GEKA 147. Yönetim Kurulu Toplantısı Kuşadası'nda yapıldı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 147’nci Yönetim Kurulu Toplantısı, 31 Mart 2022 tarihinde deniz-kum-güneş turizminin yanında alternatif turizm olanaklarıyla da zengin bir potansiyele sahip olan Aydın ilinin Kuşadası ilçesinde gerçekleştirildi.

 

GEKA Dönem Başkanı Denizli Valisi Ali Fuat Atik’in başkanlığında ve Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan’ın yanı sıra Ajansın görevli uzmanları katıldı.

Toplantıda öncelikle Ajansın 2021 yılı birim faaliyet raporlarını ve son toplantıdan bu yana hayata geçirilen çalışmaları gözden geçireceklerini açıklayan Vali Atik ayrıca, 2022 yılı için planlanan programları da istişare edeceklerini söyledi.

Vali Atik, “Ajansımızın 2021 yılında hayata geçirdiği çalışmalar “Ekoturizm de Yeni Destinasyonlar”, “Üretici Örgütlerinin Güçlendirilmesi” ve “İmalat Sanayiinde Kurumsallaşma ile Dijital Dönüşüm” sonuç odaklı programları doğrultusunda uygulanarak hayata geçti. Bu kapsamda destek programlarının tasarlanmasından projelerin yürütülmesine ve izlenmesine, yatırım danışmanlığından plan, analiz, fizibilite çalışmalarına, tanıtım faaliyetlerinden eğitim, fuar ve çalıştay vb. etkinliklerin düzenlenmesine kadar birçok faaliyet hayata geçirilmiştir. Ayrıca Üreten Şehirler Programı, SOGEP, Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programları da yürüttüğümüz destek programları arasında yer almaktadır” dedi.

Ajansın 2021 yılında öne çıkan faaliyetlerinden birisinin de; Bölge kalkınmasına hız kazandıran büyük çaplı yatırımların hayata geçirildiği, Güdümlü Proje Destek çalışmaları olduğunun altının çizen Denizli Valisi; “Bölgedeki paydaşlarımızla birlikte öncelikli yatırım konularını baz alarak geliştirilen proje önerilerinden 3’ü desteklenmeye uygun bulunmuştur. Bu çalışma kapsamında “Denizli Mesleki Eğitim ve Test Merkezi”, “Aydın ve İzmir İlinde Bulunan Pamuk Üreticilerine Yönelik Lisanslı Depo Kurulumu” ve “Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi” güdümlü projelerinin sözleşmeleri imzalanarak faaliyetlere başlanmıştır” dedi.

Ajansın 2022 yılında Kalkınma Ajansları genel teması olan Genç İstihdamı konusunda çalışmalara ağırlık vereceğini ifade eden Denizli Valisi Ali Fuat Atik, “2022-2023 döneminde yürüteceğimiz proje ve faaliyetler genç istihdamına katkı sağlayacak çalışmalar olacaktır. Bugünkü toplantımızda ayrıca, 2022 yılında ilan edeceğimiz Fizibilite Desteği Programını istişare edeceğiz ve programın ilan edilmesi hususunda da karar vereceğiz” dedi.   

Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Yönetim Kurulu Üyelerine katılımlarından dolayı teşekkür ederek toplantının bölge ve ülke için hayırlı olmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Toplantı bitimi kurul üyeleri, GEKA'nın Kuşadası'nda sağlık ve kültür turizminin gelişmesi için desteklediği “Uluslararası Diş Merkezi" ve "Kuşadası Kadıkalesi Anaia Liman Kalesi" projelerini ziyaret ederek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

İlk etapta yönetim kurulu üyeleri, GEKA’nın 2015 Yılı Alternatif Turizm Mali Destek Programı kapsamında desteklediği Adnan Menderes Üniversitesinin “Diş Sağlığı İçin Kuşadası'na Yolculuk” projesi kapsamında hayata geçen ““International Dent Care” adlı diş hastanesini ziyaret etti. Kuşadası ilçesinde, sağlık turizm potansiyelini alt yapı çalışmalarıyla değerlendirmek, bu alanda gelen turistler için Kuşadası İlçesi’ni ulaşılabilir cazibe merkezi haline getirmek ve sağlık turizmini yaygınlaştırarak sürdürebilirliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, Kuşadası’na uluslararası standartlarda bir diş hastanesi kazandırılmıştı.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan projenin hayata geçirilmesi aşamasında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında kurul üyelerine bilgi verdi. Projenin, Bölgede deniz-kum-güneş turizmi dışında sağlık turizminin uluslararası standartlarda yapılabilmesine olanak sağladığını da sözlerine ekledi. Proje ziyaretinde heyete eşlik eden Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir de merkezin işleyişi, hizmetleri ve 12 ay turizm hedefine ulaşma noktasında devam eden ve planlanan çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirdi.

GEKA Yönetim Kurulu üyelerinin ikinci ziyaret noktası, GEKA’nın, destek verdiği projelerden birinin yürütüldüğü, Kuşadası, Kadıkalesi- Anaia Antik Kenti oldu. GEKA’nın 2018 yılı Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan, Aydın Valiliği ve Kuşadası Belediyesi’nin iştirakçiliğiyle, Kuşadası Kaymakamlığının yürüttüğü “Kültür Turizminde Yeni Bir Uğrak Yeri: Kuşadası Kadıkalesi Anaia Liman Kalesi ve Anıtsal Kilisenin Ziyaretlere Açılması” projesi ziyaret edildi. Proje ziyaretinde Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz bulundu.  

Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, proje kapsamında gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında kurul üyelerine bilgi verirken antik yerleşimin bölge için önemine değindi. Prehistorik dönemden, I. Dünya Harbi Osmanlı top siperlerine kadar uzanan zengin kültür katmanlarının bulunduğu Kadıkalesi-Anaia Antik Kenti’nde proje kapsamında öncelikle anıtsal boyutlu kilisenin ortaya çıkartıldığını söyledi. Kuşadası Anaia sahil yerleşiminin Orta Çağ’da yapılmış liman kalesi olan Kadıkalesi’nde yürütülen proje kapsamında, Kale’deki anıtsal kilisenin geçici modüler örtüsünün sökülerek, yerine kilise yapısındaki zemin ve duvarlarda bulunan resimleri yağışlara ve güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyacak çağdaş bir çatı kurulduğunu belirtti. Arkeolojik açıdan renkli bulgu ve öyküleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerini etkileyecek olan Kadı Kalesi’nin yapılan çalışmalarla kültür turizminde cazibe noktası olacağını da sözlerine ekledi.

Yorum Yaz