Ege İhracatçıları Organik Tarımda Öncülük Ediyor

Ege İhracatçıları Organik Tarımda Öncülük Ediyor
Egeli ihracatçılar 35 yıllık tecrübeleriyle Türkiye'de organik tarımın ve çevre dostu sürdürülebilir tarımın gelişmesine katkıda bulunuyor.
Ege İhracatçıları Organik Tarımda Öncülük Ediyor

Ege İhracatçıları Organik Tarımda Öncü Rol Üstleniyor; Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) öncülüğünde 35 yıllık tecrübeye sahip Egeli ihracatçılar, Türkiye'de organik tarımın ve çevre dostu sürdürülebilir tarımın gelişmesine önemli katkıda bulunuyor. 268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştiren Türkiye'nin organik ürün ihracatı ise 1 milyar doları aştı.

haber arası detay

Başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi, organik ürünlerin üretim ve ihracatında büyük bir paya ve öneme sahip. EİB, dünyada organik tarımın öncü kuruluşları arasında yer alan Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği'ni destekleyerek organik tarım alanındaki yeniliklerin paydaşlara aktarılmasını sağlıyor.

Hedefler 1,5 Milyar Dolar ve 2 Milyar Dolar

EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Egeli ihracatçıların organik tarımın gelişmesinde önemli rol oynadığını vurguladı. Işık, "Türkiye'de organik üretim ve ihracat Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde 35 yıl önce İzmir'den başladı. Ülkemizin organik ürün ihracatının yüzde 75'ini gerçekleştiren Egeli ihracatçılar olarak, sürdürülebilirlikte birçok projeye yatırım yapıyoruz. Hedefimiz ilk etapta organik ürün ihracatımızı 1,5 milyar dolara, daha sonra da 2 milyar dolara ulaştırmak" dedi.

Türkiye Organik Ürünlerde Dünya Lideri

Işık, Türkiye'nin üzüm, incir, kayısı, fındık, kiraz ve vişne gibi organik ürünlerde dünya lideri olduğunu da sözlerine ekledi. Küresel organik gıda pazarının 2022 yılında 135 milyar avroya yaklaştığını belirten Işık, "Şu anda organik ihracatımız 1,6 milyon tonluk üretimle 1 milyar dolar bandında. Kuru meyvelerden zeytinyağına, hububattan pamuğa 268 farklı ürünü 311 bin hektar arazide organik olarak gerçekleştiren ülkemiz yaklaşık 53 bin organik ürün çiftçisiyle Avrupa'da 4'üncü sırada yer alıyor" diye konuştu.

EİB Organik Ürünlerin İhracatında Koordinatör Birlik

EİB'nin organik ürün ihracatının kayıt altına alınması konusunda koordinatör birlik olduğunu da vurgulayan Işık, "Türkiye organik tarım ulusal yönlendirme komitesi ve IFOAM - Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu üyesiyiz. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında oluşturduğumuz Organik ürünler Çalışma Komitemiz tüm sektör paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor ve organik gıda, üretim ve talebini iç pazarda büyütmek, sektörün dış pazarda rekabet gücünü ve tanınırlığını arttırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Biofach Fuarı'nda Türkiye Milli Katılımı EİB Düzenliyor

Dünyanın en büyük organik fuarı olarak kabul edilen Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda Türkiye milli katılım organizasyonunu EİB'nin düzenlediğini de hatırlatan Işık, "Organik ürün ihracatında katma değerli ve inovatif ürün yaratma şansı da daha yüksek. Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda ülkemizden katılım sağlayan firmalar, başta organik kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı gibi organik kuru meyvelerimiz olmak üzere, fındık, fıstık, badem, kuru domates ve domates konsantresi, konserve ve salamura meyve ve sebzeler, baharat ürünleri, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, meyve suları ve konsantreleri, yarı kuru sebzeler, dondurulmuş sebze ve meyveler gibi belli başlı gıda ürünlerini Almanya ve dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılara sunma fırsatı elde ediyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz