GastroAntep 2022 festivali dolu dolu geçti

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) kapsamında Dr. Ender Saraç, Gazi şehrin hastalıklara karşı koruyucu ve şifa veren Antep fıstığı, zahter, menengiç gibi ürünlerinin ilaç gibi özelliklerini paylaştı.

 

Festival Park’ta Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde yaptığı GastroAntep’in son günü, Dr. Ender Saraç “Gaziantep’in Bilinmeyen İlaç Gibi Yemekleri” söyleşi düzenledi.  

Söyleşide Dr. Saraç, Gaziantep’te yetişen menengiç, zahter, dut, sumak ve asma yaprağının vücuttaki yararlarından bahsetti. Yemek alışkanlıkları üzerine tavsiyeler veren Dr. Saraç, Gaziantep’in baklava, kebap gibi ünlü lezzetlerinin nasıl ve hangi ölçüde yenilmesi gerektiğini, yemek öncesi ve sonrası neler yapılacağını izleyicilere anlattı. 

Söyleşi sırasında Dr. Saraç, şefi sahneye çağırarak asma yaprağından cacık yapımını gösterdi.

Söyleşisinin devamında Gaziantep’in gıda ürünlerinin bilinmeyen özelliklerinden bahseden Dr. Ender Saraç, hastalıklarda dengeleyici ürünler, sağlıklı kilo kontörlü için yapılması gerekenleri aktararak, günümüz yaşamında insan vücuduna zararlı alışkanlıklar ve davranışlardan bahsetti. Söyleşinin son bölümünde Ender Saraç izleyicilerin sorduğu soruları yanıtladı.

SARAÇ: GAZİANTEP ÇOK ENTERESAN BİR FLORAYA VE GIDA ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİP

Söyleşinin sonunda Dr. Ender Saraç, izleyicilerin merak ettiği soruları aldı.

Söyleşi sonrası festival hakkında açıklamada bulunan Ender Saraç, her sene daha fazla gelişerek, uluslararası alanda daha fazla güç topladığını belirterek şunları söyledi:

“Antep’e çeşitli zamanlarda gelmekteyim. Birçok yerde gastronomi fuarlarına, festivallerine katılıyorum fakat Antep’te ki güç ve kalabalık çok fazla. Uluslararası bir ayağı da var. Bundan dolayı Başkan Fatma Şahin’e teşekkür ediyorum. Gaziantep çok enteresan bir floraya ve gıda çeşitliliğine sahip. Bana göre artık yapılan bilinen tanınırlığı kırmak gerekiyor. Gaziantep baklava, kebap, lahmacun demek değil. Gaziantep’te zahter, menengiç, urmu dut şurubu, sumak ekşisi gibi farklı şifalı maddeler ve her şeyden öncesi Antep fıstığı var. Ben Gaziantep’in sadece baklava ve kebaptan ibaret olmadığı, kolesterol düşüren, şekeri dengeleyen gıdaların varlığından bahsediyorum. Bu lezzetli yemekleri yerken, kolesterol, şeker gibi hastalıkların olmaması için üzerinde çalışıyorum.”

GAZİANTEP ARTIK KENDİ KABUĞUNU İYİCE KIRIYOR

Açıklamasında Saraç, festivale ilgilinin çok fazla olduğunu aktararak, “Menengiç frappe benim formülümdür. Ünü Gaziantep’i aşmaya başladı. Asma yapraklı cacık, zahteri buzlu çay gibi inanılmaz güzel formüllerimle beğeniye sundum ve tuttu. Kebabı, baklavayı yiyoruz ama yanında asitli şeyler içmemeli. Hem serinletici hem de sağlıklı formüller verdim. Antep fıstığını farklı kullanma yollarını da verdim. Gaziantep artık kendi kabuğunu iyice kırıyor. Uluslararası alanda artık Gaziantep imzalı ve dokulu birçok formül çıkacak. Bu konuda dışardan bir uzman doktor görüşüyle Gaziantep’e her geldiğimde daha ileriye gitmesi için uğraşıyorum” diye konuştu.

GAZİANTEP’İN ŞİFALI FORMÜLLERİNİ BÜTÜN DÜNYAYA DUYURACAĞIZ

Açıklamanın sonunda Gaziantep hakkında yorumlarda bulunan Ender Saraç sözlerini şöyle tamamladı:

“Hala Antep’i bilmeyen arkadaşlarım var. Bodrum’dan İstanbul’dan arkadaşlarımı getirdim buraya şok geçirdiler. İstanbul, Ankara’dan güvenli olduklarını ve insanların cana yakınlığına şaşırdılar. Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, beni çok etkileyen Panorama Müzesi, Rumkale Cam Teras gibi örnekler var. Rumkale’de gelecek ay muazzam bir şov yapacağım. Gaziantep’in şifalı formüllerini bütün dünyaya duyuracağız. İnsanlar artık Gaziantep’i duymaya başladı. Gıda konusunda ciddi ihracatlar başladı.”

GASTROANTEP’İN SON GÜNÜ YARIŞMALAR VE SÖYLEŞİLERLE SÜRDÜ    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde düzenlenen 4’üncü Uluslararası Gastronomi Festivali’nin (GastroAntep) son günü yetişkinlerle çocuklara yönelik yarışmalar, söyleşiler ve etkinliklerle devam etti.

Festival Park’da düzenlenen GastroAntep’te yarışma çadırında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Merkezleri (GASMEK) kursiyerleri yarıştı. Kursiyerler Gazi şehrin gastronomisinde önemli bir yer tutan ve düğün yemeği olarak adlandırılan doğrama ve bulgur pilavının en iyisi ve lezzetli olanını yapmak için ter döktü.

JÜRİ İNCE ELEDİ SIK DOKUDU

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erdem Güzelbey, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İrem Elbeyli, GASMEK Müdürü Murat Aydın, MUSEM Akademi Onursal Eğitmeni Ragıp Güzelbey, gastronomi yazarı Engin Koban, MASATDER Yönetim kurulu başkanı İsmet Hızal’dan oluşan jüri heyeti, sunum, lezzet, kullanılan ürün ve hijyen gibi birçok konuda değerlendirmede bulundu.

Yarışma sonunda jüri tarafından kursiyer Elif Işık birinci seçilirken, Serap Taşdoğan ikinci, Şermin Gürün ise üçüncü oldu.

ÇOCUKLAR İLK YARIŞMA DENEYİMLERİNİ BABALARIYLA YAŞADI

Son gün festival kapsamında çocuklarda ilk gastronomi yarışmasını babalarıyla beraber yaptı. Çocuklar en iyi tatlıyı yapmak için babalarıyla beraber verilen sürede tamamlamaya çalıştı.

Festival alanı ayrıca söyleşiler, workshoplar, çocuklar ve yetişkinliklere yönelik etkinlikler ile eşsiz lezzetler eşliğinde ziyaretçileri ağırladı.

GASTRONOMİ ÖĞRENCİLERİ, LOCAL CHEF’TE GAZİANTEP YEMEKLERİYLE YARIŞTI Uluslarası Gastronomi Festival’inde (GastroAntep) ülkenin başarılı üniversitelerinden gastronomi öğrencileri, Local Chef Yarışmasında Gaziantep yemekleriyle yarıştı.

İzmir Yaşar, İstanbul Özyeğin, Bolu Abant İzzet Baysal, Akdeniz ve Gaziantep üniversitelerinin gastronomi bölümü öğrencileri 3’er kişilik ekipler halinde katıldıkları yarışmada lokal olarak Gaziantep ürünlerini kullanarak kıyasıya yarıştı.

LOCAL CHEF YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Saatler süren yarışmada, Özyeğin Üniversitesi öğrencileri lokal olarak Gaziantep ürünlerini kullanarak Zeugma ismini verdiği başlangıç yemeği, Almacı Pazarı ismini verdiği kuzu sırt, börklü firik bulguru ile yaptığı yemek ile birinci olurken; Akdeniz Üniversitesi, Nizip Tarhanalı Dana Yanak yemeğiyle ikinci; İstanbul Gelişim Üniversitesi ise başlangıç menüsünde soğuk kelle paça beyran yaparak üçüncü oldu.  Emre Özgüler anısına verilen Mansiyon ödülünü ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi kazandı.

Local Chef yarışmasında jüri üyelerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Dairesi Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi MUSEM Mutfak Akademisi başkanı Fikret Tural tarafından hediyeleri verilirken aynı zaman da yarışmaya katılan gastronomi öğrencilerine ödülleri öncesinde gelişim ödülü sertifikası da verildi.

GASTROANTEP DOLU DOLU GEÇİYOR    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) etkinliklerle tüm hızıyla sürüyor.

Festival Park’ta düzenlenen GastroAntep’te, dünya mutfakları tanıtılırken, Gazi şehrin gastronomisi görücüye çıktı. Bu kapsamda GastroAntep için şehre gelen ünlü gastronomi profesyonelleri hem hünerlerini sergiliyor hem de yerel mutfağı tanıma fırsatı buluyor.

BAŞKAN FATMA ŞAHİN DE FESTİVAL PARKTA STANDLARI GEZDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, festival heyecanına ortak olarak parktaki stantları gezdi. Katılımcılarla hatıra fotoğrafları çektiren, stantlar hakkında bilgi alan Şahin, burada ayrıca Gaziantep’in el sanatlarıyla üretilen ürünleri inceledi, ürünleri tasarlayanlarla kısa sohbetlerde bulundu.

GASTRONOMİ MERAKLILARI İÇİN PANELLER, ATÖLYELER, SÖYLEŞİLER WORKSHOPLAR DÜZENLENİYOR

Festival kapsamında 20 Michelin Yıldızlı Şef, kırmızı biber, isot, sızma zeytinyağı, sade yağ, keçi sütü tereyağı ve en gözde ürün olarak değerlendirdikleri Antep fıstığı gibi yöresel ürünlerle yeni lezzetler denerken atölyeler, gastronomi ve turizm yazarları, gurmeler, yaşam koçlarıyla söyleşiler devam ediyor.

Türkiye’nin ünlü otel ve restoran profesyonelleri, yatırımcılar, ulusal ve uluslararası gıda firmaları, butik tarımcılar, gurme marketler, akademisyenler ve sektör temsilcileriyle paneller ve söyleşiler yapılıyor.

Panel, söyleşi ve workshoplarla dolu dolu geçen GastroAntep 2022 kapsamında Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Songül Hatısaru moderatörlüğünde “Gaziantep Gastronomisinin Gelişme Metodunda Uygulanan Modeller ve Sürdürülebilir Gastronomi” paneli ile devam etti.

Festival kapsamında gazeteci-yazar Gila Benmayor moderatörlüğünde: “Turizm ve Gastronomide Yeni Hedefler ve Pazarlama Stratejileri” paneli, Yiyecek ve İçecek Uzmanı Oğul Türkkan moderatörlüğünde: “Yerel Gıdaların Restoran ve Otel İşletmelerine ve Havaalanlarında Hizmet Veren İşletmelere Adaptasyonu” paneli, Hürriyet Gazetesi Gastronomi, Seyahat, Kültür ve Sanat Yazarı Müge Akgün moderatörlüğünde: “Turizm ve Gastronomi Sektöründe Standartların Sağlanabilmesi için Gerekli Çözüm Yolları” paneli, Yemek Kültürü Yazarı, Araştırmacı Filiz Hösükoğlu moderatörlüğünde: “Gurmelerin Gözünden Gaziantep Mutfağının Gastronomideki Yeri” paneli, Dünya Gazetesi Yazarı Faruk Şüyün moderatörlüğünde: “Dünya Mutfaklarına Yerel Gıdaların Adaptasyonu” paneli, Sözen Grup CEO’su Gökmen Sözen moderatörlüğünde: “Gaziantep Yemek Kültürünün ve Ürünlerinin Ülke ve Dünya Gastronomisine Tanıtılmasında Şeflerin Elçi Olarak Rolü” paneli, TV Programcısı Yemek Uzmanı ve Yazar Sahrap Soysal moderatörlüğünde ise: “Geleneksel Gaziantep Yemeklerinin ve Lezzetlerinin Gün Yüzüne Çıkarılması İçin Gerekli Uygulamalar” paneli düzenlendi.   

Festival kapsamındaki söyleşilerde ise 7 Catering Sahibi ve Köşe Yazarı Ebru Erberdi, Günaydın Et Restoranları Kurucu Ortağı ve Şefi Cüneyt Asan ile Ete Dair Her Şey konulu bir söyleşi gerçekleştirirken, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak da “Sürdürülebilir Yaşam için Sürdürülebilir Beslenme” konusunda söyleşiye katıldı.

FESTİVAL KAPSAMINDA COĞRAFİ İŞARETLİ 60 ÜRÜN İÇİN TOPLU TESCİL TESLİM TÖRENİ DÜZENLENDİ     Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında tescillenen 100 coğrafi işaretli üründen 60’ının tescil belgelerinin teslimi için tören yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Gastronomi Festivali kapsamında gerçekleştirilen törende tescilli ürünler hakkında bilgi verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve protokol, 100 coğrafi işaretli üründen 60’ının tescil belgelerini sergiledi.

Törende ayrıca, freezedry aracılığıyla dondurulup paketlenen Gaziantep’in yöresel ürünü beyran, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a sunuldu. Sıcak suyu üstüne eklediğinde aynı lezzetini koruyabilen beyranın paketinin açılmaması halinde 25 sene muhafaza edilebileceği bilgisi verildi.

Öte yandan törenin devamında Başkan Fatma Şahin ile Bakan Ersoy’a kurutulmuş dondurma ikram edildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Gaziantep’i Geliştirme Vakfı, Gaziantep Ticaret Borsası, Nizip Ticaret Odası ve Oğuzeli Belediyesi’nin girişimleriyle tescil belgesi alan ürünlerden bazıları ise şöyle:

“Gaziantep Simit Kebabı, Fasulyeli Kabak Dolması, Antep Alinaziği, Lebeniye Çorbası, Antep Lebeniye Çorbası, Antep Doğrama, Antep Yoğurtlu Patatesi, Antep Süzek Yapması, Antep Kabaklama, Antep İçli Köftesi, Antep Börek Çorbası, Antep Mumbar Dolması Antep Şekerli Peynir Böreği, Dolangel Tatlısı, Antep Pirpirim Aşı, Antep Yoğurtlu, Antep Katmeri, Antep Sumağı, Nizip Patlıcanı, Oğuzeli Nar Ekşisi.”

ÜNLÜ ŞEFLER GAZİANTEP YEMEKLERİYLE YARIŞTI

Program kapsamında 5 yıldızlı otellerden Hotel Fairmont Quasar, Sheraton, Hilton İstanbul Bosphorus, Ritz Carlton, Gloria ve Rixos Premium Belek otellerinin şefleri, Gaziantep yemekleri yaptıkları “Chefler  Yarışması”nda mücadele etti.

Öte yandan Yaşar, Özyeğin, Abant İzzet Baysal, Akdeniz ve Gaziantep üniversitelerinin gastronomi bölümleri Gaziantep yemeklerine yer verdikleri menüleriyle rekabet etti.

ÜLKE MUTFAKLARI GAZİ ŞEHİRLİLERİN BEĞENİSİNE SUNULACAK

Festivalde İngiltere, İspanya, Kolombiya, Portekiz, İtalya, Almanya, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Fransa, Tayland ve Danimarka olmak üzere 12 farklı ülkenin mutfak kültürü ve gastronomi elçileri de, kendi yemeklerini tanıtma fırsatı buluyor. 

Bu ülkelerin şefleri festival kapsamındaki workshoplarda sunumlar gerçekleştiriyor. Ülkelerinin lezzetlerini Gaziantep’in kendine has ürünleriyle buluşturan şefler, böylece yeni lezzetlerin keşfine çıkarken, festival katılımcılarını ise uzak coğrafyaların lezzetleriyle tanıştırıyor.

ÇEŞİTLİ FESTİVAL PARK ETKİNLİKLERİ

Öte yandan çocuk animatörleri, çocuk ve yetişkin sanat atölyeleri, çocuk oyun alanları, lezzetler sokağı, el sanatları sokağı, kurum ve halk stantları ve DJ’ler ve çeşitli müzik etkinlikleriyle vatandaşlar festival boyunca istediği etkinlikte vakit geçirebiliyor.

Yorum Yaz