Fethiye Turizm faaliyetleri masaya yatırıldı.

Ölüdeniz Bölgesel Toplantısı yoğun katılımla yapıldı : Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Ölüdeniz Bölgesel Toplantısı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Ölüdeniz bölgesinin sorunlarının tüm yönleriyle ele alındığı interaktif toplantıda, FTSO üyeleri ve Ölüdeniz’de faaliyet gösteren işletmeciler ve yamaç paraşütü pilotları, Belcekız yamaç paraşütü iniş pistinde yaşanan sorunlardan otopark ve trafik, seyyar satıcılara kadar birçok konudaki talep ve önerilerini dile getirdiler. Sorunları ve talepleri not alan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, katılımcılara katkıları için teşekkür ederek, dile getirilen sorunları kurum ve kuruluşlara aktaracaklarını çözümü için takipçisi olacaklarını söyledi. Toplantıda Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, belediye belgeli hizmet veren konaklama tesislerinin Temmuz 2022 tarihine kadar Turizm Bakanlığı işletme belgesi alması zorunluluğu konusunda katılımcılara bilgi verdi.

 

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’nın açılış konuşmasıyla başlayan Ölüdeniz Bölgesel toplantısına, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Muhammet Kökten, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu üyeleri İbrahim Erdem, Ramazan Dim, Emre Başaran, FTSO Genel Sekreteri Av. Ezgi Kullukçu, çok sayıda Ölüdeniz’de faaliyet gösteren FTSO üyesi ile yamaç paraşütü pilotu katıldı.

Başkan Osman Çıralı’nın açılış konuşmasında 2021 turizm sezonunu değerlendirerek, FTSO’nun faaliyetleri, tanıtım çalışmaları ve projeleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.  Bölgenin 2019 turizm sezonu sonundan itibaren önce Thomas Cook’un iflası, ardından küresel salgın, sokağı çıkma yasakları, kapanmalar ve son olarak da orman yangınları nedeniyle son 2 yıldır çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini hatırlatan Osman Çıralı, “Yaşanan bu olumsuzlukların, ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı olan bölgemizdeki etkisi çok daha ağır ve yıpratıcı oldu. Bu zorlu süreçleri hep birlikte yaşadık, bir daha yaşanmamasını diliyorum. Salgın nedeniyle 2021 turizm sezonu geç başladı. Turizmde hareketlenme olacak diye sevinirken, İngiltere’nin, ülkemizi kırmızı listeden çıkarmaması üzerine 2021 yaz sezonu bölgemiz için yine kayıp bir sezon oldu. Yurt dışı uçuşlar geç açılınca Fethiye olarak iç pazara yöneldik.  Diğer taraftan dış pazardan Rusya ve Ukrayna’dan misafirlerimiz bölgemize gelmeye başladı.

Turizmde hareketlilik başlarken bu kez de bölgemizde üst üste çıkan yangınlar turizmi olumsuz etkiledi. Fethiye ve Seydikemer’de çıkan yangınlara halkımızın da desteğiyle acil müdahale edildi ve yangınlar çok büyümeden söndürüldü. Ancak Muğla'da; Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçeleri afet bölgesi ilan edilirken rağmen tüm girişimlerimize rağmen Fethiye afet bölgesi dışında kaldı. Bölge olarak afet bölgelerine sağlanan vergi ve SGK prim ertelemeleri, kredilerin geri ödemelerinin ertelenmesi, KOSGEB Acil Destek Kredisi gibi desteklerden yararlanamadık. İngiltere’nin 17 Eylül’de ülkemizi kırmızı listeden çıkarması ile kayıpların telafisi için tekrar umutlandık. Ancak İngiltere’den beklediğimiz turist gelmedi. Dalaman Havalimanı verileri de İngiltere’den bölgemize gelen misafir sayısı beklenenin çok altında olduğunu gösteriyor. Pandemi öncesinde yılda 3 milyon 300 bin turist ağırlayan Muğla, bu yıl 9 ayında sadece 908 bin yabancı turist ağırladı. Yılsonuna kadar bu rakamın 1 milyonu geçmesi bekleniyor. Bu yıl Muğla’ya en fazla turist 256 bin 475 kişi ile Ukrayna’dan gelirken, 241 bin 339 turist Rusya’dan, 78 bin 291 turist Polonya’dan, 71 bin 367 turist Almanya’dan geldi. Bu turizm sezonunda yaşadıklarımız tek bir ülkeye bağımlı olmanın yanlışlığını bir kez daha bize gösterdi.” diye konuştu. 

Tanıtım faaliyetleri ara vermeden devam ediyor

FTSO’nun tanıtım çalışmaları hakkında da bilgi veren Osman Çıralı, 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle çok sayıda fuarın iptal edildiğini, buna rağmen FTSO olarak bölgenin uluslararası piyasada tanıtımı için gerek fuarlar bazında gerekse dijital ortamda çalışmalar yapıldığını anlattı. Çıralı, şöyle devam etti:

“Salgın nedeniyle bu yıl dijital ortamda 25-27 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen Travel Turkey Dijital İzmir Fuarı’nda yer aldık. 6-10 Ekim’de 2. Craft İstanbul El Sanatları Fuarı'nda coğrafi işaretli ürünlerimiz; Seydiler kilimi, Fethiye Kaya halısı ve Yeşilüzümlü dastarını tanıttık. 20-24 Ekim’de Antalya’da YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda yerimizi alacağız. Hemen ardından 27-28 Ekim 2021 tarihlerinde yine Antalya’da düzenlenecek olan Antalya Turizm Fuarı’na katılım sağlayacağız. 19-21 Kasım 2021 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek TÜRSAB 2021 Turizm Kongresi’ne katılacağız. 9-12 Şubat 2022 tarihlerinde ise İstanbul’da EMITT Fuarına katılım sağlayacağız.”

Babadağ Teleferik

Babadağ’ın Ölüdeniz bölgesi için önemine değinen Osman Çıralı, FTSO’nun prestij projesi olan Babadağ Teleferik’in Haziran ayı itibariyle hizmete açıldığını hatırlatarak, “Babadağ Teleferik bölgemize yeni bir değer daha kattı.  Babadağ Teleferik ile bölgemize gelen misafirlerimiz, Ölüdeniz manzarası eşliğinde 20 dakikada 1700 rakımlı Babadağ’a çıkabiliyor. Teleferik bölgemizde turizmin 12 aya yayılmasına ciddi katkı yapacak.” dedi. Çıralı, işletmeci firma ile yaşanan sorunlara da değinerek, Babadağ Teleferik’ten FTSO’ya gelecek gelirin bölgenin tanıtımına ve eğitime harcanacağını ifade etti.

Babadağ’dan uçuş sayısı 137 bine ulaştı

Babadağ’ın, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlamaya devam ettiğini kaydeden Çıralı, şunları söyledi; “Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen Babadağ’dan salgına rağmen, 2020 yılında 63 bin 174’ü tandem, 10 bin 749’u single olmak üzere toplam 73 bin 923 kişi yamaç paraşütü yaptı. Bu yıl ise 14 Ekim itibarıyla 114 bin 672 tandem 22 bin 237 single olmak üzere toplam 136 bin 909 kişi Babadağ’dan yamaç paraşütü ile uçtu.”

Pandemide üyelerimizin yanında olduk

Pandemi döneminde FTSO’nun yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Osman Çıralı, şöyle konuştu:

“Salgına rağmen, aldığımız tedbirlerle hiçbir aksama olmadan şeffaf, güvenli ve sağlıklı şekilde üyelerimize hizmet sunduk. Oda olarak üyelerimiz adına gelişmeleri, alınan tüm bu tedbirleri takip ederek, web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız ve SMS ile üyelerimize bilgi verdik. Üyelerimizin kapanmalar ve kısıtlamalar nedeniyle ticari faaliyetlerin durduğu dönemden en az zararla çıkması için üyelerimizle temasa geçerek, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aldık. Üyelerimizin sorun ve önerilerini üst kuruluşumuz TOBB aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik. Salgın döneminde üyelerimizin sorunlarını ve taleplerini ilgili mercilere iletmek amacıyla video konferans ve yüz yüze gerçekleştirilen 15 toplantıya katıldık ve üyelerimizin toplam 70 sorununu ve talebini ilettik. 

Üyelerimizin en acil ve ortak talebi olan finansman ihtiyacına çözüm bulma girişimimiz doğrultusunda 2020 ve 2021 yıllarında 2 kez TOBB Nefes Kredisi ve onun yanında da KGF destekli krediler devreye alındı.  FTSO olarak, TOBB ile birlikte tüm kaynaklarımızı üyelerimiz için seferber ettik. Odamızın parasını teminat olarak yatırdık. 2020 ve 2021 yıllarında toplam 428 üyemize, 33 milyon 64 bin 500 lira kredi kullandırıldı.”

Coğrafi işaret çalışmaları ve projeler

FTSO’nun girişimleriyle bölgenin ilk coğrafi işaretinin Seydiler Kilimi’ne alındığını vurgulayan Çıralı, ardından çifte kavrulmuş Fethiye tahini ve Kaya İnciri için coğrafi işaretini aldığını belirtti. Çıralı, “Fethiye Belediyesi tarafından alınan Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarı ile 1 Nisan 2018 tarihinden önce coğrafi işaretli ürünümüz yokken bugün bölgemizin 5 coğrafi işaretli ürünü var.” dedi.

FTSO’nun Bölgeye katma değer sağlayacak birçok proje yürüttüğünü dile getiren Çıralı şunları söyledi:

“Daha önce Odamız tarafından 13 yılda 7 proje hazırlanırken, son 3 yılda üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgemizin gelişimi amacıyla toplam 8 proje hazırladık. Çobanisa Mahallesi’nde yaklaşık 1200 dönümlük arazide 400 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek ve ilk aşamada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin yanı sıra GEKA destekli Hedef Dış Ticaret Projesi, Fethiye Dış Ticaret İle Büyüyor Projesi, Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü Projesi,  “Ekoturizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi” Projesi, “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” Projesi, Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu’nu yürütüyoruz.

Yine bölgemiz ticaretinin dışa açılması için Ocak ayında Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ile kardeş oda ve işbirliği protokolü imzaladık.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2018, 2019, 2020 yıllarında olduğu gibi 2021 yılında da üyelerimizle birlik ve beraberlik içinde, yerel ve bölgesel ortaklarımızla uyum içinde çalışarak üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeye devam ediyoruz.”

Belediye belgeli tesis kalkıyor, tek yetkili bakanlık oluyor

Başkan Çıralı’nın konuşmasının ardından söz alan Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Muhammet Kökten çalışmalarını anlattılar. 

Toplantıda konuşan Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, belediye belgeli hizmet veren tüm konaklama tesislerinin 2022 yılı Temmuz ayı sonuna kadar Turizm Bakanlığı işletme belgesi alması zorunluluğu konusunda bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Turizm işletme belgesi alınması için Muğla İl Turizm Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerektiğini belirten Saffet Dündar, en büyük sıkıntının tesislerin kapasitesinin belirlenmesi olacağını söyledi. Yasal düzenlemede cezaların caydırıcı olduğunu ve en alt cezanın 13 bin 500 TL’den başladığını kaydeden Dündar, bu kapsama giren tesislerin niteliklerini olabildiğince arttırmalarını tavsiye etti.

İnteraktif olarak gerçekleştirilen toplantıda, katılımcı Oda üyeleri ve Ölüdeniz’de faaliyet gösteren işletmeciler, yamaç paraşütü pilotları söz alarak sorun, talep ve beklentilerini dile getirdiler.

Yorum Yaz