110 bölgede Ekoturizm projesi yapabilirsiniz.

110 bölgede Ekoturizm projesi yapabilirsiniz.
Ormanlık alanlar halk sağlığına sunulacak.
110 bölgede Ekoturizm projesi yapabilirsiniz.

Turizm de yükselen değer Ekoturizm; İçinde bulunduğumuz pandemi süreci ile birlikte ekoturizm aktiviteleri konusu daha fazla ilgi görmeye başlamış ve bu alanda yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Ekoturizm örnekleri kapsamında Orman Genel Müdürlüğü tarafından faaliyete geçirilen Muğla Kavakarası Sığla Ekoturizm Alanında Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli ve Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey incelemelerde bulundu. Pakdemirli, Ekoturizm Eylem Planı ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde ekoturizmden, genel turizm kadar gelir elde edileceğini vurguladı.

haber arası detay

Ülkemizin endemik türlerinden olan ve 65 milyon yıllık geçmişi bulunan, Anadolu sığla ağacı (Liquidambar orientalis) ile bezeli ve 16 km’lik yürüyüş ve bisiklet parkurunu da içeren önemli ekoturizm projelerinden olan Kavakarası Sığla Ekoturizm Alanında gençlerle birlikte kamp yapan Pakdemirli, “Bugün burada, hazırlanan eylem planını faaliyete geçiriyoruz. Tüm Türkiye'de bir kısmı mesire alanlarına entegre, bir kısmı da yeni olmak üzere toplamda 110 adet “Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamaları” yapılacak, eylem planı sonunda ekoturizm alanlarımız ülkemiz turizm destinasyonlarına yıllık 250 milyon TL katkıda bulunacak” açıklamasını yaptı.


Ekoturizm ve Türkiye
Orman Genel Müdürlüğü Ekoturizm Eylem Planı çerçevesinde, Sakarya, Bursa, Adana, Zonguldak, Konya, İzmir, Eskişehir, Muğla, İstanbul, Amasya, Antalya, Kütahya, Kahramanmaraş, Bolu ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlükleri’nde toplam 39 adet ekoturizm yönetim planı hazırlanmış ve yeni ekoturizm alanları oluşturulmuştur. 2023 yılında ise toplam 60 adet ekoturizm alanının hizmete sunulması planlanmaktadır.

Hizmete sunulan ekoturizm alanlarını vatandaşlara tanıtmak için ilki İstanbul Büyükada’da başlayan ‘yeşil nefes turları", Muğla Köyceğiz ve Yalova Termal ekoturizm rotası ile devam etti. Binlerce kişinin takip ettiği sosyal medya fenomenlerinin ve bloggerlerin de katılımı ile düzenlenen ekoturizm tanıtım turları son olarak Muğla Kavakarası Sığla Ekoturizm rotasında yapıldı. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey önderliğinde teknik ekip ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı gezi; çadırda konaklama, doğa yürüyüşü, su sporları ve Muğla Çandır Ekoturizm Alanı gezisi ile devam etti.

Ekoturizme açılan yerler

İzmit Kartepe, Yalova Termal. Bursa Oylat, Adana Aladağ. Karabük Yenice. Bartın Ulukaya, Zonguldak Süzek, Konya Derbent. Muğla Köyceğiz Kavakarası ve Candır. İzmir Nazarköy. Kahramanmaraş Başkonuş. İstanbul Bûyûkada. Eskişehir Odunpazarı. Kütahya Osmanlı Göç Yolu. Amasya Merkez Şehzadeler Yolu. Artvin Çoruh. Denizli Çamelı, Antalya Sapadere.

Ekoturizme açılacak yerler

Bursa Suuçtu. Konya Çavuşcugöl. Tokat Düden, Bolu Seben. Mardin Artuklu. Mazıdağı ve Midyat. Siirt Baykan. Denizli Acıpayam. Diyarbakır Çermik ve Ambar Vadisi. Mersin Çamlıyayla ve Karabucak. Batman Mereto Dağı, Osmaniye Karaçay. Trabzon Hıdırnebi. Çanakkale Biga, Kalkım ve Bayramiç. Sivas Kardeşler de bu yıl hizmete sunulacak.

Pandemi sürecinde Ormanlara olan ilgi arttı.

Birçok sektörü derinden etkileyen pandemi sürecinin tüm dünyada turizm alışkanlıklarını da değiştireceği öngörülüyor. Normalleşme süreçlerinin kendini hissettirmesiyle eve kapananların tatil planlarına başladığı şu günlerde ekoturizmin daha çok ilgi göreceğini belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Doğaya duyarlı bir seyahat olarak nitelendirdiğimiz ekoturizm, son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri ve doğal kaynakları koruma bilincinin artmasıyla tüm dünyada ve ülkemizde ilgi görüyor. Pandemiden dolayı yaşadığımız izolasyon süreci önümüzdeki dönemde ekoturizmi daha da büyütecek. Orman Genel Müdürlüğü olarak vatandaşlarımıza konaklayabilecekleri, yürüyüş yapıp, bisiklet sürebilecekleri, çocukları ile doğayı keşfedebilecekleri tüm Türkiye genelinde 19 adet eşsiz ekoturizm güzergahı ve toplamda 350 km’lik yürüyüş ve bisiklet parkuru kazandırmak için çalışıyoruz” dedi.

Çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten bir seyahat olarak nitelendirilen ekoturizm, değişen iklim koşulları, kuraklık ve doğal kaynakların her geçen gün azalmasından dolayı son yıllarda tüm dünyada daha fazla ilgi görmeye başladı. Türkiye’de de Orman Genel Müdürlüğü tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan bu alternatif turizm, 7’den 77’ye herkese doğa içinde konaklama, yürüyüş ve bisiklet rotaları ve doğal habitatı keşfetme imkanı sunuyor.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) olarak 2011 yılından bu yana ekoturizme odaklandıklarından bahseden Karacabey, ekoturizm fonksiyonu belirlenmiş orman alanlarının nasıl yönetileceğini, ormanlar hakkında bilinçlendirmeyi, doğa ve orman sevgisini artırmayı, orman köylüsüne katkı sağlamayı amaçlayan ve Türkiye’nin tümünü kapsayacak ‘Ekoturizm Eylem Planı’ hazırlandığını kaydetti. Karacabey ayrıca, 2024 sonuna kadar bu plan kapsamında 81 ilde 110 planla 2.500 km’lik bir ekoturizm alanının Türkiye’ye kazandırılacağının altını çizdi.

İstanbul’dan Kahramanmaraş’a kadar 17 ilde 19 adet ekoturizm rotası hazırlandığından bahseden Genel Müdürümüz Karacabey, “Ormanlar; odunundan, bitkilerinden ve hayvanlarından faydalandığımız bir kaynak olmanın yanında, insan ruhuna, psikolojisine de hizmet eder konuma geldi. Halkımız son iki aydan fazla süredir evlerinde kalarak büyük özveri gösteriyor. Doğaya aşık bir insan için evde durmak zor gelebilir. Biliyoruz ki ormanda yürümeyi, koşmayı çok özledi vatandaşlarımız. Biraz daha sabır diyoruz. Bu zor günler geçtiğinde ve normalleşme süreçleri ile birlikte bu yaz halkımızı, kuş seslerinin yaprak sesine karıştığı, uçsuz bucaksız ormanlarımıza bekliyoruz” dedi.

Şahsi arazileri Ekoturizm projesi nasıl hazırlanır? Nereden başlamalıyım? haberini okumanızı tavsiye ediyoruz.

haber linki ; https://www.haritahaber.com/ekoturizm-projesi-nasil-hazirlanir-nereden-baslamaliyim_107.html

Ekoturizm Destek Hattı: Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

Yorum Yaz