Gastronominin Yıldızları Afyon’da Buluşuyor!

Türkiye’nin ve dünyanın en özgün mutfaklarından biri olan, Gastronomi alanında Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Afyonkarahisar mutfağını, turizmini ve kültürünü tanıtmak için her sene olduğu gibi bu sene de dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Uluslararası GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivali 7-8-9 Ekim tarihlerine Motor Sporları Merkezi’nde yapılacaktır.

 

Dünyanın yaklaşık 20 farklı ülkesinden 50’nin üstünde  Gastronomi alanında profesyonelleşmiş uzman ve akademisyenler, 20 ayrı ülke büyükelçileri, Brezilya tur operatörleri, Michelin Yıldızlı şeflerin katılacağı, Kendilerine has tarzlarıyla ün salmış duayen ustalar, master şefler, yemek yazarları, gurmeler, bloggerlar, influencerlar, sanatçılar, Dünya ve Türkiye’de ki UNESCO tescilli gastronomi şehirleri, konuk şehirler, ulusal ve yerel  gıda firmaları, saygın restoranlar, prestijli oteller, tarih kokan yerel lezzet lokantaları, medya organları, tur operatörleri tarafından ilimize düzenlenecek turlarla gelecek gastroseverler, yerel halkımızın katılımıyla  3gün boyunca 150.000+ ziyaretçiye kapılarını açacaktır. Aynı zamanda programlar dahilinde 100’den fazla birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapacaktır.

Coğrafi İşaretli Ürünler

Afyonkarahisar Mutfağı geleneksel lezzetleriyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Özellikle hamur işlerinde haşhaş ve haşhaş yağı kullanımı yaygındır, yemeklerde ise etin özel bir yeri vardır. Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü (ince çekilmiş bulgur) yemeklerde çokça kullanılmaktadır. Afyonkarahisar Mutfağında 20’den fazla çeşitte yemeği yapılan patlıcanın özel bir önemi vardır. “Patlıcan böreği” ise Afyonkarahisar’a özgüdür. Afyonkarahisar’da özel günlerde kurulan meydan sofralarında toplu yemek yenir ve bu yemeğe “sıra yemeği” adı verilir. Sıra yemeğinde yemek çeşidi, verilen davetin özelliğine göre 10-15 çeşit yemekten 40 çeşit yemeğe kadar çıkabilmektedir. Sıra yemeğinin sonunda, sindirimi kolaylaştırması için “bamya” verilmesi de Afyonkarahisar’a özgüdür. Afyonkarahisar’a özgü yemeklerden, göce tarhanası; et yemeklerinden bütüm et, Afyon kebabı, paçık, duvaklı hindi; sebze yemeklerinden patlıcan böreği, ilibada dolması, patlıcan-pırasa-maydanoz-kabak musakkaları, düğülü yaprak dolması ve ekşili bamya tadılması gereken lezzetlerdir. Hamur işlerinde de arabaşı, ağzı açık, börek, haşgeşli (haşhaşlı) bükme, ocak bükmesi, katmer, cızdırma ve öğmenin ayrı bir yeri vardır. 

Afyonkarahisar, kaplıcaları ve içmeleri, bazı hastalıklar için şifa merkezidir. Çocuk felci, solunum yolları hastalıkları, şişmanlık, nevrofik bozukluklar ve kalp hastalıklarının tedavisinde etkili olan kaplıca ve içmeler sağlık turizmi için önem taşımaktadır.

GASTRO AFYON LEZZET FESTİVALİ

7-9 EKİM’DE MOTOR SPORLARI MERKEZİ’NDE

Ülkemizin Unesco tescilli üç gastronomi şehrinden biri olan Afyonkarahisar’da 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali, 7-9 Ekim tarihlerinde Afyonkarahisar Motor Sporları ve Festival Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da her yıl yoğun bir katılımla gerçekleştirilen, sektör adına önemli kazanımların elde edildiği Uluslararası GastroAfyon Gastronomi Festivali’nin bu yıl dördüncüsü düzenlenecek. Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği işbirliğinde TÜRSAB Afyonkarahisar Bölge Temsilciliği’nin desteğiyle gerçekleştirilecek festivalde, Afyonkarahisar’ın gastronomi zenginlikleri tüm dünyaya tanıtılacak.

AFYON MUTFAĞI TANITILACAK

Afyonkarahisar Motor Sporları ve Festival Merkezi’nde 7-9 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalde, “Bizim mutfağımızda sadece yemek değil, insan da pişer” temasıyla ‘Mevlevi Mutfağı’ başta olmak üzere tüm yöresel lezzetler ve coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı yapılacak. Yerli yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri ve ünlü gurmelerin yanı sıra yerel ve ulusal medya temsilcilerinin katılacağı festivalde, tüm yönleriyle Afyonkarahisar anlatılacak ve katılımcılara tam bir lezzet şöleni sunulacak.

MEVLEVİ MUTFAĞI GÜN YÜZÜNÜ ÇIKARTILACAK

Ünlü şefler ve akademisyenlerin Gastro Showlar ve bilimsel çalışmalarla damga vuracağı festivalde, yemek yarışmaları, paneller, konserler, rekor denemeleri ve sürpriz birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Ayrıca, festivalin ana teması ışığında “Uluslararası Mevlevi Mutfağı Yemek Yarışması” düzenlenerek, Mevlevi Mutfağı gün yüzüne çıkartılacak. Festivale ücretsiz olarak katılım sağlanabilecek. Festivalin detaylı programına, @gastroafyonfest Instagram hesabından ve www.gastroafyonfest.com adresinden ulaşılabilecek.  

Yorum Yaz