Sivil Toplum Kuruluşları Devletin Tamamlayıcısıdır

Sivil Toplum Kuruluşları Devletin Tamamlayıcısıdır
Sivil Toplum Kuruluşları Devletin Tamamlayıcısıdır

İzmir İş Dünyası Derneği İZİD olağan toplantılarından birini My Terace’ta gerçekleştirdi. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Anadolu Birliği ve üyelerin katımıyla gerçekleşen toplantıda Narlıdere Belediye Başkanı her şeyden önce eğitim derken İZİD Başkanı Feyyaz Sungur sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çekti.

haber arası detay


İZİD Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur, hükümet dışı örgütlerle birlikte BM sistemi içerisinde kamu ve özel sektörün yanında üçüncü bir yapıyı teşkil eden sivil toplum kuruluşları ile iş birliği ve koordinasyonun BM açısından, sistemin hedeflerine ve çalışmalarına sağladığı katkılar dolayısıyla bir gereklilik olduğunu söyledi.

 

STK’ların varlığı, görüşleri, faaliyetleri ve diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği, yapılan işlerin meşruiyetini artırdığını belirten Sungur, “STK’ların varlık sebebini ve özelliklerini açıklayan farklı teorik modeller geliştirilmiştir. Bu teoriler aynı zamanda sektörler arası işbirliğininde temellerini açıklayıcıdır. Günümüzde söz konusu modellerden en çok gündemde olanlardan birisi kalkınma sürecinde STK’ların devletin yetersiz kaldığı durumlarda tamamlayıcı rolünü vurgulayanlardır. STK-Devlet iş birliğinde en çok dikkat çeken hususlardan birisi finansman konusudur. STK’ların hizmetlerini sunabilmesi ve hak arama ve bağımsızlıklarını koruması finansal yeterlilikleri ve politik bağlantı dereceleriyle yakından ilişkilidir. Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda STK’lar devletin finansman desteğinden yararlanmaktadır. Ülkemizde STK’ların finansmanı üyelerin katkısı ve bağışlarla birlikte, kurulan işletmelerden ve devlet katkılarından sağlanabilmektedir. Devlet; STK’ları vergi muafiyetleri, hibeler, sözleşmeler yoluyla desteklemektedir. Demokrasi, çoğulculuk, hoşgörü, sivil katılım ve vatandaşlık bilinci güçlü bir sivil toplumun temel değerleridir. STK’ların varlığı ve yaygınlaşması güçlü bir sivil toplum kültürünün oluşmasına bağlıdır. Türkiye’nin kalkınma sürecinde STK’ların hukuki zemininin sağlamlaşması, sayısının ve niteliğinin artması, karar alma süreçlerine daha fazla katılımı, mali yapısının ve insan kaynağının güçlenmesine bağlıdır. 2019-2023 yıllarını kapsayacak olan Onbirinci Kalkınma Planı; güçlü, çeşitli, çoğulcu, sürdürülebilir bir sivil toplum için uygun ortamların oluşturulması ile sosyal ve ekonomik kalkınma süreçlerine toplumun tüm kesimlerinin daha etkin katılımının sağlanmasını hedeflemektedir” dedi.

STK’ların önemine inandığını belirterek “Bizim eksiğimiz bilgi” diyen Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ise “Bilgi üretip değere dönüştürmemiz önemli. On delmiyorum beş yıl sonra çalıştıracak insan bulmak istiyorsak meslek liseleri açmalıyız. Eğitim, hukuk, çevre sorunları ve kadınlarda mesleki eğitime önem vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

 

Fotoğrafaltları:

1-     Meral Dalgıç, Feyyaz-Alev Sungur, Handan Özün

2-     Ali Engin, Çiğdem Acar, Dilek Küçükoğlu

3-     Birgül Karagöz, Selma Orhan, Aynur Çelik, Hilal Çoban

4-     Hamide Gökçe, Mehmet Arısoy, Ümit Yanç

5-     Nazmiye Fişenkci, Mehmet Çakıcıoğlu, Derya Alfatlı

6-     Serkan-Sibel Çelik

7-     Anadolu Birliği üyeleri

8-     Nihan Didim, Neslihan Genç, Döndü Topkaya

9-     Kerem Güney Avcı, Arzu Avcı, Medine-Murat Çiçek, Hülya-Abdül Vasıf Hülakü

10-  İbrahim Halil İnce

11-  Feyyaz-Alev Sungur

12-  İZİD Başkanı Feyyaz Sungur, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin’e katılımı için plaketle teşekkür etti

Yorum Yaz