Safranbolu Sürdürülebilir İnovatif Turizm Masaya yatırdı.

Küresel salgın Covid-19 pandemisi ile birlikte turizm tercihleri sürdürülebilir inovatif turizm üzerine yoğunlaşmaya başladı.  Sürdürülebilir turizm, alternatif turizm, Yeşil Turizm, Ekoturizm, Agro Tarımsal Turizm, 12 ay turizm, 4 mevsim turizm gibi terimler turizm sektörünün yeni gözdesi olmaya başladı. Sürdürülebilir inovatif turizmin en güzel yapılacağı yerlerden biri olan Safranbolu'da turizm sektörü çalıştayı ile büyük yol katedildi. 

 

SAFRANBOLU TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan ilçemizde; turizmin çeşitlendirilmesi, konaklama sürelerinin uzatılması, alternatif turizm çeşitlerinin ve koridorlarının oluşturulması ve turizm altyapısı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla Safranbolu Turizm Çalıştayı yapıldı. Leyla Dizdar Kültür Merkezinde düzenlenen Çalıştaya; Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Şahin,  Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, Türkiye Rehberler Odası Başkanı Suat Tural, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma ve Genel Müdür Yardımcısı Onur Gözet, Anadolu Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Birol Akman STK ve turizm işletmecileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Ev sahipliği yapmaktan onur duyduğumuz Safranbolu Turizm Çalıştayı’na hepiniz hoş geldiniz. İlçemiz, coğrafi olarak içerisinde bulunduğu Batı Karadeniz Bölgesi’nde turizm sektörünün gelişme açısından değerlendirdiğimizde belirgin bir farkla en çok geliştiği ilçedir. Kentsel ve kültürel değerlerin korunmasını amaçlayan duyarlılıkla korunması gereken çevrenin, sadece doğal güzellikleri ile sinirli olmadığı bilincinde olan o dönemin Belediye Meclisinin, Belediye Başkanının önerisi üzerine oy birliğiyle aldığı 12 Haziran 1975 tarihli karar ile korumanın resmi ilk adımı atılmıştır. 1970’li yıllara kadar bireysel korumacılığı kendine ilke edinmiş, 'Kendini Koruyan Kent' olarak bilinen Safranbolu bu yıllardan sonra 'Korunması Gereken Kent' konumuna dönüşmüştür.” dedi.

UNESCO DÜNYÜ MİRAS ŞEHİRLERİ LİSTESİNE GİRDİ Başkan Köse şöyle devam etti: “ Yine 1976 yılında Yönetmen Süha Arın'ın ‘Safranbolu'da Zaman’ Belgeseli ile 1977 yılında Altın Portakal Film Festivali’nde 'En İyi Belgesel Film' dalında aldığı altın portakal ödülü, tek kanallı dönemde Safranbolu'nun daha göz önünde olur hale gelmesine sebep olmuş ve tanınırlığı bakımından hızlı bir ilerleme kaydetmiştir. Merhum Çelik Gülersoy'un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye Turing Otomobilciler Kurumunun satın aldığı Havuzlu Asmazlar Konağını restore ettirerek dönemin ilk turizm işletmesini açmış, otel anlayışı ile Safranbolu'nun kaliteli niteliklerine bir yenisi eklenmiştir. 1990 yılında ilçemizde başlayan turizm hareketliliği, 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Kent Listesine girmesi ile büyük bir ivme kazanmış ve Safranbolu yurt içinde ve dünya genelinde kendisinden söz ettiren hale gelmiştir. Sahip olduğumuz bu kültürel miras ve doku ile UNESCO Dünya Miras Şehirleri Listesi’ne girmiş Safranbolu'muzda, bugün bu çalıştayın yapılmasından memnuniyet duyuyoruz. Burada hep birlikte deneyimlerimizi paylaşıp birikimlerimizi aktaracağız. Belirleyeceğimiz ortak yol haritası ile ilçemizi ve ilimizi geçmişinden aldığı güç ile geleceğe taşıyacağız.”

Yerel Yönetim Olarak İlçemizin Değerlerini Gelecek Kuşaklara Aktaracağız Yerel Yönetim olarak önceliklerinin Safranbolu’nun değerlerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Bu yönde çeşitli restorasyon çalışmaları ve sokak iyileştirmelerinin yanı sıra han arkası iyileştirme projemiz için gün sayıyoruz. Ayrıca Safranbolu’da turizmin sürdürülebilir olması, mirasın korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, görüntü ve gürültü kirliliklerin ortadan kaldırılması, işletmelerin ilçeye olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla mor safran bayrağı uygulaması başlatılacaktır. Burada bulunan herkesin dün olduğu gibi bugün ve yarınlarında da turizme hizmet etmeyi sürdüreceğine inanıyor, bu çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ise, tarihi ilçede turizmin 12 ay boyunca yapılması yönünde hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Çalıştayda son olarak Karabük Valisi Fuat Gürel konuştu. Vali Gürel, şu ifadelere yer verdi: “Bu şehir çok önemli bir şehir. Ülkemizin en önemli değerlerinden bir tanesi. Hem bu şehirde yaşayanlar hem de bu şehrin yöneticileri 1970’lerden itibaren bu şehri nasıl koruyabiliriz, atalarımızdan aldığımız bu emaneti geleceğe nasıl taşıyabiliriz diye güzel çalışmalar yapmışlar. Bu sürekliliği sağlayabilmek, yapıları koruyabilmek, bu şehrin yaşanabilir olduğunu ortaya koyabilmek için burada yaşamak gerekir. Hem yaşanıyor, hem korunuyor hem de geleceğe taşınıyor. Böyle bir kentin varlığı bizim için, ülkemiz için önemli bir değer. Safranbolu bizim turizm merkezimiz.” 

Diğer ilçelerin de turizm özelliklerinden bahseden Karabük Valisi Fuat Gürel, ilçeye gelen ziyaretçilerle ilgili de şunları söyledi: “Safranbolu’nun bu kadar iyi bir altyapısı olmasına rağmen, dünyanın gözbebeği olan bir kentte neden yatak kapasitemizi iyi kullanamıyoruz. 2019-2020 rakamlarında 318 bin civarında. Bu konaklama sayımızı, buraya günübirlik gelip işlerini de görenleri dahil edersek çok iyi bir sayı olmadığını da ifade edebilirim. Bunun artık en azından 500 binlere çıkmasını arzu etmekte ve hedef koymakta fayda var.”  Konuşmaların ardından Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna moderatörlüğünde ‘UNESCO Kentlerinde Turizm’ paneli düzenlendi. Panelde, Türkiye Rehberler Odası Başkanı ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği Başkanı Suat Tural, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Özgür Aytürk ile Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı ve TURFED ve TCA Yönetim Kurulu Üyesi Birol Akman’da konuşmacı olarak katıldı.  Çalıştayın ilk günü STK ve Turizm İşletmecilerinin katıldığı Turizm Paydaşları Grup Görüşmeleri ile son buldu.

ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ BELİRLENDİ.

Turizmin çeşitlendirilmesi, konaklama sürelerinin uzatılması, alternatif turizm çeşitlerinin ve koridorlarının oluşturulması ve turizm altyapısı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen Safranbolu Turizm Çalıştayı sona erdi.

Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapılan ‘Pandemi Sonrası Değişen Turizm Alışkanlıkları’ konulu panel ve ‘Sonuç Değerlendirmesi’ne Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Safranbolu Turizm Fakültesi Üyesi Prof. Dr. Nuray Türker, STK ve Turizm İşletmelerinin Yöneticileri katıldı.

Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çeşitli turistik il ve içlerinde yapılan çalışmalardan söz ederken, “ Safranbolu hem ülkemizin hem de bizim vazgeçilmezimiz. Amacımız Safranbolu’da turizmi çok daha iyi noktalara nasıl getiririz. Bu tür çalıştayları da bu nedenle yapıyoruz. Eminim ki bizler, yerel yönetim, diğer kamu kurumları, turizmciler ve halkımız hep birlikte olduğumuzda sorunları kısa sürede çözecek ve turizmi çok daha iyi konuma getireceğiz. Ben bir kez daha emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TÜRSAB Kültür Turizmi İhtisas Başkanı Özdemir Sözmen’in panel konuşmacısı olarak katıldığı panelde, Doç. Dr. Cenk Murat Koçoğlu, Doç. Dr. Nurettin Ayaz, Doç. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, Doç. Dr. Fatih Türkmen ve Doç. Dr. Taşkın Deniz ise gerçekleştirilen çalıştay kapsamında Dernek, STK ve Turizm İşletmecileri ile yaptıkları toplantıların sonucunda hazırladıkları raporları sundular.

Çalıştayın son bulmasının ardından bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Safranbolu için oldukça verimli bir çalıştayı geride bıraktığımıza inanıyorum” dedi.

Safranbolu’nun büyük bir turizm potansiyeli olması gerektiğine inandığını kaydeden Başkan Elif Köse, “ Belediye olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ancak bu yeterli olmamakta. İstiyoruz ki, taşın altına turizmle ilgili, bu güzel ilçe ile ilgili herkes elini koysun. Bu nedenle düzenlenen çalıştay ve hazırlanan rapor doğrultusunda güzel işlere hep birlikte imza atacağımızı düşünüyorum. Bu vesile ile tüm katılımcılara, emek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Çalıştay raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile de paylaşılacak

Yorum Yaz