İstanbul Büyükada Ekoturizm Projesi start verdi.

İstanbul Büyükada Ekoturizm Projesi start verdi.
5.5 km uzunluğunda doğa yürüyüş parkuru bulunuyor.
İstanbul Büyükada Ekoturizm Projesi start verdi.

Öncelikle Ekoturizm ile ilgili tüm sorularınız ve proje çalışmalarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80; Odun Dışı Ürün Ve Hizmetler Daire Başkanı Büyükada Ekoturizm Alanını Ziyaret Etti. ​Büyükada, Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğüdür.Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir. Adada ulaşım bisiklet ve elektrikli araçlar ile sağlanır.Bir dönem iç ulaşım atların kullanıldığı faytonlarla sağlanmaktaydı.

haber arası detay

Denize girmek isteyenler için plajlar mevcuttur:

Eskibağ Plajı
Halik Koyu Plajı
Prenses Koyu Plajı
Yörükali Plajı
Nakibey Plajı
Kumsal Plajı
Aya Nikola Plajı
Lev Troçki'nin, Gürcü asıllı Sovyet lideri Stalin tarafından sürgün edildikten sonra 1929-1933 yılları arasında yaşadığı Nizam Mahallesi'ndeki ev ve ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin'in Maden Mahallesi'ndeki evi adayı ziyaret edenlerin ilgisini çekmektedir.

Aya Yorgi manastır ve kilisesinin özel bir yeri vardır: Her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül günlerinde sayısız insanın 200 metrelik bu tepeyi tırmanıp kiliseye ulaşınca, inancı doğrultusunda dua ettiği, niyet tuttuğu ya da şifa umuduyla siyah cübbeli bir Ortodoks papazdan dua dilediği görülebilir.

 Bölge Müdürlüğü, Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü, Adalar İşletme Şefliği görev alanında bulunan Büyükada için hazırlanan “Ekoturizm Projesi “ tamamlanarak faaliyete geçti. Genel Müdürlük, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Özgür Balcı Ekoturizm Projesini incelemek ve tanıtımını yapmak amacıyla Büyükada’yı ziyaret etti.

Daire Başkanımızı ve Ekoturizm Şube Müdürü Alper Akgün’ü, Bölge Müdür Yardımcımız İlyas Özdemir, ODÜH Şube Müdürü Mahmut Ferhatoğlu, OZM Şube Müdürü Ahmet Yasin Çelen, Kanlıca İşletme Müdürü Erdinç Kurt, Adalar İşletme Şefi Suzan Çelik karşıladı, “Büyükada Ekoturizm Alanı” ile ilgili bilgiler verdi.

Büyükada Ekoturizm Alanında 5,5 km uzunluğunda “Doğa Yürüyüş Parkuru” ile 5,8 km uzunluğunda “Bisiklet Parkuru”  güzergâhları üzerinde bilgilendirme panosu, manzara seyir terasları, yağmur barınakları, yönlendirme tabelaları ve ara mesafe tabelaları bulunmaktadır.

Halkımızın doğa ile iç içe zaman geçirmesini ve ekosistem bütünlüğü içinde yer alan bitki ve hayvan türlerinin tanıtımını hedefleyen, 22 Nisan günü gerçekleştirilen projenin tanıtımında katılımcılar ile birlikte fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi.

Ekoturizm Nedir? Eko Turizm projesi nasıl hazırlanır konusunda bilgi almak için daha önceki haberimizi okuyabilirsiniz. Haber Linki: https://www.haritahaber.com/ekoturizm-projesi-nasil-hazirlanir-nereden-baslamaliyim_107.html

Ekoturizm Alanları: Planlarda ekoturizm lejantı olarak belirlenen bölgeler dahilinde kalan , tarım , orman vb. arazı kullanım özelliği gösteren çeşitli turizm gelişme potansiyeli bulunan alanlardır.

GÜNÜBİRLİK TURİZM VE EKO TURİZM ALANLARI

Bu alanlarda yeme içme, dinlenme, eğlence ve spor imkânlarını günübirlik olarak sağlayan tesisler  yapılabilir. Konaklama tesisi yapılamaz. Uygulama imar planı ilgili idare tarafından  onaylanmadan uygulamaya geçilemez. Orman İçi Dinlenme yerlerinde ilgili mevzuat uyarınca uygulama
yapılır.

EKO-TURİZM ALANLARI: Bu plan ile belirlenen veya ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşünün alınması kaydıyla, çevre-imar bütünlüğü gözetilerek ilgili idaresince alt ölçekli planlarda belirlenebilecek olan bu alanlarda; turizme dönük ekolojik yapı ile bütünleşik butik oteller, pansiyonlar, konutlar (çiftlik evi, dağ evi vb.), günübirlik tesisler, spor tesisleri, satış üniteleri, yeme-içme tesisleri, geziyolları, açık otopark vb. tesisler ile gerekli sosyal donatı alanları yer alabilir. Bu kapsamdaki uygulamalarda turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmelik hükümlerine uyulması zorunludur. Yapılacak yapılarda doğal yapı ve geleneksel mimari dokunun korunması sağlanacaktır. Bu alanlarda yapılanma koşulları: Emsal (E) = 0,10 Yapı Yapılabilecek Min. Parsel Büyüklüğü = 5.000 m2 max. Bina
Yüksekliği = 7,50 m. (2 kat) olacaktır.
 PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ONAMA SINIRI-19.12.2018 9.22. TERCİHLİ KULLANIM ALANLARI
9.22.1. Mevcut ve gelişme turizm tesis alanlarında, 4957/2634 sayılı “TurizmTeşvik Kanunu” ve ilgili yönetmelikleri doğrultusunda uygulama yapılacaktır.
9.22.2. Kentsel Yerleşme Alanı amaçlı kullanımlarda bu planda belirlenmiş nüfus kabulleri aşılmaksızın 9.1.1 nolu plan hükmü kapsamında işlem yapılması zorunludur. Bu alanlardaki yoğunluk dağılımının yöresel mimari ve kültürel özellikleri dikkate alınarak düşük yoğunluklu olması esastır.
9.23. KAMPİNG ALANLARI
Bu alanlarda yataklı ünite başına (Çadır,bungalov v.b.) yoğunluk 70 ünite / hektardır. Bu alanlarda ortak kullanımlara yönelik (mutfak, WC, çamaşırhane vb.) yapılar yapılabilir.
9.24. TERMAL TESİS ALANLARI
Termal turizm tesis alanlarında termal kaynakların korunması esastır. Bu alanlarla ilgili yapılanma koşulları alt ölçekli planlarda belirlenecektir. Planlama Bölgesinde konusuna göre ilgili kurum ve kuruluşların uygun
görüşü alınmak, alt ölçekli planları hazırlanmak ve ilgili yönetimce onaylanmak koşuluyla eğitim ve sağlık tesisleri yapılabilir.
9.25.YAYLA ALANLARI
9.25.1.Bu alanlar planda alansal olarak tanımlanmamış olup iklimsel ve coğrafi özelliklerinden ötürü barınma amaçlı kullanılan/ kullanılacak, ilgili kanunları uyarınca mera, yaylak, kışlak v.b. gibi tanımlanan ve hazineye kayıtlı alanlar dışında kalmak ve kadastral bir yola cephesi bulunmak şartı ile özel mülkiyete tabi olan parsellerde konut kullanımları yer alabilir. Bu alanlarda yer alan tarım arazilerinde “9.5.Tarım Arazileri ” plan hükümlerine uyulacaktır. Tarım dışı arazilerde, kadastral bir yola cephesi olmak kaydı ile konut yapılması durumunda yapılanma koşulu:
Emsal (E ) en çok: 0.05; hmax= 2 kattır.
Max. İnşaat alanı = 100 m2’dir.
9.25.2. Planlama Bölgesi’ndeki Mera Kanunu ve Orman Kanunu kapsamı dışındaki özel mülkiyete konu olan yayla alanları, aynı zamanda Yayla Turizminin öngörüldüğü alanlardır. Bu alanlarda doğal çevre içerisinde yer alan doğal yaşam ile bütünleşecek etkinliklerin yer aldığı dış görünüşte yöresel mimari ve yapı malzemelerinin kullanıldığı konaklama, günübirlik ve tamamlayıcı kullanımlar yapılabilir. Yapılanma koşulları:
Emsal (E ) en çok: 0.10,
Yapı yapılabilecek min. Parsel büyüklüğü = 5.000 m2
Maks. Bina yüksekliği = 6,50 m. (2 kat) olacaktır.

Alt ölçek planların yapılması şartı ile; Ekoturizm niteliğinde kullanımlar; Kırsal Turizm Tesisleri, Butik Oteller
Sağlıklı yaşam tesisleri, golf tesisleri, spor tesisleri, günübirlik tesisler, doğal ürünlere yönelik atölyeler, kamping, trakking, doğa yürüyüşü vb. turizme yönelik kullanımlar ile sosyal ve teknik altyapı kullanımları yeralabilmektedir.

Ekoturizmin temel amaçlarından biri de; Turizm sezonun 12 aya yayılması ve turizm çeşitliliği sağlamaktır. Aynı zamanda alternatif turizm olarak ülkemizde yapılmaktadır. Ekoturizm ile bölge 12 ay turist çekme şansına sahip olacaktır. 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER;

1.    1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇDP PLANI ÖRNEĞİ (6 DERECE ED50 DOM27)
2.    1/25.000 ÖLÇEKLİ HARİTA (6 DERECE ED50 DOM27)
3.    1/5000 ÖLÇEKLİ KADASTRO DURUMU (3 DERECE ED50 DOM27)
4.    TAPU ÖRNEĞİ
5.    SÖZLEŞME ÖRNEĞİ VE/VEYA VEKÂLETNAME (KİRA VB. HALLERDE)
6.    TAPU KAYIT SURETİ (TAKYİDAT BELGESİ)
7.    APLİKASYON KROKİSİ
8.    MEVCUT/TEKLİF KAPASİTE BİLGİSİ

İLAVE İMAR PLANI BAŞVURULARINDA İSTENİLECEK
9.    MEVCUT GSM RUHSATLARI VB EVRAKLAR (VARSA)
10.    1/5000 NAZIM İMAR PLANI ÖRNEĞİ (VARSA)
11.    1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI ÖRNEĞİ (VARSA)

ALINACAK KURUM GÖRÜŞLERİ;

1.    GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
2.    ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
3.    DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 25. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
4.    ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI III. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
5.    İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
6.    BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜ
7.    TEİAŞ
8.    UEDAŞ
9.    KARAYOLLARI 14. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
10.    BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI
11.    BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
12.    TCDD BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
13.    BOTAŞ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
14.    KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA BÖLGE KURULU
15.    SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
16.    MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI BALIKESİR İNŞAAT EMLAK BÖLGE BAŞKANLIĞI
17.    BURSA KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA BÖLGE KURULU

EKOTURİZM PROJELERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLEŞİME GEÇİP BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

0 544 608 84 80

Tüm Ekoturizm Haberlerini okumak ve Tüm Türkiye nerelerde ekoturizm projesi yapılabilir öğrenmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Link; haritahaber.com/ekoturizmhaberleri

Yorum Yaz