Antalya Büyükşehir çiftçinin yanında...

Antalya Büyükşehir çiftçinin yanında...
Tuncer, “Yalnızca bizim burada değil Finike, Kaş, kısacası tarımın olduğu her yerde Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri oluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu desteklerinin sürmesini istiyoruz” dedi.
Antalya Büyükşehir çiftçinin yanında...

Her alanda verdiği desteklerle üreticinin yanında olmayı sürdüren Antalya Büyükşehir Belediyesi, Gazipaşalı nohut üreticisinin de yüzünü güldürdü. Büyükşehir Belediyesi’nden tohum desteği alan üreticiler baharda ektikleri nohutları hasat etti. Elde ettikleri mahsulden memnun olan üreticiler, zor durumda olan çiftçilere yönelik desteklerin sürmesini istedi.

haber arası detay

 

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi ile Konya’nın Ermenek ilçesi ve Mersin sınırına yakın olan 1800 rakımlı Yunt, yerel adıyla Cimbiti Yaylası’nda nohut hasadı sevinci yaşandı. Torosların zirvesinde yer alan Cimbiti Yaylası’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilen nohut tohumları hasat edildi. Üretimin her anında nohut üreticilerinin yanında olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, hasat sırasında da onları yalnız bırakmadı.

Destekler Devam Etsin

Mayıs ayında, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden talep ettikleri tohumları toprakla buluşturan ve hasadını gerçekleştiren Gazipaşalı üretici Nuri Tuncer, destekten son derece mutlu olduklarını söyledi. Başkan Muhittin Böcek’in her zaman üreticinin yanında olduğunu söyleyen Tuncer, “Yalnızca bizim burada değil Finike, Kaş, kısacası tarımın olduğu her yerde Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri oluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu desteklerinin sürmesini istiyoruz” dedi.

Her Zaman Başkanımızın Yanındayız

Gazipaşalı üretici Mehmet Sönmez de Başkan Muhittin Böcek’in tarımın içinden gelen birisi olması nedeniyle üreticinin halinden çok iyi anladığını belirterek,  “Başkanımız bizlere her türlü desteği sağlıyor. Dilekçeleri yazarak nohut tohumu istedik ve gönderdi. Bu sene yağmur da yağdı. Nohutlar güzel oldu. Başkanımız Muhittin Böcek’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Büyükşehir’den İlçelere Üzüm Sıkma Makinesi
Sonbaharla birlikte ilçelerde kış hazırlıkları da başladı. Asmalardan üzümleri toplayan vatandaşlar pekmez yapımı için kolları sıvadı. Üretimin her anında üreticiyi yalnız bırakmayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu en yoğun zamanda da üreticilerin yanında yer alıyor. Talep edilen mahallelere üzüm sıkma makinesi gönderen Antalya Büyükşehir Belediyesi sayesinde pekmez kazanları üzüm suyuyla dolup taşıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “çiftçi dostu belediyecilik” anlayışıyla hayata geçirdiği projelerle üreticinin yüzünü güldürüyor. Yerelden kalkınma hamlesiyle üreticilere ekipman desteği sağlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, pekmez yapımı öncesinde de üzüm sıkma makineleriyle vatandaşa destek veriyor. Büyükşehir Belediyesi, saatte bir ton sıkma kapasiteli üzüm sıkma makinesini üzüm üretiminin yoğun olduğu ilçelere göndererek, vatandaşların kaliteli ürüne en az zayiatla ve en kısa zamanda ulaşmasını sağlıyor.

Saatte 1 Ton Sıkma Kapasiteli

Eskiden günlerce uğraş verilerek, bin bir emekle elde edilen üzüm sıkma işlemi, saatte 1 ton sıkma kapasiteli üzüm sıkma makinesiyle hijyen bir şekilde kısa sürede tamamlanıyor. Salkım halinde makineye atılan üzümlerin kısa sürede suyu çıkıyor. Üzüm şırası ardından kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kırsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Şube Müdürlüğü tarafından Döşemealtı Akkoç Mahallesi’ne gönderilen üzüm sıkma makinesi vatandaşlardan tam not aldı.

Muhtardan Teşekkür

Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelere üzüm sıkma makinesi gönderdiğini duyduktan sonra talep eder etmez makinenin mahallesine geldiğini söyleyen Akkoç Mahalle Muhtarı Osman Şahin Başkan Muhittin Böcek’e teşekkür etti. Şahin, “Köylümüz makineden çok memnun oldu. Eskiden çizmelerle akşama kadar üzüm ezeceğiz diye çok yoruluyorduk. Şimdi ise çok kısa sürede işlerimizi bitiriyoruz. Makine ile bir saatte 1 tondan fazla üzüm suyu çıkarıyoruz. Başkanımıza teşekkür ederiz. Pekmezimizi tatması için mahallemize davet ediyoruz” dedi. 

1 Kilo Zayıflardık

Akkoç Mahallesi sakini Fatma Partal, eskiden üzüm suyunun nasıl zor şartlarda çıkarıldığını anlattı. Partal, “Tahta hatıllarda çizme giyilerek çuvallara bir sandık üzümü koyup saatlerce çiğnerdik. 40-50 sandık üzümü olan çiğnerken 1 kilo zayıflardık. Şimdi ise makine sayesine çiğnemesi yok, uğraşması yok. Kimse terlemeden zayiat vermeden ürünlerimizi üretiyoruz. Kazanlarımız üzüm suyu ile dolup taşıyor. Sayın Başkanımıza bize bu makineyi gönderdiği için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yapması Bizden Tatması Ondan

Yaklaşık 50 yıldır üzüm suyunun çam ağacından oyulmuş hatıllarda çiğnendiğini ifade eden 60 yaşındaki Mehmet Partal da üzüm sıkma makinesinin mahallelerine gelmesinden çok mutlu olduğunu söyledi. Partal, “61 yaşına girerken makine geldi. Getirenden götürenden sebep olandan Allah razı olsun. Bir dertten kurtulduk, hayat varmış” dedi.

Büyükşehir’in Sulama Projesi Manavgat’a Hayat Verdi
Toprakları suya kavuştu Manavgatlı çiftçinin yüzü güldü Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete başlayan Manavgat Çardak-Taşağıl Mahalleleri Kapalı Sistem Sulama Tesisi çiftçinin yüzünü güldürdü. 40 yıldır suya hasret olan 5 bin dekar kuru tarım alanları suya kavuşarak tarımsal üretim yeniden başladı. Verimi ve kazancı artan çiftçinin yüzü gülüyor. Susuzluk nedeniyle göç eden insanlar topraklarına geri dönmeye başlarken bölgeye sera yatırımları da başladı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hedefiyle tarım sektörüne sağladığı en önemli yatırımlardan biri olan Manavgat Çardak Taşağıl Sulama Suyu Projesi sayesinde sulu tarımın başladığı kurak topraklar yeşile bürünmeye ve mahsullerini vermeye başladı.

Tarım Arazileri Yeşile Büründü

Manavgat Taşağıl bölgesinde 40 yıldır yaşanan su sorunu yüzünden kendi topraklarını ekip dikemeyen ve göç etmek zorunda kalan Manavgatlı çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği sulama suyu projesi ile rahat bir nefes aldı. Proje kapsamında Köprüçay Irmağı’ndan alınan sulama suyu, 300 metreye terfi edilerek, 3 kilometre uzaklıktaki depolama alanına taşındı. Depolama alanında biriktirilen sulama suyu 13 kilometrelik bir hatla çiftçilere ulaştırıldı. Yaklaşık 5 bin dekar kuru tarım arazisi suya kavuştu. Su azlığından dolayı daha önce yalnızca hububat ekimi yapılabilen alanlarda sulu tarıma geçildi. Böylece bölge halkı seracılık dahil her türlü üretimi yapabilir hale geldi. Yaklaşık 700-800 çiftçi ailesini doğrudan etkileyen proje ile ürün ve verim artışı sağlandı.

Su Geldi Ürünlerde Verim Ve Lezzet Arttı

Çardak Mahallesi’nde çiftçilik yapan Emine Eroğlu, sulama suyu gelmeden önce kısıtlı imkânlarla üretim yapmaya çalıştıklarını belirterek, “Önceden kuyumuz vardı el gücüyle sulama yapıyorduk, sonra sondajı denedik onda da istediğimiz verimi alamadık. Topraklarımızı az sulayabiliyorduk onun için domateslerimiz hep hasta oluyordu. Biz çiftçiyiz, geçimimiz bu topraklardan sağlıyoruz, mecburuz bu bahçeyi yapmaya. Ama Allah razı olsun Muhittin Böcek Başkanımız suyumuzu getirdi. Seralarımızı bahçelerimizi artık rahatça sulayabiliyoruz. Domates, biber ve zeytinlerimiz artık daha güzel ve lezzetli” diye konuştu.

Başkan Böcek Derdimize Derman Oldu

Başkan Muhittin Böcek’in çiftçiye verdiği su sözünü tuttuğunu hatırlatan Emine Eroğlu, “Başkanımız Muhittin Böcek seçim zamanı, “Ben bir gariban çocuğuyum, tarlalarda traktör üstünde alın teri akıtan, ineğin yoğurt - süt parasıyla büyümüş bir birisiyim” demişti. Ben de o zamanlar Muhittin Böcek mutlaka bizim derdimize derman olur halimizden anlar demiştim. Gerçekten söz verdi suyu getirdi” diyerek teşekkür etti.

Bölgeye Yatırımlar Başladı

Çardak bölgesine su geleceğini öğrenince yatırım yapmaya karar verdiğini söyleyen girişimci Halil Turan, “Büyükşehir Belediyesi’nin Taşağıl ve Çardak bölgesine sulama suyu getireceğini duyunca burada seracılık yapmaya karar verdim. Sulama suyumuzu sağladık, sistemi kurduk üretime başladık ve serada muz yetiştiriyoruz. Eğer Taşağıl Projesi olmasaydı yatırım yapamazdım. Gelen suya güvenerek işe başladık. Çünkü muzun suya çok ihtiyacı var. Emeği geçen Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ve herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

İlk Mahsulleri Topluyorum

Çardak bölgesinde susuzluk yüzünden boş kalan tarım arazisinde suyun gelmesiyle yeniden üretime başladığını söyleyen Yakup Eroğlu, “Önceden bu tarlam susuzluktan boştu hiç bir şey ekemiyordum. Büyükşehir’in getirdiği sulama su ile her yer yeşermeye başladı. Hemen tarlama biber ektim. Şimdi ilk mahsullerimi topluyorum.  Verim çok iyi. Hem kendi bütçemize hem de ekonomiye bir katkımız olacak. Önceden çok kısıtlı şartlarda seracılık ve bahçeye dikim yapabiliyorduk ama artık arazilerimizde sulu tarım yapmaya başladık. Muhittin Böcek Başkanımızdan Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Su Gelince Toprağımıza Da Hayat Geldi

Taşağıl Mahalle Muhtarı Ali Nail Arsever, yıllardır kurak olan susuz kalan topraklarının suyuna kavuştuğu için mutlu olduklarını söyleyerek, şöyle konuştu: “Su gelince bu topraklara hayat geldi. Artık topraklarımız yeşilleniyor, insanların yüzü gülüyor. Önceden sadece zeytin yetiştirilirdi ama şimdi herkes tarlasını ekiyor, dikiyor sulamasını yapıyor. Su olmadığı için yıllarca çok göç verdik. İnsanlar sulu yerlere gitti ama şimdi geri dönmeye başladılar. Başkanımız Muhittin Böcek’ten Allah bin kere razı olsun.”

Göç Eden Tarlasına Köyüne Geri Dönüyor

Bölgede su olmayınca ekilemeyen verimli tarım arazilerinde üretim yapılamadığını ve bu yüzden göç verdiklerini hatırlatan Sulama Suyu Kooperatif Başkanı Muammer Gündoğdu “Bu bölgede 40 -50 yıldır su diye bir şey görmedik. Taşağıl Çardak Sulama Projesi, bence Manavgat’ın en büyük projesi. 5 bin dönüm arazi suya kavuştu. Örneğin bu araziler birkaç ay önce boştu ama şimdi suyun gelmesi sayesinde biber ya da her türlü sebze ekilebiliyor. Su gelince göç eden insanlar geri dönüp tarlasını işlemeye başladı” diye konuştu.

Yorum Yaz