Rize Gastronomi tanıtımlarına ağırlık verdi

Rize Gastronomi tanıtımlarına ağırlık verdi
Rize Gastronomi tanıtımlarına ağırlık verdi

Rize’nin Gastronomi alanında yöresel lezzetleri Rize Belediyesi tarafından Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT)’ te ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor.

haber arası detay

Türkiye’nin en büyük dünyanın ise 5’inci büyük turizm fuarı olma özelliğini taşıyan EMITT fuarında Rize Belediyesi tarafından oluşturulan Rize standı estetik görünümü, misafirperverliği, tulum, kemençe ve atmacasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Geçtiğimiz yıl Rize’de Rize Belediyesi tarafından başlatılan GastroRize festivali tanıtım etkinlikleri renkli görüntülere sahne olmuş, ulusal ve yerel medyada yer almış ve şehrin Gastronomi alanında tanıtımına katkı sağlamıştı. Rize’de ki etkinliklerin ardından bu yıl Rize Belediyesi  Gastro Rize’nin İstanbul EMITT  fuarı içerisinde yer almasını sağlayarak şehrin yöresel mutfağının dünyaya tanıtılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Rize Belediyesi tarafından oluşturulan ve Rize’nin gezilip görülebilecek doğal güzelliklerinin görsel fotoğraflarıyla donatılan stand içerisinde şehrin tüm güzellikleri yer alıyor. Yöresel lezzetlerin, şehrin kültürel değerleri ve el sanatlarının da içerisinde yer aldığı alana gelen yerli ve yabancı misafirlere Rize’nin  Çayı, peçurası, sütlacı, baklavası, peyniri, helvası, baston ekmeği, simidi, fındığı, kivisi, hurması, mandalinası ve benzeri bir çok yemek çeşidi görevliler tarafından misafirlere sergileniyor. Feritiko Rize bezi, bakır işlemesi, yöresel süs eşyaları, doğa fotoğraflarının da yer aldığı fuarda ziyaretçiler daha Rize’ye gelmeden ön bilgi sahibi oluyor.

Rize’nin turizm potansiyelini arttırmak amacıyla hazırlanan Rize standın da ayrıca Rize Belediyesi tarafından hazırlanan ve şehrin gezilebilecek turistik mekanları ile yaylalarının görsel ve bilgilerinin içerisinde yer aldığı “Rize’yi Keşfet” başlıklı broşürler gelen misafirlere dağıtılarak şehrimiz ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmaları sağlanıyor.

Türkiye’nin en büyük dünyanın ise 5’inci büyük turizm fuarı olma özelliğini taşıyan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), İstanbul TÜYAP Fuar alanında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

Fuar alanı içerisinde Rize Belediyesi’nin organizesiyle ilimizin tanıtımı için bir stant oluşturularak turizm şehri Rize tüm özellikleriyle gelen misafirlere aktarılıyor. Bir yandan Gastro Rize ile şehrin Gastronomi alanında Gurme ve yöresel lezzetlerin tanıtımının yapıldığı standda diğer yandan el sanatları, eşsiz doğal güzellikleri, müziği ve doğal ürünleri fuarda misafirlere tanıtılıyor. Rize’nin gezilip görülebilecek doğal güzelliklerinin görsel fotoğraflarıyla donatılan stand içerisinde şehrin tüm güzellikleri yer alıyor.

BAKAN MEHMET NURİ ERSOY’DAN RİZE SITANDINA ZİYARET…

Yapılan resmi açılışın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Rize sıtandını ziyaret ederek Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Rize Vali Yardımcısı Gülhani Ozan Sarı’dan şehrin turizm potansiyeline yönelik bilgiler alarak kendisine ikram edilen yöresel lezzetlerden tadarak sıtand da bulunan Atmaca ve Şahin kuşu ile fotoğraf çektirdi.

Ziyaretin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin hediye takdiminde bulundu.

Uluslararası düzeyde organize edilen ve 9- 12 Şubat 2022 tarihleri arasında ziyaretçilerine açık kalacak Fuar alanında Türkiye’nin farklı bölgelerinden turizm acenteleri, kurumlar, ticari işletmeler stand açarak tanıtımlarını gerçekleştiriyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun katılım gerçekleştirdiği EMİTT fuarının ilerleyen yıllarda şehrimizin turizmine önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor.

RİZE BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN KONFERANSTA ŞEHRİN GASTRONOMİSİ KONUŞULDU…

İlimizin Tarihsel kültürünün yanında yemek kültürü ve sunumunu, “Sanat” haline getirebilmek için düzenlenmesi düşünülen “Tanıtım Festivali” öncesi Rize Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan “Gastro Rize” konferansında çeşitli fikir ve düşünceler ortaya konuldu.

Yemek kültürümüzde bilinen damak tatlarımızın yanı sıra, bilinmeyen yemek çeşitlerimizin ön plana çıkartılması ve bunların gerek Türkiye’nin farklı illerine gerekse uluslar arası düzeyde farklı ülkelerde tanıtılması adına ileriki tarihlerde düzenlenmesi düşünülen Tanıtım Festivali öncesi düzenlenen konferansta ilgili bir çok konu masada görüşüldü.

Gastro Masa şirket yöneticisi Organizatör Gökmen Sözen’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Rize Belediyesi Meclis Üyeleri, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamenmetoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu,Turizm Dernekleri ve diğer paydaş kuruluşlarımızın temsilcileri katılım sağladı.

Düzenlenen Gastro Rize konferansının ardından ise ilerleyen süreçte Gastronomi turu düzenlenecek. Gastro Rize konferansı ile amaç Karadeniz Bölgesi’nin doğası ve eşsiz lezzetleriyle öne çıkan şehri Rize’nin yurt içinde ve dışında bir gastronomi destinasyonu olarak tanıtılmasını sağlamak, saklı kalmış lokal ürünleri, mutfak ustalarını ve ustalıklarını gün yüzüne çıkarmak, ayrıca özellikle ilimizin, Türkiye’nin çay bölgesi olduğunun altını çizmek, Anzer ve diğer balların hakettiği değeri görmesine katkıda bulunarak, ülkemizin turizmdeki otel, kafe ve restoranlarının menülerine girişlerini sağlamak.

Düzenlenen konferans ve akabinde düzenlenecek olan Gastronomi turu ile öne çıkarılan konuların başında bölgenin biyoçeşitliliği ve tarımı geliyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen gurmeler, şefler ve yatırımcılardan oluşan 100 kişilik bir grupla,yerel ürün pazarları,geleneksel lokantalar gezilecek, bölgenin yemekleri, ev yemekleri tadılacak, çay hasadı zamanı çiftçiler ile buluşulacak, balıkçılar ve bölgenin gurmeleri ile sohbetler gerçekleştirilecek.

Etkinliklerde tanıtımı yapılacak konu başlıkları ise Geleneği sürdürmek ve lokal ürünleri ön plana çıkarmak, Rize’de yetişen ürünlerin çeşitliliğini ve geleneksel yemeklerin sürdürülebilirliğini artırmak, Tarım ve Turizm dinamiklerinin kullanılması, Festival kapsamında ürün çeşitliliği vurgulanması ve tarihi yerlerin görülmesi, Türkiye'de sınırlı kalmadan uluslararası anlamda Karadeniz ülkelerinin katılımını sağlamak.

Konferansta ev sahibi olarak bir selamlama konuşması gerçekleştiren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin,” Rize Belediyesi olarak Gastronomi anlamında bölgemize ve ilimize neleri kazandırabiliriz ve ne tür bir farkındalık oluşturabiliriz anlamında çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Yörenizde coğrafi anlamda ve kültürel anlamda bir çok değer var fakat siz bunu sunamıyorsanız, insanlara anlatamıyorsanız, pazara çıkartamıyorsanız, yere saçılan parayı eğilip almasını beceremiyorsunuz demektir. Yılların getirmiş olduğu birikimle bir mutfağımız var ancak yemek kültürümüzü bir sanata çevirerek dışarıya sunabilirsek işte o zaman bölge turizm ve yatırım açısından çok cazip bir yer haline gelecektir. Gelen misafirler nerede yemek yerse yemeğimizi beğeniyor, nerede kalıyorsa orayı beğeniyor fakat bunlara biraz daha düzeltmeler yaparak geliştirmemiz, sanat içerisine olması lazım diye düşünüyorum. Var olan değerlerimizi sunabilmek adına bu toplantımızla bugün bir adım atmış olduk. Bugünkü toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Rize Valisi Kemal Çeber konuşmasında, “Bir şehirde Gastonomi bölümünü ihmal ederseniz o şehirde turizm anlamında en önemli ayaklardan birisini boş bırakmış olursunuz. İnsanlar bir şehre gitmeden önce o yörede ne yiyebilirim gibi araştırmalar yapıyor. Bu yüzden Gastronomi anlamında üzerimize düşenin en iyisini yapma gayreti içerisinde olalım. Düzenlenen bu toplantıyla atılan bu ilk adımın şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

RİZE'DE "GASTRONOMİ GÜNLERİ" DÜZENLENEN PANELLERLE DEVAM ETTİ

Rize Belediyesi tarafından düzenlenen şehrin yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı 1. GastroRize Ulusal Rize Gastronomi Günleri gerçekleştirilen panellerle devam etti.

Ramada otelde düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin yaptı.

Başkan Metin, “Gastro Rize’de yemeklerimizle, lezzet duraklarımızla, coğrafyayı adeta entegre eden bir hale getirir bu güzellikleri de bütün Türkiye’yle, hatta Karadeniz’deki bütün ülkelerle, bütün dünyayla paylaşmış oluruz.” dedi.

Sezen Organizasyon Genel Müdürü Gökmen Sözen’in de konuşmalarının ardından konferanslara geçildi.

Coğrafi İşaretli ve Yerel Ürünler, Türkiye’deki Balık Restoranlarında Karadeniz - Rize bölgesindeki ürünlerin kullanımı, Dünyada Çay'ın Öyküsü, Rize'nin Lezzet Elçilerinin Hikayeleri, Yerel Lezzet ve Rize, Restoran ve Kafelerde Rize Çayı’nın kullanımı, Biyoçeşitlilik Gıda Ürünlerinin Menülere Adaptasyonu, Yerel Ürünlerin Menülere Adaptasyonu, Butik Tarımın Önemi, Türkiye’nin iz bırakan pastanelerinde Rize, UNESCO Şehirlerinin Lezzet Elçileri konularında konferanslar verildi.

Rize’nin coğrafi işaret alan ürünleri, yemekleri, dokumacılık ürünlerinin sergilendiği alan da ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Gastronomi dünyasından isimleri buluşturan etkinlikte, yerel lezzetlerin ve gastronomi programlarının yanı sıra kentin biyo-çeşitliliği, çay ve tarımı, yerel pazarları, tarihi Rize evleri ve yerel dokusu muhafaza edilen Rize mimarisi, geleneksel lokantaları, çiftçileri, balıkçıları, tarihi özellikleri ve hasat zamanı tanıtımı faaliyetleri de yer alıyor.

Yorum Yaz