Balıkesir’in Havran İlçesinde Ekoturizm İmarı Alanları Artıyor: Karaoğlanlar Köyü Örnek Oluyor

Balıkesir’in Havran İlçesinde Ekoturizm İmarı Alanları Artıyor: Karaoğlanlar Köyü Örnek Oluyor
Balıkesir’in Havran İlçesinde Ekoturizm İmarı Alanları Artıyor: Karaoğlanlar Köyü Örnek Oluyor

Eko İmara Uygun arazimiz Balıkesir ili Havran İlçesi Karaoğlanlar Köyü'nde bulunmaktadır. Arazinin büyüklüğü toplam 53 bin m2 dir. Eko İmar almaya uygundur. Uygun Kurum ve Kuruluş görüşleri alındıktan sonra Eko İmar çıkarılabilir.

haber arası detay

Karaoğlanlar Köyü, Balıkesir ilinin Havran ilçesine bağlı bir mahalledir. Köyün haritası konumu 39° 32’ 9.4452’’ Kuzey ve 27° 12’ 2.4624’’ Doğu gps koordinatlarıdır1. Köy, Havran ilçe merkezine 9 km, Balıkesir şehir merkezine 61 km uzaklıktadır1. Köyün nüfusu 2019 yılında 234 kişidir.

Karaoğlanlar Köyü, Ege Bölgesi’nin doğal güzellikleriyle çevrilidir. Köyün yakınında Havran Barajı, Kocadağ, Şabla Dağı, Çakırdere gibi yerler bulunmaktadır1. Köyde ekoturizm proje alanları olarak, köy evlerinde konaklama, doğa yürüyüşü, bisiklet turu, balıkçılık, kamp, piknik gibi etkinlikler düzenlenmektedir3. Köyün kültürü ise geleneksel Türk kültürünün özelliklerini yansıtmaktadır. Köyde düğün, bayram, sünnet, mevlit gibi törenler yapılır. Köy halkı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlar. Köyde yetiştirilen ürünler arasında zeytin, buğday, arpa, ayçiçeği, sebze ve meyve vardır.

Karaoğlanlar Köyü, Balıkesir’in Havran ilçesinde bulunan küçük ama güzel bir mahalledir. Köyün doğası, ekoturizmi ve kültürü ile ziyaretçilerine keyifli bir deneyim sunmaktadır.

Ekoturizm Projesi hazırlayabilmek için öncelikle ekoturizm imarı çıkarmanız gerekmektedir. Eko Turizm imarı Plansız alanlarda yapılmaktadır. Köy Yerleşik alan içinde veya imar sınırı içinde Ekoturizm , Kırsal Turizm Tesis alanı yapmanız mümkün olmayacaktır. Ekoturizm alanlarındaki yapılaşma Turizm Tesis alanı olacağı için yapılan her tür yapılar; Taş ev, Bungalov ev, Apart Villa, Sağlıklı Yaşam Köyleri, Ekolojik Köyler, Ekolojik evler daha doğrusu yöresel mimariye uygun , Ekoturizm adı altında yapılan tüm yapıları Turizm Tesis Alanı veya Turistik tesis gibi algılamamız gerekir. Ekoturizm alanlarında yapılan yapılarda, kat mülkiyeti , kat irtifakı kurulamaz, konut adı altında satılamaz eğer  birden fazla kişiye satış yapılacak ise , Ekoturizm Arsalarını Turizm işletme alanı gibi düşünmeniz gerekir, Ekoturizm tesislerinde yapıları Kooperatif üzerinden veya Turizm işletmesi üzerinden hisse satışı yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Ekoturizm Kooperatifi kurmak isteyenler mutlaka kooperatifin amacında Turistik Tesis ibaresi yazmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde 30 a yakın kooperatif çeşidi bulunmaktadır. Biz bunlardan Ekoturizm ve  Kırsal Turizme uygun olanlardan birtanesi seçip amacını anlatacağız; 
Örneğin: Gayrimenkul İşletme Kooperatifi; Kooperatifin amacı; ortaklarının ekonomilerini  iyileştirmek üzere uygun gördüğü menkul ve gayrimenkulleri edinmek, bunları işletmek, gayrimenkule yönelik üretim faaliyetinde bulunmak ve amacına uygun bir şekilde değerlendirmektir.
Bu amaçla Gayrimenkul işletme kooperatifi;  Amacına uygun gördüğü menkul ve gayrimenkulleri satın alır, kiralama ve benzeri yasal sözleşme yolları ile edinir, bunların değerlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik olarak tasarrufundaki gayrimenkuller üzerinde, işyeri, konut, sanayi, turistik tesisler vb. yaptırır, gerekirse satar. ifadesi yer aldığı için, Ekoturizm ve Kırsal Turizm Tesis alanlarına kooperatif kurmak istiyorsanız Gayrimenkul İşletme Kooperatifi Kurmanız gerekmektedir. 

Eko imar ile ilgili Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Ekoturizm, doğal çevreyi koruyan, yerel kültürü destekleyen ve sürdürülebilir bir turizm türüdür. Ekoturizm imarı, plansız alanlarda, belirli şartları sağlayan arazilere verilen bir imar iznidir. Ekoturizm projesi ise, ekoturizm imarlı arazilerde, doğaya uygun, yöresel mimariye özgü, çevreye duyarlı ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yapılar yapmayı amaçlayan bir projedir.

Ekoturizm imarı ve projesi nasıl hazırlanır? Bu sorunun cevabını bulmak için, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Ekoturizm imarı almak istediğiniz arazinin durumunu belirleyin. Arazinin büyüklüğü, yola cephesi, tapu cinsi, zeytin ağacı olup olmadığı gibi kriterleri göz önünde bulundurun. Arazinizin ekoturizm imarı almaya uygun olup olmadığını öğrenmek için, ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alın. Bu kurum ve kuruluşlar arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TCDD Bölge Müdürlüğü, BOTAŞ, TEİAŞ, Sağlık İl Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu gibi kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlardan bir tanesinin bile uygun olmadığı görüşü vermesi, ekoturizm imarı almanızı engelleyebilir.
Ekoturizm imarı almak için başvuru yapın. Başvuru yapmak için, ilgili belediyeye veya valiliğe dilekçe vermeniz gerekmektedir. Dilekçenizde, arazinizin durumunu, ekoturizm imarı almak istediğinizi, ekoturizm projesi yapacağınızı ve projenin amacını, kapsamını, hedeflerini, faaliyetlerini, bütçesini ve süresini belirtmeniz gerekmektedir. Ayrıca, arazinizin tapu kaydını, kadastro paftasını, koordinatlarını, fotoğraflarını, haritalarını ve diğer gerekli belgeleri de eklemeniz gerekmektedir. Başvurunuz, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından incelenecek ve karara bağlanacaktır. Başvurunuzun sonucunu öğrenmek için, ilgili belediyeye veya valiliğe başvurabilirsiniz.
Ekoturizm imarı aldıktan sonra, ekoturizm projesi hazırlayın. Ekoturizm projesi hazırlamak için, arazinizin özelliklerini, potansiyelini, avantajlarını ve dezavantajlarını analiz edin. Arazinizin bulunduğu bölgenin doğal, kültürel, tarihi ve sosyo-ekonomik değerlerini araştırın. Ekoturizm projesi yapmak istediğiniz alanın üst ölçekli imar planlarında durumunu tespit edin. Ekoturizm projesi yapmak için,  Ekibinizle birlikte, ekoturizm projesinin vizyonunu, misyonunu, stratejisini, hedeflerini, faaliyetlerini, bütçesini ve süresini belirleyin. Ekoturizm projesinde, doğaya uygun, yöresel mimariye özgü, çevreye duyarlı ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yapılar yapmayı hedefleyin. Bu yapılar arasında, taş ev, bungalov ev, apart villa, sağlıklı yaşam köyleri, ekolojik köyler, ekolojik evler gibi yapılar olabilir. Ekoturizm projesinde, doğal çevreyi koruyan, yerel kültürü destekleyen, sürdürülebilir bir turizm türü olan ekoturizmi tanıtan, bilinçlendiren, eğiten ve yönlendiren bir yaklaşım benimseyin. Ekoturizm projesinde, arazinizin bulunduğu bölgenin doğal, kültürel, tarihi ve sosyo-ekonomik değerlerini ön plana çıkarın. Ekoturizm projesinde, arazinizin bulunduğu bölgede yaşayan yerel halkın katılımını, işbirliğini, faydalanmasını ve kalkınmasını sağlayın. Ekoturizm projesinde, arazinizin bulunduğu bölgeye gelen ziyaretçilere, keyifli, eğlenceli, öğretici, ilgi çekici ve unutulmaz bir deneyim sunun. Ekoturizm projesinde, arazinizde yapacağınız yapıların yanı sıra, ekoturizm ile ilgili etkinlikler de düzenleyin. Bu etkinlikler arasında, köy evlerinde konaklama, doğa yürüyüşü, bisiklet turu, balıkçılık, kamp, piknik, at binme, kuş gözlemciliği, yelken, sörf, dalış, rafting, kaya tırmanışı gibi sosyal aktiviteler yapılmaktadır.

Yorum Yaz