Kültürlerin kaynaşmasına katkı sunacak

Van’da, farklı ülkeler ve Türkiye’nin çeşitli illerinden aşçıların katılımıyla düzenlenen 1. Van Gastoronomi Festivali Vali Dr. Ozan Balcı’nın katıldığı törenle açıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu, ile Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği işbirliğiyle düzenlenen festival Van müzesinin bahçesinde gerçekleştirildi.

Festivalin açılış kurdelesini farklı ülkelerden aşçılar ile birlikte kesen Vali Dr. Ozan Balcı, festivalin kültürel kaynaşmaya katkı sunacağını söyledi.

İNSANIN KÜLTÜRÜNDE YEMEK ÖNEMLİDİR

Yemeğin insan kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Vali Dr. Ozan Balcı, “Van için çok kıymetli olan Van müzesinin bahçesinde çok güzel bir etkinlik düzenliyor. İnsanları kültüründe yemek önemlidir. Yemeğe yemek olarak bakmamak lazım. Bir milletin esasında hayalleri, düşünceleri, hayata bakışı, hayatı, çevreyi içselleştirmesiyle ilgilidir. Yemek bana göre bir sonuçtur. Yemek, esasında biz insanların hayata, insana bakış açısını, hayatı, yaşamı nasıl içselleştirdiğini gösterir. İnsanı nasıl konumlandırdığını gösterir” dedi.

KÜLTÜRLERİN KAYNAŞMASINA KATKI SUNACAK

Van’ın tarihi, kültürü ve doğasıyla çok kıymetli bir şehir olduğuna vurgu yapan Vali Dr. Ozan Balcı, “Çok çalışkan kültürlü, insanların yaşadığı bir memleket. Kültürüne kültür katan bir şehir. Van otlu peyniri, kahvaltısı dışında meşhur yöresel yemekleri de var. 3 gün sürecek çok güzel bir festival. Sadece ulusal değil, uluslararası boyutu var. Festival için gelen Kırgızistan, Azerbaycan, İran, Yunanistan ve Tunuslu aşçıları Van’da ağırlamaktan mutlu duyduğumuzu belirteyim. Kültürlerin kaynaşmasına katkı sunacaktır. Türkiye’nin 70 farklı ilinden gelen aşçılarımız hünerlerini sergileyecek. Gastronomi yazarları var. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterimize, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ile Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği’ne teşekkür ediyorum. Etkinliğe katılarak güzelleştiren hemşehrilerime, aşçılarımıza, gastronomi okulu öğrencilerine de ayrıca teşekkür ediyorum. ”şeklinde konuştu.

Kurdele kesimi sonrası Vali Dr. Ozan Balcı, farklı yörelerin yemekleri hakkında aşçılardan bilgi alarak vatandaşlara kendi elleriyle doldurarak ikram etti.

Yorum Yaz