Sinop Ekoturizm merkezli bir ildir.

Sinop Üniversitesince "Kültür ve Turizm Sempozyumu" düzenlendi. Sinop Vali Vekili Abdullah Şahin, Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dranas Uygulama Oteli'nde başlayan sempozyumda, kentin kültür ve turizm varlığına dikkati çekti.

 

Şehrin şair ve seyyahlara ilham kaynağı olduğuna işaret eden Şahin, "Sinop, Türkiye'nin coğrafi, kültürel ve doğal bütün güzellikleri bünyesinde barındıran ve tarih öncesi dönemden beri süregelen stratejik konumuyla ' Karadeniz'in inci gerdanlığı', 'suya tutunan şehir', 'Karadeniz'in sinesine taktığı zümrüt' diye tabir edilerek seyyahlara, gezginlere, şairlere ve yazarlara ilham kaynağı oldu." dedi.

Şahin, şöyle devam etti:

"Sinop, yapılan çalışmalar ve yatırımlarla birlikte bölge turizmi açısından daha iyi yerlere gelecektir. Bizler de, turizm potansiyelini her alanda kazanmak, bu alanda yatırımları ilimize çekmek ve Türkiye turizmine damga vuran bir şehir haline dönüştürmek için el birliğiyle, üzerimize düşen görevle birlikte Sinop'u bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla Sinop, turizm merkezi ilan edilmiş yaylaları ile sahip olduğu doğal güzellikler ile de bir tabiat harikası ve bir ekoturizm merkezidir."

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ise Sinop'un antik dönemden bu döneme kadar birçok topluma ve kültüre tanıklık etmiş bir şehir olduğunu belirterek, "Sinop halkının örfünde, adetlerinde ve günlük yaşantısında değişik kültürlerden esintiler görülüyor. Tabir yerindeyse beş kat medeniyet tabakasına sahip olan Sinop'ta önemli bir kültür potansiyeli oluştu. Biz de üniversite olarak, Sinop'u eğitim, kültür ve turizm şehri olarak tanıtıyor ve ülke sathında Sinop'un bu özellikleri ile tanınmasına gayret ediyoruz." ifadesini kullandı.

Sempozyuma protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sinop’un kültür ve turizm açısından sahip olduğu zenginliklerin ortaya konulması, tanıtım ve markalaşma stratejilerinin belirlenmesi ve sektörde karşılaşılan sorunların değerlendirilmesi amacıyla Üniversitemiz öncülüğünde düzenlenen “Sinop Kültür ve Turizm Sempozyumu” başladı.

Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen açılış programına; Sinop Vali Vekili Sayın Abdullah ŞAHİN, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Durağan Belediye Başkanı Sayın Ahmet KILIÇASLAN, Rektör Yardımcılarımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN ve Sayın Prof. Dr. Cem Cüneyt ERSANLI, İl Defterdarı Sayın Naci GÜNAYDIN, Sinop Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Sayın Metin SÜREN, STK temsilcileri, akademisyenler, turizmciler ve öğrencilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan Sempozyum açılış programı, Üniversitemiz Tanıtım Filmi’nin gösterimiyle devam etti.

SİNOP’UN AKADEMİK PLATFORMDA ÖN PLANA ÇIKARILMASINI VE TANITILMASINI AMAÇLIYORUZ

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Sayın Doç. Dr. Ercan KARAÇAR, 21-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Sinop Kültür ve Turizm Sempozyumu” ile şehrimizde yer alan kültür ve turizm zenginliklerinin bilim insanları ve araştırmacılar tarafından akademik platformda ön plana çıkarılmasını ve tanıtılmasını amaçladıklarını belirtti.

“SİNOP’UN BİR EĞİTİM KÜLTÜR VE TURİZM ŞEHRİ OLARAK TANINMASI İÇİN GAYRET EDİYORUZ”

Ardından konuşan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN ise, Sinop’un eğitim, kültür ve turizm şehri olma hedefini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Sinop Kültür ve Turizm şehridir. Ancak, 2007 yılında kurulan ve her geçen gün emin adımlarla tırmanışta olan Üniversitemiz sayesinde Sinop eğitim şehri olmaya da namzettir. Bu nedenle biz Sinop’u eğitim, kültür ve turizm şehri olarak tanıtıyor ve ülke sathında Sinop’un bu özellikleri ile tanınmasına gayret ediyoruz.”

Sinop’un önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Bu sempozyumu gerçekleştirmedeki amaçlarımızdan biri; Sinop’taki kültürel varlıkların zenginliği ve tarihin derinliklerine tuttuğu ışık hakkındaki farkındalığı canlı tutmak, diğeri ise Sinop il merkezi ve ilçelerinde mevcut olup şimdiye kadar herhangi bir yazılı kayda girmeyen somut ya da somut olmayan kültürel varlıkları ve turizme açılma potansiyeli bulunan coğrafi güzellikleri tespit ederek kayıt altına almak, ilgili görselleri paylaşmak ve yaşayan/bilinen hikayelerini sunum haline getirmektir. Sempozyumun bu amaçların gerçekleşmesine ciddi katkı sağlayacağına inanmaktayım” dedi.

“SEMPOZYUM KAPSAMINDA AYANCIK, BOYABAT, DURAĞAN VE GERZE İLÇELERİMİZDE DE OTURUMLAR İCRA EDİLECEK”

Rektörümüz ayrıca sempozyumun yalnızca Sinop Merkezde değil Ayancık, Boyabat, Durağan ve Gerze ilçelerimizde de icra edileceğini ve ilçelerimizin öne çıkan kültürel ve turistik değerlerinin de bu organizasyonda etraflıca ele alınacağını ifade etti.

“SİNOP’U EL BİRLİĞİ İLE BÖLGENİN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Açılış programında son olarak konuşan Sinop Vali Vekilimiz Sayın Abdullah ŞAHİN de Üniversitemiz öncülüğünde düzenlenen Sinop Kültür ve Turizm Sempozyumu’nun şehrimizin tanıtılmasında ve zenginliklerinin ön plana çıkmasında önemli bir adım olduğunu belirterek, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN nezdinde emeği geçenleri tebrik etti.

Vali Vekilimiz Sayın Abdullah ŞAHİN konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Sinop’umuzun, yaptığımız çalışmalar ve yatırımlarla birlikte, tanıtımımızı da çok iyi yaparak bölge turizminde kısa sürede daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Bizlerde, Turizm potansiyelini her alanda kazanmak, bu alanda yatırımları ilimize çekmek ve Türkiye turizmine damga vuran bir şehir haline dönüştürmek için el birliğiyle, üzerimize düşen görevi yerine getirecek ve Sinop’u bölgenin cazibe merkezi haline getireceğiz” dedi.

Yapılan konuşmalarının ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Muharrem TUNA’nın moderatörlüğünde, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Murat TOKTAŞ, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Öner ÇULFAZ ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Aydoğan AYDOĞDU’nun katılımıyla açılış oturumunun ilk paneli gerçekleştirildi.

Açılış oturumunun ikinci panelinde ise Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Emrah ÖZKUL’un moderatörlüğünde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Cevdet YILMAZ, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Sayın Metin SÜREN ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Sayın Ahmet ÇOBANOĞLU tarafından Sinop turizminin güçlü ve zayıf yönleri ele alındı. Turizm potansiyelini artıracak fırsatlar ve tehditler değerlendirildi.

Açılış panellerinin ardından, Vali Vekilimiz Sayın Abdullah ŞAHİN, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, İl Defterdarımız Sayın Naci GÜNAYDIN, Rektör Yardımcılarımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN, Sayın Prof. Dr. Cem Cüneyt ERSANLI ve Sempozyum Başkanımız Sayın Doç. Dr. Ercan KARAÇAR tarafından davetli konuşmacılara plaket takdim edildi.

Açılış panelleri sonrası Sinop Kültür ve Turizm Sempozyumu, gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.

Üniversitemiz Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde 2 farklı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilen oturumlarda, Sinop’un turizm değerleri ve kültürel zenginliklerinin yer aldığı tebliğler sunuldu.

24 Ekim 2021 Pazar gününe kadar devam edecek olan sempozyumda, alanında uzman bilim insanları, sektör temsilcileri ve araştırmacılar tarafından Sinop’un kültür ve turizm çeşitliliği tüm yönleriyle ayrıntılı olarak ele alınacak.

Sempozyum kapsamında 23 Ekim 2021 Cumartesi günü Ayancık, Boyabat, Durağan ve Gerze ilçelerinde de oturumlar gerçekleştirilecek.

Sinop-Ayancık-İnaltı Köyü Özel Planlama Alanı  İnaltı Köyü ve İnaltı Mağarası’nın yer aldığı bölgeyi kapsamaktadır. Bu özel planlama alanı, doğa ve eko-turizm pilot bölgesi olarak tespit edilerek turizm amaçlı değerlendirilmesi önerilmektedir. 

Yorum Yaz