Yalova 1/50.000 Çevre Düzeni Planı Onaylandı

Yalova 1/50.000 Çevre Düzeni Planı Onaylandı
Kırsal yerleşime alanlarında, varsa onaylı imar planları geçerlidir.
Yalova 1/50.000 Çevre Düzeni Planı Onaylandı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MEKANSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YALOVA İLİ 1/50.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKÇE RAPORU 2021  

haber arası detay


onaylanan çevre düzeni planlarında kırsal yerleşme alanları şematik olarak gösterilmekte ve kırsal yerleşme alanlarında, koruma ve gelişim ilkelerine uygun imar planlarının hazırlanması esas olup kırsal yerleşmelerin yerleşik alanlarında uygulama imar planları yapılıncaya kadar çevre düzeni planlarında kırsal yerleşme alanları için verilmiş olan yapılanma koşulları çerçevesinde iş ve işlemler yürütülmektedir.
Bu bağlamda, kırsal yerleşme alanlarında alt ölçekte yapılan çalışmaların yönlendirilmesi, 3194 sayılı İmar Kanunu ile Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde (BEŞİNCİ BÖLÜM - Belediye Mücavir Alan Sınırları Dışında Planı Bulunmayan Köy ve Mezraların Yerleşik Alanlarında Uygulanacak Esaslar) kırsal yerleşme alanları için verilmiş olan yapılanma koşulları ile çevre düzeni planı kararları arasında uygulamalarda bütünlüğün sağlanması ve imar planları yapılıncaya kadar yapılanma koşullarının Plansız Alanlar İmarYönetmeliği doğrultusunda yürütülmesinin sağlanması amacıyla;


Yalova İli 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı -Plan Hükümlerinin “8.3.2- KIRSAL YERLEŞİK ALANLAR” başlığı altında yer alan; -“8.3.2.4. Bu alanlarda, gerçekleştirilecek her türlü yapılaşmada, konut, tarım ve
hayvancılık amaçlı yapılar için bu plan ile verilmiş olan yapılanma koşullarını aşmamak kaydıyla, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27. Maddesi ile Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 5. Bölümünde belirtilen esaslara uyulacaktır.” hükmünün, “8.3.2.4. Bu alanlarda, konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılara ilişkin
uygulamalar, 3194 sayılı İmar Kanunu’na bağlı “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği”nin 5. Bölümünde belirtilen esaslara göre yapılır” şeklinde değiştirilmesine, -“8.3.2.5. Kırsal yerleşim alanlarında, varsa onaylı imar planları geçerlidir. İmar planı olmayan kırsal yerleşim alanlarında, köy tasarım rehberleri hazırlanıncaya ya da imar planları yapılıncaya kadar, yapılanma koşulları aşağıdaki gibi uygulanacaktır.
Konut, ticaret, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile turizm tesislerinde yapılanma koşulları:
Maks. Emsal = 0,50
Maks. Bina yüksekliği = 6,50 m. (2 kat) olacaktır.
Silo, samanlık, yem deposu vb. yapılar için maksimum bina yüksekliği ihtiyaç doğrultusunda belirlenir.” hükmünün “8.3.2.5- Kırsal yerleşime alanlarında, varsa onaylı imar planları geçerlidir. İmar planı olmayan kırsal yerleşime alanlarında, köy tasarım rehberleri hazırlanıncaya ya da imar planları yapılıncaya kadar, konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılarda yapılanma koşulları Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.
Silo, samanlık, yem deposu, vb. yapılar için maksimum bina yüksekliği ihtiyaç doğrultusunda belirlenir.” şeklinde değiştirilmesine, -“8.3.2.6. Kırsal yerleşim alanlarında, yerleşmenin ihtiyacına yönelik ilk ve ortaöğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı şartı aranmaz. Ancak, bu kullanımların yer seçimi, bağlı bulunduğu Yalova İl Özel İdaresince oluşturulan bir komisyon tarafından, halihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde kesin sınırları ile belirlenir. Bu yapı ve tesislere, uygulama projelerine göre, ilgili kurum ve kuruluş adına yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilir.” hükmünün “8.3.2.6. Köyün genel ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak sosyal ve ticari tesisler (köy konağı, ibadethane, okul, spor alanı, harman yeri, pazar yeri, sağlık ocağı, sağlık evi, ptt, karakol, ticarethane, mezarlık vb.) için yapılaşma koşulları ilgili idaresince belirlenir.
Sosyal ve ticari tesisler kullanımlar dışındaki her türlü faaliyet için (turizm, günübirlik veya bölgesel düzeyde ticaret kullanımlar vb.) imar planı yapılması zorunlu olup; emsal: 0,50’ dir. Diğer yapılanma koşulları alt ölçekli planlarda belirlenecektir.” şeklinde değiştirilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.

 

Daha önce hazırlamış olduğumuz Ekoturizm Projesi nasıl hazırlanır? nereden başlamalıyım? haberini okuyarak Ekoturizm ile aklınıza takılan tüm bilgileri bulabileceksiniz; Haber linki için tıklayın; Eko Turizm Haberi

Kırsal turizm konusunda; yayla turizmi, ekoturizm, kıyı turizmi gibi farklı turizm türlerinin bir arada yürütülmesi ve bu sayede il ekonomisine önemli katkı sağlanması yönünde bir planlama vizyonu geliştirilmiştir. 
2035’te Yalova İli’ndeki kırsal alanlarda başlıca iki turizm çeşidinden bahsedilebilmektedir; “Ekoturizm” ve “Kıyı Turizmi”. İlde ekoturizmin odak köyü olarak Güneyköy'dür.

KIRSAL TURİZM POLİTİKASI
Yalova İli’nde turizmin gelişimine yönelik alınan plan kararları arasında “Kırsal Turizm” alanları da yer almaktadır. İlde hem kırsal alanların ekonomik ve fiziksel olarak kalkınmasında, hem de il geneli turizm sektörünün daha çeşitli hale getirilmesinde kırsal turizm politikasının önemli bir yeri olacaktır. Bu kapsamda Yalova İli 1/50.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ekoturizm alanları, yayla turizmi alanları ve mesire yerleri gösterilmiştir. 
Kırsal turizme hizmet etmesi amacıyla belirlenen bu alanlar için stratejik kararlar getirilmiş olup planda mekânsal olarak değil, sembolik olarak gösterilmişlerdir. Bu alanlarda hangi faaliyetlerin yürütüleceği konusu plan notları ile desteklenmektedir. Bununla birlikte, sembolik olarak ifade edilen alanlara ilişkin alt ölçekli planlama çalışmalarında, doğal ve yapay sınırlar ile ilgili kurum görüşleri dikkate alınacaktır.
Ekoturizm Alanları
Ekoturizm, son yıllarda dünyada önemli bir turizm çeşidi olarak öne çıkmıştır. Yalova’nın doğal yapısı ve sahip olduğu ekolojik zenginlikler, ilde ekoturizmin gelişmesi için büyük potansiyeller sunmaktadır. Bu doğrultuda, ilin sahip olduğu doğal yapısının koruma-kullanma dengesi gözetilerek turizm aktivitelerinde kullanılmasına yönelik plan kararları geliştirilmiştir.


Ekoturizm Köyleri
Yalova İli’nin güneyinde yer alan Samanlı Dağları ve ormanlık alanlar, ildeki ekoturizm ve doğa turizmi faaliyetleri için oldukça elverişli imkanlar sunmaktadır. Çınarcık ve Armutlu ilçelerinin neredeyse tamamını kaplayan ormanlar ve il doğusunda yer alan kırsal yerleşim alanları, ekoturizmin geliştirileceği alanlar olarak belirlenmiştir. 
Ekoturizmle ön plana çıkması hedeflenen köylerin belirlenmesinde, doğal yapının özellikleri, köyün yapısal karakteri, festival vb. etkinlik durumları gibi farklı etkenler birlikte değerlendirilmiştir.

İLÇE KÖY
MERKEZ Kurtköy
MERKEZ Güneyköy
MERKEZ Sugören
ÇİFTLİKKÖY Gacık
ÇİFTLİKKÖY Burhaniye
ALTINOVA Fevziye

EKO TURİZM ALANLARI
Yalova İli 1/50.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda kırsal yerleşmelere ilişkin olarak “Kırsal Kalkınma Politikası” geliştirilmiş ve bu politikada eko turizm alanlarına yer verilmiştir. Planda eko turizm potansiyeline sahip olan ve eko turizm ile sosyo-ekonomik gelişme göstermesi beklenen alanlar sembol ile gösterilmiştir.
Yalova İli 1/50.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile gösterilen ve kırsal turizme elverişli eko turizm alanlarında; turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmelik hükümlerine uygun olan, aile işletmeciliği şeklinde pansiyonlar, bungalov üniteleri, çiftlik evleri, dağ evleri gibi konaklama kullanımları, yeme-içme tesisleri ile yöresel ürünlerin satış
üniteleri yer alabilecektir.
Yalova’da Burhaniye, Gacık, Sugören, Güneyköy, Kurtköy, Çalıca, Kocadere, Şenköy ve Kapaklı Köyleri, ekoturizm potansiyeli ile gelişme gösterecek köyler olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte Çınarcık İlçesi’nde yer alan orman alanlarında, yaylalarda ve tabiat parklarında da ekoturizm destekleyici faaliyetlere yer verilmektedir

Cınarcık Bölgesi Ekoturizm Haritası

YAPILACAK YAPILARDA DOĞAL YAPI VE GELENEKSEL MİMARİ DOKUNUN KORUNMASI SAĞLANACAKTIR.  BU ALANLARDA YAPILAŞMA KOŞULLARI: MAKS. EMSAL=0,10
MAKS. BİNA YÜKSEKLİĞİ=7,50 M. (2 KAT)
YAPI YAPILABİLECEK MİN. PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ=5.000 M2 ’DİR

KAMPİNG ALANLARI
BU ALANLARDA, KONAKLAMA İHTİYACINI KARŞILAMAK ÜZERE, ÇADIR,KARAVAN V.B. TAŞINABİLİR ÜNİTELER VE EMSAL DAHİLİNDE KALMAK KOŞULU İLE SADECE ORTAK KULLANIMA AYRILAN;  DUŞ, TUVALET, ÇAMAŞIRHANE, MUTFAK VE DEPO GİBİ SERVİS ÜNİTELERİ İLE RESEPSİYON
GİBİ YAPILAR YER ALABİLİR.

BU ALANLARDA YAPILAŞMA KOŞULLARI:
MAKS. EMSAL=0,05
MAKS. BİNA YÜKSEKLİĞİ=4,50 M. (1 KAT)
YAPI YAPILABİLECEK MİN. PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ=5.000 M2 ’DİR.

EKOTURİZM ALANLARI;

ALT ÖLÇEKLİ PLANLARDA BELİRLENEBİLECEK OLAN BU ALANLARDA; TURİZM TESİSLERİNİN BELGELENDİRİLMESİNE VE NİTELİKLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE UYGUN OLAN, TURİZME DÖNÜK, EKOLOJİK YAPI İLE BÜTÜNLEŞİK BUTİK OTELLER, PANSİYONLAR, KONUTLAR (ÇİFTLİK EVİ, DAĞ EVİ VB.), GÜNÜBİRLİK TESİSLER, SAĞLIKLI YAŞAM TESİSLERİ, SPOR TESİSLERİ, SATIŞ ÜNİTELERİ VE GEREKLİ SOSYAL DONATI ALANLARI YER ALABİLİR

BU PLAN İLE BELİRLENEN VEYA ALT ÖLÇEKLİ PLANLARDA BELİRLENEBİLECEK OLAN BU ALANLARDA; AİLE İŞLETMECİLİĞİ ŞEKLİNDE PANSİYONLAR, BUNGALOV ÜNİTELERİ, ÇİFTLİK EVLERİ, DAĞ EVLERİ GİBİ KONAKLAMA KULLANIMLARI, YEME-İÇME TESİSLERİ İLE YÖRESEL ÜRÜNLERİN SATIŞ ÜNİTELERİ YER ALABİLİR. GELENEKSEL MİMARİNİN VE DOĞAL YAPININ KORUNMASI ESASTIR. YEREL KAYNAKLARIN KULLANIMI SAĞLANACAKTIR.
BU KAPSAMDAKİ UYGULAMALARDA TURİZM TESİSLERİNİN BELGELENDİRİLMESİNE VE NİTELİKLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE UYULMASI ZORUNLUDUR. 

MERA KOMİSYONU

BU PLANIN ONAYINDAN ÖNCE, ALT ÖLÇEKLİ PLANLARLA ARAZİ KULLANIM KARARI GETİRİLMİŞ TESCİLLİ MERALARDA MEVZUATA UYGUN OLARAK MERA VASFI KALDIRILMADAN İMAR UYGULAMASI YAPILAMAZ, İNŞAAT İZNİ VERİLEMEZ.

MUTLAK TARIM ARAZİSİ
BU ALANLARDA; TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR YAPILABİLİR. ÇİFTÇİNİN BARINABİLECEĞİ YAPI EMSALE DAHİL OLUP TOPLAM İNŞAAT ALANI 100 M²’Yİ GEÇEMEZ. TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR İÇİN MAKS. EMSAL:0,20’DİR.

ÖZEL ÜRÜN ARAZİSİ
BU ALANLARDA, TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR YAPILABİLİR. ÇİFTÇİNİN BARINABİLECEĞİ YAPI
EMSALE DAHİL OLUP TOPLAM İNŞAAT ALANI 100 M²’Yİ GEÇEMEZ. TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR İÇİN MAKS. EMSAL:0,30’DUR.
DİKİLİ TARIM ARAZİSİ
BU ALANLARDA, TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR YAPILABİLİR. ÇİFTÇİNİN BARINABİLECEĞİ YAPI EMSALE DAHİL OLUP TOPLAM İNŞAAT ALANI 100 M²’Yİ GEÇEMEZ. TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR İÇİN MAKS. EMSAL:0,30’DUR.

MARJİNAL TARIM ARAZİSİ BU ALANLARDA; TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR YAPILABİLİR. ÇİFTÇİNİN BARINABİLECEĞİ YAPI EMSALE DAHİL OLUP TOPLAM İNŞAAT ALANI 150 M²’Yİ GEÇEMEZ. TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR İÇİN MAKS. EMSAL:0,50’DİR

Yorum Yaz