Ordu Büyükşehir tıbbi aromatik bitki üzerine yoğunlaştı

Ordu Büyükşehir tıbbi aromatik bitki üzerine yoğunlaştı
Başkan Güler, örnek bahçe ve seraları inceledi.
Ordu Büyükşehir tıbbi aromatik bitki üzerine yoğunlaştı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Ordu’yu ticari değeri yüksek olan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim merkezi haline getirmek amacıyla başlattığı çalışmalar başarılı sonuçlar veriyor. Bu kapsamda kurulan örnek bahçe ve seralarda incelemelerde bulunan Başkan Güler, “Ordu ekonomisine yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz. Fındıkta dönümünden 2 bin, 2 bin 500 TL kazanılırken tıbbi ve aromatik ürünlerden 25-30 bin TL kazanç elde etme imkanı var. Hatta bu 80-90 bin TL’ye çıkıyor. Bu noktada Ordu’da yepyeni bir sahayı deniyoruz” dedi.

haber arası detay

Ordu’da klasik belediyecilik alanında birçok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu sıra dışı çalışmalar ve özellikle yeni tarım projeleriyle vatandaşlara yeni gelir kaynakları oluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Ordu İlinde “Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Altınordu, Perşembe, Ünye ve Kabadüz ilçelerinde oluşturulan deneme bahçelerindeki üretimler devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca oluşturduğu Tropikal Bitkiler, Ata Tohumu ve Örtü Altı Yetiştiriciliği Uygulama ve Eğitim Alanı ile bu alandaki çalışmalara da büyük önem veriyor.

 

BİTKİLER, KARADENİZ’İN İLK VE TEK BİYO-İNOVASYON MERKEZİ’NDE İŞLENİYOR

Sarı kantaron, ekinezya, tıbbi nane, aynısefa, limon otu, biberiye, kekik ve lavanta gibi 16 çeşit bitkinin yetiştirildiği bahçelerde, yeterli olgunluğa ulaşmış ürünler daha sonrasında hasat edilip Karadeniz’de ilk ve tek olan Ordu Büyükşehir Belediyesi Biyo-İnovasyon Merkezi’nde işlemlerden geçirilerek sabun, yağ, çay gibi çeşitli ürünlere dönüştürülüyor.

BAŞKAN GÜLER, ÖRNEK BAHÇE VE SERALARI İNCELEDİ

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Bahçesi, Tropikal Bitkiler, Ata Tohumu ve Örtü Altı Yetiştiriciliği Uygulama ve Eğitim Alanı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Burada yetiştirilen ürünleri ve tarım alanında yapılan birçok çalışmayı inceleyen Başkan Güler, personelden de bilgiler aldı.

BAŞKAN GÜLER: “HEM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLACAK HEM DE GELİR KAYNAĞI OLARAK DAHA ZENGİNLEŞMEMİZİ SAĞLAYACAK”

Ordu’da yepyeni bir saha oluşturmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını dile getiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, oluşturulan örnek bahçelerle ürünlerin Ordu topraklarında yetiştiğini göstermek istediklerini ve başarılı olduklarını söyledi.

Birçok alanda kullanılan tıbbi ve aromatik bitki ile tropikal bitki yetiştiriciliğinin Ordu tarımına ve ekonomisine yeni bir boyut kazandırmak istediklerinin altını çizen Başkan Güler, şu ifadelere yer verdi:

“Biz üreticilerimize birçok ürünün olduğunu göstermek amacıyla çok önemli çalışmalar yaptık. Oluşturduğumuz bahçelerde, stevya, tıbbi nane, kekik, ekinezya, melisa, lavanta, limon otu gibi16 çeşit bitki var. Bunlar çok güzel verimi yüksek ürünler. Bu ürünler arasında daha evvel denenmeyen birçok ürünler de mevcut. Fındıkta dönümünden 2 bin, 2 bin 500 TL kazanılırken bu ürünlerden 25-30 bin TL kazanç elde etme imkânı var. Hatta bu 80-90 bin TL’ye çıkıyor. Bunlar tıbbi aromatik bitkiler olduğu için hem tıbbi olarak ilaç yapımında hem kozmetikte kullanılabiliyor. Bu noktada Ordu’da yepyeni bir sahayı deniyoruz. Ordu ekonomisine katkısı olacak. İşsizliğe engel olacak. Dolayısıyla burada yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Bunun dışında kuşkonmaz gibi aynı zamanda gastronomide kullanılan çok önemli bir ürün bu. Onun dışında enginar çalışmalarımız var. Enginar Ordu’yu çok sevdi. Karpuz, kavun denemelerimiz var. Geçen yıl 18 kg’lık 8 tane karpuz çıkmıştı bir çekirdekten. Şimdi o denemeleri burada yapıyoruz. Serada ve açık alanda kavun denemelerimiz var. Dolayısıyla Ordu ekonomisine yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz. Hem işsizliğe çözüm olacak hem de gelir kaynağı olarak daha zenginleşmemizi sağlayacak. Aynı zamanda yeni bir sanayi kolunu ilaç ve kozmetik sanayini burada oluşturuyoruz.”

PEPİNO MEYVESİ ORDU’DA YETİŞTİRİLECEK

Son yıllarda oldukça popüler olan pepino meyvesinin Ordu’da da yaygınlaştırılması amacıyla ilk adım atıldı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in başlattığı gelir getirici alternatif tarımsal faaliyetler kapsamında, Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlara fidan desteği sağlandı. İlçede kapama pepino bahçesi kuruldu.

Ordu’da, ulaşım, altyapı, turizm, üstyapı, spor, sosyal projeler ve sağlık alanında birçok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu tarım projeleriyle vatandaşlara yeni gelir kaynakları oluşturmaya devam ediyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında, Çatalpınar ilçesinde pepino meyvesi yetiştirmek için çalışma başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmeleri ve verilen fidan desteğiyle birlikte, Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından kapama pepino bahçesi kuruldu.

BÜYÜKŞEHİR’İN TARIM PROJELERİNE OLAN İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Çalışmalarla ilgili bilgiler veren Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, “İlimizde gelir getirici ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla birçok proje uyguluyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalarda ziraat odalarımız, birliklerimiz, kooperatiflerimiz ve muhtarlarımızla iletişim ve istişare ediyoruz. Son dönemde ilimizde sayısı artan kadın kooperatiflerimizin yaptığı çalışmaları desteklemekten de gurur duyuyoruz.” dedi.

PEPİNO MEYVESİ İÇİN İLK DENEMELER OLUMLU SONUÇ VERDİ

Çatalpınar ilçesinde pepino meyvesi yetiştirmek için çalışma başlattıklarını ifade eden Ultav, “Üreticilerimize vermiş olduğumuz bitkisel ve hayvansal desteklerin yanı sıra Daire Başkanlığımıza ait deneme ve eğitim alanlarımızda ilimizde yetiştiriciliği yapılabilecek ürünlerle ilgili denemeler yapıyoruz. Pepino da bunlardan birisi. Tropik meyvelerimizin bulunduğu serada ve dış ortamda pepino yetiştirdik ve olumlu sonuçlar elde ettik. Bunun üzerine Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlara çelikleme yöntemiyle elde ettiğimiz pepino fidanlarını verdik. Onlar da örnek bir pepino bahçesi oluşturdular. Teknik personellerimizin kontrolünde bitkilerin bakım ve beslemesini eksiksiz olarak yapıyorlar” diye konuştu.

DESTEKLER ARTARAK DEVAM EDECEK

“Ana vatanı Güney Amerika olup son yıllarda ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan pepino, sağlığa birçok yönden faydası olan önemli bir meyvedir” diyen Ultav,  “Çatalpınar ilçemizdeki çalışmamızın olumlu olması halinde talep eden üreticilerimize pepino yetiştiriciliği konusunda desteklerimiz devam edecek.” şeklinde konuştu.

ÇATALPINARLI KADIN GİRİŞİMCİLER ÖRNEK OLMAK İSTİYOR

Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Öznur Şenel ise “İlçemizdeki kadınlarla bir araya gelerek kooperatifimizi kurduk. Birçok yöresel gıda ürünü üreterek satışını yapıyoruz ve aile ekonomimize katkı sağlıyoruz. Üye sayımızı artırarak kırsal alanda yaşayan kadınlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ve Çatalpınar Belediyemizin destekleriyle pepino bahçesi kurduk. Aldığımız meyvelerden reçel, marmelat gibi ürünler yaparak pepinoyu ilimizin damak tadına kazandırarak örnek olmak istiyoruz” dedi.
 

Yorum Yaz