Ekoturizme yönelik farkındalığı artıracağız

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı. 2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? İlçeniz yeni sezona hazır mı?

 

ADİL KIRGÖZ: Sıcak, ılıman, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Dikili, uzun sahilleriyle,  birbirinden güzel koylarıyla kıyı turizmi için önemli bir potansiyel oluşturuyor. Sahillerdeki bakım, onarım, yenileme ve plaj temizlik çalışmaları aralıksız devam ediyor. Mavi bayraklı plaj sayısını altıya çıkardık. Mevcut parkları revize ediyoruz, ilçemize yeni parklar ve yaşam alanları kazandırıyoruz, denizin mavisiyle doğanın yeşilini buluşturuyoruz.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

ADİL KIRGÖZ: Pandemi ve ekonomik kriz yerel yönetimleri olumsuz etkiliyor. Kaynaklarımızı daha hesaplı ve ölçülü kullanmak zorunda kalıyoruz. İlçemizin gelirini ve esnafın kazancını artırmak için alternatifleri değerlendiriyoruz. Dikili Limanı, coğrafi konumu itibarıyla bölgemizde önemli bir rol oynuyor. Özellikle Bergama gibi ören yerlerine yakın oluşu nedeniyle kruvaziyer turizmi açısından Dikili tercih ediliyor. İlçemize ve ülkemize döviz girişi göz önüne alındığında bu konunun önemi daha da artıyor. İlçemizin koyları sualtı zenginliği açısından alternatif sporlara ve hobilere imkân tanıyor. Dikili’nin ve Çandarlı’nın rüzgâr potansiyeli sayesinde ilçemizi yelken, rüzgâr sörfü gibi su sporlarında ön plana çıkarıyoruz. 1.300 seyirci kapasiteli, dünya standartlarına uygun, plaj voleybolu, futbolu ve hentboluna imkân tanıyan Dikili Belediyesi Sadi Erdem Plaj Sporları Tesisi’ni ilçemize kazandırdık. 14-18 Eylül 2022 tarihlerinde Dünya FIVB U19 Dünya Plaj Voleybolu Şampiyonası’na ev sahipliği yaparak Dikili’yi uluslararası alanda da marka yapmayı hedefliyoruz. İlçemizin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımı için önem arz eden fuarlara katılıyoruz. İlçemizin eşsiz doğal güzellikleri var. Bu kapsamda doğa yürüyüşleri düzenleyerek ekoturizme yönelik farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Kültür turizmi için önemli adımlar atıyoruz. 25-29 Ağustos 2022 tarihlerinde ilk kez kitap fuarı düzenleyeceğiz. 6-7 Ağustos 2022’de Çandarlı’da, 30-31 Ağustos ve 1 Eylül 2022’de Kültür, Demokrasi ve Emek Festivali düzenleyeceğiz.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

ADİL KIRGÖZ: Turizmde sürdürülebilirliği sağlamak, sezonu on iki aya yaymak için ilçemizdeki kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasi partilerle ayrım yapmaksızın periyodik olarak toplantılar düzenliyor, her kesimin öneri ve taleplerini dikkate alıyoruz.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

ADİL KIRGÖZ: Yaz mevsiminde ilçemizin nüfusu 3-4 kat artıyor. Belediyelerin kış nüfusuna göre aldıkları pay, hizmet açısından yaz nüfusu için yetersiz kalıyor.

Yorum Yaz