"Mesire alanlarının düzenlenmesi, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve 6831 sayılı Orman Kanunu ile belirlenmiş kurallara göre yapılmaktadır. A ve B tipi mesire alanları için imar planları hazırlanırken, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri dikkate alınır."
"Mesire yerleri planlamasında öncelikle büro çalışmaları yapılarak saha hakkında bilgiler toplanır. Arazi çalışmaları ile elde edilen veriler analiz edilerek, alanın korunacak, kullanılacak ve restore edilecek bölgeleri belirlenir."
Mesire alanları, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve 6831 sayılı Orman Kanununa göre belirlenmiş alanlarda (A) ve (B) tipi mesire alanları için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan gelişme planları doğrultusunda düzenlenir. Bu alanların planları ilgili idaresince onaylanır ve yapılara ilişkin ruhsatlandırmalar ilgili idaresince gerçekleştirilir. (C) tipi orman içi dinlenme yerleri ve (D) tipi kent ormanlarında ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan vaziyet planları doğrultusunda uygulama yapılır.
MESİRE YERİ YAPIM ESASLARI
1.1 Büro Çalışması
Arazi çalışmalarına başlamadan önce, saha hakkında bilgi toplama çalışmaları yapılır. Aşağıdaki hususlar tespit edilir:
Önceden alınmış kararlar ve planlar incelenir: çevre düzeni planı, turizm planları, özel çevre koruma bölgesi sınırları, sit kararları, kıyı kanunu kapsamındaki alanlar, askeri bölge ve yasak saha sınırları, enerji, sulama veya içme suyu amaçlı baraj kararları, karayolları, demiryolları, enerji nakil hatları, maden ve petrol kanunları gereğince verilmiş ruhsatlar, orman kadastro çalışmaları, milli parklar ve avcılık kanunu ile korunan sahalar, mevzuat çerçevesinde getirilen yasaklama ve kısıtlama hükümleri.
1.2 Arazi Çalışması
Büro çalışmaları bitirildikten sonra, elde edilen bilgilerle birlikte planlamayı yönlendirecek arazi çalışmaları yapılır. Alan içi ve dışı veriler toplanarak etüt-envanter çalışmaları yürütülür:
Alan içi veriler: Tabii bitki örtüsü, yaban hayatı, jeolojik yapı, jeomorfolojik özellikler, hidrojeolojik özellikler, toprak özellikleri, estetik kaynaklar, tarihi ve arkeolojik özellikler, insan yapısı elemanlar.
Alan dışı veriler: Planlama alanının yerleşim merkezlerine uzaklığı, ulaşım imkanları, bölgedeki ana ulaşım merkezleri, çevredeki arazi kullanımı, turizm potansiyeli, geleneksel mimari yapı tarzı, çevredeki kirlilik durumu.
1.3 Bilgilerin Analiz ve Sentezi
Alan içi ve dışı verilerin analizleri yapılır ve bu veriler haritalara işlenir. Elde edilen analiz paftaları, arazinin korunacak, kullanılacak, restore edilecek ve kullanılamayacak alanlarını belirler. Bölgeleme çalışmaları yapılır:
Koruma bölgesi: Her türlü kullanıma kapalı olan bölge. Doğal ve kültürel kaynakları koruma alt bölgeleri.
Tampon bölge: Sahanın dış olumsuz etkilerden korunmasını sağlayan bölge.
1.4 Kapasite Hesapları
Günübirlik kullanım alanları ve konaklamalı kamp alanları için kapasite değerleri hesaplanır:
Günübirlik kullanım alanları: 1 hektarlık alanda 250 kişi veya 50 piknik ünitesi hesap edilir.
Konaklamalı kamp alanları: Gecelemeye uygun alan büyüklüğü belirlenir ve toplu kullanım birimleri belirlenir.
1.5 Mesire Yerlerinde Bulunabilecek Tesisler
Mesire yerlerinde alanların kullanım özelliğine ve ziyaretçi potansiyeline göre uygun tesisler planlanır:
A Tipi Orman İçi Dinlenme Yeri: Giriş kontrol ünitesi, personel binası, idare binası, bekçi evi, depo, kır lokantası, kır kahvesi, kır kütüphanesi, alışveriş ünitesi, yöresel ürünler satış yeri, büfe, spor tesisleri destek binası, paintball alanı, bisiklet parkuru, mini golf alanı, çadırlı kamp ünitesi, motorhom ve karavan ünitesi, kır evi (bungalov),amfi tiyatro, manzara seyir terası, kameriyeler, yağmur barınağı, pergola, otopark, yaya gezinti yolu, patika, araç yolu, tuvalet, çeşme, bulaşık yıkama yeri, sıhhi tesis kompleksi, çocuk oyun alanı, mini spor alanları, serbest oyun alanı, piknik üniteleri, su deposu, ocak, soyunma kabini, duş, doğal ve yapay su göletleri.
B Tipi Orman İçi Dinlenme Yeri ve Kent Ormanı: A Tipi'ne benzer tesisler ancak daha küçük ölçekli ve daha az sayıda.
MESİRE YERİ PLANI YAPIMI
Halihazır haritalar ve ağaç röleveleri üzerine çizilmelidir. Planlama sahası üzerinde yasal kısıtlar dikkate alınarak, plan yapımı sürecinde ilgili kurumlarla resmi yazışmalar yapılarak sonuçlandırılır. Taslak çalışma firma tarafından yapılır, Bölge Müdürlüğü teknik elemanları ile birlikte arazi çalışmaları yürütülür, taslak plan ve plan raporları incelenmek üzere Bölge Müdürlüğüne gönderilir.
Mesire yeri planı yapılırken kullanım bölgeleri ve alt bölgelerin kapasiteleri belirlenir ve ana sirkülasyon şemaları hazırlanır. Her bir bölge uyum içinde olmalıdır. Kapasite hesaplamaları kaynak değerlerinin korunmasını ve devamlılığını sağlayacak şekilde yapılmalıdır.