlendirmelerinin yanı sıra ülkelerini tanıtma fırsatı sunar. Etkinliklere katılan şirketler pazarlarını genişletirler, diğer şirketler ve kuruluşlarla iletişime geçerek yeni kitleler ile yatırım olanakları bulurlar. EXPO ayrıca uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine çalıştıkları alanlarda farkındalık yaratmalarını sağlayan bir platformdur.

Ev Sahibi Ülke için;
Ülkenin markalaşması ve kalkınması için bir araçtır. EXPO’lar dünya liderleri ve karar merciler ile birlikte milyonlarca ziyaretçinin dikkatini çeken dünya çapında ki birkaç etkinlikten biridir. Ülkenin uluslararası imajını güçlendirmesi için bir fırsattır ve uluslararası alanda kendisini kilit konumuna yerleştirir.

Havası ılık, insanı sıcak, tabiatı zengin olan Hatay, dünyanın neresinden geliyor olursanız olun kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir şehir. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan bu şehir bugün hepsinden aldığı mirası harmanlandığı kucaklayıcı bir kültüre sahip. Tüm farklılıkları hoşgörüyle kucaklarken aynı zamanda UNESCO tecilli mutfağıyla da onları bir güzel besliyor. Bugüne kadar doğa sporlarının, aromaterapinin, gastronominin, tarihin ve kültür, inanç, gastronomi turizminin Türkiye’deki en önemli destinasyonlarından olan Hatay Expo 2021 ile birlikte tüm bu değerlerini dünyayla paylaşmaya, insanlığın yeni bir dünya arayışına destek olmaya hazırlanıyor.

Hatay, daha ziyade köklü geçmişi ve zengin mutfağıyla biliniyor olsa da aslında her yönüyle benzersiz bir şehir. Barış, kardeşlik ve hoşgörünün değişmeyen başkenti olduğu gibi insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri ve aynı zamanda da Türkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Avrupa’ya açılan kapısı. Ayrıca onlarca medeniyetten devraldığı kültür mirası, tıbbi ve tarımsal değeri yüksek doğal zenginlikleri, elverişli iklimi başta olmak üzere çok sayıda süper güce ve sayısız sektörde açığa çıkmayı bekleyen güçlü bir potansiyele sahip.

Bugün, Hatay için bu bilgi mirasını dünyayla paylaşma ve bu potansiyeli açığa çıkarma vakti. Bu amaçla hep birlikte harekete geçiyor ve “Expo 2021 Hatay’’ yoluyla insanlığın iyi bir gelecek arayışına tarihi mirasımız ve kültürel zenginliklerimizle çözüm arıyoruz. Bunu yaparken; farklıları kucaklayan yaşam kültürü, bereketli toprakları ve tadına doyulmaz lezzetleriyle bilinen Hatay’ın aynı zamanda sanatçı, zanaatkar, şifacı ve girişimci yönünü açığa çıkarıyoruz. Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) koordinatörlüğünde Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Nisan 2022 – 29 Ekim 2022 tarihleri arasında İskenderun ve Antakya olmak üzere iki dev alanda düzenlenecek olan Expo 2021 Hatay işte bu nedenle çok önemli. Hep beraber EXPO’da buluşalım; öğrenerek, eğlenerek, keşfederek, paylaşarak; insanlığın gelişimine katkıda bulunalım.

Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Hatay milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri ve basın mensupları, Başkan Lütfü Savaş önderliğinde ve Expo Genel Sekreteri İhsan Çakar koordinasyonunda Expo Antakya Alanı’nı ziyaret ederek fikir ve bilgi alışverişiyle dolu bir gün geçirdi.

VIP Yönetim Binası’nın Expo Antakya Alanı’nı kuş bakışı gören manzarasında Başkan Lütfü Savaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan keyifli geziye, 5000 kişilik Amfi Tiyatro’da Expo Genel Sekreteri İhsan Çakar’ın Expo hakkındaki gelişmeleri ve etkinliğin Hatay’a kazandıracağı değerlere ilişkin sunumla kısa bir mola verildi.

Expo için özel olarak bestelenen jingle ve rap şarkısının dinlenmesinin ardından hız kesmeden devam eden gezide ulusal ve uluslararası şehirlerin bahçelerinin yer alacağı bölgeyi keşfeden siyasiler, sırasıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi, Biyolojik Gölet, futbol sahasından daha büyük çocuk oyun alanları ve dünya mutfağının en özel lezzetlerini bir araya getirecek Gastronomi Köyü inşaatlarını incelediler.

Geziye gösterilen yoğun ilgi, düşünceler ve siyasi görüşler birbirinden ne kadar farklı olursa olsun, tüm Hatay’ın EXPO için birlikte hareket edeceğinin ve bu organizasyonu sahipleneceğinin kanıtı oldu.


 

Yorum Yaz