Green Destinations Bitez sürdürülebilir yeşil turizm

Green Destinations Bitez sürdürülebilir inovatif turizmde başarıya gidiyor. Covid-19 pandemisi ile değişen turizm tercihleri '' alternatif turizm ve sürdürülebilir inovatif turizm " üzerine oldu. EMİTT fuarına katılan çoğu belediye alternatif turizm kaynakları üzerine ağırlık verdi. 12 ay turizm, 4 mevsim turizm parolası ile yola çıkan turizmciler ; geleceğin turizm trendinin Yeşil Turizm ; gastronomi, Ekoturizm, Agro Turizm, konaklama merkezlerinin de pansiyonlar, Bungolov evler, taş evler doğa ile iç içe bir ortamın tercih edileceğini ön görüyorlar

 

BODRUM NARENCİYE BAHÇELERİNİ AGRO VE EKOTURİZME KAZANDIRMAK İSTİYOR.
Bitez ve Ortakent mandalina bahçelerinde ekoturizm için çalışmalar sürüyor; Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras : Mandalina Bahçelerini korumak için içinde yaşamak gerek. Siz koruma kullanma dengesini iyi kurmalısınız.  Bitez ve Ortakent planlarında bu son dönemde yaptığımız planlarda, her mandalina bahçesinde hem ekoturizm için hem de en azından 3-5 odalı pansiyon yapılabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bir yol açtık. 

Green Destinations kapsamında Uluslararası Quality Coast- Sürdürülebilir Kıyı Turizmi Ödül Programına Bitez olarak başvuran Bodrum Belediyesi, bölge esnaflarını bilgilendirmeye devam ediyor.

Bodrum Belediyesi’nde, Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Ödülü ve sertifika veren kurum olan Green Destinations’ın standartları ve kriterleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Turkiye'de ilk kez Bodrum Belediyesi tarafından kurulan “Sürdürülebilirlik Birimi” tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirme yapılmak için Bitez Ambrosia Otel'de düzenlenen toplantıya Bitez Mahalle Muhtarı Seda Özgüçlü, Bodrum Belediye meclis üyeleri, Green Destinations İyi Niyet Elçisi Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Green Destinations İyi Niyet Elçisi Belediye Meclis Üyesi Emre Köroğlu ve Green Destinations programı sınırları içerisinde kalan esnaf katıldı.

Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Vekili Engin Doğan'ın Green Destinations kriterleri ve yapılan çalışmalar hakkında hazırlanan sunumu anlatmasıyla başlayan toplantı, meclis üyeleri Mustafa Çortoğlu ve Emre Köroğlu ile Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz'ın Green Destinations hakkında görüş ve önerilerini belirten konuşmalarıyla devam etti.

BELEDİYE PERSONELİNE ‘GREEN DESTINATION’ KRİTERLERİ ANLATILDI

Green Destination kapsamında Uluslararası Quality Coast- Sürdürülebilir Kıyı Turizmi Ödül Programına başvuran Bodrum Belediyesi, Turkiye'de ilk kez “Sürdürülebilirlik Birimi” kuran belediye oldu. Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde kurulan birimin teknik ve idare personeline, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz’ın da katılımıyla "Sürdürülebilir ve Sorumlu Turizm için Uluslararası Standart-Kriterler" konulu iki günlük eğitim verildi.

Sahiller, kıyılar, varış yerleri ve oteller için Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Ödülü ve Sertifikası veren Green Destination’ın uluslar arası haritasına giren Bodrum için önemli bir adım daha atıldı. Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde kurulan “Sürdürülebilirlik Birimi”, Green Destination programı konusunda çalışmalarını başlattı. Green Destination’ın sekreteryasını ise Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde kurulan Uluslar arası İlişkiler birimi yönetecek.

BİTEZ, GREEN DESTINATION PROGRAMINA GİRDİ

Bodrum Belediyesi’nde, Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Ödülü ve Sertifika veren kurum olan Green Destination’ın standartları ve kriterleri ile ilgili iki günlük bir eğitim programı gerçekleştirildi. Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitimi MSKÜ Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli verdi. Green Destinations katılım kriterleri hakkında bilgi veren Kuleli, Bodrum’un ilk kez uluslararası Green Destination haritasında yer almasını sağladıklarını belirterek, Green Destination için pilot bölge olarak seçilen Bitez’in bu program kapsamında örnek teşkil edeceğini, önümüzdeki yıllarda ise Bodrum’un tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini yansıtan pek çok bölgenin programa dahil edilmesini hedeflediklerini anlattı.

Prof. Dr. Tuncay Kuleli, geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “korunacak hassas bölge” ilan edilen Yalıkavak Küdür Yarımadası’nı da Green Destination programına dahil edebileceklerini kaydetti.

İki gün süren eğitim toplantısında genel olarak yerel halkın sürdürülebilir turizmdeki önemi, turizm politikaları, doğanın, kültürel mirasın ve doğal kaynakların korunması gibi hususlar ele alındı. Green Destination standartları olan Destinasyon Yönetimi, Doğa, Hayvanlar ve Manzara, Çevre ve İklim, Kültür ve Gelenek, Sosyal Esenlik, İş ve Misafirperverlik gibi altı ana temayı kapsayan 100 kriter hakkında Belediye’nin ilgili birim amirleri ve personellerine ayrıntılı bir sunum yapıldı.

Green Destination Quality Coast çalışmaları kapsamında, Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde kurulan Sürdürülebilirlik Birimi tarafından 'Vizyon ve Misyon' toplantısı düzenlendi. Sürdürülebilirlik Biriminin misyonu; Bitez’in doğal ve kültürel zenginlikleriyle tüm dünyanın tanıdığı sürdürülebilir bir turizm destinasyonu olması ve bu çalışmanın tüm Bodrum Yarımadası’na yaygınlaştırılması olarak belirlendi.

Bodrum Belediye AŞ. Bitez Kafe'de düzenlenen toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, başkan yardımcıları Turgay Kaya ve Tayfun Yılmaz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Green Destination Türkiye sorumlusu Prof. Dr. Tuncay Kuleli, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, belediye meclis üyeleri, ilgili birim müdürleri, BODER, BİTAV ve Kent Konseyi temsilcileri ile bazı turizmciler katıldı.

Küresel salgınla mücadele süreciyle birlikte özellikle turizmde akreditasyon programlarının çok daha önemli bir hal aldığını belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Green Destination’ın doğaya ve insana saygılı turizm için gerekli kriterleri sorgulayarak akredite eden bir sistem olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Özellikle turizm konusunda bazı kriterlere uymadığınız taktirde, tercih edilmiyorsunuz. Çevreye saygılı mısın? Yeşil enerji kullanıyor musun? Yaya trafiğine önem veriyor musun? Katılımcı yerel demokrasi konusunda çalışman var mı? Sokak hayvanlarıyla barışık mısın? Hem kentsel hem de yaşamsal açıdan çağdaş yaşamın gerektirdiği bazı kriterlere uyulması gerekiyor. Eğer bunları yapmazsanız, insanlar sizi tercih etmiyor. İşte bunlar gibi etkenleri bir araya getiren ve size bir belge veren, akredite eden bir sistem, Green Destination çalışması. Bu nedenle çok önemsiyoruz."

Green Destination Quality Coast için doğal ve kültürel özelliklerini bugüne kadar korumayı başaran Bitez’i özellikle seçtiklerini dile getiren Başkan Aras, Green Destination programını çok önemsediklerini ve maddi manevi destek verdiklerini kaydetti.

BİTEZ’İ HER YÖNÜYLE DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Gerçekleşen toplantı sonunda Sürdürülebilirlik Birimi'nin vizyonu; 'Bitez'in sürdürülebilir, çevresel, ekonomik, sosyal, kültürel zenginliklerini dünyaya tanıtımını yaparak ve Bitez'i her vatandaşın ulaşabileceği bir tatil köyü haline getirmek. Ayrıca bu çalışmaları Bodrum geneline yaymak.' olarak belirlenirken, misyon ise; 'Bitez mahalle sakinlerinin kültürünün tanıtılması, Bitez’in doğal güzelliklerinin korunması ekonomik fayda sağlayan Bitez mahalle sakinlerinin geliştirilmesi gibi çalışmaların etkin yönetimi Bitez destinasyon turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.' şeklinde ifade edildi.

Uluslararası Quality Coast- Sürdürülebilir Kıyı Turizmi Ödül Programına başvuran Bodrum Belediyesi, başvuru için gerekli kriterlerden 15 tanesini 1 Temmuz 2020 tarihine kadar tamamlayacak.

BODRUM BELEDİYESİ VE STK’LARDAN ‘YEŞİL TURİZM’ BİRLİKTELİĞİ

Green Destination kapsamında, Uluslararası Quality Coast- Sürdürülebilir Kıyı Turizmi Ödül Programına başvuran Bodrum Belediyesi, başvuru için gerekli kriterlerden 15 tanesini 1 Temmuz 2020 tarihine kadar tamamlayacak.

Green Destination Quality Coast çalışmaları kapsamında, Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde kurulan Sürdürülebilirlik Birimi tarafından bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bitez’deki bir otelde gerçekleşen toplantıya Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri Banu Özberk ve Mustafa Çortoğlu’nun yanı sıra Bitez Mahalle Muhtarı Seda Özgüçlü, BODER, BİTAV ve Kent Konseyi Kadın Meclisinin temsilcileri ile bazı turizmciler katıldı. Toplantıda, Bitez’in Quality Coast standartlarında bir kıyı planlamasına sahip olması adına yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verilerek, ödül için öngörülen kriterlerden 15’inin, 1 Temmuz tarihine kadar tamamlanacağı bildirildi. Belediye öncülüğünde gerçekleştirilen sürecin, Bodrum’daki sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle hız kazanacağı vurgulandı.

Toplantı öncesi ve sonrasında yapılan iki farklı anketle, katılımcıların Green Destinations sertifikasyon süreçleriyle ilgili düşünceleri ve önerileri alındı. Bilgilendirme toplantılarına ilerleyen süreçlerde devam edileceği bildirildi.

Türkiye’de ilk kez “Sürdürülebilirlik Birimi” kuran Bodrum Belediyesi, diğer taraftan da 2021 yılında düzenlenecek Green Destinations Days’e ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünyanın en prestijli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen konferansa pek çok ülkeden turizm profesyonelleri ile turizm kentlerinin yerel yöneticileri katılıyor. Green Destinations Days 2021’in organizasyonu Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesindeki Uluslararası İlişkiler birimi tarafından yürütülüyor.

Bitez mahalle sakinlerinin kültürünün tanıtılması, Bitez’in doğal güzelliklerinin korunması ekonomik fayda sağlayan Bitez mahalle sakinlerinin geliştirilmesi gibi çalışmaların etkin yönetimi Bitez destinasyon turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.

Bitez’in sürdürülebilir çevresel,ekonomik,sosyal,kültürel zenginliklerini dünyaya tanıtımını yaparak ve Bitez’i her vatandaşın ulaşabileceği bir tatil köyü haline getirmek. Ayrıca bu çalışmaları Bodrum geneline yaymaktır.

Bitez halkının gerek tarihsel gerek kültürel açıdan zenginliğini yansıtan bir yapısının oluşu bunu kına gecelerindeki yöresel 'Temel Devren' isimli kıyafetlerinin giyilmesi, yine destinasyon alanında yaşanmış olan Çökertme Türküsü'nün hala düğünlerinde çalınıyor oluşu bu yöreyi eşsiz kılmaktadır.

Bitez’in tarım mirasını, hem bahçe sakinleri arasındaki iş birliği ve dayanışmayı arttırarak, hem de organik tarımı ve bahçe turizmini mali açıdan makul bir iş sektörü haline getirerek koruması. Destinasyon Bitez’de bahçeden tabağa turizmini geliştirmek ve bu yolla Destinasyon Bitez’i dingin, yavaş ve sakin bir belde olarak kalkındırmaktır.

Bahçeden tabağa turizmi, bahçecilik açısından küçük işletmelerin neredeyse kendine yetebilecek bir mutfağı destekleyebilecek çeşitlilikte ürünü ürettikleri ortamlarda yüksek başarı gösterebilmekte, büyük işletmeler tarafından sürdürülen tek kültürlü tarım uygulamalarında ise iyi işlememektedir. Bitez’deki bahçecilik kültürüne baktığımızda hem işletmelerin ölçeği, hem de tarım ürünlerinin çeşitliliği açısından yine Destinasyon Bitez’in bahçeden tabağa turizmi için oldukça avantajlı bir konumda olduğunu görmekteyiz.

Destinasyon Bitez'in aynı zamanda davetkâr bir kıyı, paylaşılan bir plaja sahip olması ve çocuklarınızla deniz kenarında gönül rahatlığı vakit geçirebileceğiniz ve buna ek olarak küçük ölçekli sağlıklı bir otel ve servis ekonomisinin de bulunması sürdürülebilirliğe ve sorumlu turizme olan bağlılığını göstermektedir.

Yorum Yaz