MÜSİAD Uluslararası enerji zirvesi raporu yayımladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla 20 Mayıs 2022 tarihinde Uluslararası Enerji Zirvesi düzenledi. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ev sahipliğinde MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen programda Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, OECD Türkiye Daimî Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Başkanı Francesco La Camera değerlendirmelerde bulundu. Etkinlikte MÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Cihad Terizoğlu moderatörlüğünde, Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, Nükleer Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Oğuz Can, MÜSİAD 4. Dönem Genel Başkanı ve Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan katılımıyla, "Yeni Enerji Politikaları: 2023-2053" paneli düzenlendi. Gelecek dönem enerji politikalarının konuşulduğu panel sonrası, Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Bülent Şen'in moderatörlüğünde, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, Eksim Holding Genel Müdürü Sabahattin Er ve OECD Daimî Temsilciliği Enerji Müşaviri Barış Şanlı'nın katılımıyla "Başarılı Enerji Dönüşümü için Yatırımlar" paneli gerçekleştirildi.

 

Panellerde gerçekleştirilen konuşmalar ise bir rapor hâlinde MÜSİAD tarafından yayımlandı. Konuşmacıların katkılarıyla hazırlanan MÜSİAD Enerji Zirvesi Raporu’na aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

ENERJİ RAPORU MÜSiAD ENERJi STRATEJiSi

MÜSİAD; enerjiyi, günlük politikaların üzerinde görür ve büyüyen Türkiye’nin hedeflerine uygun sürdürülebilir, rekabetçi güvenilir enerji arzını temin eden, çevreye saygılı enerji politikalarını destekler. Dünyada enerji krizi vardır ve bir dönüşüm başlamıştır. Kazananlar ve kaybedenler olacaktır ama fırsatlarda bulunmaktadır. Türkiye bu durumdan en az etkilenerek hem büyümesini sağlamalı hem de dönüşümünü tamamlayarak kazananlar tarafında olmalıdır. Türkiye 20 yılda birincil enerji arzını 2 katına, elektrik kurulu gücünü 3 katına çıkarmıştır. Yenilenebilir kaynakların payı artırılarak yerli ve millî kaynaklardan üretime ağırlık vermiştir. Enerjide dönüşümün 3 temel prensip üzerinde ilerleyeceğini düşünmekteyiz. 1 - Yerli, verimli ve teknoloji odaklı enerji üretim ve tüketimi, 2 - Türkiye’nin enerji sanayisinin inşa edilmesi, 3 - Enerjide bağımsız, güvenilir kuşak yol Türkiye perspektifi, Bu çerçevede kuruluşunun 32’nci yılında MÜSİAD Enerji Stratejisini kamuoyu ile paylaşıyoruz: 1. En pahalı enerji olmayan enerjidir. Bu sebeple sürdürülebilir, kesintisiz, yenilikçi, çevreci ve en önemlisi Türkiye’nin şartlarına uygun enerji planlaması ilk şart olmalıdır. 2. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2050 yılına kadar %75’e, dünya yenilenebilir enerji pastasındaki payımız ise %3’e çıkartılmalıdır. 3. Enerji verimliliği yerli ve millî enerji kaynağıdır. 10-20-40 modeli ile gelecek 10 yılda enerji verimliliği yatırımına 20 milyar dolar finansman sağlanarak, enerji verimliliği ile ithal enerjide 40 milyar dolar azaltım hedefi koyularak millî enerji verimliliği seferberliği ilan edilmelidir. 4. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini tüm gücümüzle desteklerken, iklim değişikliği hedefleri kapsamında doğalgaz ve nükleer enerjinin yeşil yakıt statüsüne alınmasını teklif ederiz. Bu kapsamda yenilenebilir ve düşük karbonlu gazların üretimine ağırlık verilmeli ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi teşvik edilmelidir. 5. Sera gazı emisyonu hedeflerimize ulaşmak ve enerjide bağımsızlığımızı artırmak için nükleer enerjinin toplam elektrik üretimindeki payının 20 yılda %20 ‘ye çıkartılmasını talep etmekteyiz. 6. Yerli ve millî enerji politikamıza destek olacak şekilde bir enerji sanayisi stratejisi oluşturulmalıdır. Türkiye yenilenebilir enerji ekipman üretiminde temiz enerji hedefi koyan AB’nin bir numaralı tedarikçisi olmalıdır. MÜSİAD üyeleri ile bu hamlede görev almaya taliptir. Bu kapsamda MÜSİAD üyeleri ile fotovoltaik panel üretiminde yatırım kararı aldığını kamuoyu ile paylaşmaktan gurur duyar.

7. Türkiye 20 yılda 5 milyar dolar/yıl ihracat yapacak millî hidrojen hamlesini başlatmalı ve yabancı sermayeyi Türkiye’ye yatırıma davet etmelidir. 8. Üç kıtanın merkezindeki Türkiye; topraklarından geçen petrol ve gaz hatlarını artırmalı, dünyanın enerji kuşak yolu Türkiye sloganıyla hem enerjide artan talebi garanti altına almalı hem de istikrarlı enerji tedarikçisi konumunu güçlendirmelidir. 9. Enerji, Türkiye için gider değil gelir kalemine dönüşebilir. Bu dönüşüm için genç, nitelikli istihdam gücü gerekmektedir. Yapılacak hazırlık ile Türkiye 10 yılda enerji dönüşümüne 200.000 yeni istihdam sağlayabilir. 10. Mevcut bina stokunda dönüşüm ve finansmanlı yerli üretim yalıtım seferberliği ile yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufuna 10 yılda ulaşabilir. Bu politika ile enerji tasarrufu, yerli üretim, ekonomik canlanma ve istihdam sağlayabilir. Bu aynı zamanda enerjide dışa bağımlılığı azaltan önemli etkendir. 11. Yerli otomobilimiz TOGG ile birlikte elektrikli araçlar için gerekli enerjiyi, dağıtık enerji ile yenilenebilir enerjiden sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Bu kapsamda depolama teknolojileri için teşvik ve destekler artırılmalıdır. 12. Bireysel yenilenebilir enerji yatırımlarının bürokrasisi sıfırlanmalıdır. 13. Enerji dönüşümü için en önemli ihtiyaç olan kritik minerallerin sürdürülebilir temini ve güvenliği sağlanmalıdır. 14. Kamu, üniversite ve sanayi iş birliği ile yerli enerji teknolojileri geliştirilmesine ağırlık verilmelidir.

Yorum Yaz