Ege İhracatçıları Mart'ta 1.58 Milyar Doları Aştı

Ege Demir ve Demirdışı Metaller ihracatta liderliğini korurken, EİB Başkanı Jak Eskinazi düşük kur politikasının tarım ihracatını olumsuz etkilediğini belirtti.
Yılın ilk çeyreğinde 4.47 milyar dolarlık ihracata ulaşan EİB'de, Ege Tekstil ihracatındaki dikkat çekici artış öne çıktı.
Ege İhracatçıları Mart Ayında 1.588 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi
İZMİR - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2025 yılı Mart ayında 1 milyar 588 milyon dolarlık ihracat performansı sergiledi. Yılın ilk çeyreği olan Ocak-Mart döneminde ise EİB'nin toplam ihracatı 4 milyar 477 milyon dolara ulaştı. Son 12 aylık dönemdeki ihracat rakamı ise 18 milyar 228 milyon dolar olarak kaydedildi.
Mart ayı ihracat rakamları sektörler bazında incelendiğinde, sanayi ürünleri ihracatının yüzde 3 artışla 873 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatının ise 595 milyon dolar olarak gerçekleştiği görüldü.
Demir ve Demirdışı Metaller Zirvedeki Yerini Korudu
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 248 milyon dolarlık ihracatla ve yüzde 6'lık artışla Mart ayında da en fazla ihracat gerçekleştiren birlik olmayı sürdürdü. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 135 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, Ege Maden İhracatçıları Birliği yüzde 6'lık artışla 135 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sıraya yerleşti.
Tekstil Sektörü Mart Ayının Yıldızı Oldu
Mart ayında en dikkat çekici büyüme performansı Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nden geldi. Birlik, ihracatını yüzde 47 gibi önemli bir oranda artırarak 46 milyon dolara ulaştı.
Diğer birliklerin Mart ayı ihracat performansları ise şu şekilde sıralandı:
Eskinazi: Düşük Kur Politikası Tarımı Olumsuz Etkiliyor
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirirken küresel ticaret dinamiklerinde yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Türkiye'nin ihracat ve genel ekonomik gücünü doğrudan kullandığını belirten Eskinazi, EİB'nin uzun yıllar boyunca ihracatta ilk beş sırada yer almasının bu ayki dağılımda gerileme göstermesinin bir kırılmaya işaret ettiğini vurguladı.
Geçmişte tarım ürünleri üretiminin sanayideki olası sorunlara karşı bir denge unsuru olduğunu hatırlatan Eskinazi, "Ancak bugün gelinen noktada, düşük kur politikası nedeniyle tarımın gücü ciddi biçimde aşınmış durumda. Girdi dövize bağlı olarak artarken, ihracat gelirleri baskılanıyor. Bu da hem üretici hem de ihracatçı bakış açısı sürdürülemez bir tablo ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.