Gastronomi Alaçatı Deneyim Noktası Açıldı!

Gastronomi Alaçatı Deneyim Noktası Açıldı!
Gastronomi Alaçatı Deneyim Noktası Açıldı!

Gastronomi / ALAÇATI DENEYİM NOKTASI kapsamında bölgenin gastronomik değere sahip ürünleri; entegre iletişim çalışmaları, deneyim rotaları, şef, tadım etkinlikleri ve eğitimleri ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtılacak.

haber arası detay

 

Çeşme Belediyesi ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde, yerel ürün, üretici ve paydaşları destekleyecek faaliyetlerde merkez üs işlevi görecek gastronomi / ALAÇATI DENEYİM NOKTASI’nın açılışı İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Çeşme Belediye Başkanı M.EkremOran'ın  katılımıyla gerçekleşti.  

Törenin açılışında konuşma gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, sürdürülebilir tarım ve turizm hedefinde yerel değerlere saygılı, uluslararası nitelikte, “yeni nesil” girişimlerin hayata geçmesinin öncelikli konuları arasında yer aldığını belirtti.
Tarım ve turizmin kesiştiği eşsiz güzellikteki Çeşme-Alaçatı-Ovacık üçgenini gastronomi çalışmalarının başlangıç noktası olarak seçtiklerini belirten Işınsu Kestelli, “Bu bölgede 25 km uzunluğundaki Rota Oval (R’OVAL) projemizin fizibilitesini İZKA ile birlikte hazırlayarak, ilk aşamada bölgenin gastronomik değerdeki endemik tarım ürünlerini ve üreticilerini tespit ettik.Bu önemli envanterin ışığında yaptığımız çalışmaların sonucunda bugün burada toplandığımız yapı Çeşme Belediyemizin tahsisi. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın bölgeye kazandırdığı projeleri, yerel değerlere sahip çıkarak onları yeniden üretime kazandırması, tarıma yönelik yatırımları yalnızca Çeşme değil, ülke geleceği için çok kıymetli.” dedi.
Ege’nin yumuşak gücü olarak tanımladıkları yeme içme alanındaki derin kültürünü ve zenginliğini ekonomik, sosyal ve kültürel her açıdan ele almak gerektiğini ifade eden Kestelli, “Binlerce yıllık yaşam ve mutfak kültürü, tarımsal potansiyeli, zengin biyoçeşitliliği ile Ege Bölgesi bu alanda bakir, potansiyeli yüksek ve değerli bir alan. Pazarlama ve cazibe için sınırsız bir kaynak. Bugün burada toplandığımız bu merkez bu idealin, Gastronomi projemizin ilk somut ve anlamlı adımlarından birisi. Amacımız burada kuracağımız yerel kalkınma modelini kısa sürede Ege bölgesine yaymak. Buradan başlayacak gastronomi hareketinin, tüm Ege bölgesinin tarım ve turizmle kalkınmasında koşar adımlarla sonuca varacağımız bir yolu bizlere açacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise Türkiye’nin turizmde parlayan yıldızı Çeşme’de sadece yaz dönemi değil 12 ay turizm hedefini gerçekleştirmek için çalıştıklarını ifade ederek, “Gastronomi, tarım, sanat, spor temalarında ve termal merkezlerle Çeşme’de turizmin katma değerini artırmaya devam ettiriyoruz. Bölgemizin her bir güzelliği tüm dünyada aranan markalar olacak değerde. Tarım ürünlerimiz de bunların başında geliyor. Mis kokulu Çeşme Kavunu, İzmir Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle hak ettiği ‘coğrafi işaretli ürün’ belgesini aldı. Ata tohumumuz Karakılçık buğdayımızı çoğaltarak üreticilerimize dağıttık, elde ettiğimiz tonlarca mahsul Çeştur Halk Ekmek Fabrikamızda ekmek, gevrek, unlu mamul olarak tüketiciye ulaştı. ‘Çeşme’den sakız damlıyor’ başlığı ile elli yılın ardından Çeşme’de sakız hasadını yeniden canlandırarak, gelecek kuşaklar için büyük bir ekonomik hamle yaptık. Her yıl, binlerce sakız ağacını aşılayarak sakız üretimimizi arttırıyoruz. Bölgenin en önemli endemik türlerinden biri olan Çeşme Anasonu’nu yeniden toprakla buluşturduk. Çeşme limonumuzun, enginarımızın, beyaz soğanımızın, domatesimizin üretimini artırarak, ihracata teşvik edecek adımlar atıyoruz.” dedi.


Yerel değerlerimize sahip çıkarak onları yeniden üretime kazandırırken, ata tohumlarımızı korumak, yaymak ve gelecek nesillere aktarmak için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten M. Ekrem Oran, “Tarladan Sofraya, Üretici Pazarı ve Tohum Merkezi bunlardan sadece birkaçı. Gastronomi ve tarım bu bölgenin işlenmemiş cevheri. Dünya çok hızla dönüşürken, tarımda da bu dönüşümü mutlaka sağlamalıyız. İnovasyonu mutlaka değişim motivasyonu olarak görmeli, inovasyonun rutin hale geldiği bir kültür yaratmalıyız. Gastronomi ekseninde kültür, sanat ve ekonomi kol kola ilerleyecek. Çeşmemizde düzenlenen dünya çapında festivallerimiz, iki çok değerli müzemizle bölgenin kültürel gelişmesinde de önemli bir misyonu yerine getiriyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz gastronomi / Alaçatı Deneyim Noktası’nı açarak da tarımsal ürünlerin tarladan tabağa katma değerinin artmasını sağlayacak büyük bir adımı daha atıyoruz. Bu projenin parlak geleceğini ilk günden görmüş olmanın gururunu yaşıyoruz. Merkezimiz, yerel ürün ve üreticiyi, değer bilen alıcılarla buluşturarak Çeşme -Alaçatı-Ovacık üçgeninin kalbi olacak. Sürdürülebilir bir anlayışla, akılla, bilimle ve de en önemlisi tarımda teknolojiyle yerli üreticilerimizle kol kola, çok doğru bir yolda çok güçlü adımlarla yürüyoruz. Çeşme’yi, sahip olduğu zenginlikleri koruyup çoğaltarak, yaratıcılığımızı katarak geleceğe taşımak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Işınsu Kestelli öncülüğünde tüm İzmir Ticaret Borsası’na, emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkürlerimi iletiyor, merkezimizin öncelikle bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Yorum Yaz