Samandağ Belediyesi inovatif alternatif turizme ağırlık verdi.

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz’ın Samandağ’ı turizm şehri yapma yolunda mücadelesi son sürat devam ediyor.

Yönetime geldiği günden itibaren Samandağ’ın tek kurtuluşunun turizm ve tarım olduğunu ısrarla dile getiren Başkan Eryılmaz,  Samandağ’ı turizm şehri yapmak amacıyla gerçekleştirdiği girişimlere her gün bir yenisini ekliyor. 

 

TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı’nın Agro Tarım Projesi için gerçekleştirdikleri görüşmeler kapsamında TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir, Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın, Hatay Bölgesel Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aycıl ve acenta temsilcileri Samandağ’da Samandağ Belediyesi öncülüğünde kurulan Samandağ Belediyesi Kadın Girişimi Kooperatifi ve Samandağ Belediyesi İpek Evi’ni ziyaret ettiler.

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek; “ Ülkemizin eşsiz Gastronomi değerlerini markalaştırmak ve seyahat acentalarına yeni fırsatlar sunmak üzere kurulan TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı, bir süredir üzerinde çalıştığı Agro Tarım projesiyle ilk adımı zengin mutfak kültürüyle tanınan ilimizde attı.

Bu kapsamda, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir, Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın ve 12 acenta temsilcisini ilçemizde misafir ettik.

Samandağ Kadın Kooperatifimizi ve Samandağ Belediyesi İpek Evi’ni de ziyaret eden heyete, atölye çalışmalarımız hakkında bilgiler verip, ziyaret sırasında kendilerine yöresel yemeklerimizden ikram ederek ilçemizin eşsiz lezzetlerini tanıttık.

Bu ziyaretin ilçe turizmimize katkı sağlayacağına yürekten inanıyor, kendilerine nazik ziyaretlerinden ötürü teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

TİTÜS TÜNELİ Büyük İskender’in ölümünün ardından Antakya ve yakın çevresi Büyük İskender’in generallerinden Antigonos’un hakimiyetine girer ve M.Ö.307 yılında, yeni bir kent olan Antigoneia kurulur. M.Ö.300 yılına kadar başkent olarak varlığını sürdüren kent, gelişimini tamamlayamadan M.Ö.300 yılında Antiokheia’nın kurulması ile terk edilir. Samandağ, Çevlik’te daha önceleri kurulan Seleukeia Pieria ile birlikte Antiokheia, büyük ölçüde bölgeyi ve Seleukos Krallığı’nı kontrol altında tutma fikriyle kurulmuştur. Seleukeia Pieria bir liman kenti olarak büyürken, Antiokheia Krallığın başkenti olarak ön plana çıkmıştır. Bol yağışlar sonrası gelen seller, zamanla Seleukeia Pieria liman kentini tahrip etmeye ve alüvyonla doldurup kullanılmaz bir hale getirmeye başlayınca, İmparator Vespasianus döneminde dağın bir bölümünü delerek bir tünel açılması ve sellerin getireceği alüvyonlardan kurtarılması düşünülmüştür. İmparator Vespasianus (MS.69–79) zamanında başlanan çalışmalar, oğlu İmparator Titus (MS.79–81) zamanında tamamlanmıştır. Derenin önü bir duvarla kapatılmış ve sel suları, uzunluğu 1380 m olan bir kanal vasıtası ile limandan uzağa yönlendirilmiştir. Bu kanalın 130 m uzunluğundaki bir bölümü kayalara oyularak yapılmış olan 7 m yüksekliğinde ve 6 m eninde kapalı bir tünel şeklindedir ve yaptıran imparatorların adları ile (Titus-Vespasianus Tüneli) bilinir. Tünelin deniz tarafındaki girişinin yakınında kaya mezarları bulunmaktadır.

BEŞİKLİ MAĞARA Samandağ, Çevlik Köyü’nde deniz kenarında 300 hektarlık bir alana yayılan "Seleukeia Pieria" antik kentinin en önemli kalıntılarından birisi olan Beşikli Mağara tamamen kayaya oyulmuş bir mezar kompleksidir. Yöre halkı tarafından, mezar adasının içinde yan yana aynı boyutlarda işlenerek biçimlendirilmiş üzeri düz çatılı iki taş sandukalı mezardan ötürü “Beşikli Mağara” olarak adlandırılmıştır. 18. ve 19. yüzyıl seyyahları seyahat kitaplarında burayı Krallar Mezarı olarak tanımlanmış ve W.Bartlett gravürlerini çizmiştir. Mezar adasının bulunduğu alan, eski çağda ölüler şehri olarak adlandırılan bir nekropol alanı olarak düzenlenmiş, mezar adasının bulunduğu kayalık yamacın kuzey, doğu ve güney yanında kayalık içine işlenmiş mezar odaları çevrelenmiştir. Beşikli Mağara anıt mezarı, birbiriyle bağlantılı dört mekândan, tabana ve yan duvarlara oyulan pek çok mezar yatağından oluşmaktadır. Mağara yapısının tavanında istiridye ve sarmaşık şeklinde süslemeler bulunmaktadır. Eski kayıtlara göre M.S 6. yüzyılda yaşanan iki büyük deprem felaketi ile yerle bir olan kentten günümüze kalan en önemli kalıntılardan biri olan Beşikli Mağara, nadir bir eserdir. Söz konusu eser, Seleukeia Pieria'nın Roma döneminde Doğu Akdeniz'in iki büyük liman şehrinden birisi olduğuna, eski kaynaklara göre zenginliği ve refahı ile birçok kenti geride bıraktığına tanıklık ediyor.

Samandağ, Türkiye’nin güneyinde, Hatay İlinin ilçelerinden biri. Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü noktada oluşmuş deltada kuruludur. 

Bağlı belediye sayısı 13, ilçe merkezi nüfusu (2012 yıl sayımı) 95.798 Bağlı belde ve köylerle birlikte 121,720 ‘dir.

Samandağın eski adı Seleucia Pieria ‘dır.(Selefkiye) Makedonyalı  Büyük İskenderin fetihlerinden sonra ,İskenderin komutanlarından biri olan Seleucus Nicator (Muzaffer Selevkiyeli) (MÖ. 300) civarı adını kurucu hanedanından alır.

İskender`in ölümünden hemen sonra imparatorluğu parçalara ayrılmış ve haleflerden biri Lübnan,Filistin ve Suriyeyi ‘de içinde alan  Selevkos İmparatorluğu olmuştur. Ancak bu imparatorluğun topraklarında birçok “Seleucia” kurulmuştu (Birisi bugün Mersin ‘in ilçesi olan Silifke bir diğeri Mezpotamya da Dicle Nehri kıyısındaki bir diğer Seleucia).   Efsanelere göre, adını Nicatorun babası Antiochus ‘dan alan   Antakya’nın ilk yeri Seleucia Pieria idi. Ancak, hasta babası için Zeus ‘a adak adayan  adayan Nicator, rahiplerin isteği üzerine başkenti bugünkü Antakya ‘ya taşınmış.

Seleucia Pieria Helenistik dönemde Antakya‘nın Karadenize açılan çok önemli bir limanı haline geldi.

Sonraki dönemlerde, gerek Hıristiyanlığın  yayılmasında gerek 11.yüzyılda başlayan Haçlı Seferlerinde Filistin ve Kudüs’ e giden yolda bir aktarma limanı olarak kullanıldı. Seleucia`nın kalıntıları bugün Samandağ`a birkaç kilometre uzaklıkta deniz kıyısındaki Çevlik  mevkiindedir. Uzunluğu 1 kilometreden fazla olan ünlü Titus Vespa siyanus  tüneli de buradadır.  

Yorum Yaz