Ege İhracatında Şubat Gerilemesi: Yüzde 10’luk Düşüş

Ege Bölgesi’nin ihracatı, küresel ekonomik dalgalanmalar ve fon uygulamalarının etkisiyle şubat ayında yüzde 7,5 oranında geriledi. Sektörel bazda ise demir ve hububat ihracatı öne çıkarken, hazır giyim sektörü kan kaybetti.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin Şubat Ayı İhracatı Yüzde 10 Azaldı
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2025 yılı şubat ayında toplam 1 milyar 419 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılı şubat ayında 1 milyar 572 milyon dolarlık ihracat yapan EİB’nin ihracat rakamlarında yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı. Türkiye genelinde ise şubat ayı ihracatı 20 milyar 800 milyon dolar olarak kaydedildi.
Sanayi sektörleri EİB’nin ihracatına 735 milyon dolarlık katkı sağlarken, tarım sektörleri 580 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Madencilik sektörü ise şubat ayında yüzde 11’lik artış göstererek ihracatını 103,6 milyon dolara yükseltti.
Demir Sektörü Lider, Hububat Sektörü Rekor Kırdı
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 170 milyon dolarlık ihracat ile zirvedeki yerini korudu. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise şubat ayında ihracatını yüzde 20 artırarak 113 milyon dolarlık ihracata imza attı ve en çok ihracat yapan üçüncü birlik oldu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ihracata getirilen fon uygulamasına rağmen 132 milyon dolarlık ihracatla zirveye yakın bir konumda yer aldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği ise yıllık bazda 1 milyar 329 milyon dolarlık ihracata ulaşarak dördüncü sıraya yükseldi.
Hazır giyim sektörü ise yüzde 10’luk düşüşle 101 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 88,4 milyon dolar, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 84,4 milyon dolarlık ihracat yaptı.
Ege Bölgesi’nde İhracatta Düşüş
Ege Bölgesi'nin toplam ihracatı, 2024 yılı şubat ayındaki 2 milyar 609 milyon dolardan 2025 yılı şubat ayında 2 milyar 389 milyon dolara gerileyerek yüzde 7,5’lik bir düşüş yaşadı. İzmir, 1 milyar 318 milyon dolarlık ihracatla bölgenin en büyük ihracatçı şehri olurken, Manisa 413,7 milyon dolar, Denizli ise 340 milyon dolarlık ihracata imza attı. Muğla, su ürünleri ihracatında Türkiye lideri olarak 86,3 milyon dolarlık ihracat yaptı.
Eskinazi: İhracatçıları Destekleyici Politikalar Şart
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, küresel ekonomik koşulların ihracata olumsuz etkilerine dikkat çekerek, "İhracatçılar büyük bir özveriyle çalışıyor ancak belirlenen hedeflere ulaşmak için destekleyici politikaların devreye girmesi gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin 2025 yılı için belirlediği 280 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabilmesi adına teşvik mekanizmalarının kritik önem taşıdığına vurgu yapan Eskinazi, ihracatı artırıcı adımların hızla atılması gerektiğini belirtti.