Kadınlar Sakız Ağacına Can Veriyor

Kadınlar Sakız Ağacına Can Veriyor
İzmir’in üç ilçesinde başlatılan “Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor” projesi, kadın çiftçilerin sakız ağacı yetiştirerek iklim değişikliği ile mücadele etmelerini ve doğal tarımı yaygınlaştırmalarını hedefliyor.
Kadınlar Sakız Ağacına Can Veriyor

İzmir’de yürütülen bir proje, kadın çiftçilere sakız ağacı yetiştiriciliği konusunda eğitim vererek hem ekonomik hem de ekolojik açıdan fayda sağlıyor.Sakız Ağacı Projesi Kadınları ve Doğayı Sevindirdi Bakanlık tarafından desteklenen bir proje, İzmir’de 73 kadın çiftçiye sakız ağacı yetiştiriciliği eğitimi verdi. Proje kapsamında, 200 adet sakız fidanı dağıtıldı ve doğaya keklik salındı.

haber arası detay

İzmir’de Sakız Ağacı Projesi Kadın Çiftçileri Sevindirdi

İzmir’in Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde yürütülen “Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor” projesi, kadın çiftçilerin hem ekonomik hem de ekolojik açıdan faydalanmasını sağladı. Bakanlık Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından 125.000 TL bütçeyle desteklenen proje, iklim değişikliği ile mücadele ve doğal tarımın yaygınlaştırılması hedefleriyle başlatıldı.

Proje kapsamında, Sakız ağacının önemi, yetiştiriciliği ve ürünleri konusunda 73 kadın çiftçiye eğitim verildi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Urla Belediyesi’nin katkılarıyla Gülbahçe’de bir kapama sakız bahçesi oluşturuldu ve 100 adet sakız fidanı dikildi. Ayrıca, Karaburun Eğlenhoca Mahallesinde düzenlenen törenle 24 kadın çiftçiye daha 100 adet sakız fidanı dağıtıldı.

Törende konuşan Personel Genel Müdürü Adem Dinç, projenin hem kadınların hem de doğanın güçlenmesine katkı sağladığını belirtti. Sakız ağacının ekonomik değerinin yanı sıra, ekosistem ve biyoçeşitlilik için de önemli bir bitki olduğunu vurgulayan Dinç, kadın çiftçilerin bu projeye aktif katılımlarının toplumsal ve ekonomik kalkınmada da büyük bir rol oynadığını söyledi. Dinç, projede emeği geçen tüm kadınlara teşekkür etti ve çalışmalarının devamını diledi.

İl Müdürü Mustafa Şahin de projenin kadınlar için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Kadınların tarımsal alanda etkin rol alarak çevreye ve doğaya değer kattıklarını kaydeden Şahin, projenin kadınlar üzerindeki olumlu etkilerini anlattı. Şahin, ayrıca, doğal kaynakların korunması ve iklim değişikliği ile mücadelede kadınların kilit bir rol oynadığını dile getirdi.

Sakız ağacı fidan dağıtımı töreninin ardından, Bakanlığa bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen keklikler de doğaya bırakıldı. Doğaya salınan keklikler, tarımsal zararlılarla doğal bir şekilde mücadele ederek, kimyasal mücadeleye gerek bırakmayan ve ekosistemi koruyan bir çözüm sundu.

Yorum Yaz