Isparta Lavanta Festivali 22 Temmuz'da başlıyor

Ülkemizde üretilen lavantanın büyük bir kısmının sağlandığı Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde lavanta tarlaları mor renge bürünmeye başladı.

 

Lavanta tarlalarının tamamıyla mora büründüğü Lavanta Kokulu Köy Kuyucak’ta “Lavanta Festivali” 22-23-24 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek.

Isparta Valisi Aydın Baruş,  Türkiye lavanta üretiminin büyük bir kısmının sağlandığı Keçiborlu ilçesindeki lavanta bahçelerinde incelemelerde bulunarak kaymakam Tahsin Aksu, Keçiborlu Belediye Başkanı Murat Yusuf Parlak, Kuyucak köyü muhtarı Gürol Yılmaz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer’den devam eden hazırlıklar ile ilgili bilgi aldı.

Vali Baruş Kuyucak köyünde Lavanta bahçelerinde gazeteciler ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Isparta’da 1970’li yıllardan buyana lavanta üretildiğini kaydeden Vali Aydın Baruş,  Isparta’nın lavanta üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirterek, bütün ziyaretçileri 22-23-24 Temmuz tarihinde Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde yapılacak Lavanta Festivaline davet etti.

Vali Baruş; “1970’li yıllardan buyana Keçiborlu ilçemizde,  Kuyucak köyümüzde lavanta üretimi gerçekleştiriliyor. Isparta Türkiye'deki lavanta üretiminde 1. sırada olan bir il. Bu lavantanın sadece görselliği kokusuyla değil aynı zamanda ticari ürünleri ile ilimiz ekonomisine kazandırılması yolunda Kuyucak Köyü çok büyük mesafe kat etti. Sizin de gördüğünüz gibi lavantaların güzelliği ve kokusu bakımından da kalitesi tartışılmaz Isparta'nın.  Biz bütün ziyaretçileri Isparta’mıza bekliyoruz. Tam lavantaların açmaya başladığı mevsim buradaki lavanta hasadı Ağustos ayının sonlarına kadar sürecek. Tabii yükseltiye bağlı olarak daha yüksek rakımda ki yerlerde eylül ayı sonuna kadar lavanta hasadı gerçekleştirilecek. Bizlerde lavantanın hem Türkiye'ye hem Dünyaya tanıtılması ve Isparta’mızın  bu güzel yüzünün herkese tanıtılması bakımında  22-23-24 Temmuz tarihlerinde “Lavanta Festivali” gerçekleştireceğiz. Isparta Valiliği koordinesinde, Keçiborlu Kaymakamlığı, Keçiborlu Belediye Başkanlığımız, Kuyucak Köyü Muhtarlığımız, Kuyucak Kadın Kooperatifi ve Isparta Kültür ve Turizm Derneği'nin katkılarıyla bu Lavanta Festivalini İnşallah gerçekleştireceğiz. Çok yoğun bir ziyaretçi katılımı bekliyoruz.  Buradaki ziyaretçi sayısı konusunda bir kaç rakam vermek istiyorum ki buranın ekonomisi açısından lavantanın ne kadar önemli bir role sahip olduğunu kolayca anlatalım 2016 yılında 20.000 kişiden  başlayan ziyaretçi sayısı 2019'da 750.000 kişiye ulaştı. Tabii pandemi nedeniyle son 2 yıldır ziyaretçi sayısında azalma olmakla birlikte 2021 yılında da yaklaşık 451.000 ziyaretçi aldık.  İnşallah bu sene 2019 yılındaki rakama ulaşmayı hedefliyoruz. Bizler de Valilik olarak İl Özel İdaresi olarak Isparta Davraz kayak merkezinde rekreasyon alanında hem gül üretimini arttırma hem  örnek bahçe oluşturma hem de lavanta üretimine katkıda bulunma amacı ile bahçeler oluşturuyoruz. Şu anda Türkiye'nin tek parçada en büyük lavanta tarlasını Isparta Davraz Kayak Merkezinde oluşturduk ve tam 450 dönüm alana sahip. Akdeniz güneşinin sağlamış olduğu avantajla birlikte lavantamızın kalitesi konusunda iddialıyız. Ziyaretçilerimiz Türkiye'deki en iyi lavanta  bahçelerini ve en  iyi lavanta ürünleri de burada bulabilirler.” dedi.

Vali Aydın Baruş, Kuyucak köyünde Şehit P.Uzm.Çvş. Hüseyin Avni Korkmaz’ın kardeşleri tarafından hizmete alınan lavanta tesislerinin açılışını Şehidimizin annesi Tayyibe Korkmaz’la birlikte gerçekleşti. 

LAVANTA Lavanta Kokulu Köy Lavanta bahçeleri Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Kuyucak Köyü’nde bulunmaktadır. Isparta İl Merkezine 50 km mesafede olan Kuyucak Köyü, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na 25 km, Antalya-İstanbul Karayolu’na 10 km uzaklıktadır. Köy, yüksek konumu ile Burdur Gölü manzarasının seyredilebildiği bir alandır. Kuyucak Köyü’nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta, sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder. Kuyucak Köyü’nde yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin  % 90'ını oluşturmaktadır. Üreticisinin yaş veya hasattan sonra kurutarak satışa sunduğu lavanta çiçekleri, fabrikalarda işlenip krem, sabun, yağ, kolonya gibi ürünlere dönüşerek tüketicilere ulaşmaktadır. Lavanta bitkisi ve lavanta bazlı ürünler, sinirleri yatıştırmak, uyku bozukluklarını tedavi etmek, romatizma ve kas ağrılarını hafifletmek, akne tedavisi, saç köklerini güçlendirmek, ev ve giysilerden zararlı böcekleri uzak tutmak, güzel koku sağlamak gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir. Ayrıca lavanta çayının güzel kokusu ve sakinleştirici etkisi de vardır. Lavantaların çiçek açtığı dönemde mor renkli tarlalar fotoğraf çekimi için uygun alanlardır. Bu dönemde köy ve civarında, yürüyüş, bisiklet ve fotoğraf çekimi aktiviteleri yapılabilir.

Yorum Yaz