Çanakkale Ekoturizm ön fizibilite raporu yayınlandı (2021)

Çanakkale Ekoturizm ön fizibilite raporu yayınlandı (2021)
Fizibilite raporu yayınlandı.
Çanakkale Ekoturizm ön fizibilite raporu yayınlandı (2021)

Ekoturizm, Kırsal Turizm, Agro Konaklama Turizmi, Tinyhouse Köyleri, Sağlıklı Yaşam Köyleri, Sağlık Turizmi, Rehabilitasyon Merkezi Projeleri,  Termal Turizm Tesis Alanı Projesi, Bungalov Evler Projesi  teknik destek hattı için Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80 nolu telefonu arayabilir siniz.

haber arası detay

Eko turizm, kırsal turizm, agro turizm konaklama tesis alanları; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumluluğunda olan yerlerde, bu plan ile belirlenen veya alt ölçekli planlarda belirlenebilecek olan bu alanlarda; Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun, ekolojik yapı ile bütünleşik kırsal turizm tesisleri ile bunlara hizmet veren spor tesisleri, satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları yer alabilir.

Bu alanlarda yer alacak konaklama tesisleri, Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik uyarınca "kırsal turizm tesisleri" olarak belgelendirilecektir. Eko turizm ve kırsal turizm alanları için öncelikle imar planını onaylamaya yetkili idareye başvurulur. Başvuruların değerlendirilebilmesi için yetkili idarece Bakanlık/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü dahil ilgili kurum ve kuruluşlardan uygun görüş alınması zorunludur.

Yapılacak yapılarda doğal yapı ve geleneksel mimari dokunun korunması sağlanacaktır.

Eko turizm ve kırsal turizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda uygulama öncesi toplam alan büyüklüğü en az 15.000 m² olacaktır. Bu alanlarda uygulamalar ada bazında yapılacak, alanın toplam yüzölçümünün en az %30’luk bölümü yapı yapılmayacak şekilde açık alan olarak planlanacaktır. Bu alanlarda min. ifraz şartı 10.000 m²’dir.

20.000 m² üzerinde büyüklüğe sahip alanlar ise toplam inşaat alanı 2.000 m²’yi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir. Bu alanlarda yapılaşma koşulları: emsal=0,10; yençok=2 kat olarak belirlenmiştir. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak belirlenir. Bu tesislerde en fazla bir bodrum kat yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz. Bodrum katta yalnızca bakım ve işletme ihtiyaçlarını karşılayacak üniteler yer alabilir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir.

Bu alanlarda yer alacak turizm belgeli konaklama tesisi tek bir bağımsız bölüm olacaktır. Bu alanlardaki konaklama birimleri üzerinde devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyeti gibi şerhe konu haklar tesis edilemez.

Konaklama tesisi için yetkili idareden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınması sonrasında, ruhsat tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınacak Turizm İşletmesi Belgesi ilgili idaresine ibraz edilecek ve bu plan hükmünün yetkili idare tarafından takibi ve denetimi yapılacaktır.

06.05.2022 tarihinden önce, ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alma süreci başlatılarak ilgili idaresine yapılan eko turizm amaçlı imar planı başvuruları, eko turizm amaçlı onaylı imar planlarında emsal ve yoğunluk artışı ve sınır değişikliğini içermeyen imar planı değişiklik başvurularına yönelik iş ve işlemler, 06.05.2022 onay tarihli Eko Turizm Amaçlı Çevre Düzeni Planı hükmü değişikliği öncesinde belirtilen koşullar doğrultusunda ilgili idaresince Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği kapsamında değerlendirilir.

Bu ön fizibilite raporu, ilin iş ve yatırım ortamının tanıtılması ve geliştirilmesi amacıyla Çanakkale ilinde ekoturizm tesisi kurulmasının uygunluğunu tespit etmek, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanmıştır.

 

Ekoturizme ait turizm çeşitleri arasında çiftlik turizmi, yayla turizmi, dağ turizmi, mağara turizmi, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği, yaban hayat gözlemciliği, botanik turizmi, atlı doğa yürüyüşü, bisiklet turizmi ve sualtı dalış turizmi gibi birçok çeşit sayılabilmektedir
turizm çeşidi olan ekoturizm yoluyla kent hayatından sıkılan ve doğa ile ilgili bir alanda deneyim sahibi olmak isteyen kişiler bu alanlara gelerek elde etmek istedikleri deneyimi yaşama imkânına sahip olacaklardır.
Daha önce de belirtildiği gibi bu çalışma özelinde çiftlik turizminin ele alınması öngörülmüştür. Çiftlik turizmi kapsamında düşünüldüğünde bu alana ait ürünlerin genel olarak konaklama, restoran, çeşitli atölye veya etkinlikler kapsamındaki hizmetler ile çiftlikten elde edilen ürünler olduğu değerlendirilmektedir. Çiftlik ziyaretçileri konaklama hizmeti kapsamında taş evlerde otantik şekilde döşenmiş odalarda konaklama yapma imkânına sahip olacaktır. Doğa ile baş başa olan bu ortamın onlar için oldukça rahatlatıcı niteliklere sahip olacağı düşünülmektedir. Misafirler ister odalarında dinlenmeyi tercih edebilecek islerlerse de onlara harika bir ortam sunacak bahçede vakit geçirebileceklerdir.
Çiftlik turizminde restoran hizmeti kapsamında genellikle çiftliğin kendi bahçesinde yetiştirilen yerli ve organik ürünlerden yapılan yemekler sunulmaktadır. Restoran hizmeti kimi çiftliklerde sadece konaklama yapan misafirlere kimi çiftliklerde ise ayrıca günübirlik ziyaret eden misafirlere de açıktır. Bu kapsamda restoran hizmeti de konaklama hizmeti gibi bir ürün olarak ele alınmaktadır. Son yıllarda kimi eko-çiftliklerde büyükşehirlerden gelen misafirlerin yoga, meditasyon, pilates gibi aktivitelerine veya farklı konularda yapılacak her tür toplantıya yer verdiği görülmektedir. Bu kapsamda çeşitli atölye çalışmaları yapılmaktadır. Dolayısıyla atölye hizmeti de bir ürün olarak düşünülmüştür. Çiftlikten elde edilen ürünler de bu tesislerin ürünlerinin bir diğer ayağıdır. Organik koşullarda yetiştirilen ürünler tesise gelen misafirlere satışa sunulabilmektedir. Doğal bir ortamda yetiştirilen ürünlerin gelen konuklar tarafından talep gördüğü bilinmektedir.

Çanakkale Ekoturizm ön fizibilite raporu; Tamamına ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayanarak raporun tamamını okuyabilir, Ekoturizm hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz.

link: https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/fizibiliteler/canakkale-ili-ekoturizm-sektoru-on-fizibilite-raporu2020.pdf

Yorum Yaz