15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde Philip Morris Türkiye’den anlamlı program

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde Philip Morris Türkiye’den anlamlı program
Tütünü Dünya Çapında Marka Yapan Çiftçilerimizdir
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde Philip Morris Türkiye’den anlamlı program

Kadın tütün çiftçileri, tütün eksperleri,sektör temsilcileri ve yetkililer, bu yıl 5’incisi düzenlenen “Lider Kadın Çiftçiler Programında” bir araya gelerek, önemli mesajlar verdiler

haber arası detay


2017 yılından bu yana her yıl düzenlenerekgeleneksel hale gelenve bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Lider Kadın Çiftçiler Programında’, tütün tarımının önemi, tütünün işlenmesindeki yeni yaklaşımlar, tütün sektörünün ihracattaki önemli katkısı, tütün tarımının modernizasyonu, sürdürülebilirliğin, iyi uygulamaların ve su kullanımının tütün tarımındaki önemi başta olmak üzere birçok konuda mesajlar paylaşıldı. 


“Tütünü Dünya Çapında Marka Yapan Çiftçilerimizdir” 
Programa katılan Torbalı Kaymakamı Ercan Öter yaptığı konuşmada,“Anadolu’nun her yerine yayılmış olan tütün tarımının, ülkenin, özelliklede Ege Bölgesi’nin ve güzel İzmir’imizin milli değeri, tütün çiftçisinin de gözbebeği olduğunu, bu açıdan çiftçilerimizin desteklenmesi ve sorunlarının çözüme kavuşturulması adına devlet olarak her zaman yanlarında olduklarını, Türk tütününüdünya çapında marka yapanın da kesinlikle tütünde çok büyük emeği olan kadın çiftçilerimiz olduğunu” ifade etti.
İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç da, “Ege Bölgesi ve İzmir civarında 250 kadar bitkisel ürünü ticari olarak yetiştiriyoruz, bunların en önemlilerinden biri de tütün.En yüksek ihracat geliri elde ettiğimiz ürünlerden biri olarak tütün, ülkemizin ekonomisine ve kalkınmasına yüksek oranda katkı sağlamaya devam etmektedir” dedi. 
Programda konuşan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdülvahap Olgun da, “Bölgemizin, ülkenin tarım merkezi olarak anılmasında tütün üretiminin payının çok büyük olduğunu, bölgemizdeki tütün sektörünün sağladığı istihdamınve ihracatın da ülkemizin ve bölgemizin gurur kaynağı olduğunu” paylaştı. 

“Donanımlı ve İyi Eğitilmiş Tütün Eksperleri Yetiştirmek Görevimizdir”
Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Halil Babacan’da, tütün eksperi yetiştiren dünyadaki tek okul olduklarınıifade ederek sözlerine şöyle devam etti, “Çok kaliteli tütünün yetiştiği bir bölgedeyiz, okul yönetimi olarak bizlere düşen en önemli görev,donanımlı ve iyi yetiştirilmiş tütün eksperlerini tütün tarımı ve kalkınma programına kazandırarak,tarımdaki toplam kaliteyi sağlamaya yardımcı olmaktır. Akhisar olarak sahip olduğumuz bu değerin farkındayız” dedi. 


“Anadolu toprağının değeri kadın çiftçilerimizin mahareti ve emekleri ile birleşiyor” 
Philip Morris Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Güney Altıntaş da,“Türk tütününün kendine has özellikleri ve tarımsal faaliyetlerde önemli bir paya sahip olan kadın çiftçilerimizin mahareti sayesinde, tütünümüz dünya pazarında büyük ilgi görmeye dün olduğu gibi bugün de devam ediyor. Tohumdan hasada kadar tütün üretiminin her aşamasında büyük bir özveri ile çalışan kadın çiftçilerimizin paha biçilmez emekleri sayesinde ülkenin ekonomik gücüne, istihdamına ve ihracatına güç katılıyor.Oryantal tütün üretimi ve ihracatında dünya lideri olan ülkemizde, 2022 yılında 111 ülkeye yapılan toplam 829 milyon dolarlık tütün sektörü ihracatı ile en fazla döviz girdisi sağlayan sektörlerden birisi olduk.Tütün çiftçilerimizin temel geçim kaynağını oluşturan ve tarımın lokomotif ürünlerinden olan tütün,ülke ticaretine önümüzdeki dönemde de değer katmaya devam edecek” dedi.


“Katılımcılar 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü Kutladı”
Programa katılan konuşmacılar ve Philip Morris Türkiye yöneticileri, sektörün kıymetli temsilcileri olan kadın çiftçilerimizin “15Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü” kutlamaktan duydukları memnuniyeti de ayrıca dile getirdiler. 
 

Yorum Yaz