Ege Kuru Meyve İhracatında Rekor: 1 Milyar Dolar

Ege Kuru Meyve İhracatında Rekor: 1 Milyar Dolar
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, son bir yıllık dönemde ihracatını yüzde 17 artırarak 1 milyar dolar sınırını aştı. Ege Bölgesi, kuru meyve üretim ve ihracatında dünya liderliğini sürdürüyor.
Ege Kuru Meyve İhracatında Rekor: 1 Milyar Dolar

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, son bir yıllık dönemde yüzde 17’lik artışla 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Bölgesi, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde dünya birincisi oldu.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, son bir yıllık dönemde ihracatını yüzde 17’lik artışla 857 milyon dolardan 1 milyar 4 milyon dolara çıkardı. Ege Bölgesi, kuru meyve üretim ve ihracatında sürdürülebilirlik ve organiklik konusunda da öncü rol oynuyor.

haber arası detay

Ege Kuru Meyve İhracatında Tarihi Başarı

Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 60’ını tek başına gerçekleştiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB), son bir yıllık dönemde ihracatını yüzde 17 artırarak 1 milyar dolar sınırını aştı. EKMİB, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 1 milyar dolardan fazla ihracat yapan yedinci birlik olma başarısını gösterdi.

EKMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, düzenlediği basın toplantısında, kuru meyve sektörünün Türkiye’nin gıda ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri olduklarını vurgulayan Işık, Ege Bölgesi’nden kuru meyve ihracatında ilk kez 1 milyar doları aşmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Işık, son 30 yıllık süreçte kuru meyve üretiminin büyük bir artış gösterdiğini, bunun da ihracata yansıdığını ifade etti. “Çekirdeksiz kuru üzümde 100 bin ton seviyesindeki üretimimiz bugün 300 bin ton seviyesine ulaştı. 30 bin tonluk kuru incir üretimi 90 bin tonlara yükseldi. Son 30 yıllık dönemde üreticilerimiz, ihracatçılarımız, tüccarlarımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız, üniversitelerimiz, araştırma enstitülerimiz sektörümüzün tüm unsurlarının gayretleriyle ihracatta bugün 1 milyar doları aştık. Bu süreçte emeği olan herkese teşekkür ediyoruz. 2024 yılı sonu için belirlediğimiz 1,1 milyar dolar ihracat hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Işık, kuru meyve sektörünün sürdürülebilirliğin en güzel örneği olduğunu kaydetti. “Bu sene iştigal sahamızdaki ürünlerin rekoltelerinde yüzde 25-40 arasında düşüşler vardı. İhracatçılar olarak ortalama ihraç fiyatlarımızı yukarı taşıdık. Kuru meyve sektöründe 2,44 dolar olan kilogram başı ortalama ihraç fiyatımızı 2,75 dolara çıkardık ve üreticilerimizin rekoltedeki kayıplarını telafi etmelerini sağladık, üreticilerimizin yüzünü güldürdük” diye konuştu.

Ege Bölgesi’nin organik ürün üretiminde de son 35 yılda yaptığı yatırımlarla Türkiye’de organik ürün ihracatının liderliğini açık ara sürdürdüğünü dillendiren Başkan Işık, suyumuzu, topraklarımızı ve ürünlerimizi korumak için üniversitelerimiz ve enstitülerimizle ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı. “İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile iş birliğinde kuru meyve işletmelerinde su kullanımının azaltılmasına dönük tedbirlerin araştırılması projemizde pilot olarak seçilen çekirdeksiz kuru üzüm işletmelerimizde su sarfiyatını hissedilir şekilde düşürdük ve kullanılan suların yeniden kullanımını sağladık. Önerilen ek alternatif arıtım prosesleri ile yüzde 50’ye yakın bir su kazanımının elde edilmesi mümkün görülüyor. İklim değişikliğinin etkilerinin sınırlı kalması, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı üretiminde kalite ve gıda güvenliğinin artırılması için araştırma enstitülerimizle ve üniversitelerimizle çalışmalarımız uzun yıllardır devam ediyor. Bu çalışmalarımızın sonuçlarını ihracat rakamlarımıza yansıyınca doğru yolda olduğumuzu görmenin mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kuru meyve ürünlerinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı atıştırmalıklar olarak tanımlandığına dikkati çeken Başkan Işık, Türkiye’de kuru meyve tüketiminin artırılması için devlet destekli projelerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Işık, “Türkiye üretici olduğu halde kuru meyve tüketimimiz çok az. İngiltere, Almanya gibi ülkeler üretici olmadıkları halde kuru meyve tüketimleri bizden daha fazla ve sürekli tüketimleri artıyor. Kuru meyve tüketimi hem sağlığımız hem de ekonomimiz için çok önemli. Bu konuda devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteğini bekliyoruz” dedi.

 

Yorum Yaz