İzmir İş Dünyası Derneği milletvekili adayı olacaklara uyarıda bulundu

İzmir İş Dünyası Derneği milletvekili adayı olacaklara uyarıda bulundu
İzmir İş Dünyası Derneği milletvekili adayı olacakların öz niteliklerini belirledi.
İzmir İş Dünyası Derneği milletvekili adayı olacaklara uyarıda bulundu

Kısa adı İZİD olan İzmir İş Dünyası Derneği, STK’ların sesi konulu kahvaltılı toplantı düzenledi. Toplantıya STK temsilcileri ve basın yayın organları temsilcileri katıldı.

haber arası detay

 

İZİD Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur, yaklasan seçim sürecinde milletvekili aday adaylarının nitelikli olması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Sungur, bu dönemde halkın öznesi niteliğini taşıyan sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin dikkate alınmasını istedi.

Halkın ve yaşadığı şehrin sorunlarını bilmeyen kişilerin milletvekili olmaması gerektiğine dikkat çeken İZİD Başkanı Feyyaz Sungur, “Milletvekili seçilmek için aday olanlar, asıl olarak en az lise ve dengi üstü eğitimli olmalıdır. Partiler seçim bölgelerindeki Milletvekili aday listelerini ön seçimden çıkan sonuçları bu oran dahilinde düzenlemelidir. Parti listelerinde yer alan ve milletvekili seçilecek olanların en az yüzde 50’si, 25-40 yaş aralığında olmalıdır. Ülkenin genel anlayışı ve siyaset kültürü nazara alınarak örneğin yüzde 50 oranında kadınlar lehine cinsiyet kotası olmalıdır. Milletvekili adayları siyasi partilerin Cumhuriyet Başsavcılığı’nda resmi kaydı bulunan, partili bütün üyelerin seçim kurulu nezaretinde yapılacak çarşaf liste şekliyle, seçim bölgesindeki milletvekili sayısının en az yarısından bir fazla aday işaretlenmek suretiyle belirlenmelidir. Parti liderleri, partilerinin iki seçim döneminde başarılı olmaları halinde bir dönem daha seçilebilmeli. İki dönem ilk iki sıraya giremeyen partilerin liderleri iki dönemden fazla seçilmemelidir. Milletvekillerine en yüksek devlet memuru maaşına eşit oranda sabit ücret ödenmelidir. Harcırahları ve sosyal haklardan yararlanmaları en yüksek devlet memuruna tanınmış bulunan haklarla eşit olmalıdır. Unutulmasın ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e milletvekillerinin maaşlarına ne kadar zam yapalım diye sorulduğunda cevaben “Öğretmen maaşlarını geçmesin” sözü ile cevap vermişti” dedi.

Sungur milletvekili adayı olacakların özelliklerini şu şekilde sıraladı;

-Ülke yönetimine katkı sağlayacak hukuki düzenlemeler hazırlayıp Meclis’e sunarak katkı sağlayacak nitelikte olmalıdır

-Milletvekili adayı, aday olacağı şehirde uzun süreli oturmuş, yaşamış olmalı, halkın mizacını iyi bilmeli. Bir şehirde oturmamış veya çıkıp gideli uzun zaman olmuş kişilerin iyi olup olmadığı bilinemez.

-Şehre yarayacak her türlü kanunu ve o şehir halkının saadetini icap edecek şeyleri düşünüp beğenmeye ve böyle bir araya toplamaya muktedir olmalıdır.

-Devletin şan ve şerefini düşünmeyecek kadar cahil olmamakla birlikte, sefih de olmamalıdır. Çünkü, kendi malı kendine teslim edilemeyen sefih kişilere bu gibi vazife verilemez.

-Parayı görünce her şeye boyun eğecek kadar bağrı yufkalardan ve parayı çok sevenlerden olmamalıdır. Yoksa milletin menfaati zayii olmak ihtimali ziyadeleşir ve memleketi açık açık uçuruma sürükler.

-Memuriyetini muhafaza etmek ve başka bir menfaatini korumak için şuna buna yüzsuyu dökmüş, kendisine haksızlık edenlere göz kırpmış, kendisi haksızlık etmiş olmamalıdır.

-Rüşvet almış, para ile onun bunun hakkını satmış, mahvetmişlerden de olmamalıdır.

-Halk içerisinde zulmü, işkencesi olanlardan olmamalıdır.

-İki sözlü, ikiyüzlü kişilerden de milletvekili olamaz.

-Şunun bunun ayıbını arayan, daima iki kişi arasındaki gizli sırları anlamaya çalışan, hiç yoktan tertip türetenler de aday gösterilmemelidir.

-Milletvekilliği bittikten sonra kendini idare edecek bir işi veya zenginliği olmayanlar da milletvekili olmamalıdır

Yorum Yaz