Ekoturizm Kooperatifi Nasıl Kurulur?

Ekoturizm Kooperatifi Nasıl Kurulur?
Ekoturizm Kooperatifi kurulurken dikkat edilmesi gereken en önemli madde Kooperatifin Turistik İşletme kurabilme yetkisi olması gerekmektedir.
Ekoturizm Kooperatifi Nasıl Kurulur?

Ekoturizm Kırsal Turizm Tesis Alanlarında kooperatif üzerinden yapılaşamaya gidileces ise Kooperatifin nevi önemlidir. Ekoturizm Kooperatiflerin gerçerlilik görebilmesi için, Tarladan arsa üretebilmeli ve üretilen arsa üzerinde Turistik İşletmeler kurabilme yetkisi olması gerekmektedir. Ekoturizm Kırsal Turizm Tesislerinde yapılan konutlar Turizm İşletmesi olarak resmiyette geçmektedir.

haber arası detay

Ülkemizde 24 çeşit kooperatif çeşidi bulunmaktadır. Eko Turizme yatkın kooperatiflerden biri de Gayrimenkul İşletme Kooperatifidir diyebiliriz. Gayrimenkul İşletme Kooperatifinin ana sözleşmesini aşağıda okuyabilirsiniz.

Teknik destek için ; Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

Yardım Linki : Ekoturizm Kooperatifleri ve faaliyet alanları nelerdir? Ekot Turizm Projesi Nasıl Hazırlanır?

GAYRİMENKUL İŞLETME KOOPERATİFİ ANASÖZLEŞMESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Kuruluş, Tüzel Kişiliğin Kazanılması ve Anasözleşme Değişikliği, Unvan, Merkez, Süre, Amaç ve Faaliyet Konuları Kuruluş
MADDE 1- (1) Bu anasözleşmede isimleri, tabiiyetleri, adresleri ve taahhüt ettikleri sermaye payları gösterilen kişiler tarafından, 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre değişir ortaklı, değişir sermayeli ve sınırlı sorumlu bir Gayrimenkul İşletme Kooperatifi kurulmuştur. Tüzel kişiliğin kazanılması ve anasözleşme değişikliği
MADDE 2- (1) Kooperatif, Ticaret Siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır. Tescilden önce kooperatif namına iş ve işlem yapanlar bunlardan şahsen ve zincirleme olarak sorumludurlar.
(2) Anasözleşmede yapılacak değişiklikler kuruluştaki usule tabidir.
Unvan
MADDE 3- (1) Kooperatifin unvanı, Sınırlı Sorumlu ……………………………………
Gayrimenkul İşletme Kooperatifi’dir.
Merkez
MADDE 4- (1) Kooperatifin merkezi …………………………..……………….’dır.
Süre
MADDE 5- (1) Kooperatif süresizdir.
Amaç ve faaliyet konuları
MADDE 6- (1) Kooperatifin amacı; ortaklarının ekonomilerini iyileştirmek üzere uygun gördüğü menkul ve gayrimenkulleri edinmek, bunları işletmek, gayrimenkule yönelik üretim faaliyetinde bulunmak ve amacına uygun bir şekilde değerlendirmektir.
(2) Bu amaçla kooperatif;
a) Amacına uygun gördüğü menkul ve gayrimenkulleri satın alır, kiralama ve benzeri yasal sözleşme yolları ile edinir, bunların değerlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik olarak tasarrufundaki gayrimenkuller üzerinde, işyeri, konut, sanayi, turistik tesisler vb. yaptırır, gerekirse satar.

b) Tasarrufundaki gayrimenkullerin imar işlemleri ile bu konudaki her türlü teknik işleri yürütür, uhdesinde bulunan gayrimenkullerle ilgili haklar için rehin alabilir, tesis edilmiş olan rehin ve ipotekleri kaldırabilir, ipotek alabilir, portföyünde bulunan varlıklar üzerinde rehin ve ipotek verebilir, kefalet edebilir, özel haller kapsamında gerekli açıklamalar yapılması kaydıyla üçüncü kişiler lehine tasarrufta bulunabilir, irtifak, intifa, kat irtifakı, üst hakkı, inşaat hakkı tesis edebilir, devir ve ferağ edebilir.
c) Uhdesinde bulunan gayrimenkulleri işletir veya işletmeci kurum ya da kuruluşlara işlettirebilir.
ç) Tasarrufunda bulunan gayrimenkullerle ilgili satış, kiralama, hâsılat paylaşımı gibi gelir sağlayıcı ekonomik modeller geliştirir.
d) Ortaklarının kooperatifin faaliyetleri kapsamında sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli tesisleri kurar.
e) Kooperatifin kredi ihtiyacının karşılanması amacı ile ilgili finansman kuruluşlarına başvurur, borçlanır, açılan kredinin tekniğine uygun olarak zamanında ve amacına uygun kullanılmasını sağlayıcı tedbirleri alır.
f) Yatırım aracı niteliğinde olmamak ve faaliyet amacı ile bağlantılı olmak kaydıyla fikri değeri, patent, lisans, marka, know-how ve diğer sınai mülkiyet haklarını satın alabilir, satabilir.
g) Kooperatif ve ortaklarının ortaklık hukukundan kaynaklanan hak ve alacaklarının tahsili ve temini için ayni ve şahsi her türlü teminatı alabilir, bunlarla ilgili olarak tapuda, vergi dairelerinde ve benzeri kamu ve özel kuruluşlar nezdinde tescil, terkin ve diğer bütün işlemleri yapar.
ğ) Kooperatifin yukarıdaki amaç ve faaliyet konularını gerçekleştirmek üzere gerçek ya da tüzel kişiliği haiz tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalarda bulunabilir.
h) Kooperatifin amacına uygun üst kuruluşlarına katılabilir.
ı) Gerektiğinde ortaklar ve personel için yardım fonları oluşturur, konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunur.

Eko Turizm Turizm Geliştirme Kooperatifi Kuruldu: Bölgenin Turizm Potansiyeli Arttırılacak
 Kooperatifin amacı, bölgenin doğal, tarihi, arkeolojik ve kültürel turizm değerleri ile diğer turizm potansiyelinin geliştirilmesine yardımcı olmak ve ortaklarının turizm ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamaktır.

Kooperatif, bu amaçla turistik tesisler yapmak için gerekli arsa ve arazileri alıp kiralayacak, turistik tesisler ve yardımcı kollar kuracak ve bunları işletip işletecek. Ayrıca taşınır ve taşınmaz mal alıp yaptıracak, restore edecek, satacak, kiralayacak, kiraya verecek, ipotek edecek, ferağ ve teferruğda bulunacak ve benzeri tasarruflarda bulunacak.

Kooperatif yurt içinde ve yurt dışında şubeler açabilecek, acentelik kurabilecek, turistik ürünlerin imali, değerlendirilmesi ve pazarlanması için çalışabilecek, kara, deniz ve hava ulaşım araçları ile turistik amaçlı seyahatler düzenleyebilecek ve deniz ulaşım araçları ile tekne ve yatların yapımı ve işletmeciliğinde bulunabilecek.

Kooperatif, faaliyetleri kapsamında sağlıklı, temiz ve dengeli bir çevrenin sağlanması ve çevre kirliliğinin önlenmesi için çevrenin korunması çalışmalarına katılacak, yetkili makamlarla ve ulusal ve uluslararası çevre kuruluşlarıyla iş birliği yapacak, ortak projeler üretecek ve bu projeleri yürütecek.

Kooperatif ayrıca kredi ihtiyacının karşılanması amacıyla ilgili finansman kuruluşlarına başvurabilecek, borçlanabilecek, açılan kredinin zamanında ve amacına uygun kullanılmasını sağlayıcı tedbirleri alabilecek, diğer kooperatiflerle iş birliği yapabilecek, amacına uygun faaliyeti bulunan şirketlere ortak olabilecek ve Turizm Geliştirme Kooperatifleri üst kuruluşlarına girebilecek.

Kooperatif, ortaklarının sigorta ihtiyaçlarına aracı olacak, faaliyetleri kapsamında verilen hizmetin etkinliğinin artırılmasına yönelik araştırmalar yapacak, bu konuda danışmanlık hizmeti alacak, ortaklarını eğitecek ve bu amaçla gerekli personel istihdam edecek. Ayrıca gerektiğinde konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunabilecek.

Kooperatifin kurulması ile bölgenin turizm potansiyelinin önemli ölçüde artacağı ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlanacağı öngörülüyor.

Kooperatif Hakkında

Kuruluş Tarihi: [Tarih]
Merkez: [Şehir İsmi]
Amaç: Bölgenin turizm potansiyelinin geliştirilmesi ve ortaklarının turizm ile ilgili ihtiyaçlarının karşılanması
Faaliyet Konuları:
Turistik tesislerin yapımı ve işletilmesi
Taşınır ve taşınmaz mal alımı, satımı, kiralanması ve ipotek edilmesi
Yurt içi ve yurt dışında şube ve acentelik açılması
Turistik ürünlerin imali, değerlendirilmesi ve pazarlanması
Kara, deniz ve hava ulaşım araçları ile turistik seyahatlerin düzenlenmesi
Deniz ulaşım araçları ile tekne ve yatların yapımı ve işletmeciliği
Çevre koruma çalışmaları
Kredi temini
Diğer kooperatiflerle iş birliği
Amaca uygun şirketlere ortaklık
Turizm Geliştirme Kooperatifleri üst kuruluşlarına üyelik
Ortakların sigorta ihtiyaçlarına aracılık
Faaliyetlerin etkinliğinin artırılması için araştırma, danışmanlık ve eğitim faaliyetleri
Eğitim, yayın ve araştırma çalışmaları
Fon oluşturma
 

Yorum Yaz