Efeler Belediyesi Gastronomi festivali bahar havasında geçti

Efeler, Türkiye'nin batısında Ege bölgesinde bulunan Aydın ilinin yaklaşık 271.000 nüfuslu bir ilçesidir. Efeler Belediyesi tarafından “Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme” temasıyla düzenlenen; sergi, panel, söyleşi, mutfak çalışmaları ve konser gibi çeşitli etkinliklerle 3 gün boyunca sürecek olan Efeler Gastronomi Festivali başladı.

“Marka Kent Efeler” için hayata geçirdiği projelerle dur durak bilmeden çalışan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın ilçeye özgü tatları ve Ege bölgesinin gözde lezzetlerini tanıtmak amacıyla düzenlediği Efeler Gastronomi Festivali’nin açılışı, Pınarbaşı Mesire Alanı’nda düzenlenen coşkulu törenle gerçekleştirildi. Törene Başkan Atay ve eşi Güneş Atay ile birlikte; Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan, Slow Food Türkiye Kurucu Lideri Nedim Atilla, usta tiyatro sanatçısı Mustafa Alabora, siyasi partilerin yöneticileri, temsilcileri, Efeler Belediyesi’nin meclis üyeleri, birim müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının temsilcileri ile muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KILIÇDAROĞLU BAŞKAN ATAY’I KUTLADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Efeler Gastromi Festivali’nin açılışı dolayısıyla Başkan Atay’a telgraf gönderdi. Kılıçdaroğlu mesajında; “Efeler Gastronomi Festivali’nin açılış törenine nazik davetinizden dolayı teşekkür ederim. Tarih boyunca yemek kültürü anlamında çok zengin olan Ege Bölgemizin Efeler ilçesinde düzenlenen bu festival için Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Fatih Atay’ı ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyor; Gastronomi Festivali’nin açılışına katılan tüm misafirlerimizi sevgiyle selamlıyorum” İfadelerine yer verdi.

BAŞKAN ATAY; “FESTİVAL EFELER MUTFAĞININ ÖNEMİNİ GÖSTERECEK”

Açılış konuşmasında Efeler’in antik çağlardan günümüze bereketin ve bolluğun simgesi olan çok verimli topraklara sahip olduğunu söyleyen Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay,   “Bu verimli topraklardan elde edilen ürünler çok özel ürünler. Efeler ilçemizdeki bu özel ürünlerin, bu güzelliklerin yalnız Türkiye’de değil bütün dünyada tanınması için bu festivali gerçekleştirdik” dedi. Festivalin sadece bir yemek yarışması gibi düşünülmemesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Atay, Efeler’de tarih boyunca gelişmiş damak tadının Türkiye için, gastronomi için ne kadar önemli olduğunu bu festivalle göstereceklerini söyledi. Efeler Belediye Başkanı Atay konuşmasının devamında, “Biz bu festivalimizi 2 yıl önce yapacaktık. Bütün çalışmaları hazırladık ama ne yazık ki Covid-19 nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. Bugün belki de bu festivalin üçüncüsünü düzenliyor olacaktık ama birincisini düzenlemek durumunda kaldık. İlk kez yaptığımız bu gastronomi festivalinde elde edeceğimiz başarı bundan sonra yapacağımız gastronomi festivalleri için bizlere büyük bir ışık tutacak. Festival boyunca yapılacak söyleşileri, panelleri, yarışmaları izlemenizi çok önemsiyorum. Çok önemli bilim insanları festivalimizde yer alacak. Kendilerinin bizlerle paylaşacağı, ilk kez öğreneceğimiz bilgiler olacak. Lütfen bu söyleşilere, panellere ilgi gösterelim” diye konuştu. Festival boyunca birbirinden renkli etkinliklerin olacağını belirten Başkan Atay, “Bu akşam bir dj gösterimiz var. Festivalimizin son günü olan pazar günü de Gülşen konseriyle bu festivalimizi taçlandıracağız. Hepinize iyi eğlenceler, mutluluklar diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

PROF. DR. ÇAĞLAYAN; “BU İNSANLAR ZEYTİNİN KORUYUCUSU”

“Mitolojiden Günümüze Zeytin Ağacı” temalı fotoğrafları festival boyunca sergilenecek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Sevgili Efelerliler, sevgili Aydınlılar, hepinizi hem kendi adıma hem de sayın başkanımız Tunç Soyer adına saygıyla selamlıyorum. Kendisi bugün burada bulunamadı benden rica etti, İyi ki de gelmişim. Buraya geliş nedenim bir fotoğraf sergisi. Zeytin ağacı çok görkemli bir ağaç. Eski bir ağaç. 40 bin yıllık geçmişi olduğu biliniyor. Zeytin ağacı deyince herkesin içi titriyor onu korumak için fakat ne yazık ki rant peşinde olan bir yönetim zeytin ağacını katletmek için 20 senedir uğraşıyor. Daha önce çıkarmaya çalıştıkları 8 yönetmelikle zeytin bahçelerini yok etmek istediler ama her defasında büyük tepki oluşunca geri adım attılar. 9’uncu kez bir yönetmelik çıkardılar, saçma sapan bir yönetmelik. Şunu bilmeyecek kadar da zavallılar. Yasası var bunun yasa! Hiçbir yasayı yönetmelikle delemezsiniz, değiştiremezsiniz. Çıkardıkları yönetmeliğe göre zeytinliklerin etrafında eğer kömür varsa ağaçlar kesilebiliyor. Bizim içimizin titrediği zeytin ağaçlarını kesmek, oraları madencilere, iskâna açmak, o güzelim koyları yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama bunu başaramayacaklar tabii çünkü çok kutsal bir ağaç zeytin ağacı. Onun koruyucusu da bu insanlar. Evet, bu kutsal ağacın bir sergisini sizlere sunmakla gurur duyuyorum. Bu fotoğrafları umarım beğenirsiniz. Beni buraya davet ettiği için Sayın Başkan Mehmet Fatih Atay’a çok teşekkür ediyorum”

SLOW FOOD LİDERİ ATİLLA; “BAŞKAN ATAY ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ YAPIYOR

Açılışta konuşan isimlerden bir diğeri de Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’ydı. Atilla Efeler mutfağının önemine değindiği konuşmasını şunları söyledi;

“Bugün çok değerli sanatçı dostlarımız, sevgili aşçılarımız, değerli bilim insanları, gastronominin tüm bileşenleri burada. Efeler Belediyesi bu kadar güzel insanı bir araya getiriyor. 3 gün boyunca Efeler’de bu güzel zaman dilimini yaşayacağız.  Slow Food şu gördüğünüz festivalin ta kendisidir. Slow Food iyi temiz ve adil gıdayı savunur. Sevgili Bakanımız Suat Çağlayan’ın sözünü ettiği fotoğraflarındaki zeytin ağaçları, kadim kültür işte slow food öncelikle bu yerleşik kadim kültürü savunur. Biz elbette zeytinden ve zeytinyağından yanayız. Çünkü hemşehrimiz Herodot dediği gibi, yeryüzünün bilinen en güzel gökyüzünün altında kuruldu bu coğrafya. Yeryüzünün en güzel gökyüzü altındayız bugün. Burada inanılmaz yerleşik bir gastronomi kültürü var. Sabah TRT 1’e beni davet ettiler. Bu festivalle ilgili olarak yarım saat konuştum. Yine de bitmedi bu bölgenin coğrafi ve gastronomik zenginlikleri üzerine konuşacaklarım. Birbirinden harika zeytinyağlı yemekler. Hamur işleri, et yemekleri inanılmaz. Efeler’de yaşayanlar evlerinde çok büyük bir kültürü yaşatıyorlar. Bu yemeklerin yaşaması lazım. Başta Hazer Şef olmak üzere buradaki tüm şefler biliyorum ki o müthiş geleneksel mutfak kültürümüzü yarınlara taşımak, çocuklarına, torunlarına o yemekleri öğretebilmek için çaba harcayacaklar. Yemek yarışmalarına 30 yarışmacı katılıyor. Bütün yemeklerin, tatlıların belirleyici unsuru, incir. Hani Evliya Çelebi demiş ya ‘Bir yerden geçtim, dağlarından yağ ovalarından bal akıyordu’ diye, doğru demiş. Türkiye’de en çok enginar üretilen coğrafya burası. Nefis enginar yemekleri var. Hazer Şef de yarın nefis enginar yemekleri sunacak. Kendisi dedi ki ‘Sunacağım yemekleri Efeler’deki bir pazardan almak isterim’ çünkü buranın bu zenginliğine o da inanıyor, biz de inanıyoruz. Bu nedenle bu önemli gastronomi etkinliğini düzenleyen Efeler Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Atay’a bütün Efelerliler, Aydınlılar, Egeliler, Türkiye’de yaşayan herkes olarak saygı göstermeliyiz, çok önemli bir iş yapıyor kendisi.”

Konuşmaların ardından Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, festivalin açılış törenine katılanlarla birlikte kırmızı kurdeleyi keserek 3 gün boyunca sürecek dev şöleni başlattı. Açılışın ardından Başkan Atay; festivalin ilk etkinliği olan Eski Kültürü Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın “Mitolojiden Günümüze Zeytin Ağacı” sergisi ile Aydın Ticaret Borsası’nın, üreticilerin ve gıda işletmelerinin stantlarını davetliler ve törene katılanlarla birlikte ziyaret etti.

FESTİVALİN İLK GÜNÜNDE NELER OLDU?

Dolu dolu geçen festivalin ilk gününde saat 15.00’te moderatörlüğünü Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Attilla’nın yaptığı; Atay Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Enis, Değirmen Eko Yatırım A.Ş. kurucusu Gürsel Tonbul ve Zetay A.Ş. Fabrika Müdürü Dursun Ertürk’ün konuk olduğu “Batı Anadolu’da Zeytinyağı Kültürü” konulu panel, 16.00’da Aydın Profesyonel Aşçılar Derneği’nin Mutfak Atölyesi çalışmaları, 17.00’de Gastroarkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhrî’nin “Uygarlık Yaratan Bitki Zeytin-Yağı” adlı söyleşisi düzenlendi.

En lezzetli etkinliklerinden biri de saat 17.30’da yapılan yemek yarışması oldu. En iyi tabağı sunmak için kıyasıya bir mücadeleye girilen “Yemekler Yarışıyor” isimli yarışmada enginar yemekleri ve zeytinyağlılar, festival sofrasını süsledi. Mehmet Aydın’ın üçüncü, Berna Toyran’ın ikinci olduğu yarışmada Fatma Kızıltepe’nin hazırladığı yemek, yarışmanın en lezzetli tabağı seçildi. İlk günün son etkinliğinde ise festivale katılanlar, Arem Özgüç ve Arman Aydın’ın sergilediği dj performansıyla eğlenceye doydu.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın Efeler mutfağını dünya çapında tanıtmak amacıyla düzenlediği Efeler Gastronomi Festivali devam ediyor.

Hafta sonu tatilini ve havaların ısınmasını fırsat bilen binlerce vatandaş, festivale ev sahipliği yapan Pınarbaşı Mesire Alanı’na akın etti. Usta Şef Hazer Amani, duayen tiyatro sanatçıları Haldun Dormen, Mustafa Alabora ve başarılı iş insanı Banu Zeytinoğlu’nun Efeler halkıyla buluştuğu festivalin ikinci günü, birbirinden renkli etkinliklerle coşku içinde geçti.

MARKA KENT EFELER’DE MARKA OLMAK KONUŞULDU

Sabahın erken saatlerinde gıda stantlarının açılmasıyla başlayan ikinci gün etkinlikleri,  festivalin düzenlenmesinde büyük emeği olan Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın modere ettiği “Coğrafi İşaretler ve Marka Olma” isimli söyleşiyle devam etti. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (Yücita Ağı) Kurucu Üyesi Pınar Nacak’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşide Nacak, Efeler’de doğan güneşin altında yetişen her şeyin bir marka olduğunu söyledi. Bu ürünlerin değerinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Nacak, “Coğrafi işaret eşittir memleket meselesidir. Yöreye, ürüne, üreticiye sahip çıkmaktır” diyerek konunun önemine dikkat çekti. Kentin marka olması için insanların gidip görmek istedikleri bir yer olması gerektiğini vurgulayan Pınar Nacak, “Coğrafi işaret yöre için dünyaya açılan bir tanıtım anahtarıdır” diye konuştu.

Festivalde büyük emekleri olan bir diğer isim Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in moderatörlüğünü yaptığı, Mutfak Dostları Derneği Başkanı ve Milliyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Kakınç’ın konuk olduğu söyleşide Kakınç bir de sunum yaptı. Gastronomi şehri olmanın inceliklerini anlatan Kakınç, bunun için en önemli unsurların doğallık, sürdürülebilirlik ve yöresellik olduğuna dikkat çekti.

HAZER ŞEF YEMEK YAPTI ADINI “EFE PİLAV” KOYDU

Festivalin ilk gününde başlayan mutfak atölyesi çalışmalarının ikinci gün aşçısı ise usta şef Hazer Amani oldu. Efeler’e özgü lezzetleri hazırlamak için kolları sıvayan Amani, hazırladığı yemeklerdeki malzemeleri cumartesi pazarında yaptığı alışverişle temin etti. Hazer Şef’in pazar alışverişi, Efeler esnafıyla girdiği renkli diyaloglara sahne oldu.  Efeler Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde hizmete açtığı 0 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda üretilen konserve enginar ürünleri de usta şefin tabağına tat kattı. Amani, tamamen ilçenin yerli ürünlerini kullanarak hazırladığı pilava ise “Efe Pilav” adını verdi. Mutfak atölyesi çalışmasında hünerlerini sergilerken lezzet sırlarını da paylaşan Hazer Amani’nin yemekleri, festivalin minik konuklarına ikram edildi.

DORMEN VE ALABORA’DAN EFELER’E ÖVGÜLER

Türk tiyatrosunun dev isimleri Haldun Dormen ve Mustafa Alabora’nın konuk olduğu “Sağlıklı Uzun Yaşam” söyleşisinin moderatörlüğünü, aynı zamanda Alabora’nın hayat arkadaşı olan iş insanı Banu Zeytinoğlu yaptı.  Samimi bir ortamda geçen söyleşide usta sanatçılar, Efelerli vatandaşların sorularını yanıtladı. Başkan Atay’ın çalışmalarından övgüyle bahseden Haldun Dormen ve Mustafa Alabora, özellikle kadınlara yaptığı pozitif ayrımcılığın öneminin altını çizdi. Sanatçılar, sadece kadınların çalıştığı tarımsal ürün fabrikasını memnuniyetle karşıladıklarını söylediler. Söyleşinin ilerleyen dakikalarında müjdeler veren Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, bölgenin en kapsamlı Otizm Yaşam Merkezi’ni hizmete açtıklarını hatırlatarak bölgenin en büyük Alzheimer merkezini de inşa edip hizmete sunacaklarını duyurdu. Minik bir izleyicinin sokak hayvanlarıyla ilgili olarak yönelttiği soruyu da yanıtlayan Atay, “Hiç merak etme, ben de tıpkı senin gibi can dostlarımızı çok seviyorum ve önemsiyorum. Onlar için konuk evleri açmayı planlıyorum. Örneğin sen annenle, babanla tatile çıkarken can dostunu bize emanet edebileceksin. Onlara gereken her türlü özeni göstererek hassasiyetle bakacağız” diye konuştu.

En iyi lezzeti sunmak için kıyasıya bir mücadeleye girilen “Yemekler Yarışıyor” isimli yarışmada Aydın yöresinin birbirinden güzel et yemekleri festival sofrasını süsledi. Yarışmanın ardından yapılan jimnastik ve zumba gösterisi, festivale katılan binlerce vatandaş tarafından keyifle izlendi. İkinci günün son etkinliğinde ise Aydın’ın efeleri sahne aldı. Efeler’in sergilediği zeybek oyunu büyük beğeni topladı.

Efeler’de 3 gün boyunca birbirinden güzel etkinliklerle süren Efeler Gastronomi Festivali sona erdi. Sergi, panel söyleşi, mutfak atölyesi çalışmaları ve yemek yarışmalarıyla geçen lezzet festivalinin finalinde Efelerliler, Gülşen’in muhteşem konseriyle eğlenceye doydu. 

“Marka Kent Efeler” için hayata geçirdiği projelerle dur durak bilmeden çalışan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın ilçeye özgü tatları yurt ve dünya çapında tanıtmak amacıyla düzenlediği Efeler Gastronomi Festivali noktalandı. Pınarbaşı Mesire Alanı’nın ev sahipliği yaptığı festival, Efeler’in yanı sıra çevre illerden de gelen ziyaretçilerin akınına uğradı. 7’den 70’e on binlerce vatandaşın cuma gününden hafta sonuna kadar takip ettiği festivalde ünlü isimler de yer aldı.  Usta Şef Hazer Amani, duayen tiyatro sanatçıları Haldun Dormen, Mustafa Alabora, başarılı iş insanı Banu Zeytinoğlu, Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan ile gastronomi dünyasının önemli isimleri, bilim insanları, mutfak yazarları ve sanatçıların katıldığı festivalin finalinde pop müziğin sevilen ismi Gülşen, sahne aldı.

FESTİVALDE NELER OLDU?

Festivalin ilk gününde Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Bozkurt Biçer, yaptığı söyleşide zeytinyağındaki yeni trendleri anlattı. Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın festival boyunca devam eden “Mitolojiden Günümüze Zeytin Ağacı” adlı fotoğraf sergisi ziyarete açıldı. Moderatörlüğünü Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın yaptığı; Atay Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Enis, Değirmen Eko Yatırım A.Ş. kurucusu Gürsel Tonbul ve Zetay A.Ş. Fabrika Müdürü Dursun Ertürk’ün konuk olduğu “Batı Anadolu’da Zeytinyağı Kültürü” konulu panel, Aydın Profesyonel Aşçılar Derneği’nin Mutfak Atölyesi çalışmaları, Gastroarkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhrî’nin “Uygarlık Yaratan Bitki Zeytin-Yağı” adlı söyleşisi düzenlendi. İlk günün son etkinliğinde ise festivale katılanlar, Arem Özgüç ve Arman Aydın’ın sergilediği dj performansıyla eğlenceye doydu.

İkinci gün Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın modere ettiği, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Kurucu Üyesi Pınar Nacak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Coğrafi İşaretler ve Marka Olma” isimli söyleşiyle devam etti. Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in moderatörlüğünü yaptığı, Mutfak Dostları Derneği Başkanı ve Milliyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Kakınç’ın konuk olduğu söyleşide ise gastronomi şehri olmanın incelikleri konuşuldu.

İlk günün son etkinlikleri ise jimnastik-zumba gösterisi ve efelerin zeybek oyunu oldu. Binlerce vatandaşın izlediği gösteriler büyük beğeni aldı.

HAZER ŞEF YEMEK YAPTI ADINI ‘EFE PİLAVI’ KOYDU

Festivalin ilk gününde başlayan mutfak atölyesi çalışmalarının ikinci gün aşçısı usta şef Hazer Amani oldu Amani, hazırladığı yemeklerdeki malzemeleri cumartesi pazarından temin etti.  Efeler Belediyesi’nin 0 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda üretilen konserve enginar ürünleri de usta şefin tabağına tat kattı. Hazer Amani, tamamen ilçenin yerli ürünlerini kullanarak hazırladığı pilava ise “Efe Pilav” adını verdi. Mutfak atölyesi çalışmasında hünerlerini sergilerken lezzet sırlarını da paylaşan usta şefin yemekleri, festivalin minik konuklarına ikram edildi.

DORMEN VE ALABORA’DAN ÖVGÜLER

Türk tiyatrosunun dev isimleri Haldun Dormen ve Mustafa Alabora’nın konuk olduğu “Sağlıklı Uzun Yaşam” söyleşisinin moderatörlüğünü, aynı zamanda Alabora’nın hayat arkadaşı olan iş insanı Banu Zeytinoğlu yaptı.  Söyleşide usta sanatçılar, vatandaşların sorularını da yanıtladı. Başkan Atay’ın çalışmalarından övgüyle bahseden Haldun Dormen ve Mustafa Alabora, özellikle kadınlara uygulanan pozitif ayrımcılığa dikkat çekti. Sanatçılar, sadece kadınların çalıştığı Tarımsal Ürün Fabrikası’nı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

BAŞROLÜ ENGİNAR ALDI

Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in modere ettiği, enginar üreticisi genç girişimci Dilayda Bilge ve ADÜ Didim Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Taş’ın konuk olduğu “Efeler’de Şimdi Enginar Zamanı” isimli söyleşide Efeler’in enginarı konuşuldu.

ATAY: “BAŞKAN OLUNCA FABRİKASINI KURDUM”

ADÜ Didim Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri de söyleşi devam ederken Mutfak Atölyesi çalışmalarında birbirinden lezzetli enginar yemekleri yaptı. Öğretim Görevlisi Mehmet Taş, söyleşinin sonunda Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ile birlikte yanan ocağın başına geçti. “Yemeklerde benim de katkım bulunsun” diyen Başkan Atay’ın, değirmen çekerek tuz döktüğü anlar renkli görüntüler oluşturdu. Hazırlanan tabakların tadına da bakan Efeler Belediye Başkanı Atay’ın “Ben enginarı çocukluğumdan beri çok severim. Annemden özellikle yapmasını istediğim yemeklerdendi. Belediye Başkanı olunca da Efeler enginarının tanınması ve değer görmesi için fabrikasını kurdum” sözleri izleyicilerden büyük alkış aldı.

SON GÜN BİLGİ ŞÖLENLERİYLE GEÇTİ

Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın moderatörlüğünü üstlendiği, Citta Slow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem’in konuşmacı olarak bilgiler verdiği “Slow Food Nedir?-Citta Slow Nedir?” adlı söyleşide ise son yıllarda iyice yayılan “sakin şehir” kavramı ve fast food tüketimine karşı başlatılan slow food hareketi anlatıldı.

“Antik Çağda Yeme - İçme” isimli söyleşiyi ise Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk modere etti, Profesyonel Turist Rehberi Müjde Tönbekici konuk oldu.  Çalışmalarında arkeolojiyi, gastronomi yönüyle anlatmaya çalıştığını söyleyen Tönbekici, Ege bölgesi mutfağının tarihsel gelişimini ve zenginliğini mitolojik hikâyelerden ve tarih kayıtlarından örnekler vererek anlattı. Soru-cevap şeklinde geçen söyleşi boyunca izleyiciler Tönbekici’den eşsiz bilgiler edindi.

Son günü 27 Mart’a denk gelen Efeler Gastronomi Festivali’nde tiyatro da unutulmadı. Öncesinde kısa bir oyun sahnelenen “Dünya Tiyatro Günü’nde Antik Çağ Dionysos Şenlikleri” isimli söyleşide Prof. Dr. Semih Çelenk Efeler halkıyla buluştu. Antik dönemdeki şenliklerden bahseden Prof. Dr. Çelenk, o dönemden bugüne taşınmış kültürel öğelerden de bahsetti. Çelenk’in anlatımı izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

YEMEK YARIŞMALARININ KAZANANLARINA ÖDÜLLER VERİLDİ

Festival boyunca düzenlenen “Yemekler Yarışıyor” isimli yarışmanın dereceye giren katılımcıları ödüllerine kavuştu. Enginar yemekleri ve zeytinyağlılarda Fatma Kızıltepe 1’inci olurken Berna Toyran 2’nciliğe, Mehmet Aydın 3’üncülüğe layık görüldü. Aydın yöresi et yemeklerinde Emine Kurşun’un tabağı en iyi tabak seçilirken 2’nci sıraya yerleşen aynı zamanda Farkındalık Ödülü alan Esma Yetişkin, ödülünü Aydın Glütensiz Beslenme Derneği adına aldığını söyledi. Necla Dolay ise Aydın yöresi et yemeklerinde 3’üncü oldu. Tatlılarda ise 1’inci Figen Beşdemir oldu, Kevser Ulusay 2’ncilik ve Farkındalık Ödülü’ne layık görüldü. Tatlılarda 3’üncülüğü elde eden isim ise Dilan Akyol oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödül, başarı belgesi ve hediyelerini Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay takdim etti.

EFELER FİNALDE GÜLŞEN İLE COŞTU

Festivalin kapanışında pop müziğin sevilen sesi Gülşen sahne aldı. Binlerce seyircinin Pınarbaşı Mesire Alanı’nı hınca hınç doldurduğu konserde Gülşen, geniş repertuarından en güzel şarkılarını Efeler halkı için seslendirdi. Gülşen’in muhteşem performansıyla coşan dinleyiciler şarkılara hep bir ağızdan eşlik etti.

Konserin sonunda Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay sanatçıya çiçek takdim etmek için sahneye çıktı. Pınarbaşı Mesire Alanı’nın daha önce hiç bu kadar büyük bir kalabalığa şahitlik etmediğine dikkat çeken Başkan Atay, “Çok büyük bir sanatçı, çok büyük bir performans, çok büyük bir orkestra ve gençlik, siz Efelelerliler harikasınız” diyerek seslendi. Soğuk havaya rağmen Gülşen’in müzik ziyafetiyle Efeler’e en güzel geceyi yaşattığını söyleyen Başkan Atay, pop müziğin güçlü sesine “Çok teşekkür ederiz sağ olun. Efeler’e her zaman bekliyoruz, ikamet etmenizi de bekliyoruz” dedi.

Efeler halkının mutlu, aydın insanlar olduğunu söyleyen Gülşen, “Ne kadar harika bir gençlik var. Başkanım, ülkemizde bu manzaraları görmek son zamanlarda hiç de kolay olmuyor, bunda sizin çok büyük emeğiniz olduğunu düşünüyorum ve devamını diliyorum. İnsanlar yaşadıkları yerde mutlu, iyi, özgüvenli olduklarını hissettikleri zaman bu bütün hayatlarına yansıyor. Bu güzelliği sağlayan herkese çok çok teşekkür etmek gerekiyor” diye konuştu. Başkan Atay’ın Efeler’de ikamet davetini ise sevilen sanatçı, “Başkanım, efeler gibi gelir efeler gibi gideriz, çok sağ olun. Hoşça kalın, inşallah en kısa zamanda tekrar görüşürüz, biz sizi çok özleyeceğiz” diye cevapladı.

Finalde birbirlerinin ellerini havaya kaldıran Başkan Atay ve Gülşen’in bu pozu, dinleyiciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu.

Yorum Yaz