Niğde Altunhisar Sanayi ve Depoloma alanı onaylandı.

Niğde İli Altunhisar Kaymakamlığı, Milli Emlak Şefliği’nin 04.11.2021 tarihli ve 2123167 sayılı yazısı ile Niğde İli, Altunhisar İlçesi, Yeşilyurt Mahallesi, 3290 Numaralı Parselde kayıtlı ve mülkiyeti Hazineye ait 333.834,48 m2 büyüklüğündeki alanın Kırşehir-Nevşehir-Niğde-Aksaray Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) “Sanayi ve Depolama Alanı” amacıyla plan değişikliği yapılması talep edilmektedir.

Yapılan incelemede; talebe konu 333.834,48 m2 büyüklüğündeki alanın, yürürlükte bulunan KırşehirNevşehir-Niğde-Aksaray Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı M32 nolu plan paftasında “Mera” olarak tanımlanan alan içerisinde kaldığı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte ÇDP’nin 7. Genel Hükümler başlığı altında “7.23 Sanayi alanları, planın koruma-kullanma dengelerini gözeten ilke kararlarını desteklemek amacıyla tarımsal toprak niteliğinin düşük olduğu alanlarda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınarak organize sanayi bölgesi statüsünde veya minimum 20 hektar alana sahip olacak şekilde geliştirilebilecek olup plan değişikliği yapılması zorunludur. Bu alanda bertaraf tesisleri inşa edilmeden işletme izni verilmez.” plan hükmü düzenlenmiştir. Ayrıca Altunhisar Kaymakamlığı, Milli Emlak Şefliği’nin 04.11.2021 tarihli ve 2123167 sayılı yazı ekinde yer alan plan teklifine ilişkin ilgili kurum/kuruluş görüşlerinde bahse konu plan teklifine ilişkin sakınca bulunmadığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda çevre imar bütünlüğü de dikkate alınarak ekonomisi tarıma dayalı yöre halkına ve yakın çevresine yeni iş alanları açarak istihdam yaratmak, sanayi konusunda faaliyet gösteren yatırımcıları bölgeye çekmek ve ülkesel/bölgesel kalkınmaya yardımcı olmak, alt ölçekli imar planlarının hazırlanabilmesi ve uygulamalara olanak tanımak amacıyla talebe konu alanın Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümleri uyarınca yürürlükte bulunan Kırşehir-Nevşehir-Niğde-Aksaray Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı M32 nolu plan paftasında “Sanayi ve Depolama Alanı”nın gösterilmesi amacıyla düzenleme yapılmıştır.

 

Yorum Yaz