Salihli TSO’da uygarlık ile su ilişkisi anlatıldı

Prof. Dr. Mustafa Ergün, “Gediz Havzası ve Uygarlığa Katkıları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Salihli TSO’nun Konferans Salonu’ndaki sunum ilgiyle izlendi.

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan ve ileriye yönelik çok iyimser olmayan projeksiyonların yapıldığı konuların başında geliyor. Bereketli Gediz Ovası’nın can suyu olan Gediz nehrindeki kirlenme ve kuruyan Gölmarmara, su konusuna daha fazla dikkat çekilmesi gereğini de ortaya koyuyor.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda, bu konuya dikkat çeken, suyun önemi ile su ve uygarlık ilişkileri konusunda bir konferans gerçekleştirildi. Felsefe ve eğitim konularında ihtisas ve akademik araştırma-incelemelerinin yanı sıra pek çok kitap yazmış olan Prof. Dr. Mustafa Ergün, Salihlililer’esahip oldukları kaynakların önemi hakkında tarihsel süreçleri de kapsayan bir sunum yaptı. Suyun yaşam kaynağı olduğunu ve Murat Dağı’ndan doğan Gediz’in Ege Denizi’ne dökülünceye kadar kat ettiği yüzlerce kilometre boyunca ovaya yaşam ve bereket kattığını anlatan Prof. Ergün, ünlü Yunan tarihçi, coğrafyacı ve filozof Strabon’un Gediz Ovası’nı dünyadaki tüm ovaların en iyi olduğunu ifade ettiğini kaydetti.  Ergün, “Tanrı’nın bize bir armağanı olan bu toprakların bize sunduğu tüm olanakları değerlendirmenin zamanı gelmiş ve geçmiştir bile” diyerek, ilgiyle izlenen sunumunu tamamladı. İki saate yakın süren konferansı CHP İlçe Başkanı Hasan Namver, GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Salihli Çevre Derneği temsilcileri, Tarihçi Avni Ataş, Salihli TSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri de ilgiyle izledi. Konferans sonunda Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, değerli bilgileri için teşekkür ederek Prof. Mustafa Ergün’e Oda logosunun da yer aldığı porselen bir hatıra tabağı sundu.

Yorum Yaz