Ekoturizm projesi Macaristan’da tanıtılıyor

Ekoturizm projesi Macaristan’da tanıtılıyor; Orman Genel Müdürlüğümüz, Tarım ve Orman Bakanlığı adına Türkiye'nin doğa turizmini, biyoçeşitliliğini, korunan ormanlık alanlarını ve genel olarak bu alandaki tanınırlığını artırmak için Macaristan’da düzenlenen Dünya Avcılık ve Doğa Fuarı’ndaki yerini aldı. 25 Eylül tarihinde kapılarını açan ve 14 Ekim’e kadar sürecek fuarda Genel Müdürlüğümüzün standı yoğun ilgi görüyor. 

 

Bu yıl doğayı korumanın öneminin vurgulandığı fuarda Orman Genel Müdürlüğümüz, katılımcılara son yıllarda tüm dünyada daha çok tercih edilmeye başlanan ve sürdürülebilir doğa seyahati olarak tanımlanan ekoturizm konusunda da meraklılarına bilgi aktarıyor. 

Fuarın açılış gününe katılan Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey, Genel Müdürlüğümüz standına olan ilgiden memnun olduklarını dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “Dünyanın farklı ülkelerinden pek çok kişinin katıldığı böyle bir organizasyonda yer almak bizler için oldukça kıymetli. Türkiye biyoçeşitlilik ve endemik tür bakımından çok zengin bir ülke. Ayrıca fuarda, son yıllarda üzerinde önemle durduğumuz doğa temelli seyahat olan ekoturizm konusunda yürüttüğümüz çalışmaları da aktarma fırsatı yakaladık. Ülkemizin 81 iline kazandırmak için yürüttüğümüz ekoturizm projemiz, doğa turizmine merakı olan fuar katılımcılarının da ilgisini çekiyor."​

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci ile birlikte ekoturizm aktiviteleri konusu daha fazla ilgi görmeye başlamış ve bu alanda yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Ekoturizm örnekleri kapsamında Orman Genel Müdürlüğü tarafından faaliyete geçirilen Muğla Kavakarası Sığla Ekoturizm Alanında Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli ve Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey incelemelerde bulundu. Pakdemirli, Ekoturizm Eylem Planı ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde ekoturizmden, genel turizm kadar gelir elde edileceğini vurguladı.

Ülkemizin endemik türlerinden olan ve 65 milyon yıllık geçmişi bulunan, Anadolu sığla ağacı (Liquidambar orientalis) ile bezeli ve 16 km’lik yürüyüş ve bisiklet parkurunu da içeren önemli ekoturizm projelerinden olan Kavakarası Sığla Ekoturizm Alanında gençlerle birlikte kamp yapan Pakdemirli, “Bugün burada, hazırlanan eylem planını faaliyete geçiriyoruz. Tüm Türkiye'de bir kısmı mesire alanlarına entegre, bir kısmı da yeni olmak üzere toplamda 110 adet “Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamaları” yapılacak, eylem planı sonunda ekoturizm alanlarımız ülkemiz turizm destinasyonlarına yıllık 250 milyon TL katkıda bulunacak” açıklamasını yaptı.

Ekoturizm ve Türkiye Orman Genel Müdürlüğü Ekoturizm Eylem Planı çerçevesinde, Sakarya, Bursa, Adana, Zonguldak, Konya, İzmir, Eskişehir, Muğla, İstanbul, Amasya, Antalya, Kütahya, Kahramanmaraş, Bolu ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlükleri’nde toplam 39 adet ekoturizm yönetim planı hazırlanmış ve yeni ekoturizm alanları oluşturulmuştur. 2023 yılında ise toplam 60 adet ekoturizm alanının hizmete sunulması planlanmaktadır.

Hizmete sunulan ekoturizm alanlarını vatandaşlara tanıtmak için ilki İstanbul Büyükada’da başlayan ‘yeşil nefes turları", Muğla Köyceğiz ve Yalova Termal ekoturizm rotası ile devam etti. Binlerce kişinin takip ettiği sosyal medya fenomenlerinin ve bloggerlerin de katılımı ile düzenlenen ekoturizm tanıtım turları son olarak Muğla Kavakarası Sığla Ekoturizm rotasında yapıldı. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey önderliğinde teknik ekip ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı gezi; çadırda konaklama, doğa yürüyüşü, su sporları ve Muğla Çandır Ekoturizm Alanı gezisi ile devam etti.

Genel Müdürlüğümüz tarafından ekoturizm alanlarını belirleme ve doğal yapısını bozmadan halkımızın hizmetine sunma çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda hazırlanan projelerden biri olan 'Artvin Çoruh Ekoturizm Yönetim Planı' ile ilgili de Artvin Orman Bölge Müdürlüğümüzce çalışmalara başlandı.​

Ekoturizm Yönetim Planı içerisinde; Anbarlı-Tütüncüler, Ormanlı-Fıstıklı köyleri, Çamlık-Yenimahalle ve Kafkasör-Genya Dağı boyunca 52 kilometrelik 4 parkurdan oluşan patika yol, orman yolu, stabilize köy yolu ile bisiklet yolu bulunuyor. Ayrıca güzergâh boyunca giriş-çıkış kontrol üniteleri, patika(yürüyüş) yolu, ahşap köprüler, yağmurluklar, korkuluklar, çeşme, oturma bankları, masalar, kamelyalar, seyir terasları, yön, ağaç, bitki ve hayvan tanıtım tabelaları da tesis edilecek,

Artvin Çoruh Ekoturizm Projesi ile Türkiye’nin en uzun ekoturizm yollarından biri Artvin’de hayata geçmiş olacak.    

Yorum Yaz