Gaziantep Ticaret Borsası haberleri

Gaziantep Ticaret Borsası haberleri
Türkiye'nin marka şehri Gaziantep Coğrafi işaretlerde birinci
Gaziantep Ticaret Borsası haberleri

GASTRONOMİDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN REÇETESİ COĞRAFİ İŞARET, GTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET AKINCI: -"STANDARDI BELİRLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER COĞRAFİ İŞARET TESCİLİYLE GELECEK KUŞAKLARA AKTARILABİLİR" -" TÜRKİYE'NİN MARKA ŞEHRİ GAZİANTEP COĞRAFİ İŞARETLERDE DE BİRİNCİ"
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, coğrafi işaretin sürdürülebilir gastronomi turizminin gelişimine önemli katkılarının bulunduğunu belirterek,  standardı belirlenen yöresel lezzetlerin coğrafi işaret tesciliyle gelecek kuşaklara aktarılabileceğini söyledi.

haber arası detay

 

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, IV. Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali kapsamında Festival Parkta düzenlenen "Sürdürülebilir Gastronomide Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörlüğünü Tarım Programcısı Merve Ekinci'nin yaptığı panelde, GTB Başkanı Akıncı,  YÜCİTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin ve Metro Türkiye Kategori Müdürü Birol Ulaşan sürdürülebilir gastronomide coğrafi işaretlerin önemi hakkında değerlendirmelerde bulundular.
Türkiye'nin marka şehri Gaziantep'in coğrafi işaretlerde de Türkiye'ye öncülük ettiğini kaydeden GTB Yönetim Kurulu Başkanı Akıncı, Gaziantep'in 99'u coğrafi işaret tescilli ürün, 1'i geleneksel ürün adı olmak üzere toplam 100 tescilli ürünle Türkiye'de ilk sırada yer aldığını ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN REÇETESİ COĞRAFİ İŞARET
UNESCO Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel yemekleri ve yöresel lezzetleriyle köklü bir mirasa ev sahipliği yaptığını belirten Akıncı, Mezopotamya’yı, Akdeniz’e bağlayan 'Bereketli Hilal' olarak adlandırılan bu kadim topraklarda hüküm sürmüş tüm medeniyetlerin sofra tatlarının izlerini Gaziantep mutfağında görmenin mümkün olduğunu dile getirdi.
Mutfak kültürü bu denli zengin bir ilde gastronominin sürdürülebilirliğinin ancak coğrafi işaretlerle sağlanabileceğine dikkat çeken Akıncı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Yemek kültürü; sosyolojik, ekonomik, kültürel ve toplumsal faktörlerin etkisiyle oluşmakta ve geleceğe taşınmakta. Bir zamanlar ninelerimizin hazırladığı veya 3-5 kuşak öncesine kadar çok sevilerek tüketilen bir yiyecek zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı unutuluyor ve geleceğe taşınamıyor. Yani bir kültür farkında olmadan kaybolup gidebiliyor.  Burada bu kültürün yok olmaması için uygulanması gereken birbirini tamamlayıcı iki fonksiyon ön plana çıkıyor. Birincisi bilinen tüm yemeklerin ve yöresel ürünlerin orijinal hazırlanış biçimleriyle ustalarının ağzından yazıya dökülmesi, diğeri ise orijinalliği tam olarak tespit edilen standardı belirlenen bu ürünlerin coğrafi işaret tesciliyle kayıt altına alınması. Alınacak bu iki tedbir anılan bu lezzetlerin standartlaşmasını sağlayarak tariflerinin zaman içerisinde kaybolmasını önleyecek ve geleceğe aktarılmasına katkı sunacaktır. Bu bağlamda gastronominin sürdürülebilirliğinde coğrafi işaretlerin hayati önem taşıdığını söyleyebiliriz."
YÖRESEL ÜRÜNLERE YÖNELİM VAR
Küreselleşen dünyada insanların birçok alanda olduğu gibi tüketim alışkanlıklarında da değişikliklere gittiğine işaret eden Akıncı, tüketicilerin artık üretim yeri ve metodu bilinen, kalitesi garanti edilen, kültürel kimliğiyle ön plana çıkan coğrafi işaretli ürünlere yönelim gösterdiğini kaydetti.
Bu eğiliminin geleneksel olarak üretilen yöresel lezzetlerin gün yüzüne çıkmasına ve gastronomi turizminin gelişmesine katkı sunduğu vurgulayan Akıncı, "Yöresel ürünler üretildikleri bölgeye ait özellikleri yansıtır ve o yörenin kültürel özellikleriyle anılır.  Bu bağlamda ürünün temel kökenini merak eden ve bu kökenle bağları olan insanlar gerçekleştirdikleri lezzet turları ile GASTRONOMİ turizminin gelişmesine ciddi şekilde katkı sunmakta" diye konuştu.
Akıncı, konuşmasında dünyada artık turizmin sadece kum, deniz ve güneş olarak tanımlanmadığına dikkat çekerek, turistlerin destinasyon tercihlerinde yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için gastronomi seyahatlerini ön plana çıkardığını sözlerine ekledi.

GTB’YE COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGELERİ TURİZM BAKANI ERSOY TARAFINDAN VERİLDİ
GTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET AKINCI: “GAZİ ŞEHRİMİZ ADINA ŞU ANA KADAR 23 YÖRESEL ÜRÜNÜ COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLEDİK, 3 ÜRÜN İÇİN DE BAŞVURUDA BULUNDUK”
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından Gaziantep adına tescillenen son 9 ürünün coğrafi işaret tescil belgeleri, IV. Uluslararası Gastronomi Festivali (GASTROANTEP) kapsamında düzenlenen törende, Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı’ya takdim edildi. 

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep’in geleneksel lezzetlerini yaşatmak, geleceğe taşımak ve katma değer sağlamak amacıyla şu ana kadar 23 yöresel ürüne coğrafi işaret tescili aldıklarını 3 ürün için de tescil başvurusunda bulunduklarını söyledi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliğinin koordinasyonunda, Gaziantep’i Geliştirme Vakfının (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali (GASTROANTEP) Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla başladı. 

İlk gün programı Batalhöyük’te gerçekleştirilen festivalde; protokol, yerli ve yabancı katılımcılar Antep Fıstığı Hasadına eşlik ederek, Şire yapımı hakkında bilgiler aldılar.

-Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni- 

Festival kapsamında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerin ardından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Törenine geçildi.  

Törende Gaziantep’in 23 geleneksel lezzetini coğrafi işaretle taçlandıran Gaziantep Ticaret Borsasına son 9 coğrafi işaret tescilli ürünün tescil belgeleri Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından takdim edildi. 

Tescil belgelerini Bakan Ersoy’un elinden GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve GTB Meclis Başkan Yardımcısı Enver Çokay birlikte aldı. Bakan Ersoy, GTB’yi tescil çalışmalarından dolayı kutlayarak, başarılarının devamı temennisinde bulundu. 

GTB’nin son olarak Antep Biber Salçasını Gaziantep’in tescilli ürünler kervanına kattığını kaydeden GTB Başkanı Akıncı, “Antep Biber Salçası ile şehrimizin geleneksel ürün adı ve coğrafi işaret tescilli ürün sayısı toplamı 100’e ulaştı. Gaziantep Valiliğimizin öncülüğünde hedefimiz 100 tescilli ürüne ulaşmaktı, bu sayıya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gastronominin başkenti Gaziantep’imiz coğrafi işaretli ürün sayısı bakımından da Türkiye’de ilk sırada bulunmakta” dedi. 

Gaziantep’in zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Akıncı, 100 tescilli ürün sayısının başvurusu yapılan diğer ürünlerle birlikte çok daha yukarı rakamlara taşınacağını sözlerine ekledi. 

-Tescil Belgesi Verilen Ürünler- 

Gaziantep Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret tescilleri alınan, Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Sumağı, İslahiye Biberi, Antep Kübban Ekmeği, Antep Zahter Balı, Antep Karası Kuru Üzümü, Antep Haylan Kabağı Kurusu, Antep Zahter Çayı ve Antep Biber Salçasına törende tescil belgeleri verildi. 

KIBRIS TÜRK GİRŞİMCİ İŞ KADINLARI DERNEĞİNDEN GTB’YE ZİYARET
Kıbrıs Türk Girişimci İş Kadınları Derneği (GİKAD) Başkanı İçim Kavuklu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve TOBB Kadın Çalışmaları Kurulu Başkanı Hülya Akkaya, Gaziantep Ticaret Borsasını (GTB) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ile bir araya geldi.
Kıbrıslı İş Kadınlarını GTB’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Akıncı, ziyarette borsanın faaliyetleri ve hayata kazandırdığı projeler hakkında bilgiler verdi.

GTB’nin kırsal kalkınmaya önemli katkılar sunan, küresel ölçekli vizyon projeleri hizmete açtığını vurgulayan Akıncı, Antep Fıstığı Lisanslı deponun sektöründe bir ilk teşkil ettiğini söyledi.

Gastronomi kenti Gaziantep’te Türkiye’nin en büyük ve en modern Et Borsası ve Et Halini hizmete sunduklarını kaydeden  Akıncı, TÜBİTAK iş birliği ile inşaat çalışmaları ve makine kurulumları tamamlanan Antep Fıstığı Pilot İşleme Tesisinin ise açılışını en kısa süre gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirdi.

GİKAD Başkanı İçim Kavuklu ise derneğin sürdürdüğü çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Ziyarette ayrıca KTC ve Türkiye'deki kadın girişimciler arasındaki gerçekleştirilebilecek iş birliği olanakları da değerlendirildi.

GTB HİZMET KALİTESİNİ ‘A’ SINIFI AKREDİTASYON SERTİFİKASIYLA BİR KEZ DAHA TAÇLANDIRDI

 GTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET AKINCI: - “BORSAMIZ AKREDİTASYON DENETİMLERİNDE TİCARET BORSALARI KATEGORİSİNDE EN YÜKSEK PUAN ALAN İKİNCİ BORSA OLDU” - “DÜNYA STANDARTLARINDAKİ KALİTELİ HİZMET ANLAYIŞIMIZI TOBB A SINIFI AKREDİTASYON BELGESİYLE 3. DÖNEMDE BİR KEZ DAHA TESCİLLEMİŞ OLDUK”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Akreditasyon Kurulu tarafından yürütülen Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi 2021 yılı yenileme denetimlerini üstün başarıyla tamamlayan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), “A Sınıfı Akreditasyon” belgesini ve özel ödülünü Ankara’da düzenlenen törenle aldı.

TOBB Akreditasyon Denetimlerinde Ticaret Borsaları Kategorisinde en yüksek puan alan ikinci borsa olma başarısı gösteren  GTB'nin  'A Sınıfı' Mükemmel Seviye Akreditasyon Sertifikası ”, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve TOBB Akreditasyon Kurulu Başkanı Faik Yavuz tarafından GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ile meclis üyelerine takdim edildi.
AKREDİTASYON SERTİFİKA TÖRENİ
Akreditasyon sistemi denetiminden başarıyla geçen oda borsaların sertifikaları TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törenle verildi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene; Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ile oda borsa başkanları ve üst düzey çalışanları katıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada söz konusu sertifikanın oda ve borsaların verdiği hizmetin bir belgesi olduğunu söyledi. Akreditasyon denetim sürecini başarıyla tamamlayan 150 oda ve borsanın akreditasyon sertifikalarını alacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa temsilcilerinden bu belgelerini asmalarını rica etti.
Hisarcıklıoğlu, dünyanın bir değişim ve dönüşümden geçtiğini belirterek, TOBB ve oda-borsa camiası olarak bu değişim ve dönüşümün öncüsü olmak zorunda olduklarını kaydetti.
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ise konuşmasında, hizmet kalitesinin belirli bir standarda bağlandığını gösteren akreditasyon töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
AKINCI: "HİZMET KALİTEMİZİ BİR KEZ DAHA TESCİLLEDİK"
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise tören sonrası yaptığı açıklamada, GTB’nin A Sınıfı 5 Yıldızlı Akreditasyon Belgesini en yüksek puanla yenilemesine katkı sunan meclis ve yönetim kurulu üyeleri ile borsa çalışanlarına teşekkür etti.
Akreditasyonun yaşayan ve kendini sürekli yenileyen bir süreç olduğunu kaydeden Akıncı,” Alınan bu payenin getirdiği büyük sorumluluğun farkındayız. Hizmet yarışında zirveye ulaşmak zor ama orada kalmak ve sürekliliği sağlamak daha da zor. Biz şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar, üyelerimize sunduğumuz hizmetler ve hayata kazandırdığımız vizyon projelerimizle kalite bayrağını hep en üstte tutmaya çalıştık. Bunları yaparken gelişimi artırmak için sürekli hizmet standartlarımızı yükselttik. Adımlarımızı bu hedefler doğrultusunda attık, projelerimizi bu yönde şekillendirdik. Bundan sonra da üyelerimize en iyi hizmeti sunabilmek adına kendimizi sürekli yenilemeye ve geliştirmeye devam edeceğiz ” dedi.
GTB’nin 5 yıldızlı A sınıfı Akreditasyon Sertifikası aldığı törene, GTB Meclis Başkan Yardımcısı Enver Çokay, GTB Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Darı, GTB Meclis Üyeleri Ali Yılmaz ve Kemal Aydıngüler de katıldı.

BAKAN MUŞ İHRACAT RAKAMLARINI GAZİANTEP’TE AÇIKLADI
Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nde (GAİB) düzenlenen ağustos ayı dış ticaret rakamları açıklama toplantısına katıldı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, toplantıda yaptığı konuşmada "İhracatımız geçtiğimiz yılın Ağustos ayına göre, yüzde 13.15 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu bugüne kadar en yüksek ağustos ayı ihracat rakamıdır" dedi.
Ağustos ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Bakan Muş, "Gaziantep kültür ve ticaret merkezi haline geldi. Gaziantep geçtiğimiz yıl 10 milyar doları geçen ihracatıyla ülkemizin 5. sırasında yer almaktadır. ABD Merkez Bankası küçülmeye başlamıştır. Ukrayna'da devam eden savaş ve Tayvan krizi riskleri beraberinde getirmektedir. Tahıl koridoru anlaşmasıyla bugüne kadar 1 milyon tona ulaşmıştır" dedi.
Bakan Mehmet Muş, “İhracatımız geçtiğimiz yılın Ağustos ayına göre, yüzde 13.15 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu bugüne kadar en yüksek ağustos ayı ihracat rakamıdır. Türkiye ihracat rekorlarına devam ederek, 2022’nin 8. ayında da en yüksek aylık ihracat değerini yakalamıştır. Dış ticaret hacmimiz yüzde  28,39 artarak 54 milyar dolara yükselmiştir. Enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 91,6 oldu” ifadelerini kullandı.

“En fazla ihracat yapılan ülkeler”
En fazla ihracat yapılan ülkeleri açıklayan Bakan Muş, “En fazla ihracat yapılan ülkeler, Almanya 1 milyar 662 milyon dolar, ABD 1 milyar 480 milyon dolar, Irak 1 milyar 258 milyon dolarla başı çekti” şeklinde konuştu.

“TL ile yapılan ihracat rakamları”
Ağustos ayında TL ile ihracat yapılan ülke sayısı ve rakamları paylaşan Bakan Muş, “2022 yılı Ağustos ayında TL ile ihracat yaptığımız ülke sayısı 164, TL ile ihracat yapan firma sayısı ise 6 bin 439 olmuştur. 2022 yılı Ağustos ayında TL ile yapılan ihracat bir önce yılın aynı ayına göre yüzde 109 artış göstermiştir” diye konuştu.

AKINCI, İŞ DÜNYASI İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve iş dünyası temsilcilerin katılımıyla Gaziantep Sanayi Odasında düzenlenen istişare toplantısına katıldı. Toplantıda Bakan Muş, sanayicilerin ve iş dünyasının problemlerini, talep ve önerilerini dinledi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konuşmasında iş dünyasının her zaman yanında olduklarını ve Bakanlık olarak talepleri yerinde dinleyerek çözüm üretmek için çalıştıklarını kaydetti.

İhracat vurgusu yapan Bakan Muş, ihracata yönelik desteklerin devam ettiğini ve özellikle AB ülkelerinde yaşanan ekonomik daralmaya karşı sanayici ve ihracatçıları başka bölgelere yönelmeleri ve pazar çeşitliliğini artırmaları çağrısında bulunarak, bu yönde stratejik çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise toplantıda borsa üyelerinin talep ve önerilerini rapor halinde Bakan Muş’a sundu.

Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada Antep Fıstığına tarımsal destek verilmesinin üretici, işletmeler ve ihracatçılar için önemine işaret ederek, ürüne tarımsal destek sağlanmasının kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi noktasında önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Sanayicilerle İstişare Toplantısı’na; Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Ahmet Uzer, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sait Kirazoğlu, Müslüm Yüksel, MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı Hilmi Teymur, Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynel Abidin Kaplan, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, kurum müdürleri ve yetkilileri, sanayiciler ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

Yorum Yaz