Gastronomi Turizmin temeli Coğrafi işaretli üründen geçmektedir.

Gastronomi Turizmin temeli Coğrafi işaretli üründen geçmektedir.
Alternatif turizmin temelini Coğrafi işaretli ürünler oluşturmaktadır.
Gastronomi Turizmin temeli Coğrafi işaretli üründen geçmektedir.

Coğrafi işaret olmadan Gastronomi Turizmi, Ekoturizm, Agro(tarımsal) Turizm, Lezzet durakları vs. gibi turizm faaliyetlerinin olması pek mümkün gözükmüyor. Alternatif turizm faliyetlerinin temelini coğrafi işaretli ürünler oluşturmaktadır. Coğrafi işaret yörsel tarımsal kalkınma gibi de düşünmek gerekmektedir. Ülkemiz coğrafyasında yüzlerce geleneksel ürünler coğrafi işaret almadığı için tanıtım ve piyasa değeri oldukça düşüktür. Son dönemlerde revaçta olan gastronomi turizmi ile kalkınma sağlayabilmek için, üretimden tüketime giden yoldaki geleneksel ürünlerin coğrafi işaret alarak turizm pastasından aldığı pay alması sağlamak mümkündür. 

haber arası detay

 

Gastronomi Turizmi İçin Yerel Değerler, Yerel Lezzetler Çok Önemli
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Artvin bölümü başladı.

KURT: ARTVİN’İN GERÇEKTEN MARKAYI HAK EDEN ÜRÜNLERİ VAR

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programı Artvin Ticaret ve Sanayi Odası (ARTSO) salonundaki açılış programıyla başladı. Programın açılışında konuşan Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, eğitimlerle ilgili bilgi verirken şunları söyledi:

“Alanında uzman hocalarımız, Artvin’in coğrafi işaret alan ürünlerinin Türkiye ve dünya pazarına nasıl açılabileceğini anlatacaklar. Kurumsallaşma, ticarileşme gibi konular anlatılacak. Markalaşma da önemli bir konu. Markaya çok önem veriyoruz. Uzun yıllardır damak tadına uygun özel yöresel ürünlerimiz var ancak markalaşma konusunda eksik kaldığımız için ürünlerimizi Artvin dışına çok tanıtamadık. Markayı gerçekten hak eden ürünlerimiz var. Coğrafi işaret, ürünün karakteristik özelliklerini korumasını sağlayan bir kavram. Artvin’in 5 adet coğrafi işaretli ürünü var. Hatila Balı, Hopa Hamsili Ekmeği, Puçuko, Hopa Laz Böreği ve Şavşat Ketesi tescillenmiş ürünlerimiz. Odamız, coğrafi işaretli ürünlerin artırılmasını hedefliyor. 4 ürün için daha başvuruda bulunduk. İki peynirimiz, Artvin Böreğimiz ve Artvin Yatık Döneri başvurularımız var. Yatık dönerde tarım ve hayvancılık noktasında bölgeye önemli girdiler sağlayabiliriz. Bu eğitim projesini yapan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca üretecek ve katma değer yaratacak olan siz değerli katılımcılarımıza da teşekkür ediyorum. Artvin’i coğrafi işaretli ürünlerin üretimi ve pazarlanmasında hak ettiği yere gelmesi en büyük dileğimiz ve bu eğitimin de bu anlamda faydalı olacağına inanıyorum.”

TURNA: COĞRAFİ İŞARET, GASTRONOMİ TURİZMİNDE DE ÇOK ÖNEMLİ

DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna ise açılış programında yaptığı konuşmada, “Coğrafi işaretli ürünler, katma değeri yükselten markalaşma çalışmalarıdır. Tabii ki ticarileşmeleri çok önemli. Bu eğitimin sizlere bu konuda bir yol haritası çizeceğini düşünüyorum. Kararlılıkla bu adımları izlersek ilimiz açısından faydalı bir noktaya geleceğimizi ümit ediyorum. Gastronomi turizminde dünyada çok ciddi bir pazar payı var. Katma değeri yüksek bir alan. Gastronomi turizminin içinde yerel değerler, yerel lezzetler çok önemli. Markalaşmış olanların daha ayrı bir önemi var. Gastronomi Müzemiz de açılacak. Rize’de Çay Müzesi’nin ardından bölgedeki ikinci örnek olacak. Bölge olarak bu anlamda da gelişmemiz gerek. İlimiz de ciddi anlamdaki değerleriyle avantajlı bir noktada. Coğrafi işaretli ürünlerin sayısı daha da artabilir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi konusunda eğitim verildi.

EĞİTİMLER 5 GÜN SÜRECEK

Artvin Ticaret ve Sanayi Odasındaki eğitimler 21 – 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması E-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi.

Coğrafi İşaretli Ürünler Kırsal Kalkınmanın Anahtarıdır
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Rize bölümü başladı.

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programı Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) salonundaki açılış programıyla başladı.

TEMİZEL: COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN TİCARİ HAYATA KATKISI ÇOK ÖNEMLİ

Programın açılışında konuşan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Temizel, coğrafi işaretli ürünlerin ticarileşmesi, dijital satışı ve markalaşma ile alakalı 5 günlük bir eğitim programı düzenlendiğini belirterek, “Coğrafi işaretli ürünler bizler için çok önemli. Bir sertifikayı almak için uğraşıyoruz ama sonra duvara asıp bırakıyoruz. Bu eğitimler duvara astığımız sertifikaların ticari hayatımıza etki edebilmesi noktasında yararlı olacaktır. Şehrimizin 12 tane coğrafi işaretli ürünü var. Bizim gibi küçük ölçekli şehirlerde coğrafi işaretli ürünlerin ticari hayata katkısı ve katma değeri çok önemli. Hocalarımızın katkısıyla değerli bilgilere sahip olacağız. Eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÖZDEMİR: COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN SAYISININ ARTMASI ŞEHRİN MARKA DEĞERİNİ DE ARTIRIYOR

DOKA Rize Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fatih Özdemir de açılış töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“DOKA olarak 2010 yılında kurulduğumuzdan bu yana bölgemizde çeşitli konularda planlama, proje geliştirme gibi çalışmalar yürüterek bölge kalkınmasına katkı sunmaya çalıştık. 2020 yılından sonra da kırsal kalkınma temasıyla bir sonuç odaklı program üzerinden kırsal ürünlerle ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. Bunlar içinde coğrafi işaretli ürünler de önem verdiğimiz bir konu başlığıdır. Paydaşlarımızla bu çalışmaları yürütüyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerle ilgili farkındalık son yıllarda gelişti. 2010’lu yıllarda sadece Rize Bezinin coğrafi işareti varken şu anda bu rakam 12’ye kadar çıktı. Gastronomiden çeşitli yöresel el sanatı ürünlerine kadar birçok alanda ürünümüz var. Bu ürünlerin artması aslında marka değerimizin de artmasını sağlıyor. İlimizdeki en önemli ikinci sektör diyebileceğimiz turizm sektörüne de önemli bir katkı sağlıyor. Avrupa ile kıyasladığımızda Türkiye coğrafi işaret konusunda işin başında. Avrupa’da bu sektör yıllık yaklaşık 75 milyar dolar gibi rakamlara gelmiş durumda. Buradaki büyük pastayı da Fransa ve İtalya gibi ülkelerin aldığını görmekteyiz.”

Özdemir, 2020 yılında Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı projesi geliştirildiğini belirterek, “Bu kapsamda çeşitli sosyal medya tanıtımları yapılarak, tanıtım TIR’ı oluşturularak sahada tanıtımlar yapılması gibi etkinliklerle Karadeniz’deki ürünlerin tanıtımını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ek olarak Karadeniz Hazineleri diye web sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturuldu. Çok kısa sürede bunlarda da 200 binden fazla etkileşim oldu. Bu da gösteriyor ki gerçekten bölgemizin coğrafi işaretli ürünlerine muazzam bir talep var. Turizmde ve ürünlerimizde doğru şeyler arz ettiğimizde karşılığını bulabiliyoruz. 30 binden fazla takipçiye eriştik. Bütün bu tanıtımlar bir tarafa, coğrafi işaretli ürünler konusunda çalışan paydaşların beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda proje kapsamında bazı eğitimler verilmesi düşünüldü. Anketlerle hangi alanlarda olması gerektiği belirlendi. Rize Ticaret ve Sanayi Odamızın ev sahipliğinde 5 günlük eğitimler gerçekleştireceğiz. Buradan güzel başarı hikâyeleri oluştururuz umarım. Rize Ticaret ve Sanayi Odamıza da katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Destek Eğitimi verildi.

EĞİTİMLER 5 GÜN SÜRECEK

Rize Ticaret ve Sanayi Odasındaki eğitimler 20 - 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması e-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi.